25/6/09

Ιράν: Επέμβαση ΟΗΕ και ΕΕ ζητά η Ιρανή κάτοχος Νόμπελ Ειρήνης Σ. Εμπαντί


Την αποστολή ειδικών απεσταλμένων των Ηνωμένων Εθνών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Ιράν με σκοπό την άσκηση πιέσεων στην κυβέρνηση για τον τερματισμό της βίας και της καταστολής των αντιπολιτευόμενων διαδηλωτών ζήτησε η Ιρανή κάτοχος του Νόμπελ Ειρήνης, Σιρίν Εμπαντί.

«Καλώ όλους τους ανθρώπους του κόσμου, τη διεθνή κοινότητα να ζητήσουν από την ιρανική κυβέρνηση να σταματήσει τη βία και να ακούσει τον ιρανικό λαό», ανέφερε η κ. Εμπαντί μετά από συνάντηση που είχε στις Βρυξέλλες με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Χανς-Γκερτ Πέτερινγκ.

Η κ. Εμπαντί συναντήθηκε επίσης με τον επικεφαλής της ευρωπαϊκής εξωτερικής πολιτικής Χαβιέ Σολάνα, ενώ ζήτησε ήδη από τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Γκι Μουν να στείλει ειδικό απεσταλμένο του στο Ιράν.

Έτοιμος να ηγηθεί μιας αποστολής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου «το συντομότερο δυνατόν» δήλωσε από την πλευρά του στον Τύπο ο κ. Πέτερινγκ.

«Ζητάμε από το ιρανικό καθεστώς και τις ιρανικές δυνάμεις ασφαλείας να σταματήσουν αμέσως τη βία κατά των διαδηλωτών», ανέφερε ο κ. Πέτερινγκ και πρόσθεσε ότι εάν στις προεδρικές εκλογές δεν υπήρξαν «μεγάλες παρατυπίες», το καθεστώς δεν έχει τίποτε να φοβηθεί.

Καταλήγοντας ο ευρωπαίος αξιωματούχος εξέφρασε «την πλήρη αλληλεγγύη και συμπάθεια» του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στους Ιρανούς διαδηλωτές, οι οποίοι απαιτούν ειρηνικά δημοκρατία και σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα τους.

Σημειώνεται ότι οποιαδήποτε αποστολή της ΕΕ στο Ιράν θα πρέπει πρώτα να λάβει σχετική έγκριση από τις τοπικές αρχές.

Πηγές: http://www.naftemporiki.gr/news/static/09/06/24/1681450.htm

9 σχόλια:

  1. Για αυτό της δώσαν το Νόμπελ. Για να την χρησιμοποιήσουν αργότερα για τα συμφέροντά τους.

    Όσον αφορά "για τον τερματισμό της βίας και της καταστολής των αντιπολιτευόμενων διαδηλωτών" που λέει η "Νομπελίστρια", εδώ δεν έχουμε απλά "διαδηλώσεις", αλλά πραξικόπημα της Δύσης σε πλήρη εξέλιξη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΧΙΛΙΕΣ ΦΟΡΕΣ ΗΤΑΝ ΜΕ ΤΟΝ ΣΑΧΗ ΟΙ ΠΕΡΣΕΣ, ΗΡΘΑΝ ΑΥΤΟΙ ΟΙ ΤΑΛΙΜΠΑΝ ΚΑΥ ΤΑ ΣΑΡΩΣΑΝ ΟΛΑ, ΕΦΕΡΑΝ ΠΑΠΑΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑ, ΚΑΙ ΚΑΤΕΣΤΡΕΨΑΝ ΣΑΝ ΑΛΛΟΙ ΤΑΛΙΜΠΑΝ ΟΤΙ ΚΑΛΟ ΕΙΧΕ ΚΑΝΕΙ Ο ΣΑΧΗΣ, ΣΗΜΕΡΑ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΤΑ ΛΑΘΗ ΤΟΥΣ
    ΔΤ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αλλος ενας αμερικανοφιλος ανθρωπιστης
    που αγαπαει παρα πολοι την η ειρηνη και θελει να γινει μια ωραια ειρινη με κρουζ τομαχοκ αρματα, τεθωρακισμενα κ.λ.π.

    Δεν φτανει που οι Ιρανοι ζουνε κατω απο μια θρησκευτικη δικτατορια πρεπει να
    γνωρισουν και την ελευθερια που θα τους προσφερει ο αμερικανικος στρατος.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Υπάρχει μια καταπληκτική γελοιογραφία του ΠΙΝ απο τον Φιλελεύθερο , με φόντο τα ερείπια του Ιράκ ένας Κύπριος να μιλά στον Ιρακινό και να του λέει μήπως θέλετε να σας στείλουμε τον Κοφι Ανάν?
    Αυτο σημαίνει ΟΗΕ και Ε.Ε.

    Σε τίποτα δεν συμφωνώ με τις μεθόδους των Αγιατολλάχ αλλά εμείς ως Ελληνες έχουμε γευτεί καλά στο πετσί μας την ειρηνική Δράση της Δύσης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Μα για να επικρατήσουν οι Ταλιμπάν και στο Ιράν στήνεται το όλο σκηνικό. Δηλαδή υπάρχει κανείς που να πιστεύει σοβαρά πως η κουλτούρα του Ιράν θα μετατραπεί από Ισλαμική Δημοκρατία σε Κοινοβουλευτική Δημοκρατία Δυτικού τύπου μέσα από «κοινωνικούς» αγώνες; Ας είμαστε σοβαροί. Το πρόβλημα αυτών που κάνουν τους σχεδιασμούς είναι η ύπαρξη ισχυρών κεντρικών κυβερνήσεων. Όταν έχεις ισχυρές κεντρικές κυβερνήσεις όπως συνέβαινε ιστορικά στα κράτη – έθνη της Δυτικής Ευρώπης τότε βρίσκονται οι πόροι για την ανάπτυξη την καινοτομία και την έρευνα που αποτελούν το κύριο πεδίο αντιπαράθεσης μεταξύ των δεσποζόντων παγκόσμιων δυνάμεων. Όταν έχεις φεουδαλικού τύπου μεσαιωνικές κοινωνίες έχεις και ανάλογο διαμοιρασμό των πόρων με αποτέλεσμα την διάχυση της φτώχιας και την συγκέντρωση του όποιου πλούτου σε διεφθαρμένους λόγω της ανυπαρξίας ελέγχου από τα υποκείμενα της εξουσίας τοπάρχες. Αυτή η διάχυση της φτώχιας ευνοεί δυνάμεις που έχουν το κεφάλαιο να χρησιμοποιήσουν προς όφελός τους τους φυσικούς πόρους της περιοχής που τελεί υπό φεουδαλικό καθεστώς. Έχει κανείς την ψευδαίσθηση ότι η Αμερική ή το Ισραήλ θα κινδυνέψουν μέσα στο έδαφός τους απ’ τους ανθρώπους με τις κελεμπίες και το AK 47; Το πρόβλημα για τα προαναφερθέντα «ανεπτυγμένα» κράτη είναι ακριβώς η ανάπτυξη τεχνολογιών στρατηγικών όπλων που μπορούν να δημιουργήσουν νέες ισορροπίες. Είναι ξεκάθαρο ότι εδώ βλέπουμε μια προσπάθεια ταλιμπανοποίησης του συστήματος του Ιράν. Κάτι που γίνεται με άλλου είδους χαμηλής έντασης επιχειρήσεις και στην Ευρώπη (βλέπε λαθρομετανάστευση). Φυσικά όλα αυτά που γράφω δεν αναιρούν την απέχθειά μου για το Ισλάμ. Είτε στην μορφή των ταλιμπάν είτε στην ιρανική του μορφή αλλά και της σαουδαραβικής μορφής μη εξαιρουμένης…

    Ελευθέριος Β.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Iran’s Green Revolution: Made in America?

    αναδημοσίευση ..>>

    http://garizo.blogspot.com/2009/06/irans-green-revolution-made-in-america.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ΤΙΠΟΥΚΕΙΤΟΣ είπε (για την παρέβαση της κ Εμπαντί): Φαίνεται πως ότι ήταν να γίνει στο Ιράν έγινε. Και τέλειωσε με την (απόπειρα) δημιουργίας "ενός ήρωα" του τραγικού ΄θυματος, αυτής τηςωραιότητας κοπέλλας, της Νέντα. Ώστε να υπάρχει συμβολισμός των "ανώνυμων ηρώων" που αγωνίστηκαν για την (δυτικής, αμερικανικής, εμνεύσεως, δημοκρατία. Παρένθεση περί ηρώων: Θυμάται κανείς εκείνη την αμερικανίδα λοχία που έσωσε (υποτίθεται)από νοσοκομείο του Ιράκ κάποιο τραυματία συνάδελφό της; Και αποδείχθηκε ότι ήταν στημένη προπαγάνδα; Η λοχίας ουδέποτε είχε αναμιχθεί. Ηκατασκευή ηρώων (και μάλιστα γυναικών), η προσωποποίηση των απρόσωπων γεγονότων, είναι απαραίτητο στοιχείο για να λειτουργεί η μνήμη των πολλών.
    Η Αρχή είναι μία: Μη αναμιξη κρατών στις εσωτερικές υποθέσεις άλλων κρατών. Δεν ειναι τέλεια, κάθε άλλο. Αλλά η παραβίασή της οδηγεί απ' ευθείας σε επεμβάσεις αλά Ιράκ, Χιλή κλπ.
    Αν κάποιοι από μας στη Δύση απεχθανονται το Ισλάμ και οι Ισλαμιστές μπορούν να μας το ανταποδίδουν, έτσι δεν είναι; Που μας πάει αυτό;
    Η ανάλυση του τι έγινε ακριβώς στο Ιράν και ποιες οι επιπτώσεις εσωτερικές και εξωτερικές θα το δούμε. Αν πάντως το καθεστώς μείνει σταθερό και αλώβητο από τις επόμενες απόπειρες εκ των έσω ή εκ των έξω, τότε όλη η πολιτικη των ΗΠΑ στην ευρύτερη περιοχή θα καταρρεύσει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Δεν ξέρω τι και πως αλλά το μόνο σίγουρο ειναι ότι όσους Ιρανούς έχω γνωρίσει εδώ (Γερμανία) απεχθάνονται τους μουλάδες

    Θανάσης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. ΤΙΠΟΥΚΕΙΤE στο διπλανό διαμέρισμά σου ο ανδρας σπάει στο ξύλο τη γυναίκα του κάθε βράδυ...
    Θα αναμιχτείς ή δεν θα αναμιχθείς στα εσωτερικά τους;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.