14/6/09

Το στοίχημα της οδυνηρής εμπειρίας ενός οδοφράγματος


Τι κερδίζουν οι δύο ηγέτες;
*Πρώτον ενισχύεται η εικόνα του Δημήτρη Χριστόφια μεταξύ της ελληνοκυπριακής κοινότητας ως ικανού διαπραγματευτή
*Δεύτερον ενισχύεται η εικόνα του Μεχμέτ Αλί Ταλάτ διεθνώς, ο οποίος άρχισε να θεωρείται αδιάλλακτος
Αρκετοί διπλωμάτες επίσης υποστηρίζουν ότι η Τουρκία δεν πρόκειται στην πραγματικότητα να συναινέσει ποτέ σε άνοιγμα του Λιμνίτη χωρίς λύση στο Κυπριακό, για ένα και απλό λόγο:Αυτό το οδόφραγμα δεν είναι ένα κοινό οδόφραγμα απο όπου οι Ε/K μπορούν να περνούν ως επισκέπτες στο Βορρά, όπως επιθυμεί η Τουρκία, αλλά μια δίοδος η οποία έστω και σε μικρό βαθμό επανενώνει λειτουργικά κάποιες περιοχές της Κύπρου.

Οι Δημήτρης Χριστόφιας και Μεχμέτ Αλί Ταλάτ δήλωσαν ότι βρίσκονται πολύ κοντά σε συμφωνία για το Λιμνίτη και άφησαν να νοηθεί ότι εντός της ερχόμενης βδομάδας η συμφωνία θα ολοκληρωθεί.
Το όλο θέμα για τους Ε/Κ είναι ανθρωπιστικό αλλά και υψίστης συμβολικής σημασίας, σύμφωνα με κυβερνητική πηγή. «Καταρχάς διά της συμφωνίας λύνεται ένα ανθρωπιστικό θέμα που αφορά τη διακίνηση των ημιεγκλωβισμένων κατοίκων του Πύργου οι οποίοι υποφέρουν από το 1974. Την ίδια στιγμή έχει και συμβολική σημασία διότι προσδίδει στις διαπραγματεύσεις αξιοπιστία, ενισχύοντας και τους δύο διαπραγματευτές, οι οποίοι αυτοί τη στιγμή εμφανίζονται (ανεξαρτήτως του ποιος φταίει) ότι δεν μπορούν να ανοίξουν ένα οδόφραγμα. Οπότε πώς θα λύσουν το Κυπριακό;».

Η συμφωνία
Παρά το γεγονός ότι έως χθες ο Πρόεδρος Χριστόφιας δεν είχε ενημερώσει κανένα πολιτικό κόμμα για το περιεχόμενο της συμφωνίας με τον κ. Ταλάτ, συγκλίνουσες πληροφορίες περιγράφουν το περιεχόμενό της ως εξής:
1. Ανοίγει το οδόφραγμα για μετακίνηση πληθυσμών από και προς τον Πύργο και το θύλακα των Κοκκίνων, συμπεριλαμβανομένων και συγγενών των Τ/Κ στρατιωτών που υπηρετούν στα Κόκκινα.
2. Επιτρέπεται ο ανεφοδιασμός της τ/κ στρατιωτικής μονάδας που υπηρετεί στα Κόκκινα αποκλειομένου στρατιωτικής φύσεως υλικού.
3. Η ε/κ πλευρά αναλαμβάνει την ηλεκτροδότηση του θύλακα των Κοκκίνων αλλά και του δρόμου από τον Κάτω Πύργο έως και τα Κόκκινα
4.Με χρηματοδότηση της ΕΕ ανακατασκευάζεται ο αυτοκινητόδρομος Κάτω Πύργου - Ξερού, ο οποίος έχει εγκαταλειφθεί μετά το 1974, προϋπολογισμού 6-7 εκατ. ευρώ.
Στις εκκρεμότητες της συμφωνίας που οι δύο πλευρές θεωρούν ήσσονος σημασίας είναι κατά πόσον ο τ/κ θύλακας θα ανεφοδιάζεται και με καύσιμα, θέση με την οποία διαφωνεί η ε/κ πλευρά και διεκδικεί η τ/κ. Δεν έχει ξεκαθαριστεί ακόμα κατά πόσον θα ανοίξει και ο θύλακας των Κοκκίνων και προς την κατεύθυνση του Παχύαμμου, διευκολύνοντας έτσι την γρηγορότερη πρόσβαση και αυτής της Κοινότητας αλλά και του Πωμού προς τη Λευκωσία.
Το άνοιγμα των Κοκκίνων πάντως και προς Παχύαμμο ευνοούν και οι Τ/Κ κάτοικοι του χωριού των Κοκκίνων, το οποίο εγκαταλείφθηκε ύστερα από τα γεγονότα του 1963-64. Οι κάτοικοι του χωριού αυτού, που στην πλειοψηφία τους σήμερα κατοικούν στο χωριό Γιαλούσα, με πρωτοβουλία τους στο παρελθόν ζήτησαν άδεια να αναπαλαιώσουν τα σπίτια τους στην περιοχή. Κάποιοι μάλιστα σε πρόσφατη σύσκεψή τους στη Γιαλούσα εξέφρασαν και την επιθυμία να επιστρέψουν στο χωριό τους.

Χρόνος και σκοπιμότητες

Σε περίπτωση επίτευξης συμφωνίας για το άνοιγμα του οδοφράγματος του Λιμνίτη, η έναρξη της διακίνησης πολιτών δεν θα αρχίσει άμεσα, αφού όπως υπολογίζεται θα χρειαστεί τουλάχιστον ένα εξάμηνο για την αποπεράτωση του δρόμου Πύργου-Ξερού και την οικοδόμηση σημείου ελέγχου των κατοχικών δυνάμεων.
Αρκετοί διπλωμάτες επίσης υποστηρίζουν ότι η Τουρκία δεν πρόκειται στην πραγματικότητα να συναινέσει ποτέ σε άνοιγμα του Λιμνίτη χωρίς λύση στο Κυπριακό, για ένα και απλό λόγο: Αυτό το οδόφραγμα δεν είναι ένα κοινό οδόφραγμα απΆ όπου οι Ε/K μπορούν να περνούν ως επισκέπτες στο Βορρά, όπως επιθυμεί η Τουρκία, αλλά μια δίοδος η οποία έστω και σε μικρό βαθμό επανενώνει λειτουργικά κάποιες περιοχές της Κύπρου.
Οι ίδιοι διπλωμάτες ωστόσο πιέζουν την τουρκική πλευρά να ανοίξει τη δίοδο για τρεις λόγους:
-Πρώτον ενισχύεται η εικόνα του Δημήτρη Χριστόφια μεταξύ της ελληνοκυπριακής κοινότητας.
-Δεύτερον ενισχύεται η εικόνα του Μεχμέτ Αλί Ταλάτ διεθνώς, αφού κινδυνεύει λόγω της ανθρωπιστικής φύσης του προβλήματος, να θεωρηθεί αδιάλλακτος.
-Τρίτον, ακόμα κι αν το οδόφραγμα δεν ανοίξει, το εξάμηνο που θα μεσολαβήσει μέχρι να ολοκληρωθεί η αποπεράτωση του δρόμου θα δώσει ώθηση στις συνομιλίες στο Κυπριακό.
Οπότε αν οι συνομιλίες προχωρήσουν ικανοποιητικά, το οδόφραγμα θα ανοίξει ούτως ή άλλως με τη λύση του Κυπριακού.

του Κρίτωνα Καψάλη
Κωδικός άρθρου: 877861
ΠΟΛΙΤΗΣ - 14/06/2009, Σελίδα: 7

2 σχόλια:

  1. τοσος θορυβος για ενα...οδοφραγμα...
    για τα κατοχικα στρατευματα τιποτα...τα ξεχασαμε αυτα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η Κύπρος έχει καταργήσει την πάλη των τάξεων στην πράξη: Μία σταλινική κυβέρνηση σε κράτος αχαλίνωτου καπιταλισμού!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.