3/6/09

Υπουργική σύνοδος ΝΑΤΟ - Ρωσίας στις 27 Ιουνίου στην Κέρκυρα

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ρωσίας και των 28 χωρών του ΝΑΤΟ θα συναντηθούν στις 27 Ιουνίου στην Κέρκυρα, έπειτα από τη ματαίωση μιας προηγούμενης συνόδου τους το Μάιο λόγω δυσαρέσκειας της Μόσχας, ανακοίνωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ.
«Μπορώ να ανακοινώσω ότι η επόμενη υπουργική σύνοδος του Συμβουλίου ΝΑΤΟ-Ρωσίας θα πραγματοποιηθεί στις 27 Ιουνίου στην Κέρκυρα, όπου θα διεξαχθεί η υπουργική σύνοδος του ΟΑΣΕ (Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη) υπό ελληνική προεδρία», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τζέιμς Απατουράι.

«Η ημερήσια διάταξη δεν έχει ακόμη καθορισθεί», προσέθεσε διευκρινίζοντας ότι «θα είναι παρόντες στη σύνοδο» τόσο ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ όσο και η Αμερικανίδα ομόλογός του Χίλαρι Κλίντον.

Η προηγούμενη σύνοδος του Συμβουλίου ΝΑΤΟ-Ρωσίας, το οποίο είναι ένα όργανο διαβούλευσης και συνεργασίας, είχε προγραμματιστεί αρχικά να πραγματοποιηθεί στις 20 Μαΐου στις Βρυξέλλες.

Όμως ματαιώθηκε από τη Ρωσία, η οποία θέλησε με αυτό τον τρόπο να διαμαρτυρηθεί για μια στρατιωτική άσκηση της Ατλαντικής συμμαχίας στη Γεωργία και για την απέλαση δύο διπλωματών της από τη ρωσική αντιπροσωπεία στο ΝΑΤΟ.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

2 σχόλια:

  1. Η Ρωσία δημιουργεί αντι-ΝΑΤΟ!

    αυτή η είδηση είναι πολύ σοβαρή και αλλάξει τα γεωπολιτικά δεδομένα.

    Αξίζει να δημοσιευτεί ως χωριστή:

    http://www.defencenet.gr/defence/index.php?option=com_content&task=view&id=7891&Itemid=52

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η είδηση:

    Ευρασιατικό "ΝΑΤΟ"!

    Με μία σημαντική εξέλιξη ο ελεγχόμενος από το Κρεμλίνο ευρασιατικός οργανισμός ασφαλείας Collective Security Treaty Organization (CSTO), ανακοινώθηκε πως αναβαθμίζει τις στρατιωτικές του δυνατότητες με την ανάπτυξη βαρέων μονάδων με σκοπό την αντιμετώπιση συμβατικών στρατιωτικών απειλών εξέλιξη η οποία σαφέστατα υποδηλώνει και την θέληση του Κρεμλίνου να αναπτύξει ένα νέο "Σύμφωνο της Βαρσοβίας", ένα σύγχρονο αντίβαρο του ΝΑΤΌ, με επίκεντρο την κεντρική Ασία και ναυτική παρουσία στην ενεργειακή λεκάνη της Κασπίας αφού, εκτός των συμβατικών χερσαίων δυνάμεων, αναπτύσσεται και ένα ναυτικό σκέλος ειδικά για την εν λόγω υδάτινη περιοχή.

    Η συγκεκριμένη δήλωσε έγινε από τον εκπρόσωπο του CSTO Βιτάλι Στρούγκοβετς, ο οποίος σημείωσε πως η νέα αυτή δύναμη θα «περιλαμβάνει τεθωρακισμένες μονάδες και μοίρες πυροβολικού καθώς και έναν στολίσκο ο οποίος θα εδρεύει στην Κασπία». Ο σκοπός δε των δυνάμεων αυτών θα είναι «να πολεμήσουν του επονομαζόμενους μεγάλους-πολέμους (large wars) και όχι να αντιμετωπίζουν τοπικές διενέξεις για τις οποίες υπεύθυνες είναι οι δυνάμεις ταχείας ανάπτυξης του Οργανισμού».

    Υπενθυμίζεται πως η CSTO έχει ως μέλη την Ρωσία, το Ουζμπεκιστάν, το Καζακστάν, το Τατζικιστάν, το Κιρκιζιστάν, την Αρμενία και την Λευκορωσία, ενώ τους τελευταίους μήνες σταδιακά ισχυροποιείται τόσο στο ευρωπαϊκό μέτωπο όσο και σε αυτό της κεντρικής Ασίας, με αποτέλεσμα να αποτελεί τον νέο γωπολιτικό παράγοντα ασφαλείας στην Ευρασία, μαζί φυσικά με το Σύμφωνο τη Σαγκάης (SCO) με το οποίο το Πεκίνο ουσιαστικά έχει δημιουργήσει μία στρατιωτική συμμαχία με την Μόσχα.

    Υπενθυμίζεται πως το defencenet.gr έγκαιρα έχει ενημερώσει τους συνδρομητές του για τις ραγδαίες εξελίξεις οι οποίες λαμβάνουν χώρα στον ευρασιατικό χώρο καθώς και έχει αναφέρει με εκτενή σημειώματα και τους σκοπούς του εν λόγω οργανισμού αλλά και τα επόμενα βήματα ολοκλήρωσής του μέσω της δημιουργίας δυνάμεων ταχείας αντίδρασης, ασκήσεων αλλά και μέσω της ενοποίησης του εναέριου χώρου των χωρών μελών μέσω της προμήθειας κορυφαίων ρωσικών αντιαεροπορικών συστημάτων και συστημάτων ελέγχου. Η "εκπαραθύρωση" των ΗΠΑ από την βάση του Μανάς με την ταυτόχρονη ρωσική παρουσία στην βάση του Κάντ αποτελεί και μία ένδειξη για το προ τα που η σημερινή ισορροπία δυνάμεων στην Ευρασία κλείνει.

    Φωτο:

    www.defencenet.gr/defence/images/stories/CSTOmap_500.jpg

    Πηγή:

    http://www.defencenet.gr/defence/index.php?option=com_content&task=view&id=7891&Itemid=52

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.