18/6/09

"Φωτιά και τσεκούρι στους προσκυνημένους"

Προσκύνημα ονομαζόταν στα χρόνια της Τουρκοκρατίας η δήλωση υποταγής μεμονωμένων ατόμων ή ολόκληρων ομάδων ή και περιοχών προς τον κατακτητή, εναντίον του οποίου είχαν εξεγερθεί.
Η αποδοχή της υποταγής εκφραζόταν έμπρακτα από τους Τούρκους με χορήγηση στους προοκυνημένους ειδικού πιστοποιητικού, γνωστού ως «ράι μπουγιουρντί» ή «προσκυνοχάρτι».Με αυτό τον τρόπο οι επαναστατημένοι επανέρχονταν στην κατάσταση του νομιμόφρονα υπηκόου.
Υπό αυτές τις αντίξοες συνθήκες, ο Γέρος στην κυριολεξία "ξαναζωντάνεψε" την ετοιμοθάνατη Επανάσταση.Με το σύνθημα «φωτιά και τσεκούρι στους προσκυνημένους» απάντησε με μια χωρίς προηγούμενο τρομοκρατία στην τρομοκρατία του Ιμπραήμ.Σε όλο τον Μοριά οι πρωτεργάτες του προσκυνήματος συλλαμβάνονταν και εκτελούνταν.
"Φωτιά και τσεκούρι στους προσκυνημένους"

«Καθόμουν και έκλαιγα για την Ελλάδα. Παναγιά μου βοήθα κι αυτή τη φορά τους Έλληνες» (Θόδωρος Κολοκοτρώνης)
Στις αρχές του 1827 η Πελοπόννησος εξακολουθούσε να υφίσταται λεηλασίες και καταστροφές απο τα στρατεύματα του Ιμπραήμ.
Πολλές φορές οι Αιγύπτιοι επέστρεφαν για δεύτερη φορά στο σημείο από το οποίο είχαν περάσει λίγες ημέρες νωρίτερα, ολοκληρώνοντας την καταστροφή.
Οι περισσότερες εστίες αντίστασης είχαν εξουδετερωθεί.
Παρ’ όλα αυτά, οι Αιγύπτιοι δέχονταν συνεχείς επιθέσεις ελληνικών τμημάτων στρατιωτών και χωρικών, οι οποίοι, καθώς δεν μπορούσαν να δώσουν μετωπική μάχη, πλευροκοπούσαν τις εχθρικές φάλαγγες ή τις κτυπούσαν από τα νώτα προκαλώντας σε αυτές μεγάλες απώλειες.
Οι Πελοποννήσιοι συνέχιζαν την συγκινητική τους αντίσταση εξαντλημένοι, πεινασμένοι και άοπλοι οι περισσότεροι, παρ όλο που ο Ιμπραήμ εφάρμοσε την μέθοδο του προσκυνήματος σε μεγάλη κλίμακα, ιδιαίτερα μετά την επιστροφή του από το Μεσολόγγι.
Προσκύνημα ονομαζόταν στα χρόνια της Τουρκοκρατίας η δήλωση υποταγής μεμονωμένων ατόμων ή ολόκληρων ομάδων ή και περιοχών προς τον κατακτητή, εναντίον του οποίου είχαν εξεγερθεί.
Η αποδοχή της υποταγής εκφραζόταν έμπρακτα από τους Τούρκους με χορήγηση στους προοκυνημένους ειδικού πιστοποιητικού, γνωστού ως «ράι μπουγιουρντί» ή «προσκυνοχάρτι».
Με αυτό τον τρόπο οι επαναστατημένοι επανέρχονταν στην κατάσταση του νομιμόφρονα υπηκόου.
Ο Κολοκοτρώνης ανέφερε στα απομνημονεύματά του ότι όσοι οπλαρχηγοί προσκυνούσαν, κυρίως λόγω των υψηλών χρηματικών αμοιβών που τους υποσχέθηκε ο Ιμπραήμ, ήταν πρώην μισθοφόροι στην υπηρεσία των προκρίτων του Μοριά.
Πάντως, οι περισσότεροι άλλαζαν στρατόπεδο υπό τον φόβο των αιγυπτιακών επιδρομών.
Έτσι, οι βίαια και από φόβο προσκυνημένοι πολλαπλασίαζαν το κακό και έδιναν μια θλιβερή εικόνα προδοσίας που εκτεινόταν από την Ηλεία έως την Πάτρα, τη Βοστίτσα και τα Καλάβρυτα.
Τότε ο Κολοκοτρώνης προσέφερε την τελευταία μεγάλη υπηρεσία στην πατρίδα.
Υπό αυτές τις αντίξοες συνθήκες, ο Γέρος στην κυριολεξία "ξαναζωντάνεψε" την ετοιμοθάνατη Επανάσταση.
Με το σύνθημα «φωτιά και τσεκούρι στους προσκυνημένους» απάντησε με μια χωρίς προηγούμενο τρομοκρατία στην τρομοκρατία του Ιμπραήμ.
Μεταχειριζόμενος σκληρά μέτρα, απέτρεψε τον λαό της Πελοποννήσου από το να επανέλθει κάτω από την οθωμανική κυριαρχία και διατήρησε την φλόγα του πολέμου άσβεστη μέχρις ότου έγινε η Ναυμαχία του Ναυαρίνου και οι Μεγάλες Δυνάμεις συμφώνησαν για την ελευθερία της Ελλάδας.
Όσα χωριά αρνούντο να επανέλθουν στο ελληνικό στρατόπεδο, δέχονταν αιφνιδιαστικές επιθέσεις από τους άνδρες του Γέρου.
Σε όλο τον Μοριά οι πρωτεργάτες του προσκυνήματος συλλαμβάνονταν και εκτελούνταν. Στις πλατείες των χωριών οι απαγχονισμένοι συνεργάτες του εχθρού έκαναν τους διστακτικούς κατοίκους να λάβουν πολύ σοβαρά υπόψη τους τις απειλητικές προειδοποιήσεις του Έλληνα στρατηγού.
Μέσα στις τρομερά αντίξοες συνθήκες, που αυξάνονταν από την απροθυμία της Αντικυβερνητικής Επιτροπής να βοηθήσει τον Γέρο με χρήματα και με πολεμοφόδια, εκείνος έβλεπε ότι μόνο με τέτοιου είδους μέτρα θα μπορούσε να αποσοβήσει την μεγάλη καταστροφή. Ταυτόχρονα βέβαια προσπαθούσε με νουθεσίες να επαναφέρει τους προσκυνημένους στο πατριωτικό τους χρέος.
Απόσπασμα από το άρθρο «Φωτιά και τσεκούρι στους προσκυνημένους» του Ιστορικού Νίκου Γιαννόπουλου, όπως δημοσιεύθηκε στο εξαιρετικό αφιέρωμα στον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη, από την εφημερίδα «ΕΘΝΟΣ» (Σάββατο, 21 Μαρτίου 2009)
lefteria.blogspot.com

Θ. ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΣ
Εμένα η πατρίδα θα πρωτοεξορίσει
Ο Κολοκοτρώνης, πολύ έμπειρος και φιλοσοφημένος άνθρωπος, περίμενε τους κατατρεγμούς του από το ελεύθερο ελληνικό κράτος. Ο ίδιος διηγούνταν στον Τερτσέτη:
Πήγαινα στην τέντα μου και έτρωγα λίγο ψωμί. Κάποιος φίλος μου, ο Αναγνώστης Ζαφειρόπουλος, μου λέει:
«Αϊντε, Κολοκοτρώνη, παιδεύσου, παιδεύσου και η πατρίδα σου θα σε ανταμείψει».
Εγώ του αποκρίθηκα: «Εμένα η πατρίδα θα πρωτοεξορίσει». Η τύχη το έφερε και επαληθεύτηκε.
Στον πρώτο εμφύλιο πόλεμο της επανάστασης τον φυλακίσανε σε μοναστήρι στην Υδρα. Επί αντιβασιλείας, το 1833, καταδικάστηκε σε θάνατο για εσχάτη προδοσία.Αργότερα, όταν έγινε βουλευτής, έγινε λόγος να καταργηθεί η γκιλοτίνα. «Οχι δεν θέλω!», είπε γελώντας. «Θέλω να δοκιμάσετε κι εσείς πρώτα την τρομάρα της!».
ΕΘΝΟΣ

13 σχόλια:

  1. Ο Κολοκοτρώνης ήταν στο Ρωσικό κόμμα, και όπως ο φιλο-Ρώσος Καποδίστριας, και πολλοί άλλοι, είχε άδοξο τέλος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Και ποιός θα παίξει το ρόλο του Κολοκοτρώνη σήμερα που η ΥΠΕΞ έδωσε άδεια να προσγειωθεί το αεροσκάφος των Σκοπίων, που φέρει τη σήμανση Δημοκρατία της Μακεδονίας. Δεν είναι de facto αναγνώριση? Δεν θα κινηθεί κανείς εναντίον αυτών των έσωθεν μεθοδεύσεων υπόσκαψης της ελληνικής κυριαρχίας και αξιοπρέπειας?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πως και δεν τον χαρακτηρησανε τρομοκρατη τοτε, τον Γερο του Μορια?

    Αλλα ξεχασα, δεν ειχε τηλεοραση τοτε, ουτε Μπιν Λαντεν, ουτε παπαγαλακια,
    ουτε Δημο-κτατορια (e-moκτατορια)
    αλλα εναν εχθρο που ηξερες ποιος ηταν.

    Οι πελατιακες σχεσεις των κομματων με τους πολιτες και αντιστροφα ειναι μια συγχρονη σχεση Ιμπραημ και προοκυνημενων, με τα ρουσφετια τους να ειναι τα προσκυνοχαρτια.

    Φωτια και τσεκουρι στους προσκυνημένους και στους συγχρονους ντοπιους Ιμπραημ(ηδες)
    ερχεται.
    Τον Γερο του Μορια περιμενουμε!!!!

    Θ.Μ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Θα έρθει όμως φίλε Θ.Μ;Ειλικρινά δεν αντέχουν άλλο τα πλευρά μας ξύλο.Γιατί κανείς μας δεν αντιδρά όμως;Τόσο βολεμένοι είμαστε όλοι μας πιά;Ακόμα και όσοι διαμαρτύρονται πάλι δεν κάνουν ΤΙΠΟΤΑ και αυτοί.Απλά μιλάμε και διαμαρτυρόμαστε.Αλλάζει κάτι όμως;Τί μας ποτ΄ζουν πιά;Τόσο ζώα καταντήσαμε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ο Γέρος του ΜΟριά στην Ελλάδα του ΄΄οπου φυσάει ο άνεμος δεν θα φανεί ποτέ γιατί και να φανεί κανεις δεν θα μπορέσει να τον αναγνωρίσει ....Ποιος θα πρωτάξει το συμφέρον της πατρίδας την σήμερον ημέρα όταν οι περισσότεροι δεν πιστεύουν στην σημαία? Οταν την αντιμετωπίζουν σαν ένα πανί όταν για ένα κράτος το οποίο έθαψε πάνω από το μισό πλυθησμό του τη φορά σε κάθε πόλεμο του λένε να μη παρελαύνει γιατί δεν έχει νόημα.Ποιος Γέρος του Μοριά που τα κόκκαλα του θα πρέπει να τρίζουν...Εμείς όλοι εμείς που φωνάζουμε που οριόμαστε που λέμε χίλια δυο γιατί δεν αντιδράμε εν τις πράγμασι γιατί....Έγώ απλά θέλω να ρωτήσω αν αύριο το πρωι κάποιος τρελλός κατα πολλούς ιδρύσει το κόμμα Υπέρ ΠΑτρίδος ή την Ενωση ή τον Σύνδιασμό δεν ξέρω όπως θέλετε πείτε το και μπει μπροστα και πει κύριοι όλοι εδώ υπέρ βωμών και εστιών υπέρ πίστεως και πατρίδος υπερ μιας σημαίας ......Πόσοι θα ακολουθήσουν ? ακόμα και απο εμάς ?Πιθανολογώ πως ούτε το 2% και αυτό το 2% θα στγματιστεί ...Δυστηχώς ο Ελληνας για να ξυπνήσει και να αντιδράσει θα πρέπει να του πάρουν από την τσέπη τα λεφτά που έχει για το καινούργιο κινητό το σ/κ στην Σαντορίνη και το κάμπριο το αμάξι ...Κρίμα αλλά πιστεύω πλέον πως αν αυτός ο λαός αντέξει θα βρεθέί εκτός τν συνόρων του και μετά θα πολεμήσει για την πατρίδα του να την πάρει πίσω.
    Χριστίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Αν ο Γέρος του Μοριά και οι υπόλοιποι Αντρες και Γυναίκες (με κεφαλαίο) της επανάστασης ζούσαν τώρα, όλα τα χανουμάκια των κομμάτων σε όποια θέση, αξίωμα, υπηρεσία και να βρίσκονταν θα έτρεχαν να κρυφτούν και θα εκλιπαρούσαν σαν γυμνοσάλιαγγες..!!!
    Όμως οι ήρωες αυτοί δεν ζούνε τώρα, έκαναν το χρέος τους, μας έδωσαν μια πατρίδα ελεύθερη και τώρα ξεκουράζονται δίπλα στον Περικλή, τον Λεωνίδα, τον Διγενή......Τώρα ζούμε εμείς, και εμείς πρέπει να κάνουμε κάτι για όλα αυτά.Τίποτα δεν είνα εύκολο, αλλά με πολλή προσπάθεια και πίστη μπορούμε να ξαναφέρουμε ψηλά την Ελλάδα. Και να είστε σίγουροι, όταν δούνε να γυρνάει ο τροχός, όλα τα προσκυνημένα χανουμάκια θα τρέξουν να κρυφτούν στις ποντικότρυπές τους....Αλλά τότε δεν πρέπει να κάνουμε το λάθος να τους συγχωρέσουμε...δεν υπάρχει συγχώρεση για τους προσκυνημένους..!!!
    Μήν ανησυχείτε...μπορεί να έχουμε πιάσει πάτο, αλλά οι πρόγονοί μας φρόντισαν για εμάς με το να μας διαποτίσουν με αρχές και αξίες που δεν τις ξεπλένουν όσο και να προσπαθήσουν...και προσπαθούν πολύ....Σιγά σιγά όμως μπορούμε να γυρίσουμε το παιχνίδι ξεκινώντας απο την καθημερινότητά μας..εκεί θα γίνει η διαφορά..!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. αυτο μαλιστα ,
    τωρα βαζουμε το θεμα στη σωστη του βαση ,

    ποιος ειναι ο εχθρος , τι μεθοδους χρησιμοποιει ,


    πως μπορεις να αντιμετωπισεις αυτες τι μεθοδους,

    ας υποθεσουμε οτι παιζουμε το 'πιο δικαιο παιγχνιδι' στο κοσμο που ειναι κορωνα-γραμματα,
    οι δυο αντιπαλοι θεωρητικα ειναι ισσοδυναμοι μιας και μαθηματικα ο καθε ενας εχει 50% πιθανοτητα να κερδισει,

    ετσι δεν ειναι ?

    αν στηχοιματιζουν 1 ευρω καθε ριξιμο και ο Α ξεκινωντας το παιγχνιδι εχει 10 ευρω
    και ο Β 10.000.000 ευρω
    και παιζουν μεχρι να εξαντληθει ενος απο τους δυο το ποσο .

    ΤΟΤΕ ΣΙΓΟΥΡΑ ΘΑ ΚΕΡΔΙΣΕΙ Ο Β ,

    μιας και αντεχει τις διακυμανσεις που μπορουν να ερθουν στο παιγχνιδι χωρις να βγει εκτος

    ΑΡΑ ΛΟΙΠΟΝ ΚΑΙ ΣΤΟ ΠΙΟ ΔΙΚΑΙΟ ΠΑΙΓΧΝΙΔΙ ΕΚΤΟς ΑΠΟ ΤΟΥς ΚΑΝΟΝΕς ΠΑΙΖΟΥΝ ΡΟΛΟ ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΝΘΗΚΕς

    επομενως,

    στα δημοκρατικα παιγχνιδια των εκλογων ΠΑΡΟΛΟ που ο καθε ενας εχει το δικαιωμα του εκλεγειν και του εκλεγεσθαι ουσιαστικα αποκλειονται οι μη προσκυνημενεοι απο τα μμε καθως απο επιχορηγησεις,
    αλλα δεν ειναι μονο αυτο , οι αλλοι διαχειριζονται τα παιγχνιδια εξουσιας και παραχωρησεων που υπερβαινουν οποιοδηποτε εθνικο προυπολογισμο,

    πχ τα ποσα που παιχτηκαν μονο για ζημενς ξεπερνουν οποιαδηποτε νομιμη δραστηριοτητα και ποσα αλλα δεν ξερουμε και ισως ουτε μπορουμε να φανταστουμε,

    ΤΟ ΠΑΙΓΧΝΙΔΙ ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΑΔΙΚΟ

    μπορει βεβαια καποιος να φτιαξει το δικο του παιγχνιδι οπως ο γεροντας,
    εγω λεει ειμαι κλεφτης και αμαρτωλος , μπορω να ζησω και αλλιως ,αντεχω , και ξερεις και κατι ουτε το θανατο βαζω πανω απο την τιμη για να δουμε λοιπον εσεις αν παιζεται το δικο μου παιγχνιδι,

    θα πει καποιος ναι αλλα ειναι δικαιο αυτο που τους ζηταει ?
    ποιο ειναι το σωστο?

    η απαντηση ειναι και εδω αντικειμενικη

    εγω να σου πω οτι δεν ξερω ,
    αλλα για κοιτα τα κινητρα του καθενος απο καθε πλευρα ,

    απο τη μια το χρημα
    απο την αλλη η τιμη

    μπορεις να τον κατηγορησεις για σφαγεα αλλα οχι ατιμο,
    μπορεις να τον πεις τρομοκρατη αλλα κλεφτης δεν ειναι παρα το οτι ζει κλεφτικα,
    μπορεις να τον κατηγορησεις για ανελεητο αλλα οχι για πατριωτη

    μακαρι να νοιωσουμε προς τα που δειχνει και ποια πορεια πρεπει να ακολουθησουμε

    h

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. den yparxei kanena problhma apla ginetai pragmatikothta to gnοsto sunthhma η μικρη πλην τιμια Ελλας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ειπα κι εγω, κε θα μας τα ζαλισει ο East για τους Ρωσους αυτη τη φορα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ας μην ανησυχούν οι Δυτικο-λιγούρηδες και Δυτικο-λάγνοι. Θα αποκρύπτουμε από δω και πέρα ότι ο Κολοκοτρώνης ήταν στο Ρωσικό κόμμα, για να μην στεναχωριούνται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ο σχολιαστης east, οπως και αλλοι τακτικοι σχολιαστες του μπλογκ, εχουν την αξιοπρεπεια να προσφερουν την γνωμη τους και τα επιχειρηματα τους επωνυμα.

    Καποιοι αλλοι σα γυμνοσαλιαγκες κρυβονται πισω απο το "ανωνυμος" απλα ειρωνευομενοι τους αλλους σχολιαστες, χωρις ποτε να μπουνε στον κοπο να εκθεσουνε ενα επιχειρημα ( οχι οτι δεν ξερουνε πως να το κανουνε, μαλλον δεν εχουνε).

    Η εκθεση επιχειρηματων απαιτει κριτικη ικανοτητα, οταν δεν την εχω απλα ειρωνευομαι τους αλλους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Αγαπητοί κύριοι,

    Στις 7-20 Σεπτεμβρίου 2009 διοργανώνεται στην Πολωνία το Ευρωμπάσκετ 2009.
    Στον πρώτο όμιλο (Α) στον πρώτο αγώνα του θεσμού στις 7 Σεπτεμβρίου στις 16.30 θα βρεθεί αντιμέτωπη η Εθνική μας εναντίον των Σκοπιανών.

    Πόσο πιθανό είναι οι Σκοπιανοί να μην προκαλέσουν; Δηλαδή, να μην ακούμε συνθήματα: Macedonia-Macedonia, να μην δούμε κασκώλ και άλλα πανώ με το Macedonia, κτλ.
    Άραγε το ΥΠΕΞ και Υπ. Αθλητισμού είναι προετοιμασμένοι; Θα ενημερώσουν έγκαιρα τους αρμόδιους; Και αν πράγματι υπάρξουν προκλήσεις ποια θα πρέπει να είναι η αντίδραση του ΥΠΕΞ, του Υπ. Αθλητισμού, της ομοσπονδίας, κτλ. Και ποια θα είναι η αντίδραση των ΠΑΙΚΤΩΝ εκέινη τη στιγμή;
    Αν πραγματοποιηθούν οι φόβοι μου καλύτερα οι παίκτες να εγκαταλήψουν και να μην προσπαθήσουν για την νίκη στο θεσμό, αλλά για την ΝΙΚΗ της ΕΛΛΑΔΑΣ. Όπως κάναμε κάποτε όταν οι Σκοπιανοί αγωνίζονταν σαν σκέτο Macedonia.

    Εσείς τι μπορείτε να κάνετε για αυτό; Μήπως μπορείτε να βοηθήσετε; ώστε να προλάβουμε καταστάσεις. Ενημερώστε και προειδοποιήστε σε Ελλάδα και Ευρώπη.

    Για να δούμε πως θα αντιδράσει σε όλα αυτά η κυβέρνηση και ιδίως συγκεκριμένοι υπουργοί! και λίγο πριν τις εκλογές!!!! όπως "ακούγεται".

    Το πρόγραμμα του Ευρωμπάσκετ μπορείτε να το δείτε στην επίσημη σελίδα: http://www.eurobasket2009.org/en/cid_toT,ovGDH2EaLKL67XnPo2.pageID_znH-9TRlHsQ89rbQiy3N,3.compID_qMRZdYCZI6EoANOrUf9le2.season_2009.html

    Μένουν 78 ημέρες................... Οι Σκοπιανοί προετοιμάζονται!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Το άρθρο αυτό αναρτήθηκε για πρώτη φορά στο μπλογκ ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ στις 23 Μαρτίου 2009. http://redskywarning.blogspot.com/2009/03/blog-post_23.html

    Δεν ξέρω αν αναρτήθηκε στο lefteria.blogspot.com, όπως αναφέρεται. Εγώ προσωπικά δεν το βρήκα. Κι αν αναρτήθηκε αυτό θα έγινε αργότερα.

    Αυτά για την αλήθεια των πραγμάτων και για λόγους δεοντολογίας.

    Κατά τα άλλα. ΚΑΛΗ ΔΥΝΑΜΗ.

    Φιλικά
    SkyWatcher
    από το blog
    ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.