7/5/09

Toυρκία: Κράτος συμμορία


Eρωτήματα μετά το μακελειό στην Τουρκία
«Οδύνη και όνειδος» ήταν ο χθεσινός τίτλος σε άρθρο της «Μιλιέτ» για τη σφαγή του Μπιλγκέ. Δύο εικοσιτετράωρα μετά το μακελειό που προκάλεσαν ένοπλοι μασκοφόροι σε γάμο στο κουρδικό αυτό χωριό της νοτιοανατολικής Τουρκίας, τα ερωτήματα άρχισαν να υποκαθιστούν τη φρίκη που προκάλεσε ο θάνατος 44 ανθρώπων «για λόγους τιμής και αντεκδίκησης». Καθώς στην επιφάνεια έρχονται λεπτομέρειες της επίθεσης και δηλώσεις ορισμένων από τους οκτώ άνδρες, εναντίον των οποίων απαγγέλθηκαν κατηγορίες, εντύπωση δεν προκαλεί μόνον η διατήρηση ενός μεσαιωνικού, φεουδαλιστικού τυπικού στις κατοικημένες κυρίως από Κούρδους νοτιοανατολικές περιοχές. Εντύπωση ή καλύτερα προβληματισμό γεννάει ο ρόλος των περιβόητων παραστρατιωτικών μονάδων (κάτι σαν πολιτοφυλακή ή στρατοχωροφυλακή), που συγκροτήθηκαν το 1985 στις κουρδικές περιοχές ως αντίπαλον δέος στο ΡΚΚ. Οι οκτώ κατηγορούμενοι του Μπιλγκέ ήταν όλοι πολιτοφύλακες και τα αυτόματα όπλα που ξεκλήρισαν μια οικογένεια ήταν κρατικά.

Κατηγορούνται για παράνομες πράξεις
«Η σφαγή αποδεικνύει ότι το σύστημα των παραστρατιωτικών έχει μετατραπεί σε δίκτυο εγκληματιών», έλεγε χθες η Εμινέ Αϊνά, αντιπρόεδρος του κουρδικού Κόμματος για μια Δημοκρατική Κοινωνία. Οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα καταγγέλλουν την ασυδοσία των φρουρών της τάξης και της ασφάλειας και έχουν κατά καιρούς κατηγορηθεί για λαθρεμπόριο ναρκωτικών, κλοπές, εκβιασμούς, εκφοβισμό. Συνολικά οι πολιτοφύλακες στη ΝΑ Τουρκία υπολογίζονται σε 57.000. Στις φτωχές αυτές περιοχές ο διορισμός σε παραστρατιωτική μονάδα θεωρείται θείο δώρο, εφόσον συνεπάγεται, εκτός από εξουσία, μόνιμο μισθό και σύνταξη. Πρόσφατα τους πολιτοφύλακες και την προσφορά τους είχε εγκωμιάσει ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Μπασμπούγ. Την περασμένη Δευτέρα, όμως, κάποιοι υπερέβησαν κάθε φραγμό και αυτό γέννησε ερωτήματα πολλά.
«Ενας συγγενής της νύφης βίασε μια κοπέλα από τη δική μας μεριά. Ζητήσαμε η νύφη να παντρευτεί έναν δικό μας, αλλά αυτοί την έδωσαν σε άνδρα εχθρικής μας οικογένειας. Εάν δεν τους σκοτώναμε όλους, θα συνεχιζόταν η βεντέτα. Ετσι αποφασίσαμε να τους σκοτώσουμε όλους, να μη μείνει κανείς για να εκδικηθεί», εξηγούσε απαθής ένας από τους κατηγορούμενους, σύμφωνα με τη «Χουριέτ».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.