29/6/09

Κοντά σε συμφωνία για τη μεταφορά στρατιωτικού υλικού βρίσκονται ΗΠΑ και Ρωσία

Το ενδεχόμενο στρατιωτικής συνεργασίας των ΗΠΑ με τη Ρωσία για τη μεταφορά αμερικανικού στρατιωτικού υλικού για το Αφγανιστάν μέσω της Ρωσίας αποκάλυψε η ρωσική εφημερίδα Kommersant, είδηση που επιβεβαιώθηκε και από ρωσικές πηγές στο NATO.

Ο Ρώσος αντιπρόσωπος στο ΝΑΤΟ, Ντμίτρι Ροιγκόζιν, ανέφερε ότι η Γαλλία, η Ισπανία και η Γερμανία έχουν ήδη παρόμοιες διμερείς συμφωνίες με τη Ρωσία. Πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ και άλλη μία χώρα που δεν κατονόμασε έχουν προσεγγίσει τη Μόσχα για το ίδιο ζήτημα.

Η συμφωνία, αναφέρει η εφημερίδα, θα υπογραφεί, αν φυσικά ολοκληρωθεί, από τους προέδρους Ντμίτρι Μεντβέντεφ και Μπαράκ Ομπάμα κατά τη συνάντησή τους τον Ιούλιο στη Μόσχα. Ο πρόεδρος Ομπάμα αναμένεται στη Μόσχα από τις 6 ως τις 8 Ιουλίου.

«Αν όλα πάνε καλά, δώδεκα αμερικανικά μεταγωγικά με στρατιωτικό φορτίο θα περνούν κάθε ημέρα» από τoν εναέριο χώρο της Ρωσίας με προορισμό το Αφγανιστάν, προσθέτει η εφημερίδα επικαλούμενη διπλωματικές πηγές.

Ρώσος διπλωμάτης επιβεβαίωσε πως το θέμα αυτό εξετάζεται και συμπλήρωσε πως προβλέπεται η μεταφορά αμερικανικού στρατιωτικού υλικού και μέσω των ρωσικών σιδηροδρόμων.

Η Ρωσία ανακοίνωσε την Κυριακή πως είναι έτοιμη να επιτρέψει τη μεταφορά αμερικανικού πολεμικού υλικού από το έδαφός της.

Όπως ορίζεται από τη συμφωνία του 2008 ανάμεσα στις δύο χώρες, οι ΗΠΑ ήδη μεταφέρουν μη πολεμικό υλικό μέσω Ρωσίας.

Παράλληλα, η Ρωσία άρχισε τη Δευτέρα εκτεταμένα στρατιωτικά γυμνάσια στην περιοχή του Καυκάσου, προκαλώντας ήδη την δυσφορία της Γεωργίας.

Χιλιάδες στρατιώτες, υποστηριζόμενοι από βαρύ πυροβολικό συμμετέχουν στην μεγαλύτερη άσκηση μετά τον πόλεμο με τη Γεωργία τον περασμένο Αύγουστο. Τα γυμνάσια εποπτεύει ο στρατηγός Μακάροφ, αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Η άσκηση –την οποία αναλυτές βλέπουν σαν ένα μήνυμα προς τις ΗΠΑ– ολοκληρώνεται στις 6 Ιουλίου, ημέρα άφιξης του Μπαράκ Ομπάμα στη Μόσχα.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Γαλλικό

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.