26/5/09

Πακιστάν: επίκειται ανθρωπιστική κρίση

Χιλιάδες άμαχοι που δεν κατάφεραν να εγκαταλείψουν την κοιλάδα Σουάτ όπου συνεχίζονται οι συγκρούσεις ανάμεσα στον πακιστανικό στρατό και τους ταλιμπάν, βρίσκονται αντιμέτωποι με μια ανθρωπιστική καταστροφή", εκτιμά η διεθνής οργάνωση Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW).
Σε ανακοίνωσή της η οργάνωση κάνει έκκληση στον στρατό να αφήσει τους αμάχους να εγκαταλείψουν τις ζώνες των συγκρούσεων.

Η οργάνωση κατηγορεί τους ταλιμπάν ότι ευθύνονται για το θάνατο πολλών αμάχων, τους οποίους χρησιμοποιούν ως ανθρώπινες ασπίδες, αλλά και τον πακιστανικό στρατό ότι βομβαρδίζει αδιακρίτως την περιοχή.

Από τα τέλη Απριλίου, όταν άρχισε η μεγάλη επιχείρηση του πακιστανικού στρατού, περισσότεροι από 2,4 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει την περιοχή καταφεύγοντας σε καταυλισμούς κοντά στις ζώνες των συγκρούσεων ή σκορπίζοντας σε όλη τη χώρα, σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ.

"Οι άνθρωποι που έχουν παγιδευτεί στις εμπόλεμες ζώνες στο Σουάτ βρίσκονται αντιμέτωποι με μια ανθρωπιστική καταστροφή, εκτός αν ο στρατός άρει την απαγόρευση κυκλοφορίας που έχει επιβάλει εδώ και μια εβδομάδα", τόνισε ο Μπραντ Ανταμς, γενικός διευθυντής της HRW για την Ασία.

"Η πακιστανική κυβέρνηση δεν μπορεί να αφήσει τον πληθυσμό χωρίς τρόφιμα, νερό και φάρμακα, θεωρώντας πως αυτή είναι μια τακτική για να νικήσει τους ταλιμπάν", είπε χαρακτηριστικά ο Ανταμς. "Η κυβέρνηση θα πρέπει να λάβει όλα τα δυνατά μέτρα--αποστολές ειδών πρώτης ανάγκης και φαρμάκων-για να ανακουφίσει τον πληθυσμό της κοιλάδας Σουάτ από τα δεινά του", συνεχίζει η HRW. "Τα πτώματα παραμένουν άταφα και οι τραυματίες πεθαίνουν εξαιτίας της έλλειψης φαρμάκων αλλά και ιατρικού προσωπικού, αφού τα νοσοκομεία στην κοιλάδα έχουν κλείσει", υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.

Η οργάνωση κατηγορεί επίσης τους ταλιμπάν ότι συνεχίζουν την "εκστρατεία τρομοκρατίας", προχωρώντας σε αποκεφαλισμούς κατοίκων των περιοχών αυτών. Η HRW αναφέρει ότι τουλάχιστον τριάντα άμαχοι σκοτώθηκαν στους πρόσφατους βομβαρδισμούς.
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.