18/6/09

Η «καυτή γραμμή» της Μοσάντ

Τηλεγράφημα του γραφείου Τύπου του ισραηλινού στρατού έγραφε «Σήμερα Κυριακή, στις 31/05/2009, αυτοπυροβολήθηκε στο γραφείο του ο ταγματάρχης Aviya Moshe, επικεφαλής της ισραηλινής στρατιωτικής μυστικής «Μονάδας 8200»». Ποιος όμως είναι ο ταγματάρχης, ποια η Μονάδα 8200, και ποια σχέση έχουν με το δίκτυο των κατασκόπων στον Λίβανο;
Οι δυτικές χώρες φρόντιζαν πάντα ο Λίβανος να υστερεί στρατιωτικά και τεχνολογικά έναντι του Ισραήλ. Δεν είναι υπερβολικό να πει κανείς ότι ο στρατός του Λιβάνου διαθέτει πολύ λιγότερα όπλα από το πιο φτωχό κράτος της Αφρικής. Δεν διαθέτει ούτε άρματα μάχης ούτε μαχητικά αεροπλάνα ούτε επιθετικά ελικόπτερα. Τα όπλα που διαθέτει καλύπτουν μόνο το 10% των αμυντικών του αναγκών σε συνθήκες πολέμου.

Οι συσκευές του Mehlis

Τις υπηρεσίες ασφαλείας του Λιβάνου, όμως, τις θυμήθηκαν οι δυτικές χώρες, όταν δολοφονήθηκε το 2005 ο σύμμαχος τους, ο Ραφίκ Αλ Χαρίρι. Ετσι, για τη διαλεύκανση της υπόθεσης, φρόντισαν να παράξουν τεχνογνωσία και τεχνικό εξοπλισμό στις υπηρεσίες που επιστρατεύτηκαν προκειμένου να βοηθήσουν τους ξένους ειδικούς, οι οποίοι είχαν σταλεί με απόφαση του Σ.Α. του ΟΗΕ για να ερευνήσουν τη δολοφονία. Οι ΗΠΑ έδωσαν 1 δισ. δολάρια από το 2006, από τα οποία τα 410 εκατομμύρια «επενδύθηκαν» στη βελτίωση των σωμάτων ασφαλείας του Λιβάνου. Το κατά πόσο βελτιώθηκε η απόδοση των σωμάτων, αυτό φάνηκε από τις δύο εκθέσεις της Επιτροπής του Γερμανού ανακριτή Detlev Mehlis, που ερευνούσε σχολαστικά αλλά με έντονα πολιτικά κίνητρα οτιδήποτε μπορούσε να τον οδηγήσει στους δράστες της δολοφονίας, όπως τους είχε πλάσει στο μυαλό του πριν καν ξεκινήσει την «ανεξάρτητη έρευνα». Στις δυο εκθέσεις του ανακριτή (ολόκληρες στις διευθύνσεις http://www.un.org/News/ dh/docs/ mehlisreport/http://news.bbc.co. uk/1/ shared/bsp/hi/pdfs/12_12_05_mehlis_report.pdf) γινόταν εκτενής αναφορά με λεπτομέρειες για παρακολουθήσεις και για την επεξεργασία των χιλιάδων κλήσεων σταθερής και κινητής τηλεφωνίας, μέσω νέων συσκευών που έφεραν οι ειδικοί μαζί τους στον Λίβανο.

Τις νέες συσκευές της «Επιτροπής Mehlis» χειρίστηκαν από κοινού Λιβανέζοι, Ευρωπαίοι και Ιάπωνες. Οι εκθέσεις περιέγραφαν ακόμα πώς σάρωσαν οι ειδικοί όλες τις γραμμές τηλεπικοινωνιών και τις κλήσεις, μέσω καρτών κινητής τηλεφωνίας, που πραγματοποιούσαν οι Λιβανέζοι και ξένοι κάτοικοι του Λιβάνου, με τρίτους σε όλες τις χώρες του κόσμου. Αυτό το στοιχείο δεν αποθάρρυνε την ισραηλινή Μοσάντ από το να επανενεργοποιήσει το δίκτυό της στον Λίβανο. Γιατί, προφανώς, οι ειδικοί της δεν σκέφτηκαν καθόλου το ενδεχόμενο πως μπορεί μια μέρα οι υπηρεσίες ασφαλείας του Λιβάνου, να άπλωναν το χέρι τους στο «προστατευμένο»(!) από δυτικές μυστικές υπηρεσίες, δίκτυο της Μοσάντ. Εκεί έκαναν οι Ισραηλινοί το μεγαλύτερο εδώ και δεκαετίες λάθος. Συγκεκριμένα, άφησαν ανοιχτή μια «καυτή γραμμή» του εγκεφάλου του δικτύου της Μοσάντ με «Ισραηλινούς ειδικούς» σε μια αφρικανική χώρα.

Η «Μονάδα 8200»

Η στρατιωτική «Μονάδα 8200» του ισραηλινού στρατού είναι υπεύθυνη για τη συλλογή πληροφοριών και αποστολή και λήψη κρυπτογραφικών μηνυμάτων μέσω συσκευών υψηλής τεχνολογίας. Εδρεύει στο βουνό Tal Abu Nida στα κατεχόμενα υψίπεδα του Γκολάν, δηλαδή στο μέρος εκείνο που βλέπει τον Λίβανο και τη Συρία «πιάτο». Κάτω από τον έλεγχό της δραστηριοποιείται μια εξειδικευμένη «Ομάδα», που συλλέγει πληροφορίες και τις διοχευτεύει στη συνέχεια, έπειτα βέβαια από προσεκτικό φιλτράρισμα, προς αγγλικές και αραβικές εφημερίδες και ιστοσελίδες.

Οταν άρχισε ήδη να ξετυλίγεται το κουβάρι των πρακτόρων στον Λίβανο, οι Ισραηλινοί καμάρωναν για τις αποδόσεις της «Μονάδας 8200» και της «ειδικής ομάδας». Μετά τις «εσωτερικές ανακατατάξεις», στις 23/04/2009 ο νέος διοικητής της «Μονάδας 8200», είπε μεταξύ άλλων ότι «η μεγάλη επιτυχία(!) της μονάδας μας βρίσκεται στο γεγονός ότι μας έστελνε κρυπτογραφημένα μηνύματα "SIGINT" και πληροφορίες από τις υποκλοπές μέσω συσκευών με εκπληκτικές δυνατότητες διεθνώς», και συνέχισε «Η Μονάδα 8200 λειτούργησε πέρα από κάθε φαντασία. Η μονάδα μπορεί να συνεχίσει για να κάνει το αδύνατο, δυνατό», είπε.

«Δείχνουν» ΗΠΑ και Γαλλία

Και, όμως, αυτοί που έκαναν το αδύνατο δυνατό είναι οι Λιβανέζοι και όχι οι Ισραηλινοί. Κατάφεραν να διαλύσουν και να συλλάβουν το μεγαλύτερο μέρος του δικτύου των κατασκόπων και μάλιστα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες της «Ε», οι λιβανικές Αρχές ασφαλείας εκτίμησαν ότι «το Ισραήλ συνεχίζει να σχεδιάζει και άλλο πόλεμο εναντίον της Χεζμπολλάχ. Αυτός ο πόλεμος, δεν πρέπει να γίνει». Στο ερώτημά μας αν «βοήθησαν στην εξάρθρωση του δικτύου οι ΗΠΑ ή η Γαλλία, επειδή δεν εγκρίνουν τον πόλεμο;», απάντησε η πηγή μας στον Λίβανο «ίσως ούτε ο Θεός των Εβραίων θέλει αυτόν τον πόλεμο. Δεν γνωρίζω αν οι ΗΠΑ και η Γαλλία βοήθησαν στην εξάρθρωση. Λογικό είναι όμως να μη θέλουν τον πόλεμο, εξωπραγματικό όμως είναι ότι βοήθησαν στην εξάρθρωση... πιστεύω πως δεν έφτασαν ακόμα στο σημείο να προδώσουν τη Μοσάντ». *
ΝΑΣΙΜ ΑΛΑΤΡΑΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

1 σχόλιο:

  1. Δεν μπορώ να πω τίποτε ,όλα αυτά μου είναι καινούρια,αλλά η σημερινή ψηφιακή τεχνολογία ενώ φαντάζει αχτύπητη,έχει ένα αχίλλειο σημείο.
    Είναι πιο ευάλωτη από την παλιά σε κάποιον που έχει την ίδια τεχνολογία.
    Γιαυτό και έχει δίκιο ο συντάκτης του άρθρου ότι φρόντιζαν ,οι δυτικοί να μην αναπτύσσονται οι τεχνικές δυνατότητες των Λιβανέζων.
    Σήμερα όμως που όλα αγοράζονται αν έχεις το ποσόν μπορείς να πάρεις αυτό που σου λείπει από την ίδια εταιρεία η οποία προμηθεύει τις Η.Π.Α.,το Ισραήλ,τη Γαλλία και τον όποιον.
    Γιαυτό το κοινό καλωδιάκι δεν το εγκαταλείπει όποιος θέλει να κάνει τον αντίπαλο να ιδρώσει για να μάθει.Ούτε τους μοτοσυκλετιστές μαντατοφόρους.
    Τα παιδιά του Ισραήλ κουράστηκαν,βρίσκουν πως είναι καλλίτερη η ξάπλα με το λαπτοπ αγκαλιά παρά να κινδυνεύεις στη Μπειρούτ και όπου αλλού.
    Πάλι ως πότε θα τραβούν απελπισμένα μπαταριές πάνω σε σπίτια,σε ανήλικους, σε λουόμενους.
    Η πολεμική μηχανή του Ισραήλ δεν ήταν έτσι! Κάποτε τα έβαζαν με 2 και 3 χώρες ταυτόχρονα για αυτό που νόμιζαν σωστό.Τώρα τα βάζουν με άμαχους και άτακτους για αυτό που τους λένε πως είναι συμφέρον.
    Είναι διαφορετικό.
    Και στο βάθος κάτι βρωμάει.Μπορεί το Ισραήλ να κερδίζει αλλά δε νικά οριστικά,και η μορφή των μαχών αλλάζει.
    Ο αντίπαλος δεν είναι πια ο καθυστερημένος Άραβας αγρότης που τον έντυσαν και τον έστειλαν στο σφαγείο.Είναι άνθρωποι που έχουν υπολογιστή,είναι ταξιδεμένοι,είναι χακεράδες και πάνω απ'όλα είναι απελπισμένοι.Το Ισραήλ και οι φίλοι του δεν τους έχουν αφήσει διέξοδο.
    Έρχονται αυτοί πλέον στη θέση των Ισραηλινών όπως ήταν πριν 60 χρόνια.Πολλοί είναι αποφασισμένοι να πεθάνουν, είναι νέοι που δεν μπορούν να κάνουν όνειρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.