16/6/09

Ευρωσυγχωροχάρτι στον Αττίλα. Προκλητικές δηλώσεις από τον Φερχόιγκεν

ΣΥΓΧΩΡΟΧΑΡΤΙ στην Τουρκία έδωσε από τη Λευκωσία ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Γκίντερ Φερχόιγκεν, τόσο για τον στρατό κατοχής που διατηρεί στην Κύπρο όσο και για την ενταξιακή της πορεία.
Ο κ. Φερχόιγκεν εμφανίσθηκε προκλητικός και κυνικός σε συνέντευξη Τύπου μετά τη συνάντηση με τον Πρόεδρο Χριστόφια και άλλους αξιωματούχους... Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, ούτε λίγο ούτε πολύ υποστήριξε πως για το γεγονός ότι υπάρχει ακόμα τουρκικός στρατός κατοχής στην Κύπρο ευθύνονται οι Ελληνοκύπριοι και το «όχι» που είπαν στο δημοψήφισμα για το σχέδιο Ανάν. «Θα ήθελα να σας υπενθυμίσω», είπε ο κ. Φερχόιγκεν, «πως η τουρκική κυβέρνηση το 2004 στήριξε πλήρως το ειρηνευτικό σχέδιο του ΟΗΕ, το οποίο, αν δεν κάνω λάθος, προέβλεπε στρατιωτική παρουσία 600 μόνο στρατιωτών. Το υποστήριξε πλήρως, όπως και η πλειοψηφία των Τουρκοκυπρίων. Οπότε δεν μπορώ να καταλάβω πώς μπορούμε να ενοχοποιήσουμε την ενταξιακή διαδικασία ή τις διαπραγματεύσεις με την Τουρκία».
«Κακή τύχη»
Ο κ. Φερχόιγκεν, ο οποίος το 2004 είχε διαδραματίσει ενεργό ρόλο στην τελική φάση των διαπραγματεύσεων για το σχέδιο Ανάν, είπε επίσης πως η κατάσταση στην Κύπρο ήταν πολύ γνωστή όταν η Κύπρος και η Ευρωπαϊκή Ένωση συναίνεσαν να αρχίσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας και άφησε να εννοηθεί ότι δεν δικαιολογούνται τώρα οι διαμαρτυρίες για την παρουσία του τουρκικού στρατού κατοχής στην Κύπρο. Ο Ευρωπαίος επίτροπος προχώρησε ακόμη περισσότερο τη σειρά των προκλήσεών του. Χαρακτήρισε κακή τύχη τον ενταφιασμό του σχεδίου Ανάν από τους Ελληνοκυπρίους, αν και υποστήριξε ότι έστω και υπό αυτές τις συνθήκες δεν ήταν λάθος η ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τη δήλωση που είχε κάνει το 2004, ότι είχε εξαπατηθεί από την ελληνοκυπριακή πλευρά, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είπε πως αυτά ανήκουν στο παρελθόν και την Ιστορία και δεν υπάρχει λόγος να πάρει μέρος σε αυτήν τη συζήτηση, αφού ο Τάσσος Παπαδόπουλος είναι νεκρός.
Για να θυμηθούμε το γεγονός αυτό:
[Εξαπατημένος δηλώνει ο Φερχοϊγκεν
Στο Στρασβούργο μιλώντας το πρωί στη συνεδρίαση του Ευρωκοινοβουλίου, ο Ευρωπαίος Επίτροπος, αρμόδιος για την διεύρυνση Γκίντερ Φερχόϊγκεν, δήλωσε ότι αισθάνεται εξαπατημένος απο την κυπριακή κυβέρνηση για τη στάση της στο θέμα του δημοψηφίσματος. Πρόσθεσε ότι έκανε τα πάντα για να δημιουργήσει τις συνθήκες που θα επιτρέπουν στους Ελληνοκύπριους να αποδεχθούν το σχέδιο του ΟΗΕ. Ανέφερε ότι διατηρεί ελάχιστες ελπίδες για μία θετική ψήφο στο δημοψήφισμα και χαρακτήρισε απροσδόκητη και ανησυχητική τη στάση της Λευκωσίας. Τόνισε ότι ο πρόεδρος της Κύπρου θέτει σε αμφισβήτηση την ομοσπονδιακή λύση, που προτάθηκε απο τον ΟΗΕ, την Ευρωπαϊκή Ενωση και απο τον ίδιο. Ο κ. Φερχόϊγκεν κατέληξε ότι δεν θα υπάρξει καλύτερο σχέδιο απ'αυτό. Ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Πάτ Κοξ, δήλωσε ότι ο αποκλεισμός του κ. Φερχόϊγκεν απο τα κυπριακά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης συνιστά αμφισβήτηση ακόμα και των κριτηρίων της Κοπεγχάγης]

Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δήλωσε ότι ο Πρόεδρος Χριστόφιας είναι δεσμευμένος για λύση του Κυπριακού και πρόσθεσε ότι «την ιδιοκτησία της διαδικασίας έχουν οι δύο πλευρές».
Η Ευρωπαϊκή Ένωση στο στάδιο αυτό μπορεί μόνο να ενθαρρύνει τους δύο ηγέτες στις προσπάθειές τους, είπε.Επίσης, τόνισε την ετοιμότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης να δεχθεί τις πρόνοιες της λύσης του Κυπριακού υπό την προϋπόθεση ότι αυτές θα συνάδουν με τις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες.
ΝΕΑ,ΕΞΠΡΕΣΣ,ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

3 σχόλια:

  1. "ευθύνονται οι Ελληνοκύπριοι και το «όχι» που είπαν στο δημοψήφισμα για το σχέδιο Ανάν. "
    Ο κύριος Φερχοιγκεν, ως Ευρωπαίος, πολιτισμένος, δημοκράτης κτλ , δεν έχει μάθει ακόμη στην ηλικία που είναι, ότι στα δημοκρατικά καθεστώτα οι λαοί έχουν δικαιώματα και αυτά γίνονται σεβαστά.Οι Κύπριοι είχαν δικαίωμα να επιλέξουν ναι ή όχι, και το όποιο αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος οφείλουν να το αποδεχτούν.Τόσο απλά.Ευρωπαϊκό Κεκτημένο η ελευθερία της έκφρασης, κ.Φερχόιγκεν!
    Αλλά η δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι μόνο για τις δικές τους χώρες,όχι για άλλες που επίσης,τυχαίνει να κυβερνούν.Η Βρετανία την εποχή της αυτοκρατορίας της, είχε ένα πολύ δημοκρατικό πολίτευμα...για τη Βρετανία μόνο,όμως, όχι για τις αποικίες της!

    Αλλά τι να κάνουν, οι καημένοι οι Ευρωπαίοι; Πρώτα οι Έλληνες δώσαν συγχωροχάρτι, όταν έκαναν το πρόβλημα της Κύπρου "πρόβλημα δικοινοτικό", από "πρόβλημα εισβολής και κατοχής"! Αν δεν κάνω λάθος, κάποτε στο Ελσίνκι,με τον Σημίτη και τον Γιωργάκη ! Και να θέλανε οι Ευρωπαίοι ν'αγιάσουν, δεν τους αφήνουμε !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αναμενόμενο αυτό από την ΕΕ. Η ΕΕ είναι απλά μια κοινή οικονομική κοινότητα και δεν έχει κανένα λόγο να ενδιαφερθεί για συνοριακές διαφορές και εθνικά προβλήματα των χωρών. Πόσο μάλλον που η Δύση έχει στόχο την στρατηγική αναβάθμιση της Τουρκίας κατά της Ρωσίας.

    Και ας λάβουμε υπόψη, ότι οι δηλώσεις αυτές της ΕΕ, γίνονται τώρα που η Τουρκία θέλει να γίνει μέλος, αλλά ο Γαλλο-Γερμανικός άξονας δεν θέλει την Τουρκία πλήρες μέλος της ΕΕ. Επομένως υπάρχει κάποια διαφωνία μεταξύ τους. Αν η Τουρκία σταματήσει να ζητά να γίνει μέλος της ΕΕ, τότε δεν θα υπάρχει καμία διαφωνία με την Τουρκία, και η ΕΕ θα στηρίξει πιο πολύ την Τουρκία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Γιατί δεν του λέει πολιτισμένα βέβαια να πα να γ....;Άντε πια η υπομονή έχει και αυτή τα όρια της.Τα ξεπεράσαμε πολλά χρόνια πρίν

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.