25/6/09

Ο Χριστόφιας είπε Ναι στο σχέδιο Ανάν


«Δεν έγιναν όλα απλά και αθώα στην Κεντρική Επιτροπή του ΑΚΕΛ» τονίζει ο κατοχικός ηγέτης, που δηλώνει ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά θεωρεί κόκκινη γραμμή την αριθμητική ισότητα. Ζητεί, στην ουσία, δύο ιθαγένειες.

Ο κατοχικός ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ επιβεβαίωσε τις πληροφορίες, που εδώ και πολύ καιρό υπάρχουν, ότι ο Δημήτρης Χριστόφιας αντιμετώπιζε θετικά το σχέδιο Ανάν και το Πολιτικό Γραφείο του ΑΚΕΛ είχε αποφασίσει να ψηφίσει υπέρ του σχεδίου, αλλά «ό,τι και αν έγινε αργότερα στην Κεντρική Επιτροπή» η απόφαση άλλαξε, είπε, τονίζοντας ότι «δεν έγιναν όλα τόσο απλά και αθώα». Εάν το ΑΚΕΛ έλεγε Ναι στο σχέδιο Ανάν, αυτό θα εγκρινόταν από την ελληνοκυπριακή πλευρά, δήλωσε.
Σε δηλώσεις του σε ιδιωτικό τηλεοπτικό σταθμό στα κατεχόμενα, ο Ταλάτ χαρακτήρισε «κόκκινη γραμμή» για την τουρκοκυπριακή πλευρά την πολιτική ισότητα, ερμηνεύοντάς την, όμως, ως αριθμητική ισότητα. «Εάν δεν επιτευχθεί αυτό, θα αισθανόμαστε αδύναμοι» είπε, ενώ την ίδια στιγμή αναίρεσε και τη συμφωνία του με τον Δημήτρη Χριστόφια περί μιας ιθαγένειας. Δήλωσε ότι η εσωτερική υπηκοότητα θα ανήκει στις αρμοδιότητες των δύο συνιστώντων κρατιδίων. Συμφώνησε, ωστόσο, στη μία κυριαρχία, λέγοντας ότι σε κανένα ομοσπονδιακό σύστημα δεν υπάρχουν δύο κυριαρχίες. Επέμεινε, όμως, στη συνέχιση των τουρκικών εγγυήσεων, λέγοντας ότι είναι σημαντικές για τους Τουρκοκυπρίους.
Ο Ταλάτ ανέφερε ότι, ενώ επί προεδρίας Τάσσου Παπαδόπουλου δεν μπορούσαν να δημιουργηθούν οι τεχνικές επιτροπές και οι ομάδες εργασίας, μετά την εκλογή του Δημήτρη Χριστόφια άρχισαν οι απευθείας συνομιλίες, κάτι που δεν μπορούσε να γίνει επί Παπαδόπουλου, όπως είπε.
Ο κατοχικός ηγέτης έθεσε έμμεσα και χρονοδιαγράμματα στις συνομιλίες, χαρακτηρίζοντας σημαντικό το 2010. Είπε ότι, μέχρι τότε, πρέπει να γίνουν δημοψηφίσματα, αλλιώς το Κυπριακό θα καταστεί θύμα της προεκλογικής εκστρατείας στις «προεδρικές εκλογές» στα κατεχόμενα.
Επετέθη κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ενώ σήμερα θα συμφάγει με τον Πρόεδρο της Κομισιόν), λέγοντας ότι οι Τουρκοκύπριοι δεν την εμπιστεύονται πια, ενώ επανέφερε το θέμα των ερευνών για ανεύρεση κοιτασμάτων πετρελαίου. «Οι φυσικοί πόροι της Κύπρου ανήκουν και στους Τουρκοκυπρίους και με τη μονομερή απόφαση της ελληνοκυπριακής πλευράς, παραβιάστηκαν τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων» ισχυρίστηκε.
Ο Ταλάτ απέφυγε να απαντήσει σε ερώτηση, κατά πόσο θα θέσει υποψηφιότητα στις λεγόμενες «προεδρικές εκλογές» του 2010.

«Δεν πουλώ την πατρίδα μου»
Απαντώντας σε επικρίσεις εναντίον του ότι «πουλά την πατρίδα του», ο κατοχικός ηγέτης καθαρά άφησε να φανεί ότι δεν είναι ο ίδιος που αποφασίζει, αλλά η Τουρκία. «Εγώ δεν πουλώ την πατρίδα μου, εάν το κάνει θα το κάνει η Τουρκία» είπε. Και πρόσθεσε: «Πώς μπορεί ένας να πουλήσει την πατρίδα που ζει, πού θα ζήσουν τα παιδιά και τα εγγόνια του; Η μόνη που θα μπορούσε να πουλήσει τους Τουρκοκυπρίους, είναι η Τουρκία. Η Τουρκία μπορεί να πει: "Εντάξει αδελφέ μου, εγώ εγκαταλείπω, ανοίγω τα λιμάνια και τις εισόδους μου στους Ελληνοκυπρίους, δεν ασχολούμαι πια με την Κύπρο". Έτσι μπορεί να μας πουλήσει».

Η ισότητα δεν είναι αριθμητική
Απάντηση στους ισχυρισμούς του Ταλάτ έδωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ο οποίος τόνισε ότι η πολιτική ισότητα δεν προβλέπει και αριθμητική ισότητα, παραπέμποντας στα σχετικά ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και στα κοινά ανακοινωθέντα Χριστόφια - Ταλάτ. Η πολιτική ισότητα, υπογράμμισε, αφορά στην αποτελεσματική συμμετοχή της τουρκοκυπριακής κοινότητας στα πλαίσια του ομοσπονδιακού κράτους, στη διαμόρφωση αποφάσεων και τη διαχείριση του κράτους.
Κληθείς να σχολιάσει την αναφορά του κατοχικού ηγέτη ότι δεν πρόκειται να ξεπουλήσει την πατρίδα του, αλλά εάν θα το κάνει θα το κάνει η Τουρκία με το άνοιγμα των λιμανιών και των αεροδρομίων της στους Ελληνοκυπρίους, ο Στέφανος Στεφάνου υπενθύμισε ότι το άνοιγμα των λιμανιών και αεροδρομίων της Τουρκίας στην Κυπριακή Δημοκρατία αποτελεί υποχρέωση που έχει αναλάβει η Τουρκία στη βάση του πρωτοκόλλου της Άγκυρας. «Μια υποχρέωση που δυστυχώς, μέχρι τώρα, η Τουρκία δεν έχει υλοποιήσει και έχει υποχρέωση να κάνει» υπογράμμισε.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρθηκε και στο θέμα του οδοφράγματος Λιμνίτη και δήλωσε ότι δεν έχει πληροφόρηση κατά πόσο θα ανακοινωθεί το άνοιγμα του οδοφράγματος κατά την εδώ επίσκεψη του Προέδρου της Κομισιόν. Ανέφερε ότι οι διαβουλεύσεις συνεχίζονται «και είμαστε σε ευαίσθητη στιγμή» και συνέστησε να λέγονται όσο το δυνατό λιγότερα για το θέμα.
Απέφυγε να προσδιορίσει χρονικά πότε θα ανοίξει το οδόφραγμα και πρόσθεσε: «Ο Λιμνίτης θα μπορούσε να είχε ανοίξει εδώ και καιρό. Είναι θέμα να συμφωνήσουν οι δύο κοινότητες. Και επαναλαμβάνω ότι, εμείς τουλάχιστον, έχουμε κάμει καθετί το δυνατόν, έχουμε εργαστεί και εργαζόμαστε σκληρά για να ανοίξει το συντομότερο».

Γεύμα με «ελεύθερη συζήτηση»
Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοσέ Μανουέλ Μπαρόζο επρόκειτο να φθάσει λίγο μετά τα μεσάνυχτα χθες στην Κύπρο, για επαφές με τον Πρόεδρο Χριστόφια και τον κατοχικό ηγέτη Ταλάτ. Θα συναντηθεί στις 9.00 το πρωί με τον Πρόεδρο Χριστόφια και ακολούθως με τον Ταλάτ και τον Ειδικό Αντιπρόσωπο του Γ.Γ. Ταγέ Μπρουκ Ζεριχούν. Στη συνέχεια θα παραθέσει γεύμα στους Χριστόφια - Ταλάτ και στη συνέχεια θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Βουλής Μάριο Καρογιάν και θα προσφωνήσει την ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων. Ακολούθως θα δώσει δημοσιογραφική διάσκεψη, θα παραστεί σε επίσημο δείπνο που θα δώσει προς τιμήν του ο Πρόεδρος Χριστόφιας και στις 21.30 θα αναχωρήσει.
Σε δηλώσεις του, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου δήλωσε ότι στη διάρκεια του γεύματος θα γίνει ελεύθερη συζήτηση. «Αντιλαμβάνεστε ότι δεν θα γίνουν διαπραγματεύσεις. Οι διαπραγματεύσεις δεν γίνονται υπό την αιγίδα της Ε.Ε. Γίνονται υπό μια συγκεκριμένη βάση, στην οποία έχουμε συμφωνήσει υπό την αιγίδα του Γ.Γ. του ΟΗΕ» διευκρίνισε.
Σε ερώτηση πού θα γίνει η συνάντηση του κ. Μπαρόζο με τον Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, ο κ. Στεφάνου παρέπεμψε για διευκρινίσεις στην αντιπροσωπία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο.
ΣΗΜΕΡΙΝΗ

1 σχόλιο:

  1. Γιατί ένας Αριστερός δεν μπορεί να ψηφίσει τον κ. Χριστόφια

    http://www.ardin.gr/node/453

    Παρ’ όλο που, όπως γνωρίζουν πολλοί φίλοι, δεν μου αρέσει να χρησιμοποιώ ταμπέλες του τύπου «αριστερός» και «δεξιός», γιατί τα τελευταία τριάντα χρόνια αυτοί οι όροι έγιναν κουλουβάχατα, ενώ ταυτόχρονα επιμένω να παραμένω πιστός στις αξίες της αλληλεγγύης, της ελευθερίας, της κοινωνικής δικαιοσύνης και της εθνικής ανεξαρτησίας, που όρισαν κάποτε την έννοια της Αριστεράς, σε αυτό το σύντομο κείμενο θα προσπαθήσω συνοπτικά να δείξω από τη σκοπιά, της Αριστεράς, γιατί ένας αριστερός δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να υποστηρίξει τον κ. Χριστόφια και η μοναδική επιλογή που διαθέτει είναι ο Τάσσος Παπαδόπουλος. ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.