26/6/09

Βίος και Πολιτεία Γλ. Κληρίδη και δύσμοιρη Κύπρος...

Ο Γλ. Κληρίδης αφιέρωσε μια ζωή πολύ πιο αφοσιωμένη στην εξυπηρέτηση των βρετανικών συμφερόντων (και ότι αυτό συνεπάγεται) παρά των συμπατριωτών του Ελληνοκυπρίων και της δίσμοιρης Κύπρου. Και αυτό βγαίνει αβίαστα και διαχρονικά μέσα από τις χιλιάδες των βρετανικών εγγράφων αφενός και των φανερών χειρισμών και πράξεών του αφετέρου. Με την συνέντευξή του αυτή παραδόξως μας εξηγεί τελικά τον βαθύτερο λόγο.


Γράφει η ΦΑΝΟΥΛΑ ΑΡΓΥΡΟΥ

Μία ξαφνική συνέντευξη (τιμής ένεκεν προφανώς) του κ. Γλ. Κληρίδη δημοσιεύθηκε στην 'Σημερινή' την περασμένη Κυριακή 26 Απριλίου 2009, παρμένη από τους δημοσιογράφους Ανδρέα Αζά και Γιάννη Ιωάννου, με τίτλο «Ο Πρόεδρος “ενηλικιώθηκε”», (στα 90 του χρόνια!). Παρόλον ότι συζήτησαν τα πάντα, εκτός από πολιτικά τουναντίον η συνέντευξη περιλάμβανε αρκετά... πολιτικά!

Καταρχήν, με όσα μας είπε αυτή τη φορά ο κ. Γλ. Κληρίδης, τώρα που...ενηλικιώθηκε στα 90 του χρόνια, συμπλήρωσε ορισμένα κενά που υπήρχαν για το ρόλο του όλα αυτά τα χρόνια που αφιέρωσε στην υπηρεσία της πολιτικής (δεν θα έλεγα εξ΄ολοκλήρου της πατρίδας του...).

Ο Γλ. Κληρίδης αφιέρωσε μια ζωή πολύ πιο αφοσιωμένη στην εξυπηρέτηση των βρετανικών συμφερόντων (και ότι αυτό συνεπάγεται) παρά των συμπατριωτών του Ελληνοκυπρίων και της δίσμοιρης Κύπρου. Και αυτό βγαίνει αβίαστα και διαχρονικά μέσα από τις χιλιάδες των βρετανικών εγγράφων αφενός και των φανερών χειρισμών και πράξεών του αφετέρου. Με την συνέντευξή του αυτή παραδόξως μας εξηγεί τελικά τον βαθύτερο λόγο.

Τα παιδικά του χρόνια ήσαν πολύ δύσκολα, δηλώνει. Δεν πήγε Δημοτικό Σχολείο για κάποιους λόγους. Δεν τους εξηγεί. Η μητέρα του δεν δέχθηκε, ούτε η αδελφή του και ερχόταν δάσκαλος στο σπίτι, ήσαν απομονωμένα παιδιά. Πήγε μόνο 5 μήνες στην έκτη τάξη του Δημοτικού και πέρασε στο Γυμνάσιο αλλά ούτε αυτό το πέρασε. Στην Πέμπτη τάξη αποβλήθηκε γιατί έγραψε μιαν έκθεση στη δημοτική γλώσσα και η Σχολική Εφορεία τον μηδένισε. ΄Εμεινε αναξεταστέος, αρνήθηκε να γράψει στις εξετάσεις του Σεπτέμβρη, και τον μηδένισαν και πάλι. Δικάστηκε και αποβλήθηκε γιατί αρνήθηκε να απολογηθεί. Πέρασε ειδικές εξετάσεις και εισήχθη σε Αγγλικό Πανεπιστήμιο. ΄Αρχισε όμως ο πόλεμος και πήγε στην ΡΑΦ...

Ο Γλαύκος Κληρίδης ουσιαστικά έχει πολλά αποθεμένα εναντίον της Ελληνικής Γλώσσας που προφανώς εκφράστηκαν αργότερα στην ζωή του με διάφορους τρόπους...΄Ομως μας είπε κάτι πολύ πιο σημαντικό: ΄Οτι τα σκληρότατα και ανθελληνικότατα εκείνα χρόνια της ΠΑΛΜΕΡΟΚΡΑΤΙΑΣ, ο Γλ. Κληρίδης το 1936 βοηθήθηκε ιδιαιτέρως από τους αποικιοκράτες και παρόλον ότι δεν είχε απολυτήριο Γυμνασίου εισήχθη σε Αγγλικό Πανεπιστήμιο! Ασφαλώς τέτοια ιδιαίτερη βοήθεια από τους αποικιοκράτες δεν μπορούσε να μην εκτιμηθεί δεόντως...Δεν ήταν τυχαία που όταν το 1962 οι Αμερικανοί βολιδοσκοπούσαν αντικατάσταση του Μακαρίου με τον Γλ. Κληρίδη οι ΄Αγγλοι παντογνώστες/κηδεμόνες απέρριψαν την ιδέα λέγοντας πως: Παρόλον ότι ο Κληρίδης ήταν ο καλύτερος ρεαλιστής εντούτοις δεν θα εκλεγόταν από το λαό –θα του έπαιρνε ακόμα πολλά χρόνια για να γίνει δεκτός – λόγω της μεγάλης αγγλοφιλίας του...

ΡΑΦ και αιχμαλωσία

΄Οταν το αεροπλάνο του κατερρίφθη πάνω από το Αμβούργο, δύο από το πλήρωμά του σκοτώθηκαν και εκείνος τραυματίστηκε, μας είπε, μετά που πήδηξε με αλεξίπτωτο.

Καταρχήν δεν μπορεί να επικαλείται “το πλήρωμά του” όταν ο ίδιος ήταν μέρος πληρώματος άλλων. Δηλαδή ο Γλ. Κληρίδης δεν ήταν ο πιλότος του αεροπλάνου, αλλά ο Warrant Officer, πιο απλά ο βόμβατζης. Οι δύο πιλότοι του αεροπλάνου δεν σκοτώθηκαν αλλά διασώθηκαν διότι δεν πήδηξαν από το αεροπλάνο όπως έκανε ο ίδιος. ΄Οχι μόνο διασώθηκαν αλλά κατά την πρώτη προσπάθεια υποψηφιότητας Κληρίδη, η 'Σημερινή' (και αν οι συνάδελφοι Αζάς και Ιωάννου προστρέξουν στους τόμους της 'Σημερινής' θα βρουν τα δημοσιεύματα με φωτογραφίες) που υποστήριξε τότε την υποψηφιότητά του σε συνεργασία με τον γιατρό Ταλιώτη από την Πάφο, έφεραν στην Κύπρο τους δύο Βρετανούς (ζώντες τότε) πιλότους για να βοηθήσουν στην προεκλογική εκστρατεία του Κληρίδη...

(Ο Γλ. Κληρίδης δεν υπήρξε πιλότος αλλά Warrant Officer. Εξ' ου και σε όλες τις φωτογραφίες του η φορεσιά του φέρει ένα φτερό. Απλά γιατί εκείνη των πιλότων φέρει δύο φτερά).

΄Οσο για τη δήλωσή του ότι ένα από τα τρία χρόνια γερμανικής αιχμαλωσίας του το έκανε αλυσοδεμένος κ.τ.λ. το βρίσκω κάπως δύσκολο να το πιστέψω. Ο Γλ. Κληρίδης καθ΄όλη την αιχμαλωσία του στα γερμανικά στάλακ πρέπει να βρισκόταν μαζί με τους Βρετανούς της ΡΑΦ και όχι με Ελληνοκύπριους ή άλλους. Επομένως είχε την ίδια μεταχείριση όπως και οι Βρετανοί της ΡΑΦ, τους οποίους επισκέπτονταν συχνά διάφοροι αξιωματούχοι του Ερυθρού Σταυρού και άλλων διεθνών οργανώσεων... [Για το θέμα αυτό όμως, θα επανέλθω στο μέλλον].

Ζήτω ο Ρ. Ντενκτάς!

Για τον Ντενκτάς δηλώνει ότι ήταν ευφυέστατος, καλός νομικός, αλλά από τότε που ανέλαβε την ηγεσία της τ/κ κοινότητας η επιδίωξή του ήταν τα δύο κράτη, δύο κυριαρχίες, αλλά, κάπου άλλαξε λίγο, δέχθηκε τα δύο κράτη να εκχωρούν μέρος της κυριαρχίας τους στο Ομόσπονδο κράτος! Ζήτω ο Ντενκτάς!!!

Δηλαδή, ο Γλ. Κληρίδης μας επιβεβαιώνει ότι η λύση που επιδιώκουν οι Τούρκοι, αμέσως μετά την ανεξαρτησία της Κύπρου ήταν και παραμένουν τα δύο κράτη. Παρόλα ταύτα ο ίδιος, γνωρίζοντας πλήρως τις επιδιώξεις του Ντενκτάς όχι μόνο βοήθησε στην μη εκδίκασή του όταν συνελήφθηκε στις ακτές της Καρπασίας [δάσους Βάλιας, Βουκολίδας-Αγίων Θεοδώρων] επιστρέφοντας λαθραία –είχε φύγει το 1964- (αφού τον άφησαν να επιστρέψει στην Τουρκία) και στην επιστροφή του στην Κύπρο για να ξεκινήσουν τον ενδοκοινοτικό διάλογο, αλλά, προώθησε με πάθος ομοσπονδιακή λύση (μέχρι την τουρκική εισβολή) γνωρίζοντας ότι αυτό βοηθούσε τις τουρκικές επιδιώξεις. ΄Οταν και αμέσως μετά, με τις οδηγίες του Βρετανού Τζέιμς Κάλλαχαν έβαλε μπροστά για την ρατσιστική τουρκική διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία που απαιτούσε ο Ρ. Ντενκτάς.

΄Ομως, ο Ντενκτάς έγινε αργότερα ‘καλύτερος’ δέχθηκε τα δύο κράτη να εκχωρούν μέρος της κυριαρχίας στο ομόσπονδο κράτος! Και νά 'σου το... Σχέδιο Ανάν!!! Εξ' ού και η προετοιμασία από Μαρκίδη/Παπαπέτρου επί προεδρίας Κληρίδη...

Οι αρλούμπες των 16 μηνών

Τέλος μας είπε ότι η απαίτησή του για παράταση 16 μηνών στην προεδρία και αναβολή των εκλογών ήταν αποτέλεσμα πιέσεων από τον Κώστα Σημίτη. Αν είναι δυνατόν! Μα τότε, όταν μας είπε το περιβόητο ότι θα προτιμούσε να αποδημήσει εις Κύριον παρά να μην γίνει δεκτό το Σχέδιο Ανάν ήταν και εκείνο Σημιτική πίεση και όχι δική του απόφαση; Το 1975 στη 3η Βιέννης, όμως, δεν υπήρχε ο Σημίτης...

Δεν μας είπε ο Γλ. Κληρίδης τουλάχιστον τώρα που ‘ενηλικιώθηκε’, για τις σχέσεις του με την Αριστερά στο Λονδίνο την δεκαετία του 1940. Ούτε για τις τόσο ικανοποιητικές εξυπηρετήσεις προς τους ΄Αγγλους κατά την διάρκεια των διαπραγματεύσεων των εκκρεμών θεμάτων που απόρρεαν από τις Συμφωνίες Ζυρίχης/Λονδίνου (όταν ο Τζούλιαν ΄Αμερυ ―γαμπρός του Μακμίλλαν― έγραψε ότι ο Κληρίδης υπήρξε πολύ βοηθητικός για τους ΄Αγγλους στο να πιεστεί ο Μακάριος). Ούτε για τις στενότατες συνεργασίες του με τους Βρετανούς για την προώθηση της τουρκικής διζωνικής αμέσως μετά τις τουρκικές εισβολές, ούτε για την συνεργασία του με τον ΄Ολβερ (Υπ.Αρμοστή) για την αποστολή Φάντη/Παπαϊωάννου στο Λονδίνου για να πιέσουν τον Μακάριο (πριν την συνάντηση της Αθήνας τέλος Νοεμβρίου-αρχές Δεκεμβρίου 1974). Ούτε για το πολιτικό άσυλο που ζήτησε το 1975 από την δίδα Μ. Φόρτ (αξιωματούχο του Foreign Office που επιστάτευε τις συνομιλίες της Βιέννης, και το οποίο το Λονδίνο παρεχώρησε) αμέσως μετά τις παραχωρήσεις του για διζωνική που έκανε στον Ντενκτάς δίχως εξουσιοδότηση από την Κυπριακή Κυβέρνηση στην 3η Βιέννης. Ούτε για τις διαβεβαιώσεις που έδιδε αργότερα στο Φόρειν ΄Οφις ότι ουσιαστικά θα... κανόνιζαν τους Κερυνειώτες πρόσφυγες να κλείσουν το στόμα τους με αποζημειώσεις, τα δύο συνιστώντα κράτη, την εκ περιτροπής προεδρία...Και τόσα και τόσα...

Κατά τα άλλα θέλει λέει, να δει την πατρίδα του επανενωμένη πριν πεθάνει. ΄Οχι απελευθερωμένη από τους Τούρκους κατακτητές και τους γύφτους της Ανατολίας, αλλά, επανενωμένη. Με τα δύο κράτη του Σχεδίου Ανάν προφανώς για να αποδημήσει ικανοποιημένος τόσο ο ίδιος όσο και ο ευφυέστατος Ρ. Ντενκτάς.

Αξιος συνεχιστής ο σύντροφος Χριστόφιας...

Φανούλα Αργυρού
Ερευνήτρια/συγγραφέας
Λονδίνο, 27.4.2009

19 σχόλια:

  1. Ας γίνει μία ανάρτηση, εάν υπάρχουν τα στοιχεία για το ρόλο στην οργάνωση της Κυπριακής τραγωδίας που έπαιξε ο Κληρίδης με τον Αβέρωφ και τον Ετζεβίτ, όταν συναντήθηκαν κρυφά οι τρείς τους το 1973 (στη Ρώμη νομίζω).
    Ας αρχίσουμε να συζητάμε τα γεγονότα που συνέθεσαν την πραγματική προδοσία της Κύπρου. Γιατί η προδοσία έγινε όχι μόνο από τους πραξικοπηματίες, αλλά και από τους προαλειφόμενους για εθνάρχες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σ. Κομνηνέ
    Η προσέγγισή σου είναι ισωπεδωτική.
    Οι στρατιωτικοί έπαιξαν τον πιο καθοριστικό ρόλο στο Κυπριακό ή μάλλον να το πω αλλοιώς, αν δεν υπήρχε η εμπλοκή των στρατιωτικώ, κυρίως με την επιβολή της χούντας, η Κύπρος δεν θα είχε καταληφθεί. Αυτοί έπαιξαν τον κυρίαρχο ρόλο και φυσικά υπήρχαν και πολιτικοί που συνέπραξαν.
    Το θέμα είναι ότι οι πολιτικοί, επειδή ακριβώς υφίστανται έλεγχο από την αντιπολίτευση ή από εσωκομματικούς αντιπάλους, δεν αναλαβμάνουν τόσο "βαρειές" δουλειές, όπως για παράδειγμα ο Παπαδόπουλος, που απέσυρε τη μεραρχία από την Κύπρο, αντί να την ενισχύσει, και ο Ιωαννίδης, που ανέτρεψε την κυβέρνηση Μακαρίου, ανοίγοντας διάπλατα την κεκρόπορτα σοτυς Τούρκους, για να κάνουν την εισβολή.
    Μέρες που είναι, εισβολής εννοώ, να ξέρουμε τί λέμε.

    Σάββας Καλεντερίδης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Σ.ΚΟΜΝΗΝΕ
    http://infognomonpolitics.blogspot.com/2009/06/1974_26.html

    Επιχείρηση «Αττίλας» και τουρκική εισβολή στην Κύπρο το 1974 - Κέρδισαν τον πόλεμο οι Τούρκοι, ή…τον έχασαν οι Έλληνες;

    Ρίξε μια ματιά αν έχεις την καλοσύνη.
    Θα ρθει η ώρα και για τις Συνθήκες Ζυρίχης και Λονδίνου δεν χρειάζεται βιασύνη, είναι μεγάλη, δύσκολη και επίπονη προσπάθεια, χρειάζεται και η συμπαράσταση σας , και η υπομονή σας καθώς βέβαια και οι επισημάνσεις για τυχόν παραλείψεις η λάθη στην προσπάθεια αυτή.
    Σε ε υχαριστώ.Φιλικά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Λυπάμαι πραγματικά κύριε Σάββα για αυτό το αηδιαστικό και μονοδιάστατο άρθρο που μόλις δημοσιεύτηκε. Ο άνθρωπος που έκανε τα πάντα έτσι ώστε να διασφαλιστεί το γεγονός ότι η Κύπρος ανήκει στην Ευρώπη και συνεπώς στην Ελλάδα (εμμέσως ΕΝΩΣΗ??? μιας και κάποτε θα γίνει και πολτική ένωση της ΕΕ)να κατηγορείται ως πράκτορας των Άγγλων, των ανθρώπων που υποτίθεται εναντιωθήκαν στα σχεδια του (S-3OO και κατά της Ευρωπαικής πορείας της Κύπρου). Ήδη και πρώην αντιπάλοι του (αριστεροί και κεντρώοι, σοσιαλιστές) μαζί με τον μακαρίτη τον πρόεδρο Παπαδόπουλο αναγνώρισαν την πολυετή προσφορά του Γλ. Κληρίδη στα ζητήματα που αφορούν την Κύπρο.
    Μακάρι να έχει σώας τα φρένας ο Γέρος και να συμβουλεύει τους "ευέλικτους" μας όσο είναι καιρός για να μην πάνε όπως τα πρόβατα στη σφαγή.
    Τελικά αυτά που πίστευε και τότε όταν ήταν νέος (ΝΑΤΟ) επανέρχονται και τώρα... παρά τις κομματικές αγκυλώσεις του παρελθόντος. Δυστυχώς από τότε θα είχε διαφορετικό αποτέλεσμα η έκβαση του άγωνα μας αν κάναμε τα αυτονόητα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καλημέρα και απο μένα :)
    Συχνά διαβάζω αναρτήσεις για το Κυπριακό και ότι έγινε το 74 σχόλια παρατηρήσεις γεγονότα κ.α..
    Κάποια μου είναι γνωστά κάποια άλλα όχι...Προ μηνών ο Χαρδαβέλας φώναζε το ανοίγω το φάκελο ανοίγω το φάκελο του Κυπριακού και περίμενα να δω τέλος πάντων ποιος ή ποιοι ήταν εκείνοι που πρόδοσαν την Κύπρο. ΟΤαν λέω εκείνοι δεν εννοώ αυτοί που πιάστηκαν ή έγιναν γνωστοί στο κοινό λέω για εκείνους τους μεγάλους που όπως πάντα στην Ελλάδα μένουν στο απυρόβλητο..Διαβάζω τα άρθρα μαζεύω πληροφορίες αλλά πάλι με το ερωτηματικό έχω μείνει...
    Ενα ερωτηματικό που λέει ποιος και γιατί? Απλοικό θα έλεγα αλλά ίσως τόσο ώστε πλέον έχω φτάσει στο συμπέρασμα ότι δεν θα απαντηθεί ποτέ.
    Βλέπετε εγώ λειτουργώ με βάση τα μαθηματικά 1+1= 2 και δεν δύναμαι να καταλάβω πως γίνετε να μπορεί να είναι και 11 ή 0 ...
    Δεν πιστεύω πως ποτέ θα πάρουμε την μία και μοναδική απάντηση του ποιος και γιατί ...Καλώς ή κακώς ένας δίνει το τελικό πρόσταγμα σε ότι γίνεται ..Εγώ αυτό το όνομα θέλω να μάθω και μετά να ξετυλιχτεί το κουβάρι ....
    Δεν θέλω κάποιος να πει τι ξέρει αποσπασματικά , δεν θέλω να μάθω γεγονότα που έχουν αφηγηθεί.
    Δεν θέλω να μάθω απόψεις γιατί απλά δεν τους πιστεύω ..Θέλω απλά να τυπωθεί όλος ο φάκελος οχι αποσπασματικά και να βγει στην κυκλοφορία ή κάποιος από τους εν ζωή στρατιωτικούς να μιλήσει είτε γραπτώς είτε προφορικώς ...και υπάρχουν στρατιωτικοί που γνωρίζουν είμαι σίγουρη δεν ξέρω ποιοι αλλά σίγουρα υπάρχουν...
    Δεν θέλω να μάθω το έργο που λέει ο απλός λαός το έργο το ξέρω θέλω να μάθω τα παρασκήνια .
    Χριστίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Δεκτές οι παρεμβάσεις αμφότερες των οικοδεσποτών του ιστολογίου. Θα πρέπει να μου επιτραπεί όμως το δικαίωμα να επιμείνω στις θέσεις μου.

    Η αναφορά μου είναι ότι τόσο οι πραξικοπηματίες όσο και οι προαλειφόμενοι πρόδοσαν. Συνεπώς αναφέρω και εγώ ότι και οι στρατιωτικοί παίξανε ρόλο. Διαβάζοντας την ανάρτηση προκύπτουν σαφέστατοι υπαινιγμοί για τον Κληρίδη. Επομένως ποιό είναι το ισοπεδωτικό στοιχείο για τον εν λόγω κύριο? Το άρθρο είναι αυστηρότερο. Για τον Ετζεβίτ δεν υφίσταται ανάγκη αναφοράς. Τα συμφέροντά του προωθούσε. Για τον Αβέρωφ, ο ρόλος του στις πιέσεις προς τον Μακάριο στη συνθήκη της Ζυρίχης ήταν γνωστός και καταγεγραμμένος. Ο ρόλος του στο καθεστώς των πραξικοπηματιών γκρίζος (κάτι σε επιτήδειο ουδέτερο της τότε εποχής). Οι συμβουλές του προς τον Καραμανλή για μή εμπλοκή της Ελλάδος κατά τον Αττίλα ΙΙ επίσης γνωστές. Το ότι οι αρχηγοί των ενόπλων δυνάμεων (Αραπάκης, Γαλατσάνος, Μπονάνος) που δεν έπραξαν το καθήκον τους την κρίσιμη ώρα παρά το γεγονός ότι είχαν πάρει σχετικές εντολές, τελούσαν υπό την προστασία του Αβέρωφ είναι επίσης γνωστό (Δεν διώχθηκαν ποτέ). Το ότι ο φάκελος της Κύπρου έκλεισε με συνοπτικές διαδικασίες και πολλά στοιχεία καταστράφηκαν επίσης με επίβλεψη του κ. Αβέρωφ είναι επίσης γνωστό. Που έγκειται λοιπόν το ισοπεδωτικό στοιχείο της αναφοράς μου? Η συνάντηση στη Ρώμη (εάν δεν κάνω λάθος) την οποία αναφέρω έλαβε χώρα. Όπως και του κ. Καραμανλή με τον Κίσσινγκερ το 1973 (στο Παρίσι, πάλι δεν είμαι σίγουρος για την τοποθεσία). Δεν ξέρουμε τι ειπώθηκε σε αυτές. Προκαλεί ευλόγως όμως, δεδομένων των πιό πάνω, υποψίες.
    Και τέλος το "η Κύπρος κείται μακριά" ακούγεται λιγότερο ισοπεδωτικό? Δεν είναι σε ανώτερο επίπεδο από αυτό των στρατιωτικών?

    Αντιλαμβάνομαι και διαισθάνομαι ότι ίσως δεν πρέπει να ακούγονται συγκεκριμένα ονόματα, κάτι στο οποίο συμφωνώ απόλυτα και έχω σεβαστεί προσπαθώντας να κάνω έμμεσες αναφορές σε πρόσωπα τα οποία έχουν ακόμα "παρουσία" στα δρώμενα.
    Ωστόσο, πιστεύω ότι κάποια πράγματα πρέπει να βγαίνουν.

    "Το φως εν τη σκοτία φαίνει και η σκοτία αυτό ου κατέλαβε".

    Ευχαριστώ για πολλοστή φορά για το χώρο που παρέχετε για σχόλια και γόνιμη αντιπαράθεση και που αποτελεί διέξοδο στην κατά τά άλλα απόγνωση των τεκταινομένων.
    Συγχωρέστε με για την κατάχρηση του χώρου ή για το εάν προκάλεσα δυσθυμία με το σχόλιό μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Θα συμφωνήσω με τον κ. Κομνηνό. "Δρυός πεσούσης...". Η χούντα έπεσε και μπορούμε να της ξεφορτώσουμε όλα τα κατάξυλα για την Κύπρο. Όχι ότι δεν είχε φταίξιμο ο Ιωαννίδης (όχι ο Παπαδόπουλος, ο οποίος είχε αρνηθεί να κάνει εξαγωγή πραξικοπήματος), αλλά ο φάκελλος Κύπρου δεν ανοίχτηκε ακόμη. Έτσι είναι βολικό να τα ρίχνουμε όλα στην Χούντα.
    Περιμένανε να τον ... "ανοίξει" ο ουφολόγος Χαρδαβέλλας; Αν είναι δυνατόν! Κάποτε πρέπει να βγουν στην φόρα τα πάντα γύρω από την βρωμερή αυτή υπόθεση, αλλά δεν αισιοδοξώ ότι θα γίνει. Οι λόγοι είναι ευνόητοι. Παγιώθηκε μία εικόνα της τραγωδίας που βόλεψε τους πάντες. Ποιος ο λόγος να ξεσκαλίζουμε τώρα; Άλλωστε, έχουν περάσει τόσα χρόνια και η υπόθεση ΑΤΤΙΛΑ "είναι μακράν".
    Ο Ιωαννίδης υπήρξε ο μοχλός, το ενεργούμενο. Οι εγκέφαλοι ήσαν άλλοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Για όσους μελετούν προσεγμένα και αμερόληπτα τη διαδρομή του ανθρώπου στην Ιστορία, τα όσα αναφέρονται στο άρθρο δεν είναι σενάρια επιστημονικής φαντασίας.

    Συμφωνώ με τον κον Κομνηνό και υπερθεματίζω λέγοντας ότι για την σημερινή κατάσταση κάποιος θα πρέπει να πάει πίσω πολλά χρόνια (δεκαετία 1950) και να σημειώσει τις ενέργειες των πολιτικών ανδρών Κύπρου και Ελλάδας. Το «Σεμινάριο της Ρώμης» έγινε το Νοέμβριο του 1973, στην παρουσία του κου Αβέρωφ, κου Κληρίδη και κου Ντεκτάς. Επίσης, ο κος Αβέρωφ ήταν από τους σημαντικούς ομιλητές και εισηγητές (αφού προηγουμένως είχε συνομιλίες με τον Σάιρους Βανς και τον Κ. Καραμανλή, τον τελευταίο στο Παρίσι). Οι εισηγήσεις του κου Αβέρωφ ήταν ο πρόδρομος αυτού που λέμε σήμερα Σχέδιο Ανάν (2004)!! Θα ήθελα μόνο να σημειώσω ότι το «Σεμινάριο» έγινε το 1973, το πραξικόπημα και η εισβολή στην Κύπρο 7ον 1974, το Σχέδιο Ανάν το 2004!!!
    Το μέλλον φαίνεται να ήταν προδιαγραμμένο από καιρού, απλά αναζητούντο οι κατάλληλες προφάσεις και συγκυρίες για την σταδιακή εφαρμογή του. Σήμερα είμαστε πολύ κοντά από ότι φαίνεται στην ολοκλήρωσή του. Οι πολιτικοί μας ηγέτες έχουν πολλές εξηγήσεις να δώσουν για τον καθορισμό αυτού του μέλλοντος.

    K1RK

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. είναι άδικο να λέτε αυτά τα ψεύδη για τον Καραμανλή,δεύτερον η μεραρχία δεν έφυγε από την Κύπρο με απαίτηση του Μακαρίου ή κάνω λάθος;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. ..Η πραγματική διχοτόμηση επήλθε με την συμφωνία ανταλλαγής πληθυσμών που υπέγραψε καθήμενος στην ζεστή καρέκλα του Μακαρίου ο Γλαύκος Κληρίδης με τον Ραούφ Ντεκτάς. Αν οι Παλαιστίνιοι αργά η γρήγορα αποκτήσουν πατρίδα είναι γιατί δεν έφυγαν απο τα χώματα τους και συνεχίζουν να αγωνίζονται περιφρονώντας τον συσχετισμό δυνάμεων
    Η ΑΡΠΑΓΗ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ
    ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

    Κάποτε πρέπει να πούμε την αλήθεια
    σαν άτομα, σαν πολίτες σαν Φυλή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Το Σεμινάριο της Ρώμης είναι βιβλίο του Μιχ. Ιγνατίου (Εκδόσεις Ποντίκι). Τα πάντα είναι γραμμένα εκεί μέσα. Ολες οι απομαγνητοφωνημένες τοποθετήσεις των Κληρίδη, Αβέρωφ, Ντενκτάς και Σάϊρους Βανς. Επίσης για Ιωαννίδη, Κληρίδη, Μακάριο διαβάστε "Τα μυστικά αρχεία του Κίσιγκερ". Ευχαριστώ Ανδρέας Μιχαήλ (nicosia69@hotmail.com)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Και όμως sub92 χάρη στην οξυδέρκεια του Κληρίδη αφυπνιστηκαν και οι υπόλοιποι φωστήρες μας από τον ύπνο του δικαίου και αναζήτησαν υποστήριξη στους κόλπους της ΕΕ (ΝΑΤΟ πλην Τουρκίας?) που είναι και ο πιο πίστος σύμμαχος των ΗΠΑ μετά τους Άγγλους.
    Θα μπορούσαμε να απορρίψουμε τόσο εύκολα το ΑΝΑΝ αν δεν ξέραμε ότι υπήρχε επομένως υπερ μας το ευρωπαικό κεκτημένο που κατοχυρώνει σαφώς τα δικαιά μας? Δεν είναι αυτό που υποστηρίζαμε λίγες μέρες πριν το δημοψήφισμα?
    Πιος ήταν αυτός που το σκεφτηκέ και μιλάμε μετά?
    Αυτοί που τώρα λένε τώρα ήταν πράκτορας των Βρεατνών κάποτε ελέγαν ότι ήταν πράκτορας των ναζί δήθεν π[ριν 10 χρόνια που ήταν πρόεδρος. Σκεφτείτε και αποφασίστε τι στο καλό ήταν τότε. Μόνο από αυτά που λένε καταλαβαίνω πόσο γελοίοι γίνονται ορισμένοι... σπιλώνοντας το όνομα κάποιου ανθρώπου δίχως αποδείξεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Kυρίες και κύριοι
    η Κύπρος ξεπουλήθηκε, έχασαν τη ζωή τους χιλιάδες άνθρωποι, εκατοντάδες αγνοούνται, 200.000 χιλιάδες άνθρωποι έχασαν τα σπίτια τους και τόποι που ήταν για 3.000 χρόνια ελληνικοί έγιναν "τουρκικοί".
    Ασφαλώς η σκευωρία στήθηκε από τα χρόνια του '50, ασφαλώς και έχουν ευθύνες δεκάδες πολιτικοί που κατά καιρούς "χειρίστηκαν" το θέμα, πλην όμως η εισβολή έγινε λόγω της προδοτικής στάσης της χούντας των Αθηνών.
    Δεν εστιάζουμε στο Κυπριακό για πλάκα, ούτε για να σπιλώσουμε ονόματα και συνειδήσεις. Το κάνουμε για να αντλήσουμε τα απαραίτητα διδάγματα από την τραγωδία, να δούμε τους πραγματικούς εχθρούς της Κύπρου και να τονώσουμε την αγωνιστικότητά μας για να έλθει μια μέρα που θα ρίξουμε τους Τούρκους στρατιώτες και εποίκους της Κύπρου στη θάλασσα.
    Δεν υπάρχει άλλη στρατηγιή για την Κύπρο.
    Έξω οι Τούρκοι από την Κύπρο.


    Σάββας Καλεντερίδης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Ο Καραμανλής δεν είπε ποτέ αυτή την φράση!επίσης θέλω όποις ξέρει να απαντήσει στην ερώτηση που έθεσα για το αν δηλαδή ο Μακάριος ζήτησε να φύγει η μεραρχία
    Ας δούμε όμως λίγο και την ευθύνη του Μακάριου,έχει καταντήσει πια η ιερή αγελάδα της Κύπρου!δεν τολμάς να πεις τίποτα,τόσα άρθρα και λίβελους δημοσιεύσατε για Κληρίδη,Καραμανλή κτλ. για Μακάριο τίποτα;γιατί;εύκολα μπορεί κάποιος να διαπιστώσει τις τραγικές του ευθύνες!
    Για τον Κληρίδη δεν μπορώ να εκφέρω γνώμη,αλλά η στάση του στο δημοψήφισμα ήταν απογοητευτική,τα λοιπά περί προδοσίας είναι μάλλον στα πλαίσια του κλίματος που ανέφερα πιο πάνω (ε βοηθάει κάπως και ότι αυτοί που ανέφερα ήταν και δεξιοί και πιο εύκολα στο αριστεριστάν μας μπορεί κάποιος να τους σπιλώσει)...Άλλωστε όταν έγινε το δημοψήφισμα ήταν ήδη τόσο μεγάλος και είχε είδη αποσυρθή που την άποψή του δεν μπορεί να πει κανείς ότι την είπε περιμένοντας ανταμοιβή,να την κάνει τι;να τη ράψει στο σάβανο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Για τον Μακάριο δεν ήρθε ακόμη η ώρα sapphire όσο για την χάρη στην οξυδέρκεια του Κληρίδη που ισχυρίζεται ο άγνωστος συμπατριώτης και περί φωστήρων πρέπει να του θυμίσω τον ΓΙΑΝΝΟ ΚΡΑΝΙΔΙΩΤΗ εαν είναι η Κύπρος εδώ που είναι σήμερα, μέλος της Ε.Ε. σε εκείνον το χρωστά και μαζί και ο Ελληνισμός.Δεν έχω καμιά διάθεση σπίλωσης Κε. Σάββα, κάποιους τους σπίλωσαν οι πράξεις τους , η παραλείψεις τους , η σιωπή τους και όπως έχω πεί Κύριοι υπομονή. Θα φωτιστεί ο ρόλος ΟΛΩΝ. Στο τέλος θα κάνουμε Ταμείο και εάν έχουμε αγγίξει την αλήθεια θα είναι κάτι πολύ καλό για τον Ελληνισμό.Κάτι ακόμα σαν τελευταίο η δημοσίευση δεν σημαίνει και αποδοχή.Αλλά και κάποια γεγονότα είναι δεδομένα όπως αυτό που αναφέρει ο Κος Κωνσταντακόπουλος και για το οποίο ο Κος Κληρίδης εσιώπησε σε όλη του την ζωή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Η θέση σου είναι ξεκάθαρα μηδενιστική sub ως προς τον Κληρίδη και άδικη.Όταν γράφεις αυτούς τους κατά την γνώμη μου λίβελους ενάντια στον Καραμανλή και τον Κληρίδη (καλά για τον δεύτερο δεν έχω ούτε άποψη ούτε συμπάθεια αλλά γεγονός είναι ότι τον ξεχ...!) πρέπει να γράψεις και για το άλλο μέρος της ιστορίας τον παπά που ήθελε να είναι μουχτάρης,τον Μακάριο,γιατί όταν καλεί την Άγκυρα να επέμβει μην χάσει το μουχταριλίκι ε τότε έχει ευθύνες...ο τράουλος που λαλούν τζαι οι Τζυπραίοι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Υπέρ του ''Ναι'' στο δημοψήφισμα επί του σχεδίου Ανάν τοποθετήθηκε ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης, μιλώντας σε κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση του Διευρυμένου Πολιτικού Γραφείου του ΔΗΣΥ.Αυτό δήλωσε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης, αναφέροντας ότι η παρέμβαση του κ. Κληρίδη ήταν ''καταλυτική''.
    Οπως ανέφερε ο κ. Αναστασιάδης, ο κ. Κληρίδης, αφού ανέλυσε τα υπέρ και τα κατά του σχεδίου Ανάν και τους υφιστάμενους κινδύνους, εκδήλωσε ξεκάθαρα ότι ο ίδιος τοποθετείται υπέρ της θετικής ανταπόκρισης του κυπριακού λαού στο σχέδιο Ανάν.
    Είπε, επίσης, ότι η τοποθέτηση του κ. Κληρίδη έγινε δεκτή με πάρα πολύ θετικό τρόπο από το Πολιτικό Γραφείο.
    ''Αυτή η θέση έγινε κατά συντριπτικότερη πλειοψηφία αποδεκτή με παρατεταμένα χειροκροτήματα, αν αυτό δίνει οποιαδήποτε μηνύματα'', είπε ο κ. Αναστασιάδης.
    Ο κ. Κληρίδης, απαντώντας σε ερώτηση, είπε ότι σε κάποιο στάδιο θα εκφράσει την άποψή του στο λαό, αλλά αφού τελειώσουν οι διαδικασίες του κόμματος.

    Και αυτό Λίβελλος ειναι?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Στο θέμα αυτό διαφωνώ με τον Κληρίδη και φυσικά δεν λέω ότι δεν υποστήριξε το σχέδιο Ανάν,αυτό που λέω όμως είναι όλα τ'άλλα και μιλάω για τους κατά καιρούς λίβελλους ενάντια στον Καραμανλή,ενώ αγιοποιείς τύπους όπως τον Παπανδρέου και τον μουχταρόπαπα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. sapphire αν με έχει ο θεός καλά και συνεχίσω θα δείς ότι δεν αγιοποιώ κανέναν
    μην βιάζεσαι μόνο σε παρακαλώ υπομονή και στο τέλος θα με κρίνεις

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.