30/6/09

«Δύσκολοι καιροί» για την προεδρία της Στοκχόλμης στην Ε.Ε.

Η επικύρωση της Συνθήκης της Λισσαβόνας, η στελέχωση της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής και φυσικά η πρωτοφανής, παγκόσμια οικονομική κρίση, είναι ορισμένα από τα μεγάλα θέματα τα οποία καλείται να διαχειριστεί η σουηδική προεδρία, που αναλαμβάνει αύριο, επισήμως, τα καθήκοντά της. Πάντως, όπως αναφέρει δημοσίευμα της ιστοσελίδας της Ντόιτσε Βέλε («ΝΒ»), επικαλούμενο στελέχη της σουηδικής κυβέρνησης, η Στοκχόλμη έχει σχέδια και στρατηγική υλοποίησης των επιδιώξεών της.

Άλλωστε, κάθε ευρωπαϊκή προεδρία τα τελευταία χρόνια θεωρείται δύσκολη. Αυτό οφείλεται, μεταξύ άλλων, στο γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση των 27 χωρών-μελών εξακολουθεί να λειτουργεί στο θεσμικό πλαίσιο το οποίο όρισε η μεταβατική Συνθήκη της Νίκαιας. Οι προσπάθειες για τη θεσμική μεταρρύθμιση της Ε.Ε. δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί.

Το συγκεκριμένο ζήτημα παραμένει ανοιχτό, διότι τέσσερις χώρες δεν έχουν ακόμη επικυρώσει τη νέα, τροποποιημένη συνθήκη. Πλην όμως, τα προβλήματα δεν εξαντλούνται εδώ. Μετά τις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επίκειται και η εκλογή της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ήδη έχουν αρχίσει οι αψιμαχίες μεταξύ των κρατών-μελών για τα χαρτοφυλάκια των επιτρόπων.

Κλιματικές αλλαγές και οικονομική κρίση, οι στόχοι

Επιπλέον, όλες αυτές οι εξελίξεις πραγματοποιούνται στη σκιά μιας πρωτοφανούς, παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, η οποία εκτοξεύει σε πρωτόγνωρα ύψη τον αριθμό των ανέργων. Η κρίση, όμως, δεν είναι το μοναδικό κορυφαίο ζήτημα που καλείται να διαχειριστεί η Στοκχόλμη. Τον ερχόμενο Δεκέμβριο, η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να συμφωνήσει σ’ ένα νέο σύμφωνο για την προστασία του κλίματος του πλανήτη Γη, το οποίο και θα διαδεχθεί το αποκαλούμενο «Πρωτόκολλο του Κιότο».

Άλλωστε, σύμφωνα με την υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Σουηδίας, Σεσίλια Μάλστρομ, τα σημαντικότερα προβλήματα είναι η οικονομική κρίση και η κλιματική αλλαγή. «Θα κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας, πρόσθεσε, προκειμένου να επιτύχουμε μια ευρεία συμφωνία στην Κοπεγχάγη, για να μειωθούν σημαντικά οι εκπομπές που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Πρέπει να φροντίσουμε έτσι ώστε η Ευρώπη να μιλά με μια φωνή και να τηρεί ενιαία στάση. Πρέπει να αναζητήσουμε τρόπους για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης. Στόχος μας είναι η οικονομική ανάπτυξη να είναι φιλική προς το κλίμα».

Ο πρωθυπουργός της Σουηδίας, Φρέντρικ Ράινφελντ, δίνει ιδιαίτερη σημασία στην τακτοποίηση των δημοσιονομικών στις διάφορες χώρες της Ε.Ε. Εκτιμά πως τα πακέτα τόνωσης της οικονομίας προκάλεσαν μεγάλα ελλείμματα σε πολλές χώρες. «Το πρόβλημα είναι» πρόσθεσε «ότι η Ευρώπη έχει φτάσει σ’ ένα σημείο που φαίνεται ότι έχει εξαντλήσει τις δυνατότητές της. Οι οικονομίες πολλών ευρωπαϊκών κρατών είναι αντιμέτωπες με τεράστια ελλείμματα κι αυτό προκαλεί νέα προβλήματα. Δηλαδή, υψηλούς τόκους και υψηλότερη φορολογία, προκειμένου να μειωθούν τα ελλείμματα αυτά».

Στο πεδίο της εξωτερικής πολιτικής η Σουηδία έχει να παρουσιάσει αξιοσημείωτο πολιτικό προσωπικό. Ο υπουργός Εξωτερικών, Καρλ Μπιλντ, έχει προσφέρει στο παρελθόν τις διαμεσολαβητικές του υπηρεσίες και για τη διευθέτηση διεθνών κρίσεων, όπως για παράδειγμα στα Βαλκάνια. Όσον αφορά στην ένταξη της Τουρκίας, ο κ. Μπιλντ την υποστηρίζει. «Το όραμά μου είναι μια Ευρώπη που περιλαμβάνει όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Δεν θέλω μια Ευρώπη με επιλεγμένες χώρες που θα αποκλείει άλλες θρησκείες και εθνικότητες. Είναι ένα φιλόδοξο όραμα και φυσικά αντιλαμβάνομαι και τη δυσκολία της υλοποίησής του, αλλά ίσως να έχουμε κάνει πολύ λίγα μέχρι τώρα στην κατεύθυνση αυτή», ανέφερε χαρακτηριστικά.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από AΠΕ

1 σχόλιο:

  1. Το όραμα των χωρών που έφτασαν στο επίπεδο της Σουηδίας αλλά ακόμα υπολείπονται στο να είναι Γαλλία ή Γερμανία είναι η διεύρυνση αενάως της ΕΕ ώστε να αποδυναμώνεται η κυριαχία των 2 προαναφερθεισών χωρών...το όραμα των χωρών σαν την Ελλάδα είναι να ψάχνει να βρει επιβήτορα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.