18/6/09

Διαδήλωσαν σιωπηλοί στην Τεχεράνη


Νέα, μεγάλη συγκέντρωση σήμερα
Αψηφώντας τις απαγορεύσεις του καθεστώτος, δεκάδες χιλιάδες οπαδοί του Μιρ Χουσεΐν Μουσαβί πραγματοποίησαν πορεία στο κέντρο της Τεχεράνης. Οι διαδηλωτές των οποίων ο αριθμός είναι αδύνατον να προσδιοριστεί -κυμαίνεται από 70.000 έως 500.000- ήταν σιωπηλοί για να μην ενοχλήσουν τις αρχές, εν όψει και της μεγάλης συγκέντρωσης διαμαρτυρίας, που έχει συγκαλέσει για σήμερα ο κ. Μουσαβί, προς τιμήν των επτά νεκρών της περασμένης Δευτέρας. Εμμένοντας στο αίτημά του για προκήρυξη νέων εκλογών, ο υποψήφιος πρόεδρος και πρώην πρωθυπουργός του Ιράν επανέλαβε ότι μόνον έτσι δεν θα επαναληφθεί η «επονείδιστη απάτη» της προηγούμενης ψηφοφορίας. Στην προσπάθειά του να κατευνάσει τους διαδηλωτές, το Συμβούλιο Επίβλεψης -ένα είδος συνταγματικού δικαστηρίου- πρότεινε προχθές τμηματική ανακαταμέτρηση, ενώ ο πνευματικός ηγέτης του Ιράν Αλί Χαμενεΐ στην πρώτη του δημόσια εμφάνιση μετά τις εκλογές κάλεσε τον λαό να πάψει τις διαδηλώσεις.

Βολές κατά ΗΠΑ
Χθες το καθεστώς κατηγόρησε για πρώτη φορά ευθέως τις ΗΠΑ για «ανυπόφορη ανάμιξη» στα εσωτερικά του Ιράν και η κυβέρνηση διαμαρτυρήθηκε προς τον Ελβετό πρέσβη στην Τεχεράνη, ο οποίος εκπροσωπεί τις ΗΠΑ. Παράλληλα, οι ιρανικές αρχές επέρριψαν την ευθύνη για τις ταραχές σε ξένα μέσα ενημέρωσης, στα οποία απαγόρευσαν την κάλυψη των διαδηλώσεων και συγκεντρώσεων και την κυκλοφορία στην Τεχεράνη. Το ιρανικό πρακτορείο Ισνε μετέδωσε απειλητική προειδοποίηση προς τους «εχθρούς της εθνικής ενότητας του Ιράν και τα φερέφωνα των ξένων» ότι «θα ηττηθούν με ρουά ματ», ενώ οι Φρουροί της Επανάστασης, οι πραιτωριανοί του προέδρου Αχμεντινετζάντ, διέταξαν να αποσυρθούν από το Διαδίκτυο όλες οι ειδήσεις και πληροφορίες που οξύνουν την κατάσταση, απειλώντας με ηλεκτρονικό μπλακ άουτ. Οπως όμως εκτιμούν παρατηρητές και αναλυτές, τα απαγορευτικά μέτρα και οι απειλές θα είναι ατελέσφορες. Η λαϊκή αντίδραση αντανακλά όχι μόνο την οργή για το εκλογικό αποτέλεσμα, αλλά το ρήγμα στο ίδιο το καθεστώς.
Από τις χθεσινές εξελίξεις, οι πλέον αξιοσημείωτες είναι οι εξής: έξι ποδοσφαιριστές και ο προπονητής της εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου του Ιράν εμφανίστηκαν σε προκριματικό αγώνα στη Σεούλ φορώντας πράσινα περιβραχιόνια, εις ένδειξιν υποστηρίξεως προς τον κ. Μουσαβί, που φορούσε πράσινο κοστούμι στις εκλογές. Οπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του BBC στη διάρκεια της νύχτας της Τρίτης προς Τετάρτη άνδρες της πολιτοφυλακής των Μπασίζ έκαναν επιδρομές σε κοιτώνες πανεπιστημίων διαφόρων ιρανικών πόλεων και ξυλοκόπησαν φοιτητές. Στο Σιράζ παραιτήθηκε ο πρύτανης του πανεπιστημίου και στο Πανεπιστήμιο της Τεχεράνης 120 λέκτορες.
«Είμαστε σιωπηλοί για να ακούγονται καλύτερα οι σφαίρες» ήταν ένα από τα συνθήματα στα πανό των διαδηλωτών, που κατέβηκαν χθες στο κέντρο της ιρανικής πρωτεύουσας. Υπενθυμίζεται ότι στους υποστηρικτές του κ. Μουσαβί συγκαταλέγονται οι πρώην πρόεδροι Αλί Ακμπάρ Ραφσατζανί και ο μεταρρυθμιστής Μοχάμεντ Χαταμί. Ισορροπίες προσπαθεί να κρατήσει ο Αλί Λαριτζανί, πρόεδρος της Βουλής, που καταδίκασε επίθεση αστυνομικών στο Πανεπιστήμιο της Τεχεράνης, για να κατηγορήσει στη συνέχεια «ξένες δυνάμεις» ως υποκινητές της λαϊκής εξέγερσης.

Μικρογραφία του Χομεϊνί
Εξόριστος Ιρανός αντιφρονών, μιλώντας στο περιοδικό Der Spiegel, θυμίζει ότι ο κ. Μουσαβί είχε στο παρελθόν χαρακτηριστεί «μικρογραφία του Χομεϊνί». Ο ίδιος όμως εξηγεί ότι η σύζυγός του, η οποία πολύ ενόχλησε τον πρόεδρο Αχμεντινετζάντ κατά την προεκλογική περίοδο, έχει προσεγγίσει -πολύ περισσότερο από τον σύζυγό της- το στρατόπεδο των μη θρησκόληπτων οπαδών της εκκοσμίκευσης.
Kαθημερινή

2 σχόλια:

  1. Είναι περιττό να πω πως οτιδήποτε «Ισλαμικό» μου κάθεται στο στομάχι… Αλλά όλα αυτά τι μου θυμίζουν ρε παιδί μου!!! Κάτι μου θυμίζουν… Ακόμα και η αναφορά σε ένα χρώμα ώστε να διαφέρουμε απ’ τους «άλλους»… Αλλά η ωμή αλήθεια είναι ότι αν τελικά δεν επικρατήσουν οι έγχρωμοι τότε θα επισυμβεί μια «αψυχολόγητη» ενέργεια του κακού που ονομάζεται Ισραήλ… Και που τώρα ο καλός και χαμογελαστός κύριος Ομπάμα το κρατά με νύχια και με δόντια… ... Βέβαια δίνοντας υποσχέσεις ότι μπορεί να αλλάξει τα πράγματα αν προσθέσει λίγο χρώμα στην ζωή των καημένων καταπιεσμένων Ιρανών. Τέλος πάντων δεν μου καίγεται για το ίδιο το Ιράν αλλά είναι πολλές οι ομοιότητες με αλλού και ας το κρατήσουμε στο μυαλό μας αυτό.-

    Ελευθέριος Β.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια θα έχει το Σάββατο στις 13.00, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, στο πλαίσιο της επίσκεψης του στην Αθήνα, για να παραστεί στα εγκαίνια του νέου Μουσείου της Ακρόπολης.
    Ο Πρόεδρος Δημήτρης Χριστόφιας θα συναντηθεί στις 18.00 με τον Πρωθυπουργό της Σερβίας Μίρκο Τσβέτκοβιτς και στις 20.00 συνοδευόμενος από τη σύζυγο του θα παραστεί στην τελετή εγκαινίων του νέου Μουσείου της Ακροπόλεως.
    Την Κυριακή θα μεταβεί στο Δήμο Υπάτης, για να παραστεί στην τελετή επετείου του ολοκαυτώματος, ενώ θα ανακηρυχθεί σε επίτιμο δημότη της πόλης.
    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα αναχωρήσει στις 15.50 από την Αθήνα για τη Λάρνακα.

    ΠΗΓΗ:LEMESOSNEWS

    ΒΑΣΙΛΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.