9/5/09

To ICTY κατέστρεψε μεγάλο αριθμό αποδεικτικών στοιχείων για τη σφαγή στη Σρεμπρένιτσα - Αντιδράσεις συγγενών θυμάτων

Την οργή οργανώσεων συγγενών θυμάτων πολέμου στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη προκάλεσε η παραδοχή του γενικού εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου της Χάγης για την πρώην Γιουγκοσλαβία (ICTY) Σερζ Μπραμέρτζ ότι ένας μεγάλος αριθμός αποδεικτικών στοιχείων που κατατέθηκαν σε δίκες για εγκλήματα πολέμου έχει καταστραφεί.

Ο κ. Μπραμέρτζ κατά την τριήμερη επίσκεψή του στο Σαράγεβο συναντήθηκε προχθές με εκπροσώπους της οργάνωσης «Μητέρες της Σρεμπρένιτσα και του θύλακα Ζέπα», στην οποία μετέχουν μητέρες και σύζυγοι των θυμάτων της γενοκτονίας στη Σρεμπρένιτσα.

«Ο γενικός εισαγγελέας του ICTY εξήγησε ότι περίπου 1.000 αντικείμενα, τα οποία χρησιμοποιήθηκαν σε δίκες σχετικές με τη σφαγή στη Σρεμπρένιτσα, καταστράφηκαν με εντολή του δικαστηρίου, καθώς δεν υπήρχε η δυνατότητα επαρκούς αποθήκευσής τους», δήλωσε η πρόεδρος της οργάνωσης Μουνίρα Σούμπασιτς.

«Όπως μας είπε ο κ. Μπραμέρτζ στα αντικείμενα συμπεριλαμβάνονται ταυτότητες, φωτογραφίες άρθρα, ρουχισμός και άλλου είδους αποδείξεις, τα οποία καταστράφηκαν, επειδή, δεν υπήρχε χώρος για να αποθηκευθούν. Είναι πολύ θλιβερό», τόνισε η κ. Σούμπασιτς, σύμφωνα με το σερβικό ραδιοτηλεοπτικό σταθμό Β-92.

Τα μέλη της οργάνωσης εξοργίστηκαν με την καταστροφή των αντικειμένων θυμάτων των μαζικών εκτελέσεων στη Σρεμπρένιτσα.

«Θα μιλήσουμε για το θέμα στον πρόεδρο του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου της Χάγης για την πρώην Γιουγκοσλαβία τον επόμενο μήνα. Πρόκειται για σκάνδαλο», υπογράμμισε η κ. Σούμπασιτς.

Η καταστροφή του αποδεικτικού υλικού ήρθε στο φως μετά από έρευνα των δημοσιογράφων του Βαλκανικού Δικτύου Ερευνών και Αναφορών - Balkan Investigative Reporters Network, οι οποίοι στη συνέχεια ενημέρωσαν την οργάνωση «Μητέρες της Σρεμπρένιτσα και του θύλακα Ζέπα».

Ο γενικός εισαγγελέας του ICTY δήλωσε ότι η καταστροφή αντικειμένων που προέρχονται από τάφους είναι συνήθης διαδικασία, αν το υλικό δεν χρησιμοποιείται πλέον ως αποδεικτικό στοιχείο σε δίκες, καθώς εμπεριέχει κίνδυνο για την υγεία.

«Δεν υπάρχουν γενικοί κανόνες όσον αφορά την καταστροφή αποδεικτικών στοιχείων. Το ICTY αποφασίζει πώς θα χειριστεί το θέμα», πρόσθεσε.

Ο ποινικολόγος Άξελ Χάγκεντορν, ο οποίος εκπροσωπεί την οργάνωση «Μητέρες της Σρεμπρένιτσα», εξέφρασε την έκπληξή του για τις ενέργειες του ICTY, όπως μετέδωσε ο διεθνής ραδιοσταθμός της Ολλανδίας (RNW) και γνωστοποίησε ότι τα μέλη της οργάνωσης θα ζητήσουν αποζημίωση από τη Χάγη. Ο κ. Χάγεντορν ανέφερε ότι στα αντικείμενα θεωρητικά υπήρχε γενετικό υλικό των δραστών των εκτελέσεων.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ/ΜΠΕ - ana-mpa.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.