5/5/09

Αφυπνίζεται το ρήγμα μεταξύ σουνιτών και σιιτών στο Ιράκ

Ενώ ο Ιρακινός πρωθυπουργός Νούρι αλ Μαλικί προσπαθούσε να διασκεδάσει, από το Παρίσι, τις ανησυχίες ισχυρών κρατών της Δύσης για την αναζωπύρωση της ένοπλης βίας στη χώρα του κατά τις τελευταίες εβδομάδες, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στη Βαγδάτη απέκλειε κάθε σκέψη για παράταση, πέραν της 30ής Ιουνίου, της παρουσίας αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων σε ορισμένες από τις πλέον ευαίσθητες, αστικές περιοχές του Ιράκ.
«Καμία παράταση»
«Οι συμφωνηθείσες ημερομηνίες δεν μπορούν να παραταθούν και αυτό συνάδει με τη μεταβίβαση της ευθύνης στις ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας», δήλωσε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Αλί αλ Νταμπάχ. Το χρονοδιάγραμμα που καθορίζεται από την ισχύουσα συμφωνία ασφαλείας ΗΠΑ - Ιράκ προβλέπει ότι οι αμερικανικές δυνάμεις θα έχουν απομακρυνθεί απ’ όλα τα αστικά κέντρα της χώρας μέχρι το τέλος του προσεχούς Ιουνίου, ενώ το σύνολο των μάχιμων αμερικανικών δυνάμεων θα εγκαταλείψει το Ιράκ μέχρι τα τέλη του 2011.

Το τελευταίο διάστημα, όμως, η αναζωπύρωση της ένοπλης βίας οδήγησε Αμερικανούς αξιωματούχους να εξετάσουν το ενδεχόμενο παράτασης της παρουσίας στρατιωτικών δυνάμεων της χώρας τους σε ορισμένες κρίσιμες, από πλευράς ασφαλείας, πόλεις, συμπεριλαμβανομένης της Μοσούλης, της μεγαλύτερης πόλης του κατά πλειονότητα κουρδικού βορείου Ιράκ.

Ο Απρίλιος ήταν ο πλέον αιματηρός μήνας στο Ιράκ από τον Σεπτέμβριο του 2008. Τουλάχιστον 355 Ιρακινοί και 18 Αμερικανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν σε περιστατικά ένοπλης βίας. Σκιές ανησυχίας για την εύθραυστη κατάσταση από πλευράς ασφαλείας έπεφταν και χθες στο Ιράκ, έπειτα από διπλή έκρηξη βόμβας στο υπουργείο Πετρελαίων, που άφησε πίσω της τέσσερις νεκρούς και επτά τραυματίες.

Μιλώντας σε ακροατήριο Γάλλων διπλωματών και δημοσιογράφων, στο Παρίσι, ο Μαλικί υποστήριξε ότι η πρόσφατη αναζωπύρωση της βίας «δεν θέτει εν αμφιβόλω τη διαδικασία σταθεροποίησης. Δεν τίθεται ζήτημα επιστροφής στην προ διετίας κατάσταση», πρόσθεσε ο Ιρακινός πρωθυπουργός, ο οποίος επρόκειτο να συναντηθεί αργότερα με τον Γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί και τον πρωθυπουργό Φρανσουά Φιγιόν. Η κυβέρνηση Μαλικί προσπαθεί να προσελκύσει γαλλικά, επενδυτικά κεφάλαια στο Ιράκ.

Ενας από τους κυριότερους παράγοντες που ενοχοποιούνται για την υποτροπή της βίας είναι η ξαφνική επιδείνωση των σχέσεων μεταξύ της ελεγχόμενης από τα δύο ισχυρότερα σιιτικά κόμματα κυβέρνησης Μαλικί με τα σουνιτικά «Συμβούλια Αφύπνισης». Πρόκειται για πρώην μαχητές της σουνιτικής αντίστασης κατά των Αμερικανών, οι οποίοι άλλαξαν στρατόπεδο και έφτασαν να χρηματοδοτούνται πρώτα από τον αμερικανικό στρατό και ύστερα από την κυβέρνηση Μαλικί, πολεμώντας τους παλιούς τους συντρόφους.

Ωστόσο, ο Μαλικί, ενισχυμένος στο πολιτικό επίπεδο από τη νίκη του κόμματός του κατά τις πρόσφατες, τοπικές εκλογές, σκληραίνει τελευταία τη στάση του έναντι των εν λόγω Συμβουλίων. Οι σχέσεις μεταξύ των δύο πλευρών έφτασαν στα όρια της ανάφλεξης το Σαββατοκύριακο, με τη σύλληψη του μουλά Ναντούμ αλ Τζουμπουρί, προέδρου του Συμβουλίου Αφύπνισης στην περιοχή Ντουλουίγια και δύο αδελφών του.
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

1 σχόλιο:

  1. Η Ελλάδα πρέπει να ενθαρρύνει το Κουρδιστάν του Ιράκ να ανεξαρτητοποιηθεί, και να το υποστηρίξει πάρα πολύ, και να προχωρήσει σε πολύπλευρη συμμαχία μαζί του. Ταυτόχρονα να επιδιώξει με διπλωματικές ενέργειες (και δίνοντας και ανταλλάγματα), να καταφέρει να στηρίξουν τους Κούρδους (του Ιράκ και της Τουρκίας) η Συρία, το Ιράν, και η Ρωσία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.