16/6/09

Ιράν: Επανακαταμέτρηση των ψήφων - επτά νεκροί σε διαδηλώσεις

Έτοιμο να προχωρήσει σε μερική επανακαταμέτρηση των ψήφων δηλώνει το Συμβούλιο των Φρουρών στο Ιράν. Την ίδια ώρα, ο απολογισμός των θυμάτων στις χθεσινές διαδηλώσεις στην Τεχεράνη ανέβηκε στους επτά νεκρούς, ενώ o βασικός ανταγωνιστής του Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ, Μιρχοσεΐν Μουσαβί, ακύρωσε τη διαδήλωση των οπαδών του, σε μια προσπάθεια αποκλιμάκωσης της έντασης.
Το Συμβούλιο των Φρουρών, το ανώτατο νομοθετικό σώμα του Ιράν, είχε χαρακτηρίσει το αποτέλεσμα των εκλογών, σύμφωνα με το οποίο ο Αχμαντινετζάντ επανεξελέγη με ποσοστό 63%, ως «προσωρινό», ενώ ανακοίνωσε ότι η επανακαταμέτρηση των ψήφων «στις αμφιλεγόμενες κάλπες» μπορεί να οδηγήσει σε αλλαγές στα ποσοστά των υποψηφίων. Ο δεύτερος σε ψήφους, μετριοπαθής Μιρχοσεΐν Μουσαβί ζήτησε την εκ νέου διενέργεια των εκλογών και έχει ήδη απευθύνει έκκληση τστο Συμβούλιο των Φρουρών για ακύρωση του αποτελέσματος, καταγγέλλοντας εκτεταμένη νοθεία. Ο ανώτατος ηγέτης Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ έχει διατάξει τη διενέργεια σχετικής έρευνας.
Παράλληλα, ο Μουσαβί κάλεσε τους υποστηρικτές του να μην παραβρεθούν στην προγραμματισμένη για σήμερα διαδήλωση στην Τεχεράνη προκειμένου «να προστατεύσουν τη ζωή τους». Υπήρχαν φόβοι για περαιτέρω βίαιες συγκρούσεις, καθώς οι οπαδοί του Μουσαβί, όπως και αυτοί του Αχμαντινετζάντ, είχαν προγραμματίσει για σήμερα νέες διαδηλώσεις στην πλατεία Βαλί Ασρ με διαφορά λίγης ώρας.
Οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις των τριών προηγουμένων ημερών υπήρξαν για την ιρανική πρωτεύουσα οι μεγαλύτερες και πλέον βίαιες από την εποχή της Ισλαμικής επανάστασης του 1979. Στην πορεία διαμαρτυρίας της Δευτέρας συμμετείχαν εκατοντάδες χιλιάδες πολιτών -πάνω από ένα εκατομμύριο, σύμφωνα με μερικές εκτιμήσεις, παρά την απαγόρευση του υπουργείου Εσωτερικών και τις προειδοποιήσεις της αστυνομίας. Δεκάδες μεταρρυθμιστές πολιτικοί έχουν συλληφθεί από τότε που άρχισαν οι διαδηλώσεις. Η κρατική τηλεόραση μετέδωσε ότι οι «βασικοί υποκινητές» των αναταραχών συνελήφθησαν με εκρηκτικά και όπλα.
Εν τω μεταξύ, αναταραχές σημειώθηκαν και σε άλλες περιοχές της χώρας. Η ιστοσελίδα του Μουσαβί κάνει λόγο για ένα νεκρό φοιτητή στην πόλη Σιράζ, στο νότιο Ιράν.
Παρά τις εξελίξεις, ο Αχμαντινετζάντ έφτασε νωρίτερα στη Ρωσία για τη σύνοδο του Οργανισμού για τη Συνεργασία της Σαγκάης, στον οποίο συμμετέχουν χώρες της Κεντρικής Ασίας. «Οι ιρανικές προεδρικές εκλογές είναι εσωτερικό θέμα του Ιράν», τόνισε ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Ριαμπκόφ, από την πόλη Εκατερίνενμπουργκ στα Ουράλια. Από την πλευρά του, ο Αχμαντινετζάντ δήλωσε ότι «η εποχή του ιμπεριαλισμού» έχει λήξει, χωρίς να αναφερθεί στην κατάσταση στη χώρα του.
Την ανησυχία τους για τις εξελίξεις έχουν εκφράσει ΗΠΑ και ΕΕ. «Η δημοκρατική διαδικασία, η ελευθερία του λόγου, η δυνατότητα των πολιτών να διαδηλώνοπυν ειρηνικά – όλες αυτές είναι οικουμενικές αξίες και πρέπει να είναι σεβαστές», δήλωσε ο Μπαράκ Ομπάμα, ενώ οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ ζήτησαν τη διενέργεια έρευνας σχετικά με τις καταγγελίες για νοθεία.
Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, BBC, Ναυτεμπορική

Ακυρώνεται η αντικυβερνητική διαδήλωση στο Ιράν
Να μην παραβρεθούν στην προγραμματισμένη για σήμερα διαδήλωση στην Τεχεράνη κάλεσε τους υποστηρικτές του ο ηττημένος υποψήφιος για την προεδρία στο Ιράν Μιρχοσεΐν Μουσαβί.
«Ο Μουσαβί κάλεσε του υποστηρικτές του να μην συμμετάσχουν στη σημερινή διαδήλωση για να προστατεύσουν τη ζωή τους. Οι διαδήλωση των μετριοπαθών ακυρώνεται», ανακοίνωσε εκπρόσωπός του.
Πηγή: Reuters

2 σχόλια:

  1. Η Δύση το γνωρίζει άριστα το κόλπο: όποτε δεν την συμφέρουν τα αποτελέσματα των εκλογών, τότε διοργανώνει μια "πορτοκαλί επανάσταση"...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. http://infognomonpolitics.blogspot.com/2009/06/blog-post_6980.html


    η ιστορια επαναλαμβανεται

    h

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.