5/5/09

Η Ε.Ε. μας εγκαλεί για την πώληση του ΟΤΕ

TH Συνθήκη των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων παραβιάζει η συμφωνία Ελληνικού Δημοσίου και Deutsche Telekom για τον ΟΤΕ, σύμφωνα με τον επίτροπο Εσωτερικής Αγοράς Τσαρλς Μακρίβι, σε προειδοποιητική επιστολή που απέστειλε στην ελληνική κυβέρνηση στις 14/4/2009, σύμφωνα με δημοσίευμα της κυριακάτικης «Καθημερινής».

Σύμφωνα με το κείμενο της επιστολής, η σχετική συμφωνία που κυρώθηκε τον Ιούνιο του 2008 (ν. 3676/2008) από το ελληνικό κοινοβούλιο, συνιστά «κρατικό μέτρο» και –κατά τη γνώμη της Επιτροπής– παραβιάζει, σε τέσσερα σημεία της, τις διατάξεις για την ελευθερία στην κίνηση των κεφαλαίων (άρθρο 56 ΕΚ) και την ελευθερία εγκατάστασης (άρθρο 43 ΕΚ) της Συνθήκης Ε.Κ.

Ο κ. Μακρίβι ουσιαστικά εγκαλεί την ελληνική κυβέρνηση για τους όρους της συμφωνίας που επιτρέπουν:

1. Στους δύο μετόχους να ορίζουν το 100% των μελών του δ.σ. στον ΟΤΕ, αφήνοντας τη μειοψηφία του 50% (μείον δύο μετοχές) χωρίς εκπροσώπηση στο δ.σ.

2. Τα δικαιώματα αρνησικυρίας (veto) στο Ελληνικό Δημόσιο σε αποφάσεις μείζονος σημασίας για τον ΟΤΕ.

3. Τους περιορισμούς στην πώληση μετοχών από την D.T., καθώς η σχετική συμφωνία επιβάλλει ο αγοραστής να είναι της «αρεσκείας» του Ελληνικού Δημοσίου.Η ελληνική πλευρά πρέπει ν'Α απαντήσει μέχρι 14/6/2009.

Εφόσον η απάντηση δεν ικανοποιήσει, ακολουθεί η αποστολή Αιτιολογημένης Γνώμης και εφόσον και η νέα απάντηση δεν ικανοποιήσει, η Κομισιόν μπορεί να παραπέμψει το θέμα στο ΔΕΚ.

Η δεύτερη λύση, για να ξεπεραστεί το εμπόδιο του ΔΕΚ, είναι η συμμετοχή του Ελληνικού Δημοσίου να κατέλθει του 5%, οπότε και δεν ισχύει η συμφωνία των δύο μετόχων.
ΕΞΠΡΕΣΣ

3 σχόλια:

  1. Η Ελλάδα πρέπει μελλοντικά να επανακτήσει τον έλεγχο του ΟΤΕ και να εξαγοράσει το ποσοστό των Γερμανών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. East,

    για ποιο λογο?
    αφου εχουμε τη vodafon 'δικη μας' ,
    εχει 'μεγαλυτερη καλυψη δικτυου',
    και την εμπιστευονται για τις επικοινωνιες τους και 'σημαντικα προσωπα'

    h

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αποκλειστικά δικό σου είναι αυτό που μπορείς να ορίσεις και το harware και το software αν δεν μπορείς να ορίσεις τίποτα από τα δυο τότε το μόνο που έχεις δικό σου είναι την συσκευή και αυτό υπό αίρεση γιατί αν δεν είσαι καλός σε περίπτωση που σου χαλάσει δεν θα πάρεις ανταλλακτικά...Στην προκειμένη περίπτωση έχουμε δανεική τεχνολογία η οποία ορίζεται και καθορίζεται άρα σε ελέγχουν΄...
    Χριστίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.