4/5/09

Περιοδεία στην Αίγυπτο και τη Σαουδική Αραβία ξεκίνησε σήμερα ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Ρόμπερτ Γκέιτς.

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ στο αεροπλάνο που τον μεταφέρει στη Μέση Ανατολή
Σκοπός της περιοδείας του αμερικανού υπουργού Αμυνας, είναι να διαβεβαιώσει τις ηγεσίες των δύο κρατών για τις προθέσεις των ΗΠΑ να συνεχίσουν και να διευρύνουν τις σχέσεις τους με τις αραβικές χώρες.

Ο Ρόμπερτ Γκέιτς, στο αεροπλάνο που τον μετέφερε στη Μέση Ανατολή, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι η επιδίωξή του είναι να διαβεβαιώσει τις ηγεσίες της Σαουδικής Αραβίας και της Αιγύπτου ότι η προσέγγιση της νέας αμερικανικής κυβέρνησης με το Ιράν δεν θα θέσει υπό αμφισβήτησιν τους παραδοσιακούς δεσμούς της Ουάσινγκτον με τις αραβικές χώρες της περιοχής.
"Ενα σημαντικό μήνυμα θα απευθύνεται ειδικά προς τους Σαουδάραβες, ότι κάθε άνοιγμα προς το Ιράν δεν θα γίνει εις βάρος των μακροπρόθεσμων σχέσεών μας με τη Σαουδική Αραβία και τις χώρες του Κόλπου, οι οποίες είναι εταίροι και φίλοι εδώ και δεκαετίες. Θα το διαχειρισθούμε με έξυπνο τρόπο και, ελπίζουμε, έτσι ώστε να ενισχυθεί η ασφάλεια όλων στην περιοχή", είπε ο Γκέιτς απευθυνόμενος στους δημοσιογράφους που τον συνόδευαν.
Επίσης ο αμερικανός υπουργός Αμυνας, επισήμανε ότι κατά την επίσκεψή του στο Κάιρο, σήμερα και αύριο, θα συζητήσει και το θέμα των υπόγειων στοών, που συνδέουν τη Λωρίδα της Γάζας με την Αίγυπτο και οι οποίες χρησιμοποιούνται για την παράνομη διακίνηση όπλων, χρημάτων και άλλων αγαθών προς τη Λωρίδα της Γάζας.
Ακόμη ο Ρόμπερτ Γκέιτς, θα αναφερθεί και στις ανησυχίες των σουνιτικών κρατών της περιοχής ως προς την επιρροή του σιιτικού Ιράν στο Ιράκ, καλώντας τις αραβικές χώρες να αναπτύξουν τις σχέσεις τους με τη Βαγδάτη.
"Εάν ο αραβικός κόσμος ανησυχεί για την ιρανική επιρροή στη Βαγδάτη, η λύση είναι η ενίσχυση της αραβικής επιρροής στη Βαγδάτη" δήλωσε ο Γκέιτς και πρόσθεσε πως η Αίγυπτος έκανε σημαντικά βήματα για την αποκατάσταση των σχέσεων με το Ιράκ, κάτι που θα μπορούσαν να κάνουν και άλλες χώρες στην περιοχή.
Επιπλέον είπε χαρακτηριστικά ότι η Βαγδάτη πρέπει να περιληφθεί στα σχέδια περιφερειακής ασφάλειας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.