16/6/09

Οι μεγαλύτερες διαδηλώσεις από την Ισλαμική Επανάσταση του 1979 στο Ιράν

Καταστολή, νεκροί, συλλήψεις
Φιμώνονται οι ξένοι δημοσιογράφοι από το καθεστώς Αχμαντινετζάντ

«Δένει τα μάτια» των ξένων δημοσιογράφων το Ιράν εν μέσω του κινήματος αμφισβήτησης της επανεκλογής του Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ. Απαγορεύεται να καλύπτουν τις διαδηλώσεις και ουσιαστικά τίθενται υπό περιορισμό στα γραφεία τους. Δεν ακυρώνει το Συμβούλιο των Φρουρών την προεδρική εκλογή· ορίζει μερική ανακαταμέτρηση ψήφων...
Το Ιράν βρίσκεται στη δίνη των μεγαλύτερων διαδηλώσεων από την Ισλαμική Επανάσταση του 1979 με τους μεταρρυθμιστές να κατακλύζουν τους δρόμους της Τεχεράνης καταγγέλλοντας νοθεία στις κάλπες που -σύμφωνα με την εκλογική επιτροπή- ανέδειξαν θριαμβευτή τον Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ κόντρα στις προβλέψεις.
Η απόπειρα καταστολής των μαζικών διαδηλώσεων κόντρα στον Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους επτά άτομα τη Δευτέρα. Δεκάδες μεταρρυθμιστές συλλαμβάνονται, ενώ οι ιρανικές Αρχές απαγόρευσαν στους δημοσιογράφους του ξένου Τύπου να καλύπτουν τις διαδηλώσεις.
Κανένας δημοσιογράφος δεν έχει άδεια να κάνει ρεπορτάζ, να κινηματογραφεί ή να τραβάει φωτογραφίες. Ακυρώνονται οι δημοσιογραφικές διαπιστεύσεις όλων των ξένων μέσων ενημέρωσης και οι δημοσιογράφοι και απαγορεύεται στους δημοσιογράφους των ξένων μέσων να ασκούν το επάγγελμά τους έξω από τα γραφεία στα οποία εργάζονται.

Ακυρώθηκε διαδήλωση για να μη χυθεί αίμα
Ο ηττηθείς προεδρικός υποψήφιος Μιρχοσεΐν Μουσαβί ακύρωσε προγραμματισμένη για το μεσημέρι της Τρίτης διαδήλωση, καλώντας τους υποστηρικτές του να μην βγουν στους δρόμους «για να προστατεύσουν τη ζωή τους». Στην ίδια τοποθεσία και την ίδια ώρα της διαδήλωσης των μεταρρυθμιστών είχε προγραμματιστεί αντισυγκέντρωση υποστηρικτών του Αχμαντινετζάντ.
Το κορυφαίο νομοθετικό σώμα του Ιράν, το Συμβούλιο των Φρουρών, απέρριψε το αίτημα των μεταρρυθμιστών για την ακύρωση των αμφιλεγόμενων προεδρικών εκλογών και την εκ νέου προσφυγή στις κάλπες, ανακοινώνοντας θα λάβει χώρα μερική επανακαταμέτρηση των ψήφων σε τμήματα όπου υπήρξαν προβλήματα.
Εν τω μεταξύ, η κρατική τηλεόραση του Ιράν μετέδωσε ότι οι «κύριοι πράκτορες» στη μετεκλογική αναταραχή συνελήφθησαν με εκρηκτικά και όπλα. Το αγγλόφωνο ιρανικό κανάλι Press TV μετέδωσε ως κατεπείγουσα την είδηση για τις συλλήψεις, όμως δεν έκανε γνωστό πόσοι συνελήφθησαν και πότε.
Κορυφαίος μεταρρυθμιστής έχει δηλώσει πως η αστυνομία έχει συλλάβει περισσότερους από 100 μεταρρυθμιστές, περιλαμβανομένου ενός αδελφού του πρώην προέδρου της χώρας Μοχαμάντ Χαταμί, γεγονός που διαψεύδει η αστυνομία. Την Τρίτη συνελήφθη επίσης ο κορυφαίος μεταρρυθμιστής Μοχαμάντ Αλί Αμπταχί.

Διεθνής ανησυχία - Ιρανικό διάβημα διαμαρτυρίας
Σχολιάζοντας την κατάσταση στο Ιράν, ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε πως η επιθυμία του λαού του Ιράν, όπως εκφράστηκε στις εκλογές, πρέπει να εισακουστεί.
Ο Ομπάμα σημείωσε πως δεν υπάρχει τρόπος να γνωρίζει έαν σημειώθηκε ή όχι νοθεία στις εκλογές, ωστόσο τόνισε: «Θα ήταν λάθος να σωπάσω μετά τα όσα έχουμε δει όλοι στις τηλεοράσεις τις τελευταίες ημέρες».
Ο Αμερικανός πρόεδρος επισήμανε ότι θα πρέπει να διεξαχθεί έρευνα για τις καταγγελίες περί νοθείας και αυτή να προχωρήσει χωρίς αιματοχυσία.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέφρασε από πλευράς της μεγάλη ανησυχία για την κατάσταση στο Ιράν και υπογράμμισε ότι το δικαίωμα της ειρηνικής διαδήλωσης πρέπει να γίνει σεβαστό από τις δυνάμεις της τάξης.
«Η Επιτροπή είναι πολύ ανήσυχη με την κατάσταση όχι μόνο στην Τεχεράνη, αλλά και σε πολλές άλλες πόλεις του Ιράν» δήλωσε εκπρόσωπος του εκτελεστικού οργάνου της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
«Υπογραμμίζουμε ότι το δικαίωμα της ειρηνικής διαδήλωσης πρέπει να γίνει σεβαστό από τις ιρανικές δυνάμεις της τάξης» προσέθεσε, εκφράζοντας λύπη για τη βία και την απώλεια της ανθρώπινης ζωής.
Την ίδια στιγμή, το ιρανικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε ανώτατο Τσέχο διπλωμάτη, ο οποίος εκπροσωπεί την Ευρωπαϊκή Ένωση, για να του επιδόσει διάβημα διαμαρτυρίας για τις «επεμβατικές και προκλητικές» ανακοινώσεις κρατών-μελών της ΕΕ και της τσεχικής προεδρίας σχετικά με τις εκλογές.
Στο Λονδίνο, ο Βρετανός πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν κάλεσε τις ιρανικές Αρχές να ακούσουν προσεκτικά τα νόμιμα παράπονα του λαού και να μην κάνουν χρήση βίας κατά των ειρηνικών διαδηλωτών, παράλληλα όμως κάλεσε τη Δύση να αποφεύγει την ανάμειξή της στις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας.
Στο Βερολίνο, ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαγερ ζήτησε από το Ιράν να σταματήσει τη χρήση αστυνομικής βίας στις διαδηλώσεις που οργανώνονται σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών.
Ο Στάινμαγερ κάλεσε επίσης τις ιρανικές αρχές να διερευνήσουν τις καταγγελίες για παρατυπίες κατά την εκλογική διαδικασία. Η γερμανική κυβέρνηση παρακολουθεί τις εξελίξεις στο Ιράν με μεγάλη ανησυχία, τόνισε.
Στον ίδιο τόνο ο υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας Φράνκο Φρατίνι υπογράμμισε ότι «τα επεισόδια βίας στους δρόμους και οι θάνατοι πολιτών είναι απαράδεκτα πράγματα» και δήλωσε επίσης έντονα ανήσυχος από την κατάσταση στο Ιράν.
Την ίδια ώρα, πάντως, στη Ρωσία οι ηγέτες του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης (SCO) συνεχάρησαν τον Μαχμούντ Αχμαντινεζάντ -ο οποίος παρίσταται στη σύνοδο- για την επανεκλογή του.
Στον SCO συμμετέχουν η Ρωσία, η Κίνα και οι πρώην σοβιετικές δημοκρατίες της Κεντρικής Ασίας Καζακστάν, Ουζμπεκιστάν, Τατζικιστάν και Κιργιστάν.
Newsroom ΔΟΛ

1 σχόλιο:

  1. Αν πράγματι η δύση είναι ανθρωπιστική πρέπει να επέμβει,όχι απαραιτήτως στρατιωτικά,οι Αμερικάνοι έχουν αποδείξει ότι μπορούν κι αλλιώς.Στο Ιράν υπάρχει μεγάλη καταπίεση!
    Αλλά όχι μόνο στο Ιράν...αν είμαστε δίκαιοι και στην σύμμαχο Σαουδική Αραβία (ρώτησα αν είναι αλήθεια ότι το 89 μαστιγώθηκε ελληνίδα υπάλληλος της πρεσβείας μας αλλά δεν απάντησε κανείς επειδή μάλιστα φορούσε σταυρό),στην Β.Κορέα,σε άλλες αραβικές χώρες
    Αν είμαστε λογικοί θα έπρεπε να βοηθήσουμε και την Αφρική και όχι μόνο με φιλανθρωπίες

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.