16/6/09

Ο Βορράς σφυρίζει αδιάφορα για την παράνομη μετανάστευση.

Πολλές χώρες-μέλη εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους προς την Ελλάδα στο θέμα της λαθρομετανάστευσης, αλλά οι επιφυλάξεις ορισμένων άλλων ως προ το οικονομικό σκέλος και την άσκηση πιέσεων στην Τουρκία δεν επέτρεψαν στους «27» Υπ.Εξ. της Ε.Ε. να καταλήξουν στην τελική διατύπωση του κειμένου των συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής.
Βρυξέλλες,
Στη διάρκεια της συζήτησης που διεξήχθη με πρωτοβουλία της Ελλάδα χθες στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών στο Λουξεμβούργο, η κ. Μπακογιάννη βρήκε κατ' αρχήν κατανόηση από πολλές χώρες, κυρίως του νότου, που έχουν και το πρόβλημα, στη γενική θέση ότι η διαχείριση του προβλήματος απαιτεί ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, η οποία θα πρέπει να επιδειχθεί στην πράξη.

Σύμφωνα με την υπουργό Εξωτερικών, αυτή η επίδειξη της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης θα πρέπει να γίνει κατ' αρχήν με αναβάθμιση του ευρωπαϊκού οργανισμού διαχείρισης των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε., δηλαδή του Frontex, με περισσότερη παρουσία πλοίων στο Αιγαίο, αλλά και με οικονομική συμμετοχή στη διαχείριση των μεταναστών.

Αναφορικά με το σχέδιο των συμπερασμάτων, η υπουργός Εξωτερικών, αφού ανέφερε ότι στην παρούσα φάση δεν μας καλύπτει, πρόσθεσε ότι πρέπει να υπάρξουν συγκεκριμένες αναφορές στις συνθήκες επαναπατρισμού, με τις συμφωνίες που θα πρέπει να υπογράψει η Ε.Ε. με τις χώρες προέλευσης.

Επιπλέον, όπως είπε, θα πρέπει να υπάρξει αναφορά σε συγκεκριμένες χώρες, τονίζοντας ότι οι χώρες από τις οποίες είτε διέρχονται είτε προέρχονται λαθρομετανάστες είναι η κυρίως η Τουρκία και η Λιβύη.

Τέλος, θα πρέπει να επισημαίνεται η ανάγκη οικονομικής υποστήριξης για τη διαχείριση του προβλήματος εντός του ελληνικού εδάφους, ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών.

Το σχέδιο των συμπερασμάτων θα συζητηθεί σήμερα και αύριο σε επίπεδο μονίμων αντιπροσώπων και εάν δεν υπάρξει επιθυμητή κατάληξη που θα καλύπτει τις ελληνικές επιδιώξεις, τότε θα πάει ανοικτό προς συζήτηση στη Σύνοδο Κορυφής σε επίπεδο Ευρωπαίων ηγετών.

Πάντως, είναι προφανές ότι χώρες του βορρά, όπως η Γερμανία, δεν επιθυμούν περαιτέρω αύξηση των κοινοτικών δαπανών, οι οποίες για τη διαχείριση των εξωτερικών συνόρων έχουν καθοριστεί σε 1,8 δισ. ευρώ για την περίοδο 2008-2013. Στην Ελλάδα αναλογούν μόλις 148 εκατ. ευρώ για το σύνολο της επταετίας.

Απροθυμία υπάρχει επίσης στο να ασκήσουν πίεση στην Τουρκία, παρότι υπάρχει ο «μοχλός» πίεσης που είναι οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με τη χώρα αυτή.

ΝΙΚΟΣ ΜΠΕΛΛΟΣ ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

7 σχόλια:

  1. Η απροθυμία της άσκησης πιέσεων συναρτάται με την απροθυμία της ελληνικής πλευράς να θέσει το θέμα «ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε.» σε νέες βάσεις με μεγαλύτερη ένταση των αρνήσεων της ελληνικής πλευράς στο άνοιγμα επιμέρους κεφαλαίων. Αφού εμείς που έχουμε το πρόβλημα δεν κάνουμε τίποτα για να λυθεί γιατί να κάνουν οι άλλοι;

    Τώρα ως προς την οικονομική βοήθεια... Νομίζω ότι ο κύριος Πρωθυπουργός αν χρειαστεί θα υπενθυμίσει στους άλλους πρωθυπουργούς των χωρών μελών της ευρωζώνης ότι όταν έρχονται οι Ευρωπαίοι οικονομικοί παράγοντες στην Ελλάδα και απαιτούν συμμόρφωσή μας με τους οικονομικούς στόχους που έχουν τεθεί θα πρέπει να λαμβάνουν υπ’ όψιν τους και τις απαιτήσεις της ελληνικής κοινωνίας για ασφάλεια με ότι αυτό συνεπάγεται. Η ασφάλεια ως γνωστόν είναι και αυτό αγαθό που αγοράζεται και απαιτεί οικονομικούς πόρους. Άρα την επόμενη φορά που θα μιλήσουν οι Ευρωπαίοι παράγοντες για ελλείμματα ας θυμηθούν ποια ήταν η απάντηση των συναδέλφων τους όταν τους ζητήσαμε οικονομική βοήθεια για την αντιμετώπιση προβλημάτων ασφάλειας της χώρας μας. Και όταν μια χώρα της ευρωζώνης δεν μπορεί να ανταποκριθεί στα κριτήρια που έχουν τεθεί εξ’ αιτίας της ολιγωρίας γραφειοκρατών της Ε.Ε. ας σκεφτούν ποια θα είναι η δυνατότητα της Ένωσης μελλοντικά να παρεμβαίνει αποτελεσματικά σε άλλα προβλήματα σε άλλα κράτη μέλη της.

    Εμείς είμαστε αναγκασμένοι να λύσουμε τα προβλήματα ασφαλείας είτε με τον ένα είτε με τον άλλο τρόπο. Ας παραπέμψω εδώ στην ασκούμενη ενεργειακή πολιτική της Ε.Ε. η οποία απλά δεν υπάρχει... Δεν νοείται κενό πολιτικής άποψης και πρότασης σε προβλήματα των ανθρωπίνων κοινωνιών. Αν υπάρχει ένα κενό αυτό καλύπτεται είτε με τον ένα είτε με τον άλλο τρόπο. Ας επιλέξει η Ευρωπαϊκή γραφειοκρατία ποιο δρόμο προτιμά. Τον δρόμο της λογικής που λέει ότι συντεταγμένα και με απόλυτα κριτήρια νομιμότητας και σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων θα αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα δίνοντας τώρα τους κατάλληλους πόρους και την απαιτούμενη προσοχή... Ή μήπως την εντελώς ανορθολογική αντιμετώπιση του προβλήματος που επεφύλαξε το πολιτικό σύστημα στην Ελλάδα μέχρι σήμερα όπου η κατάσταση έφτασε στην αυτοδικία εξ' αιτίας της απουσίας του κράτους και προσπαθούμε μέσα από σπασμωδικά μέτρα να το αντιμετωπίσουμε διακινδυνεύοντας το ξέσπασμα ανεξέλεγκτων κοινωνικών εκρήξεων που θα έχουν αθώα θύματα;-

    Ελευθέριος Β.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η κυρία υπουργός έπρεπε να καταστήση σαφές ότι θα τους στείλη όλους στο αδιάφορο βορρά. Εξωτερική πολιτική δεν γίνεται με χαμόγελα στύλ Ντόρας και προσωπικές φιλίες στύλ Γιωργάκη κ.λ.π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. κάποιοι 'μυστήριοι' διαδίδουν πώς η ευρωπαϊκή ένωσις δημιουργήθηκε ώστε νά ενοποιηθεί ο γεωπολιτικός χώρος νότια βαλκάνια-μικρασία, ανεξαρτήτως του ποιός θά φαίνεται πώς τόν ελέγχει.άλλοι,ακόμη πιό 'μυστήριοι' ισχυρίζονται πώς ο σχεδιασμός είναι μέν αυτός αλλά περιλαμβάνει καί τήν 'απαλοιφή' τών ελλήνων καί τήν αντικατάστασίν των μέ 'διάφορους' άλλους. από κάποιες 'μυστήριες' 'εταιρείες' επίσης διαδίδεται πώς η Ευρωπαϊκή Ένωσις θά έχει διαλυθεί ώς τό 2012. Αντιληφθείτε παρακαλώ-άν ισχύουν όλα αυτά-πού μάς οδηγούν...όταν μάλιστα τό δόγμα τού νεοοθωμανισμού προωθείται τόσο από τούς άμεσα ενδιαφερόμενους τούρκους όσο καί από τούς υπερατλαντικούς φίλους τους. Γρηγορείτε.
    Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αφού είχαν αυτή την αντίδραση ας εμείνουμε και εμείς στις απόψεις μας περί ΤΟυρκίας και κάτω από ποιές λογικές θα ενταχθεί και ας αρχίσουμε και εμείς πιέσεις να παρουν πίσω τους λαθρομετανάστες, δεν κατανοώ γιατί πρέπει να έχουμε πάντα την τακτική της διπλωματικής υποχώρησης καιδιαλακτικότητας όταν οι λοιποί άλλα λένε και άλλα κάνουν ή έχουν το θράσσος να κάνουν κινήσεις που είναι τουλάχιστον προκλητικές.
    Χριστίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Προτινω την δημιουργια ενος κομματος με το ονομα "Ανικανοι". ΣΙΓΟΥΡΑ θα μας ψηφησει το 80%-90% του ελληνικου λαου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Η Τουρκία έχει καταλάβει ότι η Ευρώπη παίζει το παιχνίδι της. Δεν νομίζω ότι η Τουρκία θέλει πραγματικά να μπει στην Ευρώπη. Πάντως, η πρώτη μουσουλμανική χώρα της Ε.Ε. σίγουρα δεν θα είναι η γείτονα χώρα αλλά, θα είναι το Ελλαδιστάν!! εφόσον φυσικά, και γιατί να το κρύψουμε άλλωστε, θα συνεχίζει η αθρόα αποβίβαση λαθρομεταναστών και επίσης εάν συνεχίσουμε ως πολίτες αυτής της χώρας να ψηφίζουμε το χρώμα του κάθε κόμματος.

    Ιόλαος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ΧΘές το βραδυ σε μια εκπομπη άκουσα τις προβλέψεις για το 2009 και ανατρίχιασα ...Αν είναι δυνατόν 5.000.000 λαθρομετανάστες μουσουλμάνοι στην Ελλάδα μετά το 2018 και έχουμε και τον ΣΥΡΙΖΑ και όσους τον υποστηρίζουν να λένε τα διάφορα και πως πρέπει να είναι όταν είναι στην Ελλάδα, για όνομα του ΘΕού διώξτε τους όλους μα όλους ....Δεν υπάρχει περίπτωση να μπορέσουμε να συνυπάρξουμε με τους Μουσουλμάνους ειρηνικά με τέτοιες αναλογίες.Τους φέρνουν οι Τούρκοι από δω στείλτε τους πίσω κατά τον ίδιο τρόπο.Ανθρωποι ναι αλλα και εμείς άνθρωποι το ίδιο.
    Χριστίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.