16/6/09

Προς Καταληστευμένους

..Δεν είναι μόνον τα σπίτια μας και τις περιουσίες μας που κατέχει ο τουρκικός Αττίλας· δεν είναι μόνον που φρικτά μελανούργησε -κατά τον Ποιητή με δολοφονίες, αφάνειες, βιασμούς, εκτοπισμούς. Δεν είναι μόνον που προκαλεί καθημερινά με το φρικτό τερατούργημα στην πλαγιά του Πενταδάκτυλου -«τι ευτυχία να είσαι σφετεριστής και γενοκτόνος»!
..Όμως ποιας λογικής και ποιας κλίμακας αριθμοί μπορεί να μετρήσουν τις κλεμμένες ζωές των ανθρώπων: Χιλιάδων ανθρώπων που έφυγαν χωρίς «ν’ αναπαύονται στα δικά τους χώματα», χιλιάδων ανθρώπων που ζουν άλλη ζωή από εκείνην που «η ρίζα τους τούς καθόριζε...»

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ

Προς Καταληστευμένους
Του Γ. Σέρτη
ΠΡΟΧΤΕΣη μοίρα έπαιξε το παιχνίδι της με τον 80χρονο Γιάννη.
Η αναφορά στο επώνυμο αναστατώνει τους Κερυνειώτες:
«Δικός μας».
Στον χρονογράφο η ίδια σκέψη· γυροφέρνει κάθε φορά που ένας Κερυνειώτης φεύγει: τι γύρευε ο 80χρονος Γιάννης στην Ασίνου, από πού ώς πού ο Αντώνης στη Δρομολαξιά, πώς χάθηκε ο άγγονας του Κωστή στην Κάτω Πάφο και...
- Δεν είναι μόνον τα σπίτια μας και τις περιουσίες μας που κατέχει ο τουρκικός Αττίλας· δεν είναι μόνον που φρικτά μελανούργησε -κατά τον Ποιητήμε δολοφονίες, αφάνειες, βιασμούς, εκτοπισμούς. Δεν είναι μόνον που προκαλεί καθημερινά με το φρικτό τερατούργημα στην πλαγιά του Πενταδάκτυλου -«τι ευτυχία να είσαι σφετεριστής και γενοκτόνος»! Ο σφετερισμός είναι -και-τις ίδιες τις ζωές των ανθρώπων που στόχευσε. Είναι -και- τη ζωή μας που μάς μεταποίησε και μας έκλεψε ο Αττίλας: παππούδες, γονείς και εγγόνια ζουν - εδώ και 35 χρόνια-μιαν άλλη ζωή! Αντί στα γνώριμα δρομάκια και στο λιμανάκι της Κερύνειας να περιφέρονται οι ήρεμες ημέρες του 80χρονου Γιάννη, βρέθηκε σε ενέδρα άγνωστής του χαράδρας, αντί ν’ αναπνέει τον μυρωμένο αέρα από τους λεμονανθούς του περβολιού του, ταλαιπωρήθηκε στη Δρομολαξιά και στα ασπροχώματα της Χώρας ο Αντωνής, αντί να μεριμνά για τους κόπους του παππού του στη Λάπηθο, στοιχημάτιζε με τον Θάνατο και σούζες δικύκλων στην Πάφο ο Κωνσταντίνος.
Ό,τι αφορά τα υλικά αγαθά μπορεί να αποτιμηθεί.
Όμως ποιας λογικής και ποιας κλίμακας αριθμοί μπορεί να μετρήσουν τις κλεμμένες ζωές των ανθρώπων: Χιλιάδων ανθρώπων που έφυγαν χωρίς «ν’ αναπαύονται στα δικά τους χώματα», χιλιάδων ανθρώπων που ζουν άλλη ζωή από εκείνην που «η ρίζα τους τούς καθόριζε...»
ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ Γ.ΣΕΡΤΗΣ

5 σχόλια:

  1. Ευέλικτος πρόεδρος με ευέλικτη αξιοπρέπεια.
    Έτσι είναι όταν προσπαθείς για ευέλικτη λύση με οδυνηρούς συμβιβασμούς και με ξεπούλημα της Κερύνειας λες και η Κερύνεια είναι κοτσιάνι πάνω του. Νομίζη ότι η Κερύνεια είναι το Δίκωμο. Έτσι νομίζει και προσπαθεί να την δώσει στον μέγα καρντάση του όσα – όσα.
    Λογαριάζει όμως λάθος και αυτός και ο περίγυρος του και ο Φερχόιγκεν.
    Ο Φερχόιγκεν πήρε των οματιών του και τα κόκκινα χειλάκια του και ήρθε να ξεθάψει το σχέδιο Ανάν και να συνφάγει με τον Ταλάτ ,ξερετε πιόν Ταλάτ,εκείνο που βασάνιζε το 74 Έλληνες αιχμαλώτους στον κατεχόμενο Αστυνομικό σταθμό της Κερύνειας,εκείνον που λεηλάτηζε τα ελληνικά σπίτια της Κερύνειας με τον ΤΜΤίτη Μπεκίρη ,εκείνον που πατέρα είχε τον Αλή Ταλάτ τον περιβόητο βασανιστή Ταλάτ στα κρατητήρια στις Πλάτρες το 1955-59.
    Και οι Κερυνειώτες αγρόν αγόρασαν !!!!!
    Μάλιστα οι Κερυνειώτες αγρόν αγόρασαν και αναπαύονται και έχουν την ιδέα ότι η Κερύνεια θα ελευθερωθεί με σούβλες , κρουαζιέρες και φιέστες με φερετζέδες.
    Κερυνειώτες ξυπνάτε γιατί όπως ήρθαν οι ΜΙκρασιάτες το 1922 στην Κερύνεια για να γλυτώσουν από τους Τούρκους του Κεμάλ έτσι και εσείς θα τρέχετε σε λίγο να γλυτώσετε από τον Ταλάτ και από τους ευέλικτους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Οτι με αίμα χαθηκε...με αίμα ξανακερδίζεται... δυστυχώς.Και οι νικητές-τουρκοι-κάνουν ό,τι θέλουν,οι ηττημένοι ό,τι μπορούν και με πορδές αυγά δεν βαφονται.Από την Θεσσαλονίκη Α.Λ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καρτερούμεν μέραν νύχταν
    να φυσήσει ένας αέρας
    στουν τον τόπον πο'ν καμένος
    τζι' εν θωρεί ποτέ δροσιάν

    Για να φέξει καρτερούμεν
    το φως τζιήνης της μέρας
    πο'ν να φέρει στον καθ' έναν
    τζιαι δροσιάν τζαι ποσπασιάν

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΘΑ ΚΑΡΤΕΡΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΥ ΚΑΙΡΟ ΑΚΟΜΑ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΑΓΑΠΗΤΕ ΣΧΟΛΙΑΣΤΗ 1 ΣΥΝΥΠΟΓΡΑΦΩ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΛΕΣ ΑΛΛΑ ΞΕΧΑΣΕΣ ΝΑ ΠΕΙΣ ΟΤΙ Ο ΤΑΛΑΤ ΕΛΟΥΖΕ ΜΕ ΒΡΑΣΤΗ ΚΕΑΝ ΤΟΥΣ Ε/Κ ΑΙΧΜΑΛΩΤΟΥΣ ΚΑΙ ΜΕ ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ ΒΙΑΙΟΤΗΤΑ ΣΤΟΥΣ Ε/Κ ΚΕΡΥΝΕΙΩΤΕΣ ΟΠΩΣ ΜΑΣ ΕΧΕΙΣ ΠΕΙ ΣΕ ΑΛΛΑ ΚΕΙΜΕΝΑ ΣΟΥ. ΕΝΩ Ο ΠΑΤΕΡΑΣ ΤΟΥ ΣΚΟΤΩΣΕ ΤΟ 1974 ΔΥΟ ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΤΟΥΡΚΟΚΥΠΡΙΟΥΣ ΚΕΡΥΝΕΙΩΤΕΣ. ΘΥΜΑΣΑΙ ΟΤΙ Ο ΤΟΤΕ ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΚΕΡΥΝΕΙΑΣ ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΤΣΕΛΛΗΣ(ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΟΥ ΜΑΚΑΡΙΟΥ ΚΑΙ ΟΧΙ ΨΗΦΙΣΜΕΝΟΣ ΚΑΙ ΜΕΤΕΠΕΙΤΑ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΡΟΕΔΡΙΑΣ&ΠΑΙΔΕΙΑΣ) ΕΓΚΑΤΕΛΕΙΨΕ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΕΙΣΒΟΛΗΣ ΠΡΩΤΟΣ ΤΗΝ ΚΕΡΥΝΕΙΑ ΜΕ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΤΗΝ ΛΕΥΚΩΣΙΑ.ΜΑΛΙΣΤΑ ΑΡΓΟΤΕΡΑ ΣΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΗΣ ΠΡΟΣΦΥΓΑΣ ΣΤΟΝ ΤΟΠΟ ΜΟΥ Η ΣΥΖΥΓΟΣ ΤΟΥ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ ΡΗΝΑ ΚΑΤΣΕΛΛΗ ΜΑΣ ΕΓΡΑΦΕ ΟΤΙΓΙΑ ΟΛΑ ΦΤΑΙΝΕ ΟΙ ΕΛΛΑΔΙΤΕΣ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΙ ΚΑΙ ΝΤΡΕΠΕΤΑΙ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΙΔΑ ΑΝΤΙ ΝΑ ΝΤΡΕΠΕΤΑΙ ΠΡΩΤΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΝΔΡΑ ΤΗΣ. ΚΑΙ ΕΠΙΣΗΣ ΟΤΙ Η ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΤΩΝ ΚΕΡΥΝΕΙΩΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΠΑΡΧΙΑΣ ΑΥΤΗΣ ΔΕΝ ΠΟΛΕΜΗΣΑΝ ΣΤΟ ΠΛΕΥΡΟ ΤΗΣ Ε.Φ ΑΛΛΑ ΕΠΑΙΡΝΑΝ ΤΑ ΜΠΟΓΑΛΑΚΙΑ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΕΦΕΥΓΑΝ ΓΙΑ ΛΕΥΚΩΣΙΑ ΕΝΩ ΚΑΠΟΙΟΙ(1.500) ΠΡΟΤΙΜΗΣΑΝ ΝΑ ΕΓΚΛΩΒΙΣΤΟΥΝ ΣΤΟ DOME ΠΕΡΙΜΕΝΟΝΤΑΣ ΝΑ ΒΓΑΛΟΥΝ ΤΑ ΚΑΣΤΑΝΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΦΩΤΙΑ ΤΟ 251 Τ.Π ΜΕ 200 ΑΤΟΜΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ.ΟΠΟΤΑΝ ΠΟΥ ΛΕΤΕ ΚΑΙ ΕΣΕΙΣ,ΑΠΟ ΤΕΤΟΙΑ ΤΟΠΙΚΗ ΗΓΕΣΙΑ ΚΑΙ ΤΕΤΟΙΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΔΕΝ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑ ΝΑ ΠΕΡΙΜΕΝΩ ΤΙΠΟΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ.ΑΦΗΣΑΤΕ ΤΗΝ ΠΟΛΗ ΣΑΣ ΑΠΡΟΣΤΑΤΕΥΤΗ ΚΑΙ ΕΚΕΙΝΗ ΣΑΣ ΤΙΜΩΡΗΣΕ.
    ΝΑ ΤΑ ΛΕΜΕ ΚΑΙ ΑΥΤΑ ΑΓΑΠΗΤΕ ΚΕΡΥΝΕΙΩΤΗ ΤΖ
    ΚΑΙ ΞΕΡΕΙΣ ΟΤΙ ΔΕΝ ΑΝΑΦΕΡΟΜΑΙ ΣΕ ΣΕΝΑ.
    ΓΙΑΤΙΟΛΑ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΛΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΑΛΑΤ ΔΕΝ ΤΑ ΚΑΤΑΘΕΤΕΙΣ ΕΠΩΝΥΜΩΣ ΣΤΙΣ ΑΡΧΕΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ;ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΥΤΗ Η ΑΠΟΡΙΑ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.