21/5/09

Υποδομές αποθήκευσης για τον Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη σχεδιάζει η Ρωσία

Σε πιλοτικό σχέδιο κατασκευής πετρελαϊκών αποθεμάτων και εκτός Ρωσίας, προτείνει η ρωσική κυβέρνηση να εξελιχθεί ο πετρελαιαγωγός Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη, σύμφωνα με δηλώσεις του Ρώσου υπουργού Ενέργειας Σεργκέι Σματκό, που βρήκαν σήμερα ευρεία δημοσιότητα σε ΜΜΕ της χώρας.
«Ήδη, εξετάσαμε στο ΔΣ της Τρανσνέφτ το ζήτημα της βελτίωσης των δυνατοτήτων των υποδομών στους πετρελαιαγωγούς», δήλωσε ο κ. Σματκό, προσθέτοντας ότι «το θέμα της δημιουργίας αποθηκευτικών υποδομών επίσης συζητήθηκε με ξένους εταίρους».
«Για παράδειγμα, ο υπό σχεδίαση πετρελαιαγωγός Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη μπορεί να αποκτήσει δεξαμενές αποθήκευσης χωρητικότητας εκατοντάδων χιλιάδων τόνων, γεγονός που θα επιτρέψει να τροφοδοτηθεί η ευρωπαϊκή αγορά σε καθεστώς σποτ πωλήσεων», είπε ο Ρώσος αξιωματούχος. Επικαλέστηκε μάλιστα το παράδειγμα των ΗΠΑ, οι οποίες έχουν πρόσθετο κέρδος 250-280 εκατ. δολαρίων ετησίως από το εμπόριο πετρελαίου, που εκμεταλλεύεται τις διακυμάνσεις της τιμής του στις συγκυρίες της ελεύθερης αγοράς, τη στιγμή που το ρωσικό σύστημα, όπως έχει διαμορφωθεί, «προβλέπει ότι όλο το αργό πετρέλαιο, που εξορύσσεται, είτε εξάγεται αμέσως, είτε διυλίζεται».

Σύμφωνα με τον κ. Σματκό, η δημιουργία συστήματος πετρελαϊκών αποθεμάτων σε ολόκληρη τη Ρωσία θα κοστίσει αρκετά δισεκατομμύρια δολάρια, όμως, ο υπάρχων σχεδιασμός δεν προβλέπει να ενταχθεί το κόστος αυτό στις «ταρίφες» της Τρανσνέφτ, αλλά να αναζητηθούν ιδιώτες επενδυτές, που θα συνεργαστούν με ρωσικές κρατικές εταιρείες.

Όπως εκτιμά ο αναλυτής της «Φαϊνάνσιαλ Μπριτζ», Ντμίτρι Αλεξάντροφ, η ρωσική πρόταση επιτρέπει, όχι μόνο την εκμετάλλευση των διεθνών συγκυριών της αγοράς για τη μεγιστοποίηση του κέρδους κατά την εμπορία του πετρελαίου, αλλά και «θα καταστήσει την υλοποίηση του αγωγού Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη φθηνότερη στις σημερινές συνθήκες».

Με τη δημιουργία αποθηκευτικών υποδομών, κατά τον αναλυτή, ενισχύεται το ενδιαφέρον των επενδυτών στο σχέδιο αυτό, το οποίο καθίσταται πλέον ακόμη πιο κερδοφόρο, αποκτώντας εγγυημένη τροφοδοσία με αργό πετρέλαιο.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.