17/6/09

Οι αθλιότητες των Άγγλων σφετεριστών και η υπόθεση Όραμς

Το βράδυ της Παρασκευής 5 Ιουνίου 2009, το ιδιωτικό τηλεοπτικό κανάλι ITV του Λονδίνου προέβαλε ένα ντοκιμαντέρ για την Κύπρο, του δημοσιογράφου Michael Nicholson, σχετικά με την υπόθεση Αποστολίδη εναντίον των σφετεριστών Όραμς, με τίτλο: Meterranean nightmares. Ο κύριος σκοπός του ντοκιμαντέρ ήταν να προβάλει το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι 6.000 των Βρετανών που αγόρασαν ε/κ γη στα κατεχόμενα, εν αναμονή της απόφασης του βρετανικού εφετείου εντός του τρέχοντος έτους.
Έχοντας υπόψη ότι γυρίστηκε από Βρετανούς, συνολικά ήταν αρκετά καλό και έδωσε την πραγματική εικόνα στα κατεχόμενα. Βρετανίδα που αγόρασε γη, η Μάριαν Στόουκς, η οποία γνωρίζοντας πλήρως την πραγματικότητα είχε το θράσος να ζητεί και... δικαιοσύνη! Να κατηγορεί την Ευρωπαϊκή Δικαιοσύνη και να διερωτάται με ποιο δικαίωμα να την... ξεσπιτώνουν!!! Άνθρωποι, είπε, ζούν εδώ, έχουν το βιος τους, για χρόνια, με ποιο δικαίωμα να τους εκδιώξουν και να τους κάνουν άστεγους;
Άριστα πάντως αξίζουν στη Βρετανίδα δημοσιογράφο στην Αθήνα Χέλενα Σμιθ, η οποία μίλησε πραγματικά άψογα. Είπε συγκεκριμένα: «Οι Βρετανοί έκαναν ένα μεγάλο λάθος. Εκείνο που έκαναν στην ουσία ήταν να εισέλθουν είτε εν γνώσει τους είτε όχι σε ένα πολιτικό ναρκοπέδιο. Επένδυσαν σε μιαν από τις πιο επικίνδυνες περιοχές στον κόσμο για ακίνητα και αυτό δεν πρόκειται να τους προσφέρει ανάπαυση στα επόμενα χρόνια. Θα τους κάνει τη ζωή πολύ μίζερη και θα υποφέρουν από τις πολιτικές, πρακτικές, οικονομικές και νομικές επιπτώσεις της όλης κατάστασης».
Ο δημοσιογράφος Simon Bihceli, με τη σειρά του, επιβεβαίωσε όσα είπε η Χέλενα Σμιθ με τις δικές του δηλώσεις και πρόσθεσε ότι εκείνο που έχουν να κάνουν οι Βρετανοί που αγόρασαν περιουσίες στα κατεχόμενα είναι να δεχθούν την οικονομική απώλεια που υπέστησαν και να φύγουν από την Κύπρο. Ο Μichael Nicholson, ο οποίος βρισκόταν το 1974 στην Κύπρο και κάλυπτε την τουρκική εισβολή, προέβαλε ταινία αρχείου με τους πρώτους Τούρκους εισβολείς αλεξιπτωτιστές και έδωσε την εικόνα των γεγονότων της τουρκικής εισβολής και κατοχής. Ο Βρετανός δημοσιογράφος, επίσης, προέβαλε τις τεράστιες οικιστικές μονάδες που είχαν αρχίσει το 2005 στα κατεχόμενα (τις πιο μεγάλες σ΄ ολη την Κύπρο) για να τονίσει ότι έμειναν ατελείωτες, λόγω της δίκης Αποστολίδη εναντίον των Όραμς και πως οι εγγυήσεις που έδιδαν οι Τουρκοκύπριοι στους ξένους το 2005 ήσαν δίχως αντίκρισμα, μια σκέτη ανοησία. Εκείνο που έκανε κακή εντύπωση όμως, και πρέπει να λεχθεί είναι η αναφορά του δικηγόρου του κ. Αποστολίδη Κ. Καντούνα σε «Βόρεια Κύπρο - Νorthern Cyprus» όταν είπε: «Θα μπορούσαν να αγοράσουν περιουσία στη βόρεια Κύπρο που ανήκει σε Τουρκοκυπρίους, αλλά δεν το έκαναν, προτίμησαν τη φθηνότερη επιλογή..
Το ντοκιμαντέρ βρίσκεται στο διαδίκτυο στη διεύθυνση http://video.stv.tv/bc/catchup-tonight-20090605-2002
Σημερινή, Φανούλα Αργυρίου

2 σχόλια:

  1. Είναι προφανές ότι, εν όψει της οριστικής θετικής απόφασης γιά τον κο Αποστολίδη, συντελείται μία επείγουσα αναδίπλωση.
    Έτσι φαίνεται τουλάχιστον.
    Μάλλον οι Εγγλέζοι εκτίμησαν ότι, σε επίπεδο Ευρωπαϊκου Δικαίου, είναι αδύνατον να κερδίσουν.
    Φαντάζομαι ωστόσο ότι, η πρόσφατη απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου υπέρ του κου Αποστολίδη, ελήφθη με εξόχως γεωπολιτικά κριτήρια, δεδομένου ότι, ο σκληρός πυρήνας της ΕΕ, ουδόλως επιθυμεί να παραδώση το στρατηγικό έδαφος της Κύπρου στους Αγγλοσαξωνες και στους Τούρκους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλό μου ακούγεται το ντοκυμαντέρ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.