13/5/09

«Θαλασσόλυκος» παρουσία Γκιουλ

Σε κατάσταση επιφυλακής τίθενται για άλλη μια φορά οι Ενοπλες Δυνάμεις στο Αιγαίο, εν όψει της τουρκικής αεροναυτικής άσκησης «Θαλασσόλυκος», η οποία αρχίζει στις 20 Μαΐου και θα ολοκληρωθεί στις 6 Ιουνίου.
Εν τω μεταξύ, την πρόθεση της Αγκυρας να ζητήσει ως αντάλλαγμα για την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης τη λειτουργία τουρκικής σχολής στη Δυτική Θράκη.

Σε κατάσταση επιφυλακής τίθενται για άλλη μια φορά οι Ενοπλες Δυνάμεις στο Αιγαίο, εν όψει της τουρκικής αεροναυτικής άσκησης «Θαλασσόλυκος», η οποία αρχίζει στις 20 Μαΐου και θα ολοκληρωθεί στις 6 Ιουνίου. Η άσκηση, που είναι η μεγαλύτερη των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων, γίνεται κάθε χρόνο και περιλαμβάνει σενάρια συνεργασίας των τριών όπλων, αλλά και σενάριο αποβατικής επιχείρησης. Καθώς πρόκειται για άσκηση μεγάλης κλίμακας, με βάση τα προβλεπόμενα από τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, το ΓΕΕΘΑ έχει ενημερωθεί από τις τουρκικές Ενοπλες Δυνάμεις.
Δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί η διαδικασία δέσμευσης περιοχών στο Αιγαίο, ωστόσο, κάθε χρόνο δεσμεύονται αρκετές περιοχές. Αναμένεται ότι η αποβατική επιχείρηση που περιλαμβάνεται στην άσκηση θα γίνει στον κόλπο του Doganbey. Στις 28 και 29 Μαΐου έχει προγραμματισθεί να παρακολουθήσει την άσκηση ο Τούρκος πρόεδρος Αμπ-ντουλάχ Γκιουλ, ο οποίος, βάσει του Συντάγματος είναι και ανώτατος διοικητής των Ενόπλων Δυνάμεων, ενώ δεν αποκλείεται στην περιοχή διεξαγωγής της άσκησης να μεταβεί και ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν.
Πρόθεση της Αγκυρας
Εν τω μεταξύ, την πρόθεση της Αγκυρας να ζητήσει ως αντάλλαγμα για την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης τη λειτουργία τουρκικής σχολής στη Δυτική Θράκη, αποκάλυψε με δηλώσεις του ο πρόεδρος του Συμβουλίου Ανωτάτης Εκπαίδευσης της Τουρκίας, καθηγητής Γιουσούφ Οζτζάν, ο οποίος ανέφερε ότι πολλοί διερωτώνται γιατί δεν έχει γίνει ακόμα σχετική προσπάθεια. Ο ίδιος δήλωσε ότι δεν έχει υποβληθεί αίτημα για επαναλειτουργία της Χάλκης και, εφόσον υπάρξει, θα γίνει δεκτό, αρκεί να γίνουν δεκτοί οι όροι του Συμβουλίου.
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

12 σχόλια:

  1. Μπορεί κάποιος να μου θυμήσει την τελευταία φορά που έγινε μεγάλη και ρεαλιστική ελληνική - αποβατική ή αεραποβατική άσκηση - σε ελληνικό νησί ( έστω και ακατοίκητο ) ;

    Εξαιρούνται οι ταινίες του Τζέημς Πάρις.

    V

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κλεισιμο Τουρκικου προξενειου, και μεταφορα του Μουσειου Κεμαλ, υπο την αιγιδα του Ελληνικου Υπουργειου Παιδειας, με αναλογη, φυσικα, προσαρμογη των εκθεματων....

    Οι Τουρκοι αντιλαμβανονται, μονο το δικο τους νομισμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Η επαναλειτουργία της Χάλκης είναι υποχρέωση του Τουρκικού κράτους.
    Δεν βλέπω το λόγο να ζητάν ανταλλάγματα....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. αποβατικες ασκησεις Ελλαδος μμμμμ...δυσκολα μου βαζεις ειδικα αν βαλουμε και την παραμετρο των αποβατικων μεσων...πχ αβακ τυπου ιβοτζιμα -νορμανδια και τεως πτωματοφορα των ΗΠΑ μετασκευασμενα ως "αρματαγωγα"...(πχ οινουσες)...κατι θυμαμαι απο πεζοναυτες 505 σκυρο-καλαμιτσα,σαμο, παλιοτερα πυργος ηλειας...και κατι νατοικα ...dragon hummer, bright star...χερσονησος καλλιπολης...ωχχχ συγγνωμη παραφερθηκα....διακλαδικες με συμμετοχη και των τριων κλαδων...δυσκολο ....

    πνυταγορας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. @ 13 Μάϊος 2009 11:03 πμ

    Είχαν αναλάβει και αυτή την υποχρέωση έναντι της ΕΕ, αλλά δεν την τήρησαν. Τώρα γυρεύουν ανταλλάγματα, διότι εμείς έχομε κακώς κάνει το άνοιγμα της Θ.Σ.Χ. εθνικό θέμα, ενώ ασφαλώς δεν είναι.
    Πάντα οι Τούρκοι ζητούν ανταλλάγματα και καλά κάνουν. Εμείς δίνομε τα πάντα χωρίς αντάλλαγμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ως και το ΕΘΝΟΣ τον πήρε στο ψιλό. Ο μοναδικός πρωθυπουργός στην ΕΕ που υποστηρίζει με φανατισμό την ένταξη της Τουρκίας. Έτσι τον χαρακτηρίζει.
    Ονομάζεται και στρατηγική επιλογή. Έτσι λέγεται με άλλα λόγια η απόφαση που λαμβάνεται κάτω από την προβολή και επιβολή ισχύος του αντιπάλου. Να τον υποστηρίζεις παντού να μην φας ξύλο. Φοβερή διπλωματία. Έτσι κάναμε πιτσιρικάδες για να μη μας δέρνουν τα μεγαλύτερα και δυνατώτερα παιδιά. Μέχρι εκεί φτάνει σήμερα η τρομερή διπλωματία μας.
    ΑΙΣΧΟΣ
    ΙοΠ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ειναι ευρωεκλογές μην παρασυρεστε απο φανφαρες.Μια επισήμανση δεν ειναι ο Καραμανλής ειναι ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας.Ειτε τον ψηφίσαμε είτε όχι.Δεν υποστηριξε με κανέναν φανατισμό την ενταξη της Τουρκίας, αντίθετα έβαλε την θηλειά πιο γερά αφήστε την επιφάνεια και κοιτάξτε την ουσία.Η ουσάι ειανι οτι η κοινωνική κατασταση κα ιη πολιτική της Τουρκίας την έχει κανει παντελώς αφερέγγυα.
    Ανάποδος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ας μην υποβαθμίζουμε την χωρά μας σίγουρα θα μπορούσαμε να έχουμε πετύχει περισσοτερα !!!

    Ολοι κρίνουμε τις επιλογές των άλλων θεωρώντας ότι οι δικές μας αποψεις είναι καλύτερες. Η απάντηση είναι ναι συμφωνούμε να μπει η Τουρκια στην Ευρώπη αφού πρώτα παψει να διεκδικεί και να προκαλεί !! Πιο είναι το παράλογο σε αυτή την πολιτική ?? πια η διαφορά να λεγαμε όχι ?? Φυσικά άμα λέγαμε όχι εμείς θα λεγανε όλοι οι άλλοι ναι (Γαλλία Γερμανία κλπ)!!!

    Μήπως με το όχι, το δικο μας καλύπτουμε ξένα συμφέροντα ???

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Το παράλογο σ' αυτήν την πολιτική είναι ότι εμείς θα λέμε ότι έπαψε να προκαλεί όταν αυτή θα συνεχίζει, γιατί πολύ απλά κεί οδηγεί η διπλωματία του φόβου. Και μην μπου πεις ότι δεν πρόκειται για κάτι τέτοια γιατί αν δεν φοβέριζε δεν θα σκάγαμε και πάρα πολύ να την υποστηρίξουμε. Γιατί καλύπτουμε με το όχι ξένα συμφέροντα; Από που είναι συμφέρον δικό μας να μπει η τουρκία στην ΕΕ; Πες μου, σε τι θα ωφεληθούν, ένας ένας οι διάφοροι επαγγελματικοί κλάδοι; Από πού βγαίνει ότι αν μπει σε διαδικασία εκδημοκρατισμού θα πάψει να διεκδικεί αυτά που θεωρεί ότι της ανήκουν; Δημοκρατικότατα κράτη έχουν κάνει πολέμους για αυτά τα οποία θεωρούν δίκαιά τους. Φτάνει, όχι άλλη τουρκολαγνεία. Αν μας συμφέρει να μπεί, αλλά δεν βλέπω πού μας συμφέρει. Αν ξέρει κάποιος ας μας πει, χειροπιαστά, εκεί συμφέρει στον αγρότη, εκεί στον κτηνοτρόφο έτσι στον επιστήμονα κ.ο.κ. Περιμένω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Η Τουρκία χρησιμοποιεί τους ΕΛΛΗΝΕΣ που εξισλαμίστηκαν βίαια λόγω της Ωθομανικής κατοχής, και δεν φτάνει που τους έκανε Μουσουλμάνους, αλλά προσπαθεί να τους κάνει και Τούρκους.

    Ωστόσο, η Ελλάδα, δεν μπορεί να αντιπαρατεθεί στην Ισλαμική απειλή, και ούτε γίνεται καν σεβαστή, μιας και αποκύρηξε την Ορθοδοξία που θα έπρεπε να είναι πυλώνας και οδηγός της Ελλάδας. Η Τουρκία όχι μόνο δεν αποκυρήτει το Ισλάμ, αλλά το χρησιμοποιεί για την διείσδυση σε Βαλκάνια-Καύκασο-Μέση Ανατολή.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. "Υποστηρίζωμεν..."...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. KAKOS TO PATRIARXIO PROSEFIGE STA TOURKIKA DIKASTIRIA EPREPE NA PROSFIGI STO EYROPAIKO DIKASTIRIO PRAGMA POU THA KANI ENTELI META 3-4 XRONIA TOURKIKA DIKASTIRIA .TO THEMA TIS XALKIS THEN INE ETHNIKO INE THEMA TOU PATRIARXIOU .OSO GIA TIS ANTIRISIS MAS PREPI NANE STO TELOS ESTO KI AN TOTE SIMFONOUN OLOI AS AFISOUME PROS TO PARON STOUS GALOGERMANOUS AFTA.OSO GIA TI SIMFONIA GIA TIN YFALOKRIPIDA ME TIN ALVANIA EN AKOUO TIPOTA ESIS???

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.