5/5/09

H δίκη για τις "κόρες του Αλλάχ"

Ξεκίνησε σήμερα σε δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης η δίκη του τούρκου συγγραφέα Νεντίμ Γκιουρσέλ, ο οποίος κατηγορείται ότι με το τελευταίο του βιβλίο "Οι κόρες του Αλλάχ" υποκινεί το θρησκευτικό μίσος.Ο συγγραφέας διώκεται με βάση το άρθρο 216-1 του τουρκικού ποινικού κώδικα, που τιμωρεί με φυλάκιση ενός έως τριών ετών την "υποκίνηση μίσους φυλετικού, κοινωνικού, θρησκευτικού, δογματικού ή τοπικού".
Ο κ. Γκιουρσέλ, ο οποίος ζει στο Παρίσι και σήμερα αναμένεται να συμμετάσχει σε συνέδριο που πραγματοποιείται στην πόλη Λιλ της Γαλλίας, δεν παρουσιάστηκε στο δικαστήριο. "Δεν ήρθε επειδή φοβόμαστε τα επεισόδια εκτός του δικαστηρίου, αλλά έχει ήδη πραγματοποιήσει την κατάθεσή του, στη διάρκεια προηγούμενης επίσκεψης", δήλωσε η δικηγόρος του Σενάζ Γιουζέρ, η οποία ελπίζει σε απόσυρση των κατηγοριών ή τουλάχιστον σε αθώωση.

Το μυθιστόρημα, το οποίο κυκλοφόρησε το Μάρτιο του 2008 στην Τουρκία, περιέχει αποσπάσματα που σχετίζονται με τη ζωή του προφήτη Μωάμεθ. Η φωνή του συγγραφέα, ο οποίος ρίχνει μία κριτική ματιά στην πίστη, ενώνεται με τη φωνή των "Κορών του Αλλάχ", τριών προϊσλαμικών αραβικών θεοτήτων, οι οποίες στο βιβλίο δίνουν μία άλλη εκδοχή της ίδρυσης του ισλάμ.

Σε πρόσφατη συνέντευξή του, ο συγγραφέας είχε υπερασπιστεί την "ελευθερία άσκησης κριτικής στις θρησκείες", διαβεβαιώνοντας συγχρόνως το σεβασμό του προς "την πίστη και τους πιστούς". Ο κ. Γκιουρσέλ θεωρεί ότι η "δίκη αυτή έρχεται σε μία πολύ κακή στιγμή, διότι όλος ο κόσμος θεωρούσε ότι η Τουρκία είχε κάνει προόδους στο θέμα της ελευθερίας της έκφρασης".

Ο Νεντίμ Γκιουρσέλ δικάζεται από το ίδιο δικαστήριο στο οποίο το 2006 είχε παραπεμφθεί ο Ορχάν Παμούκ με την κατηγορία ότι με τις δηλώσεις του για το αρμενικό ζήτημα "προσέβαλε την τουρκική ταυτότητα", την ίδια χρονιά που η Σουηδική Ακαδημία τον τίμησε με το βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας.
http://culture.ana-mpa.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.