7/5/09

Μαζική απέλαση λαθρομεταναστών από την Ιταλία

Εκατοντάδες λαθρομετανάστες απέλασαν στη Λιβύη οι ιταλικές αρχές.Την πρόθεσή της να δεχτεί τους 227 λαθρομετανάστες που συνελήφθησαν από ιταλικά σκάφη ενώ προσπαθούσαν να φτάσουν στις ιταλικές ακτές ανακοίνωσε η Λιβύη.Το περιστατικό έγινε πανηγυρικά δεκτό στην Ιταλία: ο υπουργός Εσωτερικών, Ρομπέρτο Μαρόνι, χαρακτήρισε τη μέρα ως «ιστορική μέρα» στον αγώνα εναντίον της λαθρομετανάστευσης, καθώς τρία σκάφη του ιταλικού ναυτικού μετέφεραν στην Τρίπολη τους λαθρομετανάστες - «ανθρώπους των πλοίων», όπως χαρακτηρίζονται- οι οποίοι συνελήφθησαν σε ύδατα που βρίσκονταν υπό τη δικαιοδοσία της Μάλτας - ένα γεγονός που αναμένεται να δώσει νέα έκταση στην παλιά διαμάχη ανάμεσα στην Ιταλία και τη Μάλτα σχετικά με το ποια χώρα έχει μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης όσον αφορά την αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης στην περιοχή.
Ωστόσο, η Επιτροπή Προσφύγων των Ηνωμένων Εθνών εξέφρασε τις ανησυχίες τους: «οι μετανάστες δεν μπόρεσαν να ζητήσουν πολιτικό άσυλο, καθώς δεν έγιναν καν δεκτοί στη χώρα» είπε σχετικά η Λώρα Μπολντρίνι, εκπρόσωπος του ΟΗΕ για θέματα προσφύγων.

Επίσης, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα, μέσω του εκπροσώπου τους, Λωρίς ντε Φιλίπι, έκαναν λόγο για «φρικτό περιστατικό» : «όχι απλά δεν είναι ένα ιστορικό γεγονός όπως ισχυρίζεται η ιταλική κυβέρνηση, αλλά αυτή η βίαιη και κυνική επιστροφή των λαθρομεταναστών είναι ενάντια στους διεθνείς νόμους».

Οι περισσότεροι από τους ανθρώπους που προσπαθούν να φτάσουν στην Ευρώπη μέσω Ιταλίας ή Μάλτας είναι οικονομικοί μετανάστες από την υποσαχάρια Αφρική που αναζητούν καλύτερες ζωές ή πολιτικοί πρόσφυγες. 36.900 «άνθρωποι των πλοίων» έφτασαν στις ιταλικές ακτές μέσα στο 2008, 75% περισσότεροι από ότι το 2007.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από AFP

1 σχόλιο:

  1. ΖΗΤΩ ΟΙ ΙΤΑΛΟΙ, ΤΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΚΟΥΛΟΥΘΗΣΕΙ ΚΑΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΣΟΙ ΕΧΟΥΝ ΑΝΤΙΘΕΤΗ ΑΠΟΨΗ ΝΑ ΕΡΘΟΥΝ ΕΔΩ ΣΤΟΝ ΑΓΙΟ ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΟΝΑ ΝΑ ΖΗΣΟΥΝ.
    δτ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.