17/6/09

ΤΑ ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΙΔΑΣ:«ΤΡΕΙΣ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΕΣ-ΜΙΑ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ»

Κοινή η προσπάθεια Ποντίων, Αρμενίων και Ασσυρίων.«Όπλο» στην προσπάθεια διεθνούς αναγνώρισης των γενοκτονιών.

Η έκδοση με τις εισηγήσεις και τα πορίσματα, παρουσιάστηκε στην Κομοτηνή σε ημερίδα και το βιβλίο μοιράστηκε σε όλους τους συμμετέχοντες

«Όπλο» στην προσπάθεια διεθνούς αναγνώρισης της ποντιακής, αρμενικής και ασσυριακής γενοκτονίας, χαρακτηρίστηκε η έκδοση των πρακτικών της ημερίδας «Τρεις γενοκτονίες – μια στρατηγική». Η ημερίδα είχε πραγματοποιηθεί υπό την αιγίδα της Πανποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδας, στις 24 Μαΐου 2008 στην Κομοτηνή και είχε συγκεντρώσει προσωπικότητες από όλο τον κόσμο.
Τα πρακτικά της ημερίδας παρουσιάστηκαν την περασμένη Κυριακή στην αίθουσα εκδηλώσεων του κτιρίου της Μηχανικής στην Κομοτηνή. Για ένα μικρό θαύμα, έκανε λόγο δρ. Αντώνης Παυλίδης, πρόεδρος του πανελληνίου συνδέσμου Ποντίων εκπαιδευτικών, μιλώντας για την ημερίδα, αλλά και τα αποτελέσματα αυτής, λέγοντας ότι αποτελεί «χρέος απέναντι σε όλους τους ανθρώπους. Δεν ξεχωρίζουμε δηλαδή κανένα άνθρωπο, δηλαδή δεν είναι θέμα των Ποντίων πιστεύουμε αυτό, ούτε των Αρμενίων, ούτε των Βουλγάρων, ούτε κανενός λαού. Η αναγνώριση είναι ζήτημα όλης της ανθρωπότητας».
Στο βιβλίο που μοιράστηκε σε όλους τους συμμετέχοντες περιλαμβάνονται οι χαιρετισμοί εκπροσώπων ποντιακών συλλόγων, οι εισηγήσεις της Θεία Χάλοου, του Θεοφάνη Μαλκίδη, του Ατμάν Σαμπρί και άλλων εκλεκτών ομιλητών και φυσικά τα πορίσματα. Τα πρακτικά εκδόθηκαν στην ελληνική και στην αγγλική γλώσσα, ενώ παράλληλα υπάρχει μία έκδοση ηλεκτρονική μόνο στην αγγλική γλώσσα η οποία έχει κυκλοφορήσει σε χιλιάδες αντίτυπα, σε διεθνή συνέδρια και πανεπιστήμια, σε όλο τον κόσμο. «Μόνο έτσι θα πετύχουμε, όταν καταφέρουμε να γνωστοποιήσουμε το αίτημα της αναγνώρισης και στο εξωτερικό», τόνισε η πρόεδρος ποντιακών σωματείων Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Χρύσα Μαυρίδου.
Η αναγνώριση της γενοκτονίας, προϋπόθεση για την είσοδο της Τουρκίας στην Ε.Ε., λένε εκπρόσωποι των Ποντίων
Χρυσή σελίδα στην ιστορία του ποντιακού ελληνισμού χαρακτηρίστηκε από τους ομιλητές, κατά τη διάρκεια της παρουσίασης των πρακτικών, η αναγνώριση από την Ευρώπη το Σεπτέμβριο του 2006 της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου. Ακολούθησε στις 30 Απριλίου του 2009 η Βουλή της νότιας Αυστραλίας η οποία με πρόταση του υπουργού Δικαιοσύνης και των πολυπολιτισμικών υποθέσεων της νότιας Αυστραλίας, αναγνώρισε ομόφωνα την γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου. Είναι το πρώτο ξένο κοινοβούλιο που αναγνωρίζει την γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου. Μάλιστα ο υπουργός Δικαιοσύνης της νότιας Αυστραλίας, ήταν ομιλητής φέτος στην πλατεία Αγίας Σοφίας στην Θεσσαλονίκη. «Πιστεύουμε ότι ξεσηκώνοντας το ελληνικό στοιχείο του απόδημου Ελληνισμού θα επιτύχουμε την αναγνώριση της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου από διάφορα κράτη, τόνισε ο Γεώργιος Παρχαρίδης, πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος και έστειλε μήνυμα προς την γειτονική Τουρκίας, «πρέπει να καταλάβουν οι φίλοι μας οι Τούρκοι και η Τουρκία ότι οι καλές σχέσεις οι φιλικές μεταξύ των δύο λαών όπως και οι καλές διακρατικές σχέσεις μεταξύ των δύο κρατών, στηρίζονται μόνο πάνω στην πραγματική αλήθεια. Και η πραγματική αλήθεια είναι ότι οι πρόγονοί τους έχουν πραγματοποιήσει αυτό το έγκλημα της γενοκτονίας το οποίο μένει ατιμώρητο μέχρι σήμερα. Υπάρχει ένα φως στο τούνελ, αυτή η τοποθέτηση που για μένα πρόκειται μία ισχυρή προσωπικότητα πολιτική του πρωθυπουργού σήμερα Ερντογάν, ο οποίος έκανε την ιστορική αυτοκριτική του και δήλωσε ότι, «μήπως κάναμε λάθος που διώχναμε από το κράτος μας όλους τους πολίτες, αυτούς που είχαν διαφορετική εθνική ταυτότητα; Γιατί αυτό πιθανό να ήταν συνέπεια της φασιστικής αντίληψης με την οποία λειτουργούσαμε». Νομίζω αυτό είναι μεγάλη δήλωση, νομίζω ότι η Τουρκία όσο εκδημοκρατικοποιείται ανοίγουν οι ορίζοντες για την αναγνώριση της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου και ως Παμποντιακή Ομοσπονδία και το συμβούλιο θέσαμε σε όλα τα κόμματα τα ελληνικά, τα κοινοβουλευτικά να πάρουν θέση πάνω στην διεθνή αναγνώριση της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου και θέσαμε το απαραίτητο ότι, η αναγνώριση της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου από την Τουρκία πρέπει να είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να μπει η χώρα στην Ε.Ε.».
Ελληνίδα υπήκοος η συγγραφέας Θέα Χάλοου
Μία ακόμα θετική εξέλιξη της ημερίδας που έχει πραγματοποιηθεί στην Κομοτηνή, είναι και η χορήγηση ελληνικής υπηκοότητας στη παγκοσμίως γνωστή συγγραφέα η Θέα Χάλοου, η οποία την είχε ζητήσει κατά τη διάρκεια της ομιλίας της στην πόλη μας. Ο πρόεδρος της παγκόσμιας συνομοσπονδίας ποντιακού Ελληνισμού που ήταν παρών στην ημερίδα της Κομοτηνή απέστειλε έγγραφο στον πρόεδρο της βουλής με το σχετικό αίτημα και όντως στις 19 Μαΐου στην βουλή, έγινε μία μικρή σεμνή τελετή, όπου ανακοινώθηκε από τον πρόεδρο η χορήγηση της ελληνικής υπηκοότητας τόσο στην Θέα Χάλοου, όσο και στην μητέρα της και εκεί διαβάστηκε απόσπασμα από την ομιλία του προέδρου της βουλής Απόστολο Κακλαμάνη στην ημερίδα.

Δήμητρα Συμεωνίδου
ΧΡΟΝΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ

4 σχόλια:

  1. «Τρεις γενοκτονίες – μια στρατηγική»


    Αυτό είναι. Μπράβο! Καλή συνέχεια με δύναμη και μυαλό!

    Νήμα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. καλά όλα αυτά αλλά η Θρακική καί Μικρασιατική Γενοκτονίες πού είναι; μιλάμε γιά 900.000 στήν πρώτη καί τουλάχιστον 1.200.000 στήν δεύτερη.Δέν ήταν άνθρωποι εκείνοι;ή κοιμούνται όλορθα τά σωματεία των;Εγώ είμαι Πόντιος αλλά δέν ανέχομαι τή διάσπασιν τού Ελληνισμού ΠΟΥΘΕΝΑ. άς τούς ξυπνήσει κάποιος.
    Περικλής.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Να και κάτι καλό. Μέσα σ΄ αυτή την χρονική στιγμή που όλα έχουν βαλτώσει μια ελπίδα αναπτέρωσης του ηθικού, μας προσφέρουν οι αγαπητοί φίλοι της φωτογραφίας.
    Αναφέρομαι στην εξαίρετη δραστήρια Χρύσα Μαυρίδου απο το Θρυλόριο Κομοτηνής, τον Πρόεδρο της ΣΠΟΣ νότιας Ελλάδος και νήσων Γιάννη Σαββίδη (δεξιά) και τον πρόεδρο της ΠΟΕ Γ. Παρχαρίδη (μέσον). Οι φίλοι αυτοί, κατάφεραν να δώσουν το στίγμα της διεκδίκησης της αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Ποντίων με τέσσερις λέξεις : ΤΡΕΙΣ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΕΣ-ΜΙΑ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ.
    Η σύμπραξη Αρμενίων, Ποντίων και Ασσυρίων, επιταχύνει και βοηθά στην αναγνώριση της γενοκτονίας.
    Τέτοιες "συμμαχίες" είναι απαραίτητες και έπρεπε να είχαν γίνει προ πολλού.
    Καλή κίνηση η χορήγηση της Ελληνικής υπηκοότητας στην Ευθυμία Χάλοου και στην κόρη της Θέα, όμως άργησε πολύ. Δεν μπορώ να μην εκφράσω την δυσαρέσκειά μου, όταν αντίστοιχα δίδονται υπηκοότητες τάχιστα σε αλλοδαπούς και να πανηγυρίζουμε για αυτονόητη ενέργεια σε γνήσιες Ελληνικής καταγωγής γυναίκες.

    Αργικέραυνος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Συμφωνώ με τον Περικλή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.