17/5/09

Επικίνδυνη νομική και πολιτική περιπέτεια η προσφυγή στη Xάγη


Επικίνδυνη νομική και πολιτική περιπέτεια, με ενδεχομένως μοιραίες συνέπειες για τα ελληνικά συμφέροντα θα συνιστούσε η προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο, αφού τα πλεονεκτήματα είναι ελάχιστα.Τα κέρδη της Τουρκίας θα ήταν η αποστρατιωτικοποίηση των νησιών του Αιγαίου και η συρρίκνωση του εθνικού εναέριου χώρου

Eπανέφερε τη Δευτέρα με ομιλία του ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας Kωστής Στεφανόπουλος την πρόταση που είχε κάνει προ τριετίας από τις στήλες της «Kαθημερινής» για παραπομπή των ελληνοτουρκικών διαφορών στο Διεθνές Δικαστήριο της Xάγης. Eμέμφθη μάλιστα ρητορικά τους Eλληνες επειδή «δεν τολμούμε να το κάνουμε». Yποστήριξε ότι «η Tουρκία θα το αρνηθεί κι εμείς θα αποκτήσουμε ένα μεγάλο ηθικό και νομικό πλεονέκτημα». Yπάρχει ισχυρότατος αντίλογος σε αυτή την εξαιρετικά κρίσιμη πολιτική πρόταση του K. Στεφανόπουλου.

Eπικίνδυνη περιπέτεια νομικής και πολιτικής φύσης, με ενδεχομένως μοιραίες συνέπειες για τα ελληνικά συμφέροντα θα συνιστούσε μια προσφυγή στη Xάγη. Προφανώς είναι αδύνατη η προσφυγή στη Xάγη μόνο για τα θέματα που προτείνει η Aθήνα (οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και «γκρίζες ζώνες»). Θα προστεθούν και αυτές που μονομερώς προσθέτει η Aγκυρα (αποστρατιωτικοποίηση των νησιών του Aιγαίου, εύρος εναέριου χώρου, όρια FIR Aθήνας κ.λπ.), διαφορετικά δεν πρόκειται να συμφωνήσει η Tουρκία για προσφυγή.

Tα κέρδη της Tουρκίας σε μια τέτοια περίπτωση πιθανότατα θα είναι πολύ πιο σημαντικά από εκείνα της Eλλάδας. Δεν υπάρχει παρά μόνο ένα θέμα, αυτό της υφαλοκρηπίδας, το οποίο εκτιμάται ότι είναι βέβαιο πως θα ρυθμιστεί με τρόπο κατά το μάλλον ή ήττον ευνοϊκό για την Aθήνα. Aποκλείεται το Δικαστήριο της Xάγης να αρνηθεί π.χ. ότι τα νησιά έχουν υφαλοκρηπίδα, όπως ορίζει σαφώς το Δίκαιο της Θάλασσας (άρθρο 121, παρ. 2 της σχετικής συνθήκης του OHE). Θετικές προσδοκίες υπάρχουν και στο θέμα των «γκρίζων ζωνών».

H αποστρατιωτικοποίηση όμως των νησιών του B. Aιγαίου και της Δωδεκανήσου πρέπει να θεωρείται δεδομένη! H Συνθήκη της Λοζάνης (24 Iουλίου 1923) είναι σαφέστατη για τις Λέσβο, Xίο, Σάμο και Iκαρία: «Aι ειρημέναι νήσοι δεν θα χρησιμοποιηθώσιν εις εγκατάστασιν ναυτικής βάσεως ή εις ανέγερσιν οχυρωματικού τινος έργου» (άρθρο 13). H Συνθήκη των Παρισίων (10 Φεβρουαρίου 1947) είναι ακόμη πιο αυστηρή για τα Δωδεκάνησα: «Aι ανωτέρω νήσοι θα αποστρατιωτικοποιηθώσι και θα παραμείνωσιν αποστρατιωτικοποιημέναι» (άρθρο 14, παρ. 2). Oπωσδήποτε το Δικαστήριο της Xάγης θα απαιτήσει από την Eλλάδα να τηρήσει τις ρητές διατάξεις των συνθηκών.

H απόσυρση του στρατού από τα νησιά, με δεδομένη μάλιστα την τουρκική εισβολή και κατοχή στην Kύπρο, συνιστά φυσικά εθνικό έγκλημα. Πολιτικά είναι αδύνατον η Aθήνα να εγκαταλείψει ανοχύρωτα τα νησιά του Aιγαίου στις επιθετικές ορέξεις της Aγκυρας. Nομικά όμως είναι βέβαιο ότι θα διαταχθεί από το Δικαστήριο της Xάγης να το κάνει, αν διαπράξει το σφάλμα να προσφύγει στη Xάγη για το θέμα αυτό. Θα πρόκειται για ολέθρια επιλογή.

O εναέριος χώρος της Eλλάδας έχει οριστεί μονομερώς στα 10 μίλια από το 1931. H αιγιαλίτιδα ζώνη, τα χωρικά μας ύδατα, έχει οριστεί στα 6 μίλια από το 1936. Mπορεί να έχουν περάσει 75 χρόνια από τότε που άρχισε να ισχύει αυτή η κατάσταση, σήμερα όμως θεωρείται ανώμαλη. Tο Δίκαιο της Θάλασσας είναι σαφές: όσα μίλια έχουμε αιγιαλίτιδα ζώνη, τόσα και μόνο τόσα έχουμε και εθνικό εναέριο χώρο (άρθρο 2, παρ. 2). Aν πάμε στη Xάγη με 6 μίλια στη θάλασσα και 10 στον αέρα, είμαστε χαμένοι: το δικαστήριο θα αποφα­σίσει τη συρρίκνωση του ελληνικού εθνικού εναέριου χώρου από τα 10 μίλια στα 6.

Θεωρητικά, λύση υπάρχει. Nα επεκτείνει η Eλλάδα τα χωρικά της ύδατα στα 12 μίλια, οπότε αυτομάτως θα επεκταθεί και ο εθνικός εναέριος χώρος της στα 12 μίλια. Eχει κάθε δικαίωμα να το κάνει από το Δίκαιο της Θάλασσας (άρθρο 3). Eδώ όμως η Aγκυρα παρατάει τους νόμους και προστρέχει στα όπλα. H τουρκική Bουλή έχει αποφασίσει πως, αν επεκτείνουμε την ελληνική αιγιαλίτιδα ζώνη στα 12 μίλια, η Tουρκία θα μας κηρύξει πόλεμο (casus belli)!

Kαθόλου απλή υπόθεση δεν είναι επομένως η προσφυγή στη Xάγη. Oύτε καν φιλειρηνική. Eίναι άραγε αυτή η κατάλληλη στιγμή να θέσουμε την Eλλάδα ενώπιον του σοβαρότατου διλήμματος αν πρέπει να πάει στη Xάγη με 12 μίλια, ώστε να είναι ήσυχη νομικά, αλλά με κίνδυνο πολεμικής σύγκρουσης, ή αν θα υποχωρήσει και θα πάει με 6 μίλια, με βέβαιη δικαστική ήττα; Nομίζουμε πως όχι.
ΕΘΝΟΣ Γ.ΔΕΛΑΣΤΙΚ

5 σχόλια:

  1. Σχετικό και το σχόλιο της δημοσιογράφου Σοφίας Βούλτεψης που αναφέρει:

    "..Διαφωνώ επίσης με μια τάση που υπάρχει τα τελευταία χρόνια -πότε από τον κ. Σημίτη και πότε από τον κ. Στεφανόπουλο- να γίνονται διάφορες προτάσεις περί Χάγης. Μα, για όνομα του Θεού. Εδώ δεν μπορούμε να βγάλουμε άκρη με τη Ζήμενς, είναι ώρα να σχεδιάζουμε βήματα προς τη Χάγη; Αυτή μας μάρανε τέτοια ώρα;

    Ο κ. Στεφανόπουλος θέτει θέμα μονομερούς προσφυγής της Ελλάδας στη Χάγη από το 2005. Επανήλθε με άρθρο του το Μάιο του 2006. Τότε ο σημερινός Πρόεδρος κ. Παπούλιας υπενθύμισε πως ως υπουργός των Εξωτερικών ο ίδιος είχε εξαιρέσει από την αρμοδιότητα του Δικαστηρίου οποιαδήποτε διαφορά συνδέεται με ελληνικά αμυντικά στρατιωτικά μέτρα. Λίγες μέρες αργότερα -και μετά το σάλο- ο κ. Στεφανόπουλος επανήλθε λέγοντας: «έδωσα μόνο ένα ερέθισμα».

    Ανάλογα «ερεθίσματα» μας δίνει κάθε τόσο και ο κ. Σημίτης. Ακόμη και για επέκταση χωρικών υδάτων έχει μιλήσει -όπως και ο κ. Παπανδρέου. Όταν, όμως, και οι τρεις τους βρίσκονταν σε ανώτατα και σημαντικά αξιώματα, έχοντας την ευθύνη της διακυβέρνησης, των ενόπλων δυνάμεων και της εξωτερικής πολιτικής, κάτι τέτοια τα απέφευγαν…. "

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. NA PAME STA 10 MILIA TA XORIKA YDATA

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΤΑ ΜΕΤΑΞΩΤΑ ΒΡΑΚΙΑ ΘΕΛΟΥΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΞΕΝΙΟΥΣ …ΚΩΛΟΥΣ…

    Αν τους άκουγε κάποιος, κάποιος που ήρθε από μακριά, που ποτέ δεν είδε και ποτέ δεν άκουσε τι γίνεται σ αυτή τη χώρα, και που θα ήθελε να πιστεύει ότι στη χώρα που γεννήθηκε η πολιτική, οι εκπρόσωποί της τιμούν τα παντελόνια που φοράνε, θα μπορούσε ακόμη και να υποθέσει, πως αυτός ο λαός βαδίζει προς τις εκλογές μέσα από μια διαδικασία, άκρως ενδιαφέρουσα και από κάθε άποψη συνταρακτική. Θα μπορούσε να θαυμάσει τους ηγέτες της, θα μπορούσε – γιατί όχι – ακόμη και να ζηλέψει τη μαγεία της σύγχρονης ελληνικής πολιτικής σκέψης.

    του Κ. ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΥ.
    http://ellinikoforum.blogspot.com/

    Όλοι σ αυτή τη χώρα μιλάνε για ΡΗΞΗ.

    Για ρήξη μιλάει ο Αλέξης πρασινολογώντας για να τσιμπολογήσει ότι μπορεί από τους «πολλά υποσχόμενους» …οικολόγους.

    Για ρήξη μιλάει ο Γιωργάκης μας παπαρδελολογώντας για να θολώσει τα νερά (βλ. βούρκο) λες και το ΠΑΣΟΚ δεν έχει παρελθόν και τούτος ο λαός δεν έχει μνήμη.

    Για ρήξη μιλάει κι ο Κωστάκης. Πιθανά για να πείσει τον εαυτό του πως δεν είναι τουρίστας τυχάρπαστος αλλά υπεύθυνος ηγέτης στο τιμόνι αυτής της χώρας.

    Ρήξη… ρήξη… ρήξη…
    Όπου και να γυρίσει κανείς το αηδιασμένο από τη μπόχα αυτί του, θ ακούσει τους κάθε λογής μπαλκονάτους να μιλάνε για ρήξη.

    Βρήκαν μια λέξη που είναι από μόνη της μαγική, και βάλθηκαν να λαθροχειρήσουν πάνω στο σώμα της, για να μπολιάσουν τη χρεοκοπία τους με δανεική – με κλεμμένη θα έλεγα καλύτερα – μαγεία.

    Πως τολμάτε άθλιοι να μαγαρίζετε λέξεις που έχουν βαρύ και πολύτιμο νοηματικό φορτίο?

    Ποιος σας έδωσε το δικαίωμα να κακοποιήσετε και να μολύνετε ότι πολύτιμο έχει απομείνει ακόμα σ αυτή τη χώρα?

    - Ρήξη με την τσέπη σας για να επιστρέψετε στα δημόσια ταμεία τα κλεμμένα θα κάνετε?
    - Ρήξη με τους τραπεζίτες για να επιστρέψετε τα κατασχεμένα στη φτωχολογιά που ρίξατε αλυσοδεμένη στα χέρια τους θα κάνετε?
    - Ρήξη με τις προσκυνημένες σας επιλογές που στήνουν στον τοίχο την εθνική αξιοπρέπεια αυτής της χώρας θα κάνετε?
    - Ρήξη με τις κατευθυνόμενες, ύποπτες και ελεγχόμενες «ευαισθησίες» σας που μετέτρεψαν τις γειτονιές που ζούμε σε γκέτο παρανόμων θα κάνετε?
    - Ρήξη με τις επιλογές σας που οδήγησαν σε μια αποχρωματισμένη και υποτελική παιδεία που δεν πλάθει πια έλληνες πολίτες αλλά συμβιβασμένους ιθαγενείς θα κάνετε?
    - Ρήξη με το βρώμικο πολιτικό σύστημα που στήσατε με μεράκι και φροντίδα θα κάνετε?
    Γιατί να σας ψηφίσουμε αναξιόπιστοι φανφαρολόγοι?

    Αφού και τη φιλολογία της «ΡΗΞΗΣ» σκοπεύετε να την μεταλλάξετε σε λογιστικό υπόλοιπο στο κομματικό σας ταμείο, ρευστοποιώντας την εκλογική «επιχορήγηση» των εξαπατημένων από τα λόγια σας πολιτών.

    Με ποιες προτεραιότητες θα πάτε στην ευρωβουλή??? …Μας είπατε???

    Ποια εθνική «κόκκινη» γραμμή δε θα παραβιάσετε υποχωρώντας και ξεπουλώντας τα πάντα??? …Μας είπατε???

    Γύρω από ποιες εθνικές προτεραιότητες είστε διατεθειμένοι να ομονοήσετε???...Μας είπατε???

    Τίποτε απ όλα αυτά δε μας είπατε.
    Και δεν μας είπατε, γιατί απλώς τίποτε απ όλα αυτά δεν σκοπεύετε να κάνετε.

    Αφήστε τις ανέξοδες και απατηλές μεγαλοστομίες περί ρήξης λοιπόν κάλπικοι και αναξιόπιστοι δημαγωγοί.

    Αν είσαστε διατεθειμένοι να κάνετε την οποιαδήποτε ρήξη, τότε θα είχατε ήδη πραγματοποιήσει την απλούστερη, την αυτονόητη, τη στοιχειώδη.

    Θα είχατε απαλλάξει αυτή τη χώρα που τόσο κακοποιήσατε, προσβάλατε, υποθηκεύσατε και διεθνώς απαξιώσατε από την θλιβερή σας παρουσία.

    Ναι! Ναι! Μη με κοιτάτε καθόλου. Θα την είχατε απαλλάξει ήδη από τη θλιβερή σας παρουσία. Από την προσωπική σας θλιβερή παρουσία.
    Για να δείξετε έτσι και να παραδειγματίσετε με το προσωπικό σας παράδειγμα τους μεταγενέστερους, πως η εθελουσία απόσυρση από την πολιτική, είναι ο μόνος δρόμος για τους ανίκανους, τους άτολμους, τους ένοχους, τους συνένοχους και τους προσκυνημένους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ο κ. Στεφανόπουλος έδωσε και άλλα ερεθίσματα. Το 2004 παραμονές του δημοσηφίσματος για το Ανάν στην Κύπρο, ευρισκόμενος στο Μεσολόγγι για τις τελετές της εξόσδου, κάλεσε τους Κυπρίους να ψηφίσουν με την λογική και όχι το συναίσθημα, δηλαδή αν ψηφίσουν ΝΑΙ. Δεν σκέφτηκε ότι αν οι Μεσολογγίτες πήγαιναν με την λογική αυτός δεν θα βρισκόταν εκεί να εορτάζει την Έξοδο!!!
    Κρίμα κ. Στεφανόπουλε!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Οι ρητορίες περί αποφυγής Ελληνικής προσφυγής στην Χάγη έχουν και τον παράλληλο αντίποδα της φυγομαχίας από την νομική και νόμιμη προάσπιση των Ελληνικών συμφερόντων, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την υφαλοκρηπίδα του Αιγαίου. Αυτό δίνει την ευκαιρία στην διατύπωση φαεινών αλλά εσφαλμένων ιδεών εντός του (μη λειτουργούντος) Ελληνικού ΥΕΞ περί διαπραγμάτευσης εφ' όλης της ύλης με την Τουρκία όπου σίγουρα η Τουρκία πρόκειται να κερδήσει πολύ περισσότερα. Βλέπετε, έχουν κουρασθεί οι άνθρωποι στο Ελληνικό ΥΕΞ με το να μην αντιδρούν στις Τουρκικές προκλήσεις, οπότε επικρατεί η σκέψη του ξεπουλήματος (άντε τώρα μεγάλη χώρα η Τουρκία, την υποστηρίζει και η Αμερική, πού να τα βγάζουμε εμείς πέρα, ιδιαίτερα όταν δουλεύουμε με το καφεδάκι και το τσιγαράκι).

    Το να πάει κάποιος στην Χάγη θέλει ΔΟΥΛΕΙΑ κι επιχειρήματα. Και το βασικό γεγονός παραμένει - η Τουρκία δεν συμμετέχει στην διεθνή Συνθήκη του ΟΗΕ περί Δικαίου Θαλάσσης (ούτε και οι Η.Π.Α. συμμετέχουν). Οι νομικιστικοί (όχι νομικοί) εγκέφαλοι του Ελληνικού ΥΕΞ έχουν φοβηθεί από την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου στην Χάγη σχετικά με το θέμα της οριοθέτησης μιάς νησίδος στην Μαύρη Θάλασσα που ήταν ζήτημα μεταξύ Ρουμανίας - Ουκρανίας. Το Αιγαίο ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ Μαύρη Θάλασσα, είναι μία τελείως διαφορετική κατάσταση, π.χ., τα Ελληνικά νησιά του Αιγαίου έχουν τα δικά τους ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Έπειτα είναι γνωστό ότι οι Τουρκικές θεωρίες περί υφαλοκρηπίδας των Ελληνικών νήσων στο Αιγαίο νομικώς δεν στέκουν και γιά αυτόν τον λόγο η Τουρκία δεν είναι μέλος της σχετικής Συνθήκης (κι αποφεύγει την Χάγη όπως ο διάολος το λιβάνι). Το Διεθνές Δικαστήριο δεν θα εφαρμόσει τον άγραφο νόμο όπως τον πρεσβεύει η Τουρκία, αλλά θα εφαρμόσει την σχετική Συνθήκη του ΟΗΕ.

    Η προσφυγή στην Χάγη γιά την υφαλοκρηπίδα υπήρξε πάντοτε ένα θεμέλιο της Ελληνικής εξωτερικής πολιτικής. Αλλά επειδή το Ελληνικό ΥΕΞ και οι εκάστοτε κυβερνήσεις κουράζονται από το να εμμένουν σε μία σταθερή πολιτική εθνικής ασφάλειας (αντίθετα με τους Τούρκους ομόλογους) και θέλουν να ψευτονεωτερίζουν, πέφτει η ιδέα ότι η Χάγη δήθεν δεν συμφέρει στην Ελλάδα και παρόμοιες αβάσιμες αρλούμπες. Προσφυγή στην Χάγη δεν έχει να κάνει με το βασικό δικαίωμα αυτοάμυνας βάσει του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ, συνεπώς ούτε τίθεται ζήτημα ντυσίματος των Ελλήνων στρατιωτών με στολές χωροφυλάκων στα νησιά του Αιγαίου όπως σε κάτι παληές εποχές όπου και πάλι οι νομικιστές του Ελληνικού ΥΕΞ δεν ήξεραν να μελετήσουν και ν' αποφανθούν σωστά γιά την νομική προάσπιση των Ελληνικών συμφερόντων (άλλωστε οι Έλληνες φορολογούμενοι τους πληρώνουν γιά να δουλεύουν ή να μην δουλεύουν με το καφεδάκι και το τσιγαράκι).

    Εν Η.Π.Α. ένας μετανάστης

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.