15/6/09

Ο Πρόεδρος της Ομόνοιας Β. Μπολάνος απαντά σε 5 ερωτήσεις για τις επικείμενες εκλογές στην Αλβανία

Ο Πρόεδρος της ΔΕΕΕΜ ΟΜΟΝΟΙΑ, Βασίλης Μπολάνος παρεχώρησε συνέντευξη στην εφημερίδα Λαϊκό Βήμα η οποία κυκλοφορεί στις 11 Ιουνίου απαντώντας σε κρίσιμα ερωτήματα σχετικά με τις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές:

Ερώτηση: Κ. Μπολάνο, όπως ήταν αναμενόμενο η ΟΜΟΝΟΙΑ στηρίζει το ΚΕΑΔ. Για πρώτη όμως φορά έχετε συνάψει προεκλογική συνεργασία με ένα από τα μεγάλα κόμματα. Γιατί αλλάξατε πορεία και τι θα επωφεληθεί η ΟΜΟΝΟΙΑ και το ΚΕΑΔ από αυτήν την συνεργασία;
Αρχικά, θέλω να τονίσω πως δεν αλλάξαμε πορεία. Η πορεία της Ομόνοιας από το 1991 μέχρι σήμερα είναι σταθερή προς την διασφάλιση των δικαιωμάτων του Βορειοηπειρωτικού ελληνισμού. Δεν αλλάξαμε ποτέ τους στόχους και τους σκοπούς μας, δεν αλλάξαμε ποτέ τις αρχές μας. Τόσο η ΟΜΟΝΟΙΑ όσο και το ΚΕΑΔ θα προτιμούσαμε να κατέβουμε στις εκλογές ανεξάρτητοι. Δυστυχώς όμως, ο νέος εκλογικός νόμος της Αλβανίας, ο οποίος είναι εμφανές ότι συντάχθηκε με σκοπό να πλήξει τα μικρά κόμματα δεν μας επέτρεψε μια τέτοια κίνηση. Από την ανάλυση των στοιχείων προκύπτει ότι η ανεξάρτητη κάθοδος στις εκλογές θα μας εξασφάλιζε από κανέναν μέχρι έναν στην καλύτερη των περιπτώσεων βουλευτή.
Με τον νέο εκλογικό νόμο μειώνεται ο αριθμός των εκλογικών περιφερειών οι οποίες πλέον ταυτίζονται με τις διοικητικές μειώνοντας έτσι σημαντικά το ποσοστό των Ελλήνων ανά περιφέρεια. Το γεγονός αυτό καθιστά σχεδόν αδύνατη την εκλογή βουλευτών σε περίπτωση ανεξάρτητης καθόδου στις εκλογές.
Ο νέος εκλογικός νόμος όπως αποφάσισαν τα δύο μεγάλα κόμματα, ορίζει πως οι εφορευτικές επιτροπές αποτελούνται μόνο από εκπροσώπους των δύο μεγάλων κομμάτων. Έχοντας υπ' όψιν τις συνθήκες κάτω από τις οποίες διεξάγονται οι εκλογικές αναμετρήσεις στην Αλβανία, γίνεται εύκολα κατανοητή η σημασία της εκπροσώπησής μας στις εφορευτικές επιτροπές, κάτι που επιτύχαμε στις διαπραγματεύσεις για την προεκλογική συμμαχία.
Συνάπτοντας προεκλογική συνεργασία ενισχύουμε σημαντικά τις πιθανότητες μεγαλύτερης εκπροσώπησης στο αλβανικό κοινοβούλιο κάτι που θεωρούμε ιδιαίτερα κρίσιμο για τον ελληνισμό της Βορείου Ηπείρου εν όψει μάλιστα της προσέγγισης της Αλβανίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Το ΚΕΑΔ έχει αποδείξει αυτά τα χρόνια ότι μπορεί να κερδίσει μάχες συμβάλλοντας τα μέγιστα στην διεθνοποίηση των ζητημάτων μας. Θέλω να σημειώσω ότι η απόφαση σύναψης προεκλογικής συνεργασίας δεν έγινε "ελαφρά τη καρδία" αλλά μελετήθηκαν ενδελεχώς όλα τα στοιχεία της. Σημαντικός παράγοντας στην απόφασή μας είναι το γεγονός ότι όπως τόνισα η συνεργασία είναι προεκλογική και σε καμία περίπτωση δεν μας δεσμεύει για στήριξη οποιουδήποτε κόμματος στον σχηματισμό κυβέρνησης. Θέλω λοιπόν για μία ακόμη φορά να τονίσω ότι η προεκλογική συνεργασία ήταν πράγματι αναγκαία και επετεύχθη με όρους οι οποίοι σε καμία περίπτωση δεν θίγουν τα συμφέρονται και την τιμή των Ελλήνων.

Ερώτηση: Την περασμένη εβδομάδα ο κύριος Ντούλες και εσείς συναντηθήκατε με την Υπουργό Εξωτερικών κυρία Ντόρα Μπακογιάννη και τον Υφυπουργό Θεόδωρο Κασσίμη. Απεκομίσατε συγκεκριμένο σχέδιο στήριξης από το εθνικό κέντρο ειδικά για την εκλογική καμπάνια;
Η κρισιμότητα των επερχόμενων εκλογών έχει γίνει αντιληπτή τόσο από το υπουργείο εξωτερικών της Ελλάδος όσο και από τους εκπροσώπους όλων των πολιτικών δυνάμεων της Ελλάδος. Η συνάντηση με την υπουργό εξωτερικών έγινε σε πολύ καλό κλίμα. Η κυρία Μπακογιάννη ήταν απολύτως θετική στα ζητήματα που θέσαμε. Πήραμε την διαβεβαίωση πως η ελληνική πολιτεία θα μεριμνήσει για όλες τις διευκολύνσεις για την ομαλή μετάβαση των ψηφοφόρων από την Ελλάδα. Η ελληνική πολιτεία και το υπουργείο εξωτερικών βρίσκονται στο πλευρό του Βορειοηπειρωτικού ελληνισμού στηρίζοντας τα όργανα που τον εκπροσωπούν και προωθώντας αναπτυξιακή συνεργασία μέσω των έργων υποδομής που χρηματοδοτεί η Ελλάδα στις περιοχές μας.

Ερώτηση: Το πιο ενεργό κομμάτι του εκλογικού μας σώματος βρίσκεται στην Ελλάδα. Εσείς τι μέτρα έχετε λάβει να έρθει ο κόσμος μας να ψηφίσει ώστε οι υποψήφιοι που ανέδειξε το γενικό συμβούλιο να εκλεγούν;
Γίνεται προσπάθεια για την καλύτερη δυνατή ενημέρωση των πολιτών. Η επίτευξη της μεγαλύτερης δυνατής μετακινήσεως ψηφοφόρων Βορειοηπειρωτών είναι απαραίτητη για την επιτυχία στις εκλογές, της ΟΜΟΝΟΙΑΣ – ΚΕΑΔ και την προάσπιση των δικαιωμάτων και συμφερόντων των Βορειοηπειρωτών Ελλήνων.
Ήδη από τις 4 Ιουνίου έχει ξεκινήσει η λειτουργία του εκλογικού κέντρου της ΔΕΕΕΜ ΟΜΟΝΟΙΑ και του ΚΕΑΔ στην Αθήνα. με σκοπό την ενημέρωση και οργάνωση της μετακινήσεως των Βορειοηπειρωτών απ’ όλη την ελληνική επικράτεια στις πατρογονικές τους εστίες για να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα. Το εκλογικό κέντρο είναι εξοπλισμένο με σύγχρονη τηλεπικοινωνιακή και ηλεκτρονική υποδομή και στελεχωμένο από νέους Βορειοηπειρώτες. Προσβλέπουμε στην υποστήριξη όλων των μέσων μαζικής ενημέρωσης που απευθύνονται σε Βορειοηπειρώτες (έντυπα και διαδικτυακά) ενώ σύντομα θα λειτουργήσει και ένα τουλάχιστον εκλογικό περίπτερο στην Πλατεία Συντάγματος στην Αθήνα. Ζητήσαμε και λάβαμε την διαβεβαίωση από την ελληνική πολιτεία πως θα επιτραπεί (με σχετική εγκύκλιο) η μετάβαση όσων εκκρεμεί η διαδικασία των δικαιολογητικών παραμονής στην Ελλάδα.

Ερώτηση: Κύριε Πρόεδρε για πρώτη φορά από την δημιουργία της οργάνωσης υπάρχει απροκάλυπτη επέμβαση από τα αλβανικά κόμματα για αποδυνάμωση της ΟΜΟΝΟΙΑΣ και αποστασία στελεχών προς άλλους σχηματισμούς. Ποια είναι η αντίδρασή σας και επίσης του εκλογικού σώματος;
Όπως τόνισα στην αρχή, η ΟΜΟΝΟΙΑ από ιδρύσεώς της παραμένει σταθερή στις θέσεις και τις αρχές της για την προάσπιση και διασφάλιση των δικαιωμάτων και συμφερόντων του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού αφενός και την εδραίωση των δημοκρατικών αρχών στην Αλβανία γενικότερα αφετέρου. Ο δρόμος που επιλέξαμε δεν ήταν ποτέ στρωμένος με ροδοπέταλα. Κάθε είδους υπονομευτές δεν έλειψαν ποτέ. Η ΟΜΟΝΟΙΑ άντεξε τις πιέσεις, την πολεμική που κατά καιρούς ασκήθηκε εναντίων της, τα πάσης φύσης προβλήματα επειδή η ΟΜΟΝΟΙΑ είναι εθνικό κατόρθωμα και ανήκει σε όλους τους Έλληνες που έχουν στον νου τους το συλλογικό – εθνικό συμφέρον.
Οι καιροσκοπικές κινήσεις από εκάστοτε μέλη και στελέχη αφορούν τους ίδιους και κρίνονται κατά περίσταση τόσο από το τα θεσμικά όργανα όσο και από το εκλογικό σώμα. Λυπούμεθα γιατί άνθρωποι που βρέθηκαν σε ανώτερα όργανα της ΟΜΟΝΟΙΑΣ επέλεξαν να διχάσουν την ελληνική κοινότητα κάνοντας χρήση της εξουσίας που το αλβανικό κράτος απλόχερα τους παρέχει, λυπούμεθα γιατί δεν πρόδωσαν μόνο την οργάνωση αλλά στάθηκαν απέναντι στην ομόνοια της κοινότητάς μας.
Ως οργάνωση έχουμε ήδη προχωρήσει σε πειθαρχικές διαδικασίες αλλά αυτό που έχει την μεγαλύτερη σημασία είναι ο ελληνισμός να δείξει πως δεν μπορεί να είναι έρμαιο κανενός και αντίκρισμα της ψήφου του δεν μπορεί να είναι το βόλεμα κάποιων στο δημόσιο.

Ερώτηση; Η ανάδειξη όποιας νέας κυβέρνησης στην μετά ΝΑΤΟ εποχή την 28η Ιουνίου, πόσο θα ευεργετήσει τον ελληνισμό της Αλβανίας κυρίως σε θέματα περιουσιών, μη επέμβασης στα εσωτερικά μας, αποφυγής αδίκων δικαστικών αποφάσεων και καταπάτησης ανθρωπίνων και μειονοτικών δικαιωμάτων.
Θεωρώ πως ανεξαρτήτως κυβερνώντος κόμματος, η προσπάθεια ένταξης και διασφάλισης της θέσης της χώρας στους ευρω-ατλαντικούς θεσμούς μπορεί να λειτουργήσει υπέρ των διεκδικήσεών μας αφόσον είμαστε προσηλωμένοι στους στόχους μας και έχουμε ισχυρή παρουσία στο αλβανικό κοινοβούλιο. Έχοντας την πείρα των προηγούμενων ετών είμαστε σε θέση να πιστεύουμε πως μπορούμε να «εκμεταλλευθούμε» τις διεργασίες που αφορούν την ενσωμάτωση της Αλβανίας στους διεθνείς θεσμούς μετατρέποντας τα ζητήματά μας σε ένα από τα «κλειδιά» αυτών των διεργασιών. Ήδη χάρει στης προσπάθειες της ΟΜΟΝΟΙΑΣ και του ΚΕΑΔ τα θέματα στα οποία αναφέρεστε, έχουν αναβαθμιστεί σημαντικά στις πολιτικές ατζέντες τόσο μεταξύ Αλβανίας και Ελλάδας όσο και μεταξύ Αλβανίας και διεθνών θεσμών όπως η Ε.Ε., ο ΟΑΣΑ και το Συμβούλιο της Ευρώπης. Βλέπουμε λοιπόν πως γενικότερα η Αλβανία με την βοήθεια και της Ελλάδας προσπαθεί να μπει στον δρόμο της Ε.Ε. και της ευνομούμενης δημοκρατίας. Εμείς έχουμε επιλέξει να στηρίξουμε αυτόν τον δρόμο με σκοπό να προωθήσουμε τα ζητήματα που μας αφορούν και σταδιακά και οργανωμένα να επιτύχουμε την επίλυσή τους. Είναι όμως δεδομένο πως η το αποτέλεσμα των προσπαθειών στις διαπραγματεύσεις με την όποια αλβανική κυβέρνηση θα εξαρτηθεί από την δύναμη που θα μας δώσει το αποτέλεσμα της κάλπης.
Ένωση Χειμαρριωτών

1 σχόλιο:

  1. Η Ελλάδα πρέπει να ενισχύσει με κάθε τρόπο τους Ορθόδοξους Αλβανούς, και τους Έλληνες της Αλβανίας. Η Ελλάδα πρέπει να ενθαρρύνει την επανα-Χριστιανοποίηση των Αλβανών, οι οποίοι εξισλαμίστηκαν βίαια λόγω των Οθωμανών. Ήδη μεγάλο μέρος του Αλβανικού πληθυσμού, μετά το 1990, ξαναέγιναν Ορθόδοξοι. Η Ελλάδα πρέπει να στηρίξει με κάθε τρόπο τους Ορθόδοξους Αλβανούς, οι οποίοι είναι αδέλφια μας. Το Ισλάμ είναι εντελώς ξένο στην Αλβανική κουλτούρα. Ορθόδοξη Αλβανία σημαίνει ειρήνη και αδελφοσύνη στα Βαλκάνια, και σημαίνει ότι η Βαλκανική ιδέα γα δημιουργία Βαλκανικού κράτους, έρχεται πιο κοντά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.