22/5/09

Οι Ταλιμπάν κρύβουν τα όπλα και ανακατεύονται με τους πρόσφυγες

Ντυμένος με το μακρύ γκρίζο παραδοσιακό σαλβάρι, χωρίς να κουβαλάει οτιδήποτε, ο Γκαζάν Καν κάθεται σε ένα μικρό βράχο στο απομακρυσμένο πέρασμα του χωριού Αμπέλα, το οποίο συνδέει την επαρχίας Μπούνερ με το υπόλοιπο Πακιστάν, αλλά δεν μοιάζει καθόλου με μαχητή των Ταλιμπάν.
Παρά τη μακριά μαύρη γενειάδα του, είναι λίγο διαφορετικός από τους υπόλοιπους πρόσφυγες που επιστρέφουν στις γενέτειρές τους είτε για να μαζέψουν τη σοδιά τους, είτε για να δουν πόση ζημιά υπέστησαν τα σπίτια και τα μαγαζιά τους κατά τις μάχες ανάμεσα στους Ταλιμπάν και τον κυβερνητικό στρατό.
Αντίθετα με αυτούς, ο Καν δεν πηγαίνει προς Αμπέλα, δεν περιμένει να μπει στη Μπούνερ, αλλά περιμένει το λεωφορείο από την Αμπέλα με κατεύθυνση προς Μαρντάν.

Ήθελε να πεθάνει πολεμώντας εναντίον του πακιστανικού στρατού στη Μπούνερ αλλά ο διοικητής του, του ζήτησε να πάει στο Μαρντάν και να περιμένει για δύο -τρεις μήνες μέχρι να κληθεί ξανά για τον επόμενο γύρο του αντάρτικου.

Ακολουθώντας τις διαταγές που πήραν, ο Καν και 29 άλλοι συμμαχητές του, χωρίστηκαν σε πέντε ομάδες και έκρυψαν τα καλάσνικοφ, τις χειροβομβίδες, κάποια σακάκια για επιθέσεις αυτοκτονίας και τους ασυρμάτους που είχαν, σε πέντε διαφορετικά σημεία στα βουνά.

Στη συνέχεια ο καθένας μόνος του, περπατώντας μέσα από ασφαλή ορεινά μονοπάτια, κινήθηκαν προς Μαρντάν και Σουάμπι.

Μετά την πεζοπορία μίας εβδομάδας κατά τη διάρκεια της οποίας κάποιες φορές χρειάστηκε να σέρνεται για να αποφύγει τους ελεύθερους σκοπευτές του στρατού και τα ελικόπτερα, ο Καν κατέβηκε από τα βουνά και αναμίχθηκε με εκατοντάδες άλλους πρόσφυγες που περιμένουν να μπουν στη Μπούνερ, καθώς χαλάρωσε η απαγόρευση κυκλοφορίας.

«Ο λαός μας αντιστέκεται σκληρά αλλά ξέρετε ότι ο στρατός έχει τανκς, ελικόπτερα και αεροπλάνα για αυτό οι μαχητές χωρίστηκαν σε δύο ομάδες, κάποιοι συνεχίζουν τις μάχες ενώ οι υπόλοιποι κρύβονται στα βουνά ή φεύγουν από την περιοχή για λίγο», λέει ο Καν.

«Όταν οι μάχες τελειώσουν και ο στρατός αναλάβει τον έλεγχο της περιοχής Μπούνερ, οι μαχητές θα περιμένουμε για λίγες εβδομάδες και μετά θα επιστρέψουμε και θα αρχίσουμε μία νέα μάχη από τα βουνά», προσθέτει ο 20χρονος μαχητής, ο οποίος κατάγεται από τη Μπούνερ.

Τον προηγούμενο μήνα είχε σταλεί και πάλι στη γενέτειρα του για να στρατολογήσει νέους μαχητές, οι οποίοι ενώθηκαν με τους 400 περίπου Ταλιμπάν από το Σουάτ που είχαν μπει στην περιοχή την ίδια περίοδο, αποκτώντας τον έλεγχο της.

Η κατάληψη της Μπούνερ από τους Ταλιμπάν έθεσε σε συναγερμό την πακιστανική κυβέρνηση και τη διεθνή κοινότητα καθώς τους έφερε πολύ κοντά στο Ισλαμαμπάντ, την πρωτεύουσα του Πακιστάν, χώρας που διαθέτει πυρηνικά όπλα.

Στις 28 Απριλίου εκατοντάδες πακιστανοί στρατιώτες και παραστρατιωτικοί μπήκαν στη Μπούνερ και δέκα ημέρες αργότερα στο Σουάτ σε μία τεράστια αντεπίθεση, η οποία θεωρείται ως δοκιμή της ικανότητας και της αποφασιστικότητας των πακιστανικών ενόπλων δυνάμεων να νικήσουν τους μαχητές.

Μέχρι στιγμής τα αποτελέσματα της επίθεσης δεν δίνουν μεγάλες υποσχέσεις. Τις πρώτες ημέρες της επιχείρησης, ο εκπρόσωπος του στρατού ταξίαρχος Αθάρ Αμπάς είχε υποσχεθεί ότι η περιοχή θα καθαρίσει από αντάρτες μέσα σε μία εβδομάδα αλλά η αντίσταση που πρόβαλαν οι λίγες εκατοντάδες Ταλιμπάν εξέπληξε τους πάντες και σήμερα, τρεις βδομάδες μετά, οι μαχητές εξακολουθούν να ελέγχουν μέρος της Μπούνερ.

Ο στρατός αναφέρει ότι σκότωσε 1.100 αντάρτες και έχασε 50 άνδρες στη Μπούνερ, τη Σουάτ και τις γειτονικές περιοχές, αλλά οι αριθμοί δεν επιβεβαιώνονται από ανεξάρτητες πηγές.

Χωρίς να έχει ολοκληρωθεί ακόμη η στρατιωτική επιχείρηση, έχει εκδιώξει από τα σπίτια τους εκατοντάδες χιλιάδες κατοίκους της περιοχής.

Σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες (UNCHR), οι άνθρωποι που εγκατέλειψαν τις εστίες τους στις περιοχές των μαχών, έχουν ήδη φτάσει το 1,5 εκατομμύριο, γεγονός που επιτείνει την πίεση στο στρατό να ολοκληρώσει την αποστολή, όσο πιο γρήγορα γίνεται.

«Θέλουμε να τελειώσει η επιχείρηση, οι δυνάμεις ασφαλείας απλώς μας σκοτώνουν», λέει ένας 39χρονος αγρότης, ο οποίος γυρίζει στο χωριό του μαζί με την γυναίκα του έχοντας αφήσει τα παιδιά τους με τη γιαγιά σε ένα στρατόπεδο προσφύγων στο Μαρντάν.

Πάντως, ακόμη και εάν ο στρατός καταφέρει να ανακτήσει τον έλεγχο της περιοχής, οι Ταλιμπάν δηλώνουν δεν σκοπεύουν να τα παρατήσουν.

«Να θυμάστε ότι η μάχη στη Μπούνερ δεν έχει τελειώσει, θα επιστρέψουμε σύντομα, αυτή η γη ανήκει στο Θεό και οι νόμοι του Θεού θα επιβληθούν εδώ», λέει ο Καν, πριν ανέβει σε ένα μικρό λεωφορείο με κατεύθυνση το Μαρτνάν.
Flash.gr

2 σχόλια:

  1. Στο Αφγανιστάν παίζεται πολύ χοντρό παιχνίδι ( όχι τόσο χοντρό βέβαια όσο η Eurovision ) που θα επηρεάσει όλο τον κόσμο για τα επόμενα χρόνια. Μιλάμε πια για κατακερματισμό του Πακιστάν με απρόβλεπτες συνέπειες σε σχέση με την Ινδία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. καποιο ανεγκεφαλοι εδω τουσ πιανουν και δημοσια σκιζουν το Κορανι..
    (βεβαιως υπάρχει και το ενδεχομενο της προεκλογικης προβοκατσιας.. )

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.