18/6/09

Επίσημη δημοσιοποίηση των βουλευτικών εξόδων στη Βρετανία. Των οικοσκευών, πλυντηρίων, στεγνωτηρίων, τηλ. κέντρων κλπ;


Του Θανάση Γκαβού
Διαθέσιμες στο ίντερνετ είναι από σήμερα οι λεπτομέρειες των εξόδων των Βρετανών βουλευτών για τα τελευταία τέσσερα χρόνια, αν και ορισμένες σημαντικές πληροφορίες έχουν διαγραφεί. Η Βουλή των Κοινοτήτων δημοσίευσε στην ιστοσελίδα της τις λεπτομέρειες αυτές κατόπιν δικαστικής απόφασης που δικαίωνε το αίτημα που είχε υποβάλει ομάδα πολιτών, στο πλαίσιο του νόμου περί Ελεύθερης Πρόσβασης στην Πληροφορία. Τα στοιχεία που δεν δημοσιοποιούνται, για λόγους ασφαλείας και σεβασμού της ιδιωτικής ζωής των βουλευτών, είναι οι διευθύνσεις των κατοικιών τους και η αλληλογραφία με το γραφείο εξόδων της Βουλής.
Οι διευθύνσεις των βουλευτικών κατοικιών ωστόσο αποτελούν τη βάση της συνεχιζόμενης έρευνας της Ντέιλι Τέλεγκραφ, η οποία επί εβδομάδες αποκαλύπτει πώς αλλάζοντας συχνά διεύθυνση πολλοί βουλευτές έχουν μεγιστοποιήσει το επίδομα δεύτερης κατοικίας που λαμβάνουν για μια σειρά αμφιλεγόμενων εξόδων τους.
Οι αποκαλύψεις της Τέλεγκραφ έχουν οδηγήσει στην παραίτηση περίπου 15 βουλευτών, με τελευταία την υφυπουργό Οικονομικών, Κίτι Άσερ, η οποία ανακοίνωσε χθες ότι θα παραιτηθεί και από το βουλευτικό αξίωμα. Η κα. Άσερ που κατηγορείται για αποφυγή καταβολής του φόρου μεταβίβασης της δεύτερης κατοικίας της δήλωσε ότι δεν έχει κάνει κάτι παράνομο και ότι παραιτείται για να μη φέρει σε δύσκολη θέση την κυβέρνηση.
Ο Γκόρντον Μπράουν έχει παραπέμψει τους βουλευτές των Εργατικών σε πειθαρχική επιτροπή του κόμματος, η οποία ήδη έχει απαγορεύσει σε πέντε βουλευτές να θέσουν υποψηφιότητα στις επόμενες εκλογές. Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης, Ντέιβιντ Κάμερον έχει ζητήσει από όλους τους βουλευτές των Τόρις να υποβάλλουν λεπτομέρειες των αιτήσεων αποζημίωσης για τα έξοδά τους σε ειδική επιτροπή του κόμματος. Εξάλλου, ο Βρετανός πρωθυπουργός έχει προτείνει τη σύσταση μιας ανεξάρτητης εξωκοινοβουλευτικής αρχής που θα έχει στο μέλλον τον έλεγχο των βουλευτικών εξόδων και επιδομάτων.
www.kathimerini.gr

4 σχόλια:

  1. το link είναι εδώ

    http://mpsallowances.parliament.uk/mpslordsandoffices/hocallowances/allowances-by-mp/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δηλαδή τα δικά μας τα σαινια αντέγραψαν τους εγγλέζους;;; Αισθάνομαι μια εθνική καταισχύνη...ακους εκεί να είναι πρώτοι οι εγγλέζοι στην λοβιτούρα...Πάει δεν έχουμε μέλλον.Από την Θεσσαλονίκη Α.Λ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Κάτι ίσως άσχετο με το θέμα: Αναρωτιόμουν τον τελευταίο καιρό για τον αριθμό των εδρών στη Βουλή. 300 βουλευτές δεν είναι πάρα πολλοί. Άκουσα νομίζω χθες στην εκπομπή Ανιχνεύσεις ότι το αλβανικό κοινοβούλιο έχει 140-160 έδρες. Ξέρει κανείς πόσες έδρες έχουν τα κοινοβούλια άλλων αναπτυγμένων κρατών και αν γίνεται συνταγματικά να μειωθεί ο αριθμός των βουλευτών στην Ελλάδα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Έβγαλαν στην φόρα τα πλυντήρια, ή το περιεχόμενό τους; Μάλλον το δεύτερο!! Οσμηρότατον :))

    @ Rook

    Δεν είναι παντού το ίδιο, αλλά να υπολογίζεις χονδρικά ένα +-10% του πληθυσμού της χώρας. Βρετανία και Γερμανία έχουν από 500-600 κάθε μια. Ανέκαθεν έλεγαν ότι η Ελλάδα έχει υπερβολικά μεγάλο αριθμό βουλευτών. Άσε που της κοστίζουν ακριβότερα απ' ό,τι σε άλλες χώρες (έκαστος εννοώ).

    Δεν νομίζω ότι χρειάζεται συνταγματική τροποποίηση για την μείωση του των βουλευτών, αφού ο "O αριθμός των βουλευτών κάθε εκλογικής περιφέρειας ορίζεται με προεδρικό διάταγμα, με βάση το νόμιμο πληθυσμό της περιφέρειας που προκύπτει, σύμφωνα με την τελευταία απογραφή, από τους εγγεγραμμένους στα οικεία δημοτολόγια, όπως νόμος ορίζει." (Σύνταγμα του Κράτους, MEPOΣ TPITO, TMHMA Γ΄, KEΦAΛAIO ΠPΩTO, Άρθρο 4, παρ. 2).

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.