14/6/09

Εθνική υπόθεση" της Τουρκίας η Κύπρος

Συνάντηση με τον Πρόεδρο της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης Κοκσάλ Τοπτάν, ο οποίος πραγματοποιεί παράνομη επίσκεψη στα κατεχόμενα είχε χτες, μετά την επιστροφή του από την Αγυρα, ο ψευδοπρωθυπουργός Ντερβίς Ερογλου.Σύμφωνα με δημοσιεύματα στον Τ/κ Τύπο, στα πλαίσια της συνάντησης ο Πρόεδρος της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης ανέφερε ότι η χώρα του επιδιώκει μια δίκαιη και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό και ότι η Τουρκία στηρίζει την επιθυμία του τ/κ «λαού» για λύση.

Ισχυρίστηκε παράλληλα ότι «η ένταξη των Ε/κ στην ΕΕ» δυσχεραίνει την προσπάθεια για επίτευξη λύσης.

Από την πλευρά του, ο κ. Ερογλου υποστήριξε ότι η Κύπρος είναι «εθνική υπόθεση» τόσο της Τουρκίας όσο και του τ/κ «λαού».

Στην επιστροφή του ψευδοπρωθυπουργού Ντερβίς Ερογλου από την Τουρκία όπου μετέβη για «επίσημη» επίσκεψη και πραγματοποίησε συναντήσεις με τον Τούρκο Πρόεδρο Αμπντουλλάχ Γκιούλ, τον Πρωθυπουργό Ταγίπ Ερντογάν και τον Αντιπρόεδρο της τουρκικής κυβέρνησης Τζεμίλ Τσιτσέκ, αναφέρεται σε σημερινό της δημοσίευμα η τ/κ εφημερίδα Κίπρις.

Η εφημερίδα στεγάζει τις δηλώσεις του κ. Εργογλου στο παράνομο αεροδρόμιο της κατεχόμενης Τύμπου υπό τον τίτλο «Ερογλου: Πιστεύω ότι η Αγκυρα θα μας παράσχει την απαιτούμενη βοήθεια».

Οπως γράφει η εφημερίδα, ο λεγόμενος πρωθυπουργός είπε ότι ο ίδιος και η ψευδοκυβέρνηση γνωρίζουν το τι πρέπει να κάνουν και δεν χρειάζονται υποδείξεις από την Αγκυρα.

Εξέφρασε ακόμη την ικανοποίηση του από τις επαφές που είχε στην Αγκυρα και είπε ότι η θερμή υποδοχή διέψευσε τα όσα λέγονταν για τις σχέσεις του κόμματος του με το κόμμα του Τούρκου Πρωθυπουργού.

Απέδωσε τέλος την υποδοχή με στρατιωτικές τιμές που έτυχε στην Αγκυρα, στη σημασία που αποδίδει η Τουρκία στο ψευδοκράτος.l;
Σημερινη

Διζωνική δύο κρατών με τουρκικές εγγυήσεις ζητά ο Τούρκος Πρωθυπουργός
Με έντονες παρατηρήσεις, τύπου "μάθετε να ψαρεύετε, αντί να παίρνετε ψάρια από άλλους", υποδέχθηκε τον ψευδοπρωθυπουργό των κατεχομένων, Ντερβίς Έρογλου, ο Τούρκος Πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν. Σύμφωνα με τον τουρκικό Τύπο, η φράση του Ερντογάν παρέπεμπε στα οικονομικά προβλήματα του ψευδοκράτους, το οποίο δεν μπορεί να επιβιώσει χωρίς την οικονομική στήριξη της Τουρκίας.

Έντονες παρατηρήσεις Ερντογάν στον Έρογλου
Διζωνική δύο κρατών με τουρκικές εγγυήσεις ζητά ο Τούρκος Πρωθυπουργός

ΝΤΕΡΒΙΣ ΕΡΟΓΛΟΥ
Κόκκινη γραμμή οι εγγυήσεις της Τουρκίας
Με έντονες παρατηρήσεις, τύπου "μάθετε να ψαρεύετε, αντί να παίρνετε ψάρια από άλλους", υποδέχθηκε τον ψευδοπρωθυπουργό των κατεχομένων, Ντερβίς Έρογλου, ο Τούρκος Πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν. Σύμφωνα με τον τουρκικό Τύπο, η φράση του Ερντογάν παρέπεμπε στα οικονομικά προβλήματα του ψευδοκράτους, το οποίο δεν μπορεί να επιβιώσει χωρίς την οικονομική στήριξη της Τουρκίας.
Η εφημερίδα "Χουριέτ" γράφει ότι δημοσιογράφος παρατήρησε ότι κάθε φορά που πραγματοποιείται επίσκεψη Τουρκοκύπριου ηγέτη στην Τουρκία, τα σχόλια αναφέρονται στο ότι πήγε για να ζητήσει κονδύλια από την Άγκυρα. Με λίγα λόγια, έρχονται εδώ για να ζητήσουν χρήματα, είπε ο δημοσιογράφος.
Ο Τούρκος Πρωθυπουργός απάντησε: "Πρέπει να μάθουν να ψαρεύουν και όχι να παίρνουν ψάρια από τους άλλους. Επειδή όμως οι Τουρκοκύπριοι δεν έχουν ισχυρή οικονομία, μια συγκεκριμένη οικονομική βοήθεια παρέχεται σε αυτούς κάθε χρόνο. Όμως, σε κάποια στιγμή πρέπει ν' απαλλαγούν της βοήθειάς μας. Έχουν κάμει κάποιες επενδύσεις στον τομέα του τουρισμού, αλλά δεν είναι επαρκείς. Παροτρύναμε την Ένωση Χρηματιστηρίων και Επιμελητηρίων της Τουρκίας καθώς και το Επιμελητήριο Κωνσταντινούπολης να κάμουν επενδύσεις στην Τ.Δ.Β.Κ.".
Mιλώντας σε κοινή δημοσιογραφική διάσκεψη με τον Έρογλου, ο Τούρκος Πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στο Κυπριακό και είπε: "Είναι γνωστοί οι όροι μιας δίκαιης και μόνιμης λύσης στην Κύπρο. Είναι γνωστός ο τρόπος της λύσης. Κανένας να μην αναζητήσει τη λύση εκτός του πλαισίου των Ηνωμένων Εθνών". Χαρακτήρισε χρήσιμες τις συνομιλίες του με τον Έρογλου και δήλωσε ότι σε αυτές "αξιολογήθηκαν οι συνομιλίες μεταξύ βορρά και νότου. Η επίτευξη μιας μόνιμης και διαρκούς λύσης στην Κύπρο, θα συμβάλει σημαντικά στην ηρεμία, την ασφάλεια και τη σταθερότητα και ειδικότερα στην ευημερία της Ανατολικής Μεσογείου. Η λύση θα επιτευχθεί στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας του Γ.Γ. των Ηνωμένων Εθνών, στη βάση της διζωνικότητας και της πολιτικής ισότητας των δύο ιδρυτικών κρατών, τα οποία θα έχουν ίσο καθεστώς, στο πλαίσιο μιας νέας συνεργασίας. Ο εγγυητικός ρόλος της Τουρκίας θα συνεχιστεί".
Από πλευράς του ο Έρογλου δήλωσε ότι για τους Τουρκοκυπρίους αποτελούν κόκκινη γραμμή οι εγγυήσεις της Τουρκίας και το κόμμα του δεν θα υπογράψει καμιά συμφωνία που δεν θα προβλέπει τουρκικές εγγυήσεις.

ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΚΩΣΤΑΚΗΣ ΑΝΤΩΝΙΟΥ

1 σχόλιο:

  1. Μια ερωτηση. Μπορει να ακουστει αστεια αλλα ειναι σοβαρη. Γιατι μια συναντηση ειναι "παρανομη" ?

    Και ποτε αυτη χαρακτηριζεται ετσι?

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.