17/6/09

Μέτρα κατά της μείωσης αποθεμάτων νερού παίρνουν οι βιομηχανίες αναψυκτικών


Προ του φάσματος της μείωσης των αποθεμάτων νερού παγκοσμίως, οι βιομηχανίες αναψυκτικών κινητοποιούνται.

Κατά πολλούς, το νερό θα αποτελέσει το «επόμενο πετρέλαιο», καθώς πρόκειται για ένα εξαιρετικά πολύτιμο είδος, τα αποθέματα του οποίου μειώνονται ταχύτατα.

Καθώς αυξάνεται η ανησυχία για το επερχόμενο πρόβλημα, οι βιομηχανίες που πλήττονται περισσότερο είναι αυτές που έχουν να κάνουν με εμφιαλωμένο νερό και αναψυκτικά.

Όπως είναι λογικό (και έχοντας πρόσφατη τη «θύελλα» της οικονομικής κρίσης, ως ενός γεγονότος που μπορεί να διαταράξει το status quo της διεθνούς οικονομίας), οι εταιρείες του χώρου στις ΗΠΑ έχουν αρχίσει να λαμβάνουν ήδη μέτρα αντιμετώπισης/ προσαρμογής στις συνθήκες ενός κόσμου στον οποίο το νερό θα αποτελεί κάτι σπάνιο και πολύτιμο.

Μέσα σε αυτά τα πλαίσια, η BIER (Beverage Industry Environmental Roundtable- Περιβαλλοντική Στρογγυλή Τράπεζα Βιομηχανίας Αναψυκτικών), στην οποία συμμετέχουν κολοσσοί του τομέα, εργάζεται για να δημιουργήσει ένα σύστημα μέτρων τα οποία θα μειώσουν τις ποσότητες νερού που ξοδεύονται από αυτές τις, ιδιαίτερα υδροβόρες, βιομηχανίες.

Ξεκινώντας από την PepsiCo: στις εγκαταστάσεις παραγωγής Gatorade πλέον χρησιμοποιείται μια νέα σιλικονοειδής ουσία για τη λίπανση των μπουκαλιών, αντί για νερό με σαπουνάδα- ενώ επίσης τα μπουκάλια καθαρίζονται μέσω της χρήσης ιονισμένου αέρα. Επίσης, η εταιρεία έχει ξεκινήσει εκστρατεία εκπαίδευσης των Ινδών αγροτών σε διαφορετικές μεθόδους καλλιέργειας ρυζιού, οι οποίες εκτιμάται πως θα εξοικονομήσουν τουλάχιστον 4 δισ. λίτρα νερού.

Από πλευράς της, η Coca-Cola έχει θέσει στόχους για τη βελτίωση της λειτουργίας των εργοστασίων της, έτσι ώστε να προστατευτούν τα παγκόσμια αποθέματα νερού. Τα προγράμματά της εκτείνονται από τη μείωση της παρουσίας εξαιρετικά υδρόφιλων ειδών φυτών στο Ρίο Γκράντε (Νότια Αμερική), μέχρι την ανάπτυξη μέτρων ελέγχου μόλυνσης στο στην περιοχή Γιανγκτσέ της Κίνας.

Όσον αφορά τη Nestle Waters North America, έχει δεσμευτεί πως όλες οι εγκαταστάσεις της θα αποκτήσουν «πράσινα» πιστοποιητικά από την αμερικανική κυβέρνηση. Μέχρι τώρα, πέντε από τα εργοστάσιά της, τα οποία έχουν κερδίσει αυτά τα πιστοποιητικά, έχουν μειώσει τη χρήση νερού κατά 9 εκατομμύρια γαλόνια.

Η Sabmiller στρέφεται περισσότερο προς την ιδέα της ανακύκλωσης/ επανειλημμένης χρήσης νερού: χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί ένα εργοστάσιο στη Σλοβακία, το οποίο χρησιμοποιεί το ίδιο νερό για να πλύνει τόσο το εσωτερικό όσο και το εξωτερικό των δοχείων. Η Molson Coors έχει τρέχοντα ερευνητικά προγράμματα με σκοπό την ανάπτυξη λιγότερο υδροβόρων μεθόδων παραγωγής, ενώ η Pernod Ricard χρησιμοποιεί μία μέθοδο στους αυστραλιανούς, ισπανικούς και αργεντινούς αμπελώνες της, η οποία καταμετρά επακριβώς την ποσότητα νερού που απαιτείται για την άρδευσή τους, ενώ έχει εν εξελίξει ερευνητικό πρόγραμμα πάνω στη χρήση του βρόχινου νερού για τον καθαρισμό εγκαταστάσεων.

Η έλλειψη νερού εκτιμάται πως επηρεάζει έναν στους τρεις ανθρώπους σε κάθε ήπειρο, ενώ υπολογίζεται πως το 1/5 του πληθυσμού του κόσμου (σχεδόν 1,2 δισεκατομμύρια άνθρωποι) ζουν σε περιοχές όπου το νερό είναι λιγοστό. Επίσης, το 1/4 του πληθυσμού ζει σε υποανάπτυκτες χώρες, όπου αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα έλλειψης νερού λόγω ανεπαρκούς υποδομής.

Επίσης, η έλλειψη ή η κακή ποιότητα του πόσιμου νερού αυξάνει το ρίσκο εμφάνισης/ εξάπλωσης επιδημιών όπως η χολέρα, ο τύφος και η δυσεντερία, ενώ πολλές φορές αναγκάζει τους ανθρώπους να αποθηκεύουν μεγάλες ποσότητες νερού - κάτι που αυξάνει τον κίνδυνο μόλυνσής του. Όσον αφορά τη γεωργία, η μείωση της διαθεσιμότητας «καθαρού» νερού, οδηγεί στη χρήση νερού που έχει χρησιμοποιηθεί ήδη για πλύσιμο/ καθαρισμούς και άλλες δραστηριότητες: αυτή τη στιγμή το 10% του πληθυσμού του πλανήτη καταναλώνει τρόφιμα τα οποία έχουν καλλιεργηθεί σε εκτάσεις αρδευόμενες από «βρώμικο» νερό, το οποίο περιέχει χημικά και νοσογόνους οργανισμούς.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από Reuters

16 σχόλια:

  1. Ο επόμενος πόλεμος θα γίνει για το νερό ...
    Χριστίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το κράτος πρέπει να παρέχει νερό σε όλους.

    Πρώτα στους ανθρώπους και ύστερα στην Coca Cola που βλάπτει την υγεία και στις βιομηχανίες εμφιαλωμένων νερών που μας κατακλέβουν.

    Και το κράτος δεν πρέπει να παρέχει νερό μόνο σε όσους κατοικούν μέσα στις πόλεις. Αλλά παντού, ώστε να ενθαρυνθούν άνθρωπου να κατοικήσουν διάσπαρτα στην ύπαιθρο.

    Εάν το κράτος δεν έχει νερό, θα πρέπει να αλλάξει τιμολογιακή πολιτική, και να χρεώνει περισσότερο το νερό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλησπέρα σας.

    1) Το νερό δεν πρόκειται να τελειώσει ποτέ.. Όσο δάκτυλο και αν βάλουν, όλοι αυτοί οι εξυπνάκηδες μαζί.. "ΤΕΛΟΣ"

    2) Οι πόλεμοι περί "ΝΕΡΟΥ"="ΜΑΜΑΚΙΕΣ"
    Πάντα θα βρίσκουν ανόητες αφορμές για να κάνουν πολέμους... "Ανοίξτε τα μάτια σας" "ΤΈΛΟΣ"

    3) Γιατί αφήνουν να πάει χαμένο το "ΝΕΡΌ" που χύνεται από τα ποτάμια στην θάλασσα?????? "ΕΡΏΤΗΣΗ"???

    4) Γιατί δεν κάνουν μερικός αφαλάτωση του "ΘΑΛΑΣΣΙΝΟΥ ΝΕΡΟΥ" και μέσο αγωγών να μεταφέρεται σε όλες τις πόλης και από ένα ξεχωριστό δίκτυο να μοιράζετε σε βιομηχανίες-βιοτεχνίες-ακόμα και στα σπίτια, σε ξεχωριστό δίκτυο για της καθημερινές μας καθαριότητες-δραστηριότητες? "ΕΡΏΤΗΣΗ"??????

    5) Τ ο ίδιο να συμβεί και στις χώρες που πλήττονται από τις ξηρασίες, "ΜΈΣΟ ΑΓΩΓΏΝ"... "ΠΡΌΤΑΣΗ"!!!!

    Είναι απλά τα πράγματα...
    Ας το καταλάβουμε..
    Χέρια υπάρχουν, μυαλά υπάρχουν..!!
    Διάθεσή υπάρχει??? "ΕΡΏΤΗΣΗ"?????

    "Όταν κάποιες ομάδες προσπαθούν να χωρίσουν τους ανθρώπους σε, {θρησκείες-πολιτική-εμπόριο-αδιαφορία} και έχουν μέσα τους υπερβολικό φανατισμό, τότε τα πράγματα αρχίζουν να θολώνουν-μπερδεύουν τους ανθρώπους"..
    Με συνέπεια οι ανθρώπου να μην βλέπουν-ελπίζουν-δημιουργούν, το μέλλον τους και τον μέλλον των παιδιών τους..

    Θα με ενδιέφερε πολύ να σχολιαστούν τα λεγόμενα μου, ώστε να δω τα λάθει μου..
    Ευχαριστώ και συγνώμη για την εμπάθεια μου..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Όλα αυτά τα δήθεν ψευδο-οικολογικά, δεν είναι παρά η πρόβα για τον απόλυτο έλεγχο (τουλάχιστον όπου τους σηκώνει το σύστημα)των πόσιμων υδάτινων αποθεμάτων από τις τρεις σε πρώτη φάση πολυεθνικές.
    Είναι γνωστή η πολιτική που εγκαθίδρυσε η NESTLE και η PEPSICO σε χώρες της Ν. Αμερικής (Βολιβία, Κολομβία, Παραγουάη) άλλα και στην Αφρική (Νίγηρ, Λιβερία, Νιγηρία κλπ)με την κάρτα νερού μέσω ηλεκτρονικού συστήματος του δικτύου του πόσιμου νερού και του απολύτου ελέγχου αυτού, με την βοήθεια διευθαρμένων κυβερνήσεων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ-ΠΟΝΤΟΣ και 9.57

    σωστά,

    χρησιμοποιούν το νερό, και δημιουργούν τεχνητές ελλείψεις (όταν υπάρχουν τόσες λύσεις όπως η αφαλάτωση, κτλ) για να ελέγξουν τον πλανήτη, και να καταργήσουν την ύδρευση στους μικρούς αγρότες και στην ύπαιθρο, ώστε να αφανιστούν οι μικροί αγρότες και να συγκεντρωθούν όλοι στις πόλεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Δυστυχώς η αλήθεια είναι ότι τα αποθέματα σε πόσιμο νερό μειώνονται παγκοσμίως λόγω υπερκατανάλωσης,μόλυνσης και αλλαγής του κλίματος.Αυτή είναι η αλήθεια και πρέπει κάποτε να ξεμάθουμε την σπατάλη και την εύκολη συνομοσιολογία που μάθαμε τις τελευταίες δεκαετίες.Παλιά οι άνθρωποι ζούσαν με πολύ λιγότερο νερό και το σέβονταν.Απο όταν αποκτήσαμε δίκτυα η σπατάλη εκτοξεύτηκε.Είναι συνομωσία κύριοι ανώνυμοι παραπάνω, ότι ο Θεσσαλικός κάμπος έχει στεγνώσει απο την καλλιέργεια του ακατάλληλου για την Ελλάδα, εξαιρετικά υδρόφιλου βαμβακιού;Οι γεωτρήσεις στη Λάρισα έχουν πρό πολλού ξεπεράσει τα 300μ βάθος και οι αγρότες εξακολουθούν να ποτίζουν με "κανόνια" μέρα μεσημέρι.Παράλληλα πιέζουν τον πατριώτη τους Σουφλιά να προχωρήσει στο έγκλημα εκτροπής του Αχελλώου προκειμένου να συνεχίσουν το ίδιο βιολί και να εισπράτουν τις επιδοτήσεις.
    Παρόμοια κατάσταση σε όλη την Ελλάδα, απο τις βιομηχανίες, μέχρι την "κυρά Κούλα" που κυνηγάει καμιά ώρα τα σκουπίδια απο το πεζοδρόμιο της με το λάστιχο τέρμα.
    Η αφαλάτωση και οι λοιπές λύσεις είναι λύσεις ανάγκης και κοστίζουν.Ενδείκνυνται μόνο για άνυδρες περιοχές όπως τα νησιά του Αιγαίου, όπου οι κάτοικοι βολεύονταν με στέρνες επί αιώνες.
    Να σοβαρευτούμε κάποτε..πρίν διψάσουμε.

    Ανδρέας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ανδρέα

    Το κράτος πρέπει να είναι υπεύθυνο, και πρέπει να δίνει νερό παντού και σε όλους. Εάν κοστίζει η αφαλάτωση και ότι άλλο κοστίζει, το κράτος θα πρέπει να κάνει μία αντίστοιχη τιμολογιακή πολιτική. Εάν κάποιος πληρώνει το νερό όσο κοστίζει, γιατί να μην του παρέχει το κράτος νερό;

    Το σχέδιο της νέας τάξης είναι ο αφανισμός των μικρών αγροτών και η συγκέντρωση όλων στις πόλεις. Οι προπαγάνδες περί νερού, ακριβώς αυτό το στόχο προωθούν.

    Και κράτος, στο οποίο δεν κατοικείται η ύπαιθρος και έχει τροφική εξάρτηση, το κράτος αυτό δεν έχει μέλλον.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Το προβλημα με τον νερο ειναι η ποιοτητα, νερο γλυκο υπαρχει το θεμα ειναι αν ειναι ποσιμο και το κοστος για να γινει ποσιμο .....

    Το νερο που χρησιμοποιηειται για ποσιμο ειναι λιγοτερο του δεκα της εκατο το νερο κυριως (πανω απο 80%) χρησιμοποιηται απο τισ καλειεργειες

    και ενα μικρο ποσοστο στη βιομηχανεια

    Σκεφτηται τισ κοινωνικες αλλαγες αν εξισωθουν οι τιμες στο νερο μεταξη γεωργειας και για καταναλωση στο σπιτι,,,
    τα γεωργικα προιοντα θα κοστιζουν χρυσαφι

    Το θεμα του νερου ειναι βασικο ζητημα της προσπαθειας ελεγχου των μαζων

    Τα νερο και τα τροφιμα ειναι η βασικοτεροι παραγοντες της ζωης

    Ειδη στο Μεξικο η εταιρεια υδρευσης της πρωτευουσας ανηκει στην κοκα κολα και ενα λιτρο νερο ειναι ποιο ακριβο απο ενα ανυψικτικο

    Ειναι βασικο να αναπτυχθουν δρασεις για να παραμεινουν οι εταιρειες υδρευσης στους δημους,, στα πρωτα χρονια μπορει να φανει δελεαστικη η ιδιωτικοποιηση απο της επενδυσης που θα γινουν στα δικτυα υδρευσης, ομως μετα απο λιγα χρονια θα πεινουμε και στην Ελλαδα αναψυκτικα... αντι νερακι


    Το θεμα του νερου ειναι τεραστιο και δεν ολοκληρωνεται σε μερικες γραμμες και ουτε σε μεγαλεπηβολα συνεδρια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. "Σκεφτηται τισ κοινωνικες αλλαγες αν εξισωθουν οι τιμες στο νερο μεταξη γεωργειας και για καταναλωση στο σπιτι,,,
    τα γεωργικα προιοντα θα κοστιζουν χρυσαφι"

    Τι θες να πεις δηλαδή; Ότι τώρα κοστίζουν χρυσάφι, αλλά το κράτος "πληρώνει" για να δίνει το ακριβό νερό φθηνότερα και άρα έχουμε φθηνότερα γεωργικά προϊόντα; ή ότι πρέπει το κράτος να μην δίνει νερό; ή να το δίνει μόνο σε λίγους;

    Το κράτος πρέπει να είναι υπεύθυνο για το νερό, και να παρέχει σε όλους και παντού. Και μπορεί με προσαρμογή κατάλληλη των τιμολογίων, να παρέχει νερό για παντού και πάντα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ξανά διαβάστε το..

    σας δίνω την ουσία και εσείς απασχολήστε με ΤΟ πότισμα τις κυρα Μαρίας..

    ΝΕΡΌ υπάρχει, χωνέψτε το...

    Καλησπέρα σας.

    1) Το νερό δεν πρόκειται να τελειώσει ποτέ.. Όσο δάκτυλο και αν βάλουν, όλοι αυτοί οι εξυπνάκηδες μαζί.. "ΤΕΛΟΣ"

    2) Οι πόλεμοι περί "ΝΕΡΟΥ"="ΜΑΜΑΚΙΕΣ"
    Πάντα θα βρίσκουν ανόητες αφορμές για να κάνουν πολέμους... "Ανοίξτε τα μάτια σας" "ΤΈΛΟΣ"

    3) Γιατί αφήνουν να πάει χαμένο το "ΝΕΡΌ" που χύνεται από τα ποτάμια στην θάλασσα?????? "ΕΡΏΤΗΣΗ"???

    4) Γιατί δεν κάνουν μερικός αφαλάτωση του "ΘΑΛΑΣΣΙΝΟΥ ΝΕΡΟΥ" και μέσο αγωγών να μεταφέρεται σε όλες τις πόλης και από ένα ξεχωριστό δίκτυο να μοιράζετε σε βιομηχανίες-βιοτεχνίες-ακόμα και στα σπίτια, σε ξεχωριστό δίκτυο για της καθημερινές μας καθαριότητες-δραστηριότητες? "ΕΡΏΤΗΣΗ"??????

    5) Τ ο ίδιο να συμβεί και στις χώρες που πλήττονται από τις ξηρασίες, "ΜΈΣΟ ΑΓΩΓΏΝ"... "ΠΡΌΤΑΣΗ"!!!!

    Είναι απλά τα πράγματα...
    Ας το καταλάβουμε..
    Χέρια υπάρχουν, μυαλά υπάρχουν..!!
    Διάθεσή υπάρχει??? "ΕΡΏΤΗΣΗ"?????

    "Όταν κάποιες ομάδες προσπαθούν να χωρίσουν τους ανθρώπους σε, {θρησκείες-πολιτική-εμπόριο-αδιαφορία} και έχουν μέσα τους υπερβολικό φανατισμό, τότε τα πράγματα αρχίζουν να θολώνουν-μπερδεύουν τους ανθρώπους"..
    Με συνέπεια οι ανθρώπου να μην βλέπουν-ελπίζουν-δημιουργούν, το μέλλον τους και τον μέλλον των παιδιών τους..

    Θα με ενδιέφερε πολύ να σχολιαστούν τα λεγόμενα μου, ώστε να δω τα λάθει μου..
    Ευχαριστώ και συγνώμη για την εμπάθεια μου..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Το συγχρονο καταναλωτικο μοντελο δινει αξια στα μεταξωτα βρακια και οχι στην ποιοτικη διατροφη και στην απλη καθημερινη ζωη

    Εχουμε μια κοινωνια με μια ηθικη που θεωρειτε καποιος μεγαλος και σημαντικος οταν κυκλοφοροι με μια Porse kagien και ο πλουτισμους εχει γινει κυριως σκοπος μας, δεν δινουμε σημασια στην αναπτυξη ποιοτικων καλλιεργιων που θα μας προσφερουν στη πραγματικοτητα ενα πολυ καλυτερο επιπεδο διαβιωσης

    Η γεωργια χρησιμοποιει αλογιστα τεραστιες ποσοτητες νεροu

    Εχεται δει πως ποτιζονται οι ελιες το καλοκαιρι;
    Αν το κυβικο του νερου κστιζει το μισο οσο κοστιζει το νερο που πινουμε σκεφτηκατε την τιμη του λαδιου ποσο θα παει;

    Αντι να ασχολιομεστα με τα μεταξωτα βρακια θα αρχισουμε να βλεπουμε την αναγκει της επιβιωσεις και ολοι η κοινωνια της αφθονιας που ζουμε θα καταρευσει....

    Μπορει τα κρατοι να προσφερουν φτηνο νερο για της καλλειεργειες με αποτελεσμα στην Ελλαδα να γινεται μια αλλογιστη και καταστοφικη χρησει( πολες γεωτρησης μεγαλα βαθει, ξηρανσει ποταμων-λιμνων)

    Αργα η γρηγγορα λογο της καταστροφης τον επειγειων-υπογειων υδατων (τοξικα βιωμηχανιων,λιπασματα,αγροχημικα, υφαλμηρηνση υπογειων υδατων κ.α.)

    Τα νερα που εχουμε τωρα δεν θα υπαρχουν με αποτελεσαμα αλλαγες στο κοστος των αγροτικων προιωντων σε σχεσει με αλλα υλικα αγαθα...

    Κατι που θα αποτηπωθει και στις κοινωνικες αξιες (πρωτυπα ζωης)...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. "Η γεωργια χρησιμοποιει αλογιστα τεραστιες ποσοτητες νεροu

    Εχεται δει πως ποτιζονται οι ελιες το καλοκαιρι;
    Αν το κυβικο του νερου κστιζει το μισο οσο κοστιζει το νερο που πινουμε σκεφτηκατε την τιμη του λαδιου ποσο θα παει;"

    Η νέα τάξη προσπαθεί με την προπαγάνδα να μας πείσει ότι το νερό θα τελειώσει και δεν έχουμε άλλο νερό, και άρα πρέπει να μειωθούν οι αγρότες, να μην υδρεύεται η ύπαιθρος, κτλ

    Σκοπός της νέας τάξης είναι ο αφανισμός των μικρών αγροτών, και η συγκέντρωση όλων στις πόλεις για να μας ελέγχουν.

    Το κράτος άμα δεν έχει αρκετό νερό ή αν το νερό που παράγει είναι ακριβό (πχ μέσω αφαλάτωσης), μπορεί να το χρεώνει ακριβότερα, οπότε θα αναγκαστούν όσοι σπαταλούν πολύ, να κάνουν εξοικονόμηση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. East ayth th stigmh 50 metra apo to spiti moy ενας καλος φιλος μου εχει τοποθετησει ενα μικρο αιολικο πυργακη και ενα μικρο φωτοβολταικο

    Το προβλημα με τα ανεξαρτητα συστηματα στα σπιτια ειναι οι μπαταριες εχουν μεγαλο κοστος και μικρο χρονο ζωης
    η συνδεσει με τη δεη λυνει το προβλημα των μπαταριων.
    Ευτηχως τωρα πρωχαραει το συγκεκριμενο ζητημα και θα μπορουμε ολοι να πουλαμε ρευμα στη Δεη

    Στην υπολοιποι Ευρωπη ειδη εχει πρωχωρησει εδω κσι δεκαετιες η πωλησει ρευματος απο τα σπιτια...

    Ο ηλεκτρομαγνητισμος απο τα αιολικα παρκα ειναι ελαχιστος-μηδενικος

    Ο ηλεκτρομαγνητισμος διαχεεται σε τρεις διαστασεις και σε μικρη αποστασει ειναι ανυπαρκτος Τα κινητα εχουν πολυ μεγαλυτερες επιπτωσεις και οι κεραιες τους απο οτι τα αιολικα παρκα
    (που παντα μπαινουν σε μεγαλη αποσταση απο κατοικημενες περιοχες)
    Τα αιολικα παρκα δεν πρεπει να μπαινουν σε καλιεγησιμες εκτασεις τωρα αν μπαινουν ειναι λαθος της πολιτειας..

    Το σωστο ειναι να μπαινουν σε βουνα μη καλλιεργησιμα (υπαρχουν παρα πολλα) με χαμηλη βλαστηση


    Το καθαρο νερο θα τελιωσει το θεμα ειναι οχι αν υπαρχει αλλα αν μπορει να χρησειμοποιηθει το νερο για καταναλωσει

    Η Αθηνα ειναι μια απο της λιγες πρωτευουσες στην ευρωπαικη ενωσης που το νερο της πινετε

    Η υπερβολικες γεωτρησεις καταστρεφουν τα υπογεια νερα..

    Η μια μετα την αλλη γεωτρηση κλεινη λογω υφαλμυρηνσης των υδατων

    Ενας καλος τροπος για την προστασια των δασων ειναι να δημιουργηθουν πετρινα σπιτια με ξενωνα και συγκεκριμενες δασικες περιοχες ευθυνεις,
    να δωθουν σε οικογενοιες ανεργων με την προυποθεση τη συντηρηση των δασων, (υπαρχουμε παρα πολοι περιβαντολογοι ανεργοι και λοιπα περιβαντολογικα επαγγελματα)

    Τα δαση θα καθαριζονται και θα επιτηρουνται και ταυτοχρονα θα βγαζουν χρηματα απο τον οικοτουρισμο οι οικογενοιες που θα διαμενουν
    απο το κρατος μπορουν να δωθουν τα συγκεκριμενα μεχρι τη συνταξιοδοτηση και μετα αναλαμβανει επομενη οικογενεια οι καποιο μελος απο τα ενηλικιωμενα τεκνα...
    Στον καναδα υπαρχουν αναλογα προγραμματα
    Τα δαση και τα σπιτια θα παραμεινουν στη κυριοτητα του κρατους φυσικα...
    Το ιδιο μπορει να γινει και σε μικρα ακατοικητα νησια η τεχνολογιες ποια μας δινουν τη δινατοτητα να αποικησουμε μικρα νησια.....

    Πρωσοπικα αν μου εδινες ενα σπιτι με τεσσερα δωματια να νοικιαζω
    και μια περιοχη ευθυνης για προστασια θα πηγαινα στο Καστελοριζο στο Αγαθονιση και σε οποιο αλλο μικρο νησι απεναντι απο την Τουρκια παρα να ειμαι ανεργος και να μενω με τους γονεις μου
    Και σε οποια συνορα και βουνα μου δινωταν η ευκαιρια...
    Να δημιουργησω αντι να λιωνω στο φραπογαλο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Χιπι,

    -"μικρο αιολικο πυργακη" ,...."πυργάκη" δεν υπάρχει. Υπάρχουν φωτοβολταϊκά και μικρές ανεμογεννήτριες που καλύπτουν ΜΟΝΟ τις ανάγκες μιας κατοικίας.

    -Οι μπαταρίες έχουν κόστος, αλλά εάν γλιτώσουμε το κόστος του Δικτύου της ΔΕΗ (και το οικονομικό και το περιβαλλοντικό και της υγείας), τότε συμφέρει πολύ. Αντίθετα, το να τοποθετήσουν τα σπίτια, ενώ είναι συνδεδεμένα στο δίκτυο δεν συμφέρει καθόλου, και είναι πολύ δαπανηρό. Τώρα η πολιτεία αγοράζει το ρεύμα αυτό, πολύ πιο ακριβά, και ύστερα αναγκάζεται να το δίνει φθηνότερα.

    -Η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία από τα αιολικά πάρκα και τους πυλώνες μέσης και υψηλής τάσης μεταφοράς ρεύματος είναι τεράστια και προκαλεί καρκίνους και λευχαιμίες. Κάθε γιγάντια ανεμογεννήτρια παράγει ρεύμα για 1000 σπίτια. Πέρα από την εκβιομηχάνιση και καταστροφή όλης της υπαίθρου που προκαλούν.

    -"Ο ηλεκτρομαγνητισμος διαχεεται σε τρεις διαστασεις και σε μικρη αποστασει ειναι ανυπαρκτος"....τώρα κοροϊδευόμαστε μεταξύ μας ή προσπαθούμε να πείσουμε όσους δεν γνωρίζουν τι είναι Η/Μ ακτινοβολία;

    -"τα αιολικα παρκα
    που παντα μπαινουν σε μεγαλη αποσταση απο κατοικημενες περιοχες"...τα αιολικά πάρκα μπαίνουν σε απόσταση 500μ από οικισμούς, ενώ για τα καλώδιά τους δεν υπάρχει καμία μέριμνα. Έχουν καταστρέψει όλη την Ελλάδα.

    -Τα αιολικά πάρκα είναι ασύμφορα και καταστρέψαν όλη την Ελλάδα. Η ΕΕ (και η Ελλάδα) δίνει τεράστιες επιχορηγήσεις και η ΔΕΗ υποχρεώνεται να αγοράζει το ρεύμα ακριβότερα από αυτούς και ύστερα να το πουλάει φθηνότερα. Άσε το κόστος στον τουρισμό, την καταστροφή όλης της υπαίθρου, την εκδίωξη των αγροτών που βρίσκονται κοντά σε αυτά, τις επιπτώσεις στην υγεία.

    -Και όλα αυτά όταν η Ρωσία μας παρακαλάει να μας δίνει Φυσικό Αέριο, που είναι το φθηνότερο και πιο φιλο-περιβαλλοντικό καύσιμο, και η Ρωσία διαθέτει αποθέματα για 100 χρόνια εξασφαλισμένα. Αλλά ξέχασα! είναι Ρωσικό και άρα δεν πρέπει να το πάρουμε κι ας είναι και φθηνότερο, μιας και θα στεναχωρήσουμε τους Δυτικούς "συμμάχους" μας.

    -Το καθαρό νερό δεν τελειώνει ποτέ, και επίσης μπορεί να παραχθεί με μεθόδους όπως η αφαλάτωση. Κοστίζει περισσότερο έτσι, αλλά υπάρχει σε όσες ποσότητες θέλουμε.

    -"Η υπερβολικες γεωτρησεις καταστρεφουν τα υπογεια νερα.Η μια μετα την αλλη γεωτρηση κλεινη λογω υφαλμυρηνσης των υδατων"...Το κράτος πρέπει να είναι υπεύθυνο για το νερό, εκείνο να ανοίγει τις γεωτρήσεις όπου χρειάζεται, εκείνο να κάνει την αφαλάτωση, εκείνο με δίκτυα να διοχετεύει το νερό, και να παρέχει το νερό παντού και σε όλους. Και να το χρεώνει όσο του κοστίζει, οπότε όσοι καταναλώνουν πολύ, θα φροντίσουν να κάνουν σωστή διαχείριση και εξοικονόμηση.

    -Ωραία η πρόταση για τα πέτρινα σπίτια στα δάση. Το κράτος θα πρέπει να κάνει εποικισμό της υπαίθρου, των χωραφιών, των δασών, των βουνών, των νησιών, των ακριτικών περιοχών. Να δίνει με ευνοϊκούς όρους γη στην οποία μέσα να έχει το κράτος χτίσει πέτρινο μικρό παραδοσιακό σπίτι, σε οικογένειες, νέα ζευγάρια, συνταξιούχους, κτλ κτλ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Τα αιολικα παρκα δεν δημιουργουν εκβιομηχανοπηση δεν ειναι βιομηχανιες

    Στο αιολικο παρκο της Σητειας υπαρχουν και μελισσια και κατσικια
    αναμεσα στης ανεμογενητριες εδω και μια δεκαετια

    Στο εργοστασιο του αθερινολακου δεν υπαρχει τιποτα σε μεγαλη αποσταση
    Η αιθαλη που παραγει η καπνοδοχος του εργοστασιου κανει τη ζωη ανηποφορη

    Ελπιζω να καλυτερεψει η κατασταση με τη χρησει φυσικου αεριου αντι πετρελαιου

    Και ο ηλεκτρομαγνητισμος δεν ειναι ραδιενεργεια το κινητο οταν μιλαμε δημιουργει μεγαλητερα προβληματα απο οτι μια κολωνα υψηλης τασης 500 μετρα μακρια


    Η τουριστες δεν ενοχλουντε απο την παρουσια αιολικου παρκου ισα ισα που θεωρειται δειγμα πολιτισμου

    Ειδη η Ολλανδια εχει ξεπερασει το 100% τησ ηλεκτρικης ενεργειας με αιολικα παρκα (οταν φυσαει ο ανεμος βεβαια)

    Το φυσικο αεριο και αυτο θα τελειωση

    Τα προβληματα με της κολονες υψηλης τασης θα υπαρχουν με οτι σηστημα ηλεκτροδοτησης χρησιμοποιησουμε

    Το να γεμισουμε τα σπιτια με μπαταρειες μου φαινεται παραλογο αδυνατο να συμβει οικονομικα
    δεν μιλαμε για μια μπαταριουλα αλλα για ενα δωματιο με μπαταριες

    Το οτι η δεη πληρωνει ακριβα το ρευμα απο τα αιολικα παρκα σε αυτο φταιει η τιμολογιακη πολιτικη των κυβερνησεων που ευνοει πολυ τους επειχηρηματιες

    Δεν ειναι δυσκολο να υπαρχει καλυτερη χωροθετησει των αιολικων παρκων,,

    Τωρα ειναι εγκληματικο που εχει εγκαταληφθει η υπαιθρος τα δαση εχουν εγκαταληφθει

    Παλιοτερα τα δαση συντηρουνταν καθαριζοταν εσωτερικα απο τα γερικα-αρρωστα δεντρα, απο τα ξερα πεσμενα

    Γι΄αυτο και δεν καιγοταν τοσο συχνα

    Τωρα τα εχουμε εγκαταληψει στην τυχη τους και ταυτοχρονα αποθετουμε οτι σκουπιδια εχουμε
    Βεβαια τωρα επιπροσθετως εχουμε και εμπρηστες

    Δεν ειναι λυσει να πληρωνουμε απλως υπαληλους για το καθαρισμο κατι που δεν μπορει και να γινει σε ολα τα δαση.
    Περα απο τα εθνικα παρκα και τα αυστηρως προστατευομενα δαση
    Πρεπει να ξαναμπουμε μεσα στα δαση να δημιουργησουμε της καταλληλες υποδομες με σεβασμο στο οικοσυστημα


    Ποιος τριανταρης ανεργος δεν θα πηγαινε στο αγαθονησι, αν του προσεφερεις την ικανοτητα για μια αξιοπρεπει ζωη

    Στη βορεια Ευρωπη ειναι της μοδας η μικρες οικογενοιακες επειχηρησης τουρισμου οπου φιλοξενεις μεσα στο σπιτι σου οικογενειες και βιωνουν την τοπικη ζωη, υποστηριζοντας ολο τον τοπικο οικονομικο ιστο, αγροτια, ψαραδες, βοσκους

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Χίπι

    -"Τα αιολικα παρκα δεν δημιουργουν εκβιομηχανοπηση δεν ειναι βιομηχανιες" ....Τα αιολικά πάρκα είναι εκβιομηχάνιση και καταστροφή ΚΑΙ της υπαίθρου, και αυτού του είδους η τερατώδης ανάπτυξη είναι ύβρις! Μόνο νοσηρά μυαλά φαντασιόπληκτων επιστημόνων θα αποζητούσαν τέτοιου είδους ανάπτυξη.

    -Το Φυσικό Αέριο είναι το πιο φιλο-περιβαλλοντικό και το πιο οικονομικό καύσιμο. Και οι Ρώσοι μας παρακαλάνε να μας δίνουν, και έχουν εξασφαλισμένη παροχή για τουλάχιστον 100 χρόνια. Βέβαια έχει το "μειονέκτημα" για μας να είναι Ρωσικό, και είναι γνωστά τα αντι-Ρωσικά-αντι-Ορθόδοξα κόμπλεξ που μας διακατέχουν....

    -"Και ο ηλεκτρομαγνητισμος δεν ειναι ραδιενεργεια το κινητο οταν μιλαμε δημιουργει μεγαλητερα προβληματα απο οτι μια κολωνα υψηλης τασης 500 μετρα μακρια".....Ναι ναι...τα γνωστά επιχειρήματα των εταιριών...."το τσιγάρο βλάπτει περισσότερο, το κινητό βλάπτει περισσότερο, κτλ"

    -"Η τουριστες δεν ενοχλουντε απο την παρουσια αιολικου παρκου ισα ισα που θεωρειται δειγμα πολιτισμου"....Αλήθεια; Για αυτό ΚΑΝΕΙΣ δεν αγοράζει αγρόκτημα που βρίσκεται κοντά σε αιολικά πάρκα;

    -Οι εταιρίες βάζουν αιολικά χάρη στα τεράστια κονδύλια που δίνει η ΕΕ.

    -"Το φυσικο αεριο και αυτο θα τελειωση"....Ναι, μετά από 100 χρόνια....Αλλά είναι και το άλλο 'πρόβλημα"...είναι Ρωσικό...

    -"Τα προβληματα με της κολονες υψηλης τασης θα υπαρχουν με οτι σηστημα ηλεκτροδοτησης χρησιμοποιησουμε"....Οι πυλώνες υψηλής τάσης πάντα είναι πρόβλημα, ωστόσο με τα αιολικά πάρκα, ΓΕΜΙΣΕ η ύπαιθρος καλώδια, και πυλώνες υψηλής και μέσης τάσης.

    -"Το να γεμισουμε τα σπιτια με μπαταρειες μου φαινεται παραλογο αδυνατο να συμβει οικονομικα
    δεν μιλαμε για μια μπαταριουλα αλλα για ενα δωματιο με μπαταριες"...Κάνεις λάθος. Αυτό, είναι η μόνη περίπτωση που συμφέρει. Υπάρχει ένα μεγαλύερο κόστος για μπαταρίες, αλλά δεν υπάρχει καθόλου δίκτυο-πυλώνες-αιολικά, τίποτα.

    -"Το οτι η δεη πληρωνει ακριβα το ρευμα απο τα αιολικα παρκα σε αυτο φταιει η τιμολογιακη πολιτικη των κυβερνησεων που ευνοει πολυ τους επειχηρηματιες"....Εάν η ΔΕΗ δεν αγόραζε το ρεύμα από αυτούς, ακριβότερα από ότι το πουλάει, και εάν αυτοί πληρώναν για όλη την επένδυση χωρίς να έχουν τα τεράστια κονδύλια της ΕΕ, ΔΕΝ ΘΑ ΕΒΑΖΑΝ ΟΥΤΕ 1 ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΑ, ΟΥΤΕ ΣΕ 100 ΧΡΟΝΙΑ. Πόσο μάλλον αν πληρώναν και γιοα την καταστροφή στις εκτάσεις, στην υγεία, κτλ.

    -"Δεν ειναι δυσκολο να υπαρχει καλυτερη χωροθετησει των αιολικων παρκων"....Ναι....να αποζημιώναν πληρως όσους γειτνιάζουν σε αιολικά και πυλώνες....Τι καλύτερη χωροθέτηση; Η Ελλάδα πούλαγε το γραφικό τοπίο. Τώρα τι θα πουλήσει; Τους πυλώνες στα βουνά και τα νησιά; Η Ελλάδα καταστράφηκε από τα αιολικά.

    Τα Αιολικά πάρκα, είναι σκάνδαλο. 5 εταιρίες πλούτισαν καταστρέφοντας όλη την ύπαιθρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.