17/6/09

Χαριστική βολή της Ρωσίας στην αποστολή των παρατηρητών του ΟΗΕ στη Γεωργία

Ηνωμένα Έθνη: Με βέτο στο Συμβούλιο Ασφαλείας η Ρωσία μπλοκάρει τη συνέχιση της αποστολής του ΟΗΕ για την επιτήρηση της εκεχειρίας μεταξύ της Γεωργίας και της αποσχισθείσας επαρχίας της Αμπχαζίας. Η αποστολή των παρατηρητών τερματίζεται μετά από 16 χρόνια. Οργισμένη η Γεωργία, απογοήτευση στη Δύση.Το ρωσικό μπλόκο μεταφράζεται σε παντελή έλλειψη ανεξάρτητων παρατηρητών της διεθνούς κοινότητας στο έδαφος των διαφιλονικούμενων εδάφων της Αμπχαζίας και της Νότιας Οσετίας.
Οι δύο αποσχισθείσες γεωργιανές επαρχίες αναγνωρίστηκαν από τη Ρωσία ως ανεξάρτητες μετά τον πόλεμο στον Καύκασο το περασμένο καλοκαίρι και τελούν υπό τον έλεγχό της.

Η Μόσχα άσκησε βέτο σε ψήφισμα που προώθησε η Δύση για την παράταση της αποστολής των παρατηρητών κατά ένα ή δύο χρόνια, έως ότου υπάρξει συμβιβασμός με το Κρεμλίνο. Η εντολή των παρατηρητών εξέπνευσε στις 07:00 το πρωί της Τρίτης (ώρα Ελλάδος) και πλέον 130 στρατιωτικοί παρατηρητές και πάνω από 12 αστυνομικοί του ΟΗΕ πρέπει να αποχωρήσουν.

«Το ψήφισμα του ΟΗΕ ήταν βασισμένο σε παλιές πραγματικότητες» δήλωσε ο πρεσβευτής της Ρωσίας στα Ηνωμένα Έθνη Βιτάλι Τσούρκιν, υποστηρίζοντας πως «μόνο ένα νέο σύστημα ασφαλείας στα σύνορα Γεωργίας-Αμπχαζίας μπορεί να εγγυηθεί ότι η Γεωργία δεν θα επιδείξει επιθετικότητα».

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών από πλευράς του κατηγόρησε την «ιδεολογική ξεροκεφαλιά» της Δύσης, η οποία παγίως στηρίζει την εδαφική ακεραιότητα της Γεωργίας μην αναγνωρίζοντας ως ανεξάρτητες τις επαρχίες της Αμπχαζίας και της Νότιας Οσετίας.

«Είναι κατανοητό ότι υπό τις νέες πολιτικές και νομικές συνθήκες είναι ανεφάρμοστα τα περισσότερα από τα ονόματα και οι όροι που χρησιμοποιούνταν στα παλαιά έγγραφα» αναφέρει το ρωσικό ΥΠΕΞ, «δείχνοντας» τόσο το όνομα της αποστολής (Αποστολή Παρατηρητών του ΟΗΕ στη Γεωργία), όσο και τις αναφορές στην εδαφική ακεραιότητα της Γεωργίας.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν, ο οποίος είχε εισηγηθεί τη διατήρηση της αποστολής, δήλωσε ότι οι επιχειρήσεις θα τερματιστούν παρά την απογοήτευσή του για την εξέλιξη, μεταδίδει το Reuters.

«Η αποστολή συνέβαλε στην αποκλιμάκωση της έντασης και στην αποτροπή περαιτέρω σύγκρουσης» επισήμανε ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ντέιβιντ Μίλιμπαντ, κατηγορώντας τη Ρωσία ότι έκανε χρήση του βέτο προς όφελος των «στενών της συμφερόντων».

Η Γεωργία από πλευράς της καυτηρίασε έντονα τη στάση της Ρωσίας, λέγοντας ότι το βέτο αναλογεί σε «διπλωματική αποτυχία». Ο Γεωργιανός πρεσβευτής στον ΟΗΕ δήλωσε ότι η χώρα του «θα συνεχίσει να συνεργάζεται στενά με τους φίλους της», περιλαμβανομένης της ΕΕ και των οργανισμών ανθρωπίνων δικαιωμάτων που δρουν στη Γεωργία.

Μετά τον πόλεμο η γεωργιανή κοινότητα της Αμπχαζίας δηλώνει ότι η κατάσταση ασφαλείας έχει επιδεινωθεί. «Η απόσυρση της αποστολής θα επηρεάσει την καθημερινή ζωή των ανθρώπων που ζουν στις ζώνες των συγκρούσεων» επισήμανε ο Ντέιβιντ Μίλιμπαντ μετά την ψηφοφορία.

Η αποστολή παρατηρητών του ΟΗΕ βρισκόταν στην Αμπχαζία από το 1993, όταν αναπτύχθηκε για να επιτηρήσει προγενέστερη εκεχειρία μεταξύ της Τιφλίδας και των Αμπχάζιων αυτονομιστών.

Πηγή: news.in.gr

1 σχόλιο:

  1. ΤΙΠΟΥΚΕΙΤΟΣ είπε: Το ΝΑΤΟ ήθελε νακάνει γυμνάσια με τη Γεωργία στην περιοχή. Παίρνει τώρα την απάντηση. Η επίδειξη ισχύος (γυμνάσια) έχει νόημα όταν μπορεί να ακολουθήσουν πράξεις εφαρμογής/επιβολής της ισχύος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.