18/6/09

Υποσμηναγός (Ι) Νικόλαος Σιαλμάς.18η Ιουνίου 1992, κατέπεσε στο Αιγαίο Πέλαγος

Την 18η Ιουνίου 1992, ο Υποσμηναγός (Ι) Νικόλαος Σιαλμάς κατέπεσε στο Αιγαίο Πέλαγος χειριζόμενος αεροσκάφος F-1CG, της 114 Πτέρυγας Μάχης κατά τη διάρκεια εμπλοκής του σχηματισμού του με τουρκικά F-16 Fighting Falcon.(o Yποσμηναγός Νικόλαος Σιαλμάς είχε εμπλακεί σε αερομαχία με το F-16 του χειριστή Ilhan Filiz).Η αιτία της πτώσης ήταν ελεγχόμενη πτήση στο έδαφος, ενώ ο χειριστής ο Υποσμηναγός (Ι) Νικόλαος Σιαλμάς σκοτώθηκε κατά την πρόσκρουση.

Νίκος Σιαλμάς: Ο Νίκος Σιαλμάς έχασε τη ζωή του κατά τη διάρκεια αερομαχίας με τουρκικό αεροσκάφος κοντά στον Αϊ-Στράτη. Τι έχει καταθέσει ο πατέρας του ήρωα Σιαλμά στο βιβλίο; «...Θυμάμαι που από πιτσιρικάς μού έλεγε: “Θα με γράψουν με μεγάλα γράμματα! Θα φτάσω ψηλά!” Ομως, δεν μπορούσαμε να καταλάβουμε τι εννοούσε. Πιστεύαμε ότι το έλεγε επειδή θα έμπαινε στη Σχολή Ικάρων. Πού να καταλάβουμε τι ήθελε να μας πει τότε, μιλώντας γι’ αυτά τα μεγάλα γράμματα...» Στη συνέχεια, ο πατέρας αναφέρει: «Δύο μέρες μετά (σ.σ.: τη συντριβή του αεροσκάφους), βρέθηκε ένα κομμάτι από τη στολή του στη θάλασσα. Μας είπαν ότι περνούσε ένα καράβι και κάποιος το είδε τυχαία. Πήγε το Πολεμικό Ναυτικό και το περισυνέλεξε. Το πήγαν στη μονάδα, αλλά τώρα δεν ξέρω πού το έχουν. Στην αρχή είπαν ότι θα το στείλουν στο Πολεμικό Μουσείο, αλλά ο διοικητής της Μοίρας του ήθελε να το κρατήσει στη μονάδα. Πρέπει να μάθουμε πού υπάρχει αυτό το κομμάτι της φόρμας του».
«May Day: 10 μοιραίες πτήσεις», δημοσιογράφου Γεωργίας Λινάρδου

-«Σε λίγο φτάνουμε στον Αϊ-Στράτη. Θα δεις το μνημείο του Σιαλμά». Μια τεράστια μεταλλική ασπίδα απλώνεται στο νησάκι. Το φως του ήλιου αντανακλά. Δυο λέξεις χαραγμένες. «Μολών Λαβέ».Αυτό το μνημείο που έχει στηθεί στον Αϊ-Στράτη προς τιμήν του πεσόντος υποσμηναγού Νίκου Σιαλμά συμβολίζει παράλληλα και τις προσπάθειες όλων των Ελλήνων χειριστών στις δεκαετίες του ακήρυκτου πολέμου στο Αιγαίο.

http://el.wikipedia.org/wiki/Dassault_Mirage_F1
Π.Σ.ΟΙ.ΠΑ,ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ ,strategy-geopolitics

13 σχόλια:

  1. Ας είναι ελαφρύ το χώμα που τον σκεπάζει

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Λίγο περισσότερη ώση να είχε ο κινητήρας του θα ήταν μαζί μας σήμερα...
    Η πορτοκαλί κάσκα ήταν γνωστή σε όλο το Αιγαίο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Οι χειριστές προσπαιούν.... και το σύστημα YiorgoDora προσπαθεί...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αιωνια σου η μνημη αδερφε!

    οποιος θελει να ρηξει μια ματια εδω και για τα υπολοιπα ατυχηματα,

    http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11378&subid=2&pubid=45131

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Από τον Ευμένη τον Καρδιανό

    Τι σχόλιο να γράψει κανείς για τον γενναίο Αξιωματικό της Πολεμικής ΜΑΣ Αεροπορίας.

    Αυτός ήταν δικός ΜΑΣ...!

    Ήταν ένας άνθρωπος όπως όλοι μας, όμως προσπάθησε να φθάσει σε κάποιο άλλο σημείο τελειότητας και να μας ξεπεράσει όλους, κάνοντας το καθήκον του και δίνοντας την ζωή του γι' αυτό.

    Για την Πατρίδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ρίξτε μια ματιά :

    http://www.bulgarmak.org/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Αυτά να τα βλέπουν οι γελοίοι που βγαίνουν στα ΜΜΕ και χλευάζουν οτιδήποτε ελληνικό, που ομοιλούν για λεωφόρους Κεμάλ Ατατούρκ, για φιλία μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας και ενσωμάτωση των μουσουλμάνων στην ελληνική κοινωνία (επειδή δεν είμαστε η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που έχει μουσουλμάνους, οι άλλες που έχουν πολλούς κι αυτές, όλες έχουν τα ίδια ακριβώς προβλήματα με μας). Αιωνία η μνήμη του παλληκαριού και όλων των υπολοίπων που έχουν πέσει υπέρ πατρίδος σε αυτόν τον ακήρυκτο πόλεμο.

    Ιόλαος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Γιατί πρέπει μόνο τα μνημεία να θυμίζουν τους πεσόντες και όχι οι ενέργειες των Ελλήνων μετά ...
    Καλημέρα Χριστίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ελεγχομένη πτήση στο έδαφος;;;Θα εξηγήσει κάποιος τι σημαίνει αυτό;;;Οπως και να γίνει ο Υποσμηναγός (Ι) Σιαλμάς Νικόλαος, εκ Κωνσταντινουπόλεως αν θυμάμαι καλά, έπεσε υπέρ Πατρίδος. Αιωνία του η μνήμη.Η Αερολέσχη Θεσσαλονίκης ονόμασε προς τιμήν του και εις μνήμη του το Τσέσνα 172 που είναι πιστοποιημένο για ρίψεις αλεξιπτωτιστών.Από την Θεσσαλονίκη Α.Λ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. το μνημειο αφιερωνεται στους ριψασπιδες πολιτικους μας ταγους................

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Αν κάνουμε μνημεία για τους ριψάσπιδες χρειαζόμαστε και άλλο ζωτικό χώρο ....για να μας φτάσει(αν αυτό θυμίζει κάτι...).Από την Θεσσαλονίκη Α.Λ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Με τους ήρωες βγάζουν έρπητα οι γραικύλοι διαχειριστές της υποτέλειάς μας...
    ΙοΠ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.