14/6/09

Κρίσιμος ο ρόλος της Συρίας στην ειρήνη στη Μ.Ανατολή, τονίζει ο Τζορτζ Μίτσελ

Η Συρία έχει ζωτικό ρόλο στην αναζήτηση συνολικής ειρήνης στη Μέση Ανατολή, τόνισε ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ Τζορτζ Μίτσελ μετά από συνάντησή του με τον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ-Ασαντ στη Δαμασκό, στο πλαίσιο της διπλωματικής επαναπροσέγγισης που προωθεί ο Μπαράκ Ομπάμα.

Ο Τζορτζ Μίτσελ είναι ο πλέον υψηλόβαθμος Αμερικανός αξιωματούχος που επισκέπτεται τη Δαμασκό από το 2005, όταν ανακλήθηκε ο Αμερικανός πρεσβευτής στη συριακή πρωτεύουσα μετά τη δολοφονία του Λιβανέζου πρώην πρωθυπουργού Ραφίκ Χαρίρι στη Βηρυτό.

Πέραν των κατηγοριών για συριακή ανάμειξη, ο τότε Αμερικανός πρόεδρος είχε καταγγείλει τη Συρία ότι επιτρέπει σε ισλαμιστές μαχητές να διεισδύουν στο Ιράκ για να πολεμήσουν τις ξένες δυνάμεις, εντάσσοντας τη Δαμασκό στη λίστα των χωρών που υποθάλπουν την τρομοκρατία.

Μετά την αλλαγή σελίδας στην προεδρία των Ηνωμένων Πολιτειών επισκέφθηκαν τη Συρία αξιωματούχοι του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και του Λευκού Οίκου, ενώ η συριακή ηγεσία κάλεσε την κυβέρνηση του Μπαράκ Ομπάμα να προχωρήσει σε πλήρη αποκατάσταση των διμερών σχέσεων.

Αναλυτές επισημαίνουν ότι στην παρούσα φάση οι Ηνωμένες Πολιτείες δοκιμάζουν τη διάθεση της Συρίας να συνεργαστεί και να στηρίξει τη συνολική προσπάθεια ειρήνευσης στη Μέση Ανατολή, την οποία ο Μπαράκ Ομπάμα έχει εντάξει στις προτεραιότητες της προεδρίας του.

«Κρίσιμος ο ρόλος της Συρίας»

«Η Συρία έχει να διαδραματίσει ζωτικό ρόλο στην αναζήτηση μιας συνολικής ειρήνης» δήλωσε ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολήέπειτα από 90λεπτη συνάντηση με τον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ-Ασαντ, το μεσημέρι του Σαββάτου.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους είπε ότι οι ΗΠΑ θέλουν να συνάψουν σχέσεις με τη Συρία που θα βασίζονται στα αμοιβαία συμφέροντα. «Είχα σε βάθος συνομιλίες με τον πρόεδρο Ασαντ. Επιδιώκουμε να συνεχίσουμε αυτές τις προσπάθειες για να συνάψουμε σχέσεις που θα βασίζονται στον σεβασμό και τα αμοιβαία συμφέροντα» δήλωσε.

Υπογράμμισε ότι Ισραήλ και Συρία έχουν κοινή υποχρέωση να συμβάλουν στη γρήγορη επανέναρξη των συνομιλιών ανάμεσα στο Ισραήλ και τους Παλαιστινίους και τον ευρύτερο αραβικό κόσμο. Η Συρία προσήλθε πέρυσι σε τέσσερις γύρους έμμεσων συνομιλιών με το Ισραήλ υπό τουρκική μεσολάβηση, όμως η διαδικασία ανεστάλη εξαιτίας του ισραηλινού πολέμου στη Γάζα.


Ο Μίτσελ έφθασε στη Δαμασκό προερχόμενος από τη Βηρυτό, την οποία είχε σπεύσει να καθησυχάσει πως η προσπάθεια εξασφάλισης της συριακής συνεργασίας δεν θα έλθει σε βάρος των συμφερόντων του Λιβάνου, χαρακτηρίζοντας παράλληλα ορόσημο τις βουλευτικές εκλογές στις οποίες επικράτησε ο φιλοδυτικός συνασπισμός υπό τον Σαάντ αλ-Χαρίρι.

Η Συρία είναι ο τελικός σταθμός της περιοδείας του Τζορτζ Μίτσελ, η οποία τον οδήγησε διαδοχικά στην Ιορδανία, την Αίγυπτο, το Ισραήλ, τα Παλαιστινιακά Εδάφη και το Λίβανο. Από κάθε σταθμό έστειλε το ίδιο μήνυμα στη νέα σκληροπυρηνική κυβέρνηση του Ισραήλ υπό τον Μπ.Νετανιάχου: Η μοναδική λύση είναι η ίδρυση αναξάρτητου παλαιστινιακού κράτους.

Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.