18/6/09

Στην αγορά ρωσικών επιθετικών ελικοπτέρων φέρεται να προσανατολίζεται η Αγκυρα

Το ενδεχόμενο αγοράς ρωσικών επιθετικών ελικοπτέρων εξετάζει η Αγκυρα για να καλύψει άμεσες επιχειρησιακές ανάγκες των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων, κυρίως στο μέτωπο του Κουρδικού, όπως αναφέρουν δημοσιογραφικές πηγές.
Η τουρκική εφημερίδα Hurriyet σημειώνει ότι κλιμάκιο Τούρκων στρατιωτικών βρίσκεται ήδη στη Μόσχα, προκειμένου να διαπραγματευτεί την αγορά επιθετικών ελικοπτέρων Mi-28, με δυνατότητα εκτέλεσης αποστολών τη νύχτα.

Στρατιωτικές πηγές στην Αγκυρα αναφέρουν ότι οι τουκρικές ένοπλες δυνάμεις χρειάζονται αμέσως τουλάχιστον 12 επιθετικά ελικόπτερα.

Πέρυσι η Τουρκία είχε προμηθευτεί για τον ίδιο σκοπό από τις ΗΠΑ οκτώ ελικόπτερα Cobra, ζητώντας παράλληλα -σύμφωνα με τη Hurriyet- δώδεκα. Ωστόσο η αμερικανική πλευρά είχε απορρίψει το τουρκικό αίτημα, επικαλούμενη έλλειψη αποθεμάτων.

Εν τω μεταξύ σε εξέλιξη βρίσκεται το τουρκικό πρόγραμμα προμήθειας 50 επιθετικών ελικοπτέρων, ύψους 2,7 εκατομμυρίων δολαρίων. Το σχετικό διαγωνισμό κέρδισε η ιταλική Augusta, υποσχόμενη μεταφορά τεχνογνωσίας μέσω συμπαραγωγής στην Τουρκία. Η παράδοση του πρώτου ελικοπτέρου δεν αναμένεται πριν από το 2015, υποχρεώνοντας την Αγκυρα να στρέφεται ενδιάμεσες λύσεις για να καλύψει τις επείγουσες επιχειρησιακές ανάγκες της.
ΝΕΑ

11 σχόλια:

  1. Στον διαδικτυακό τόπο http://www.globalfirepower.com/ υπάρχει η σύγκριση της στρατιωτικής ισχύως μεταξύ των διαφόρων κρατών. Η Ελλάδα έρχεται 22η και η Τουρκία 10η. Η Τουρκία κατόρθωσε να αναπτύξει αμυντική βιομηχανία γιατί προσπάθησε μεθοδικά τις τρεις τελευταίες δεκαετίες να βελτιώσει την τεχνολογική της υποδομή μέσω της αγοράς τεχνογνωσίας και συμπαραγωγές και με στρατηγικές συμμαχίες βάθους με μία σειρά κρατών όπως Το Ισραήλ και η Ν. Κορέα. Με γνώμονα τις μελλοντικές στρατιωτικές της δαπάνες, η στρατηγική πολιτική απόφαση της γείτονος χώρας ήταν η αμυντική βιομηχανία να αποτελέσει τον κύριο μοχλό της βιομηχανικής της ανάπτυξης. Ενώ η χώρα μας ξεκίνησε με καλλίτερες προοπτικές σε αυτό τον τομέα, ο αριστερός συνδικαλισμός, η διάλυση των πανεπιστημίων, η αναξιοκρατία, η ρεμούλα, και η λειτουργία των κομμάτων με την μορφή λεσχών πλουτισμού των πολιτικών μελών της ακύρωσε την όποια προσπάθεια. Η Ελλάδα είναι αδύνατον να αντέξει οικονομικά σε κούρσα εξοπλισμών με την γείτονα χώρα χωρίς τις υποδομές μίας αμυντικής βιομηχανίας απαλλαγμένης από την κρατική παρέμβαση, λειτουργούσα με ιδιωτικά κριτήρια μόνο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εμείς όμως που είμαστε "έξυπνοι" και δεν θέλουμε να έχουμε καμία σχέση με Ορθόδοξες χώρες (μιας και αποκηρύξαμε την Ορθοδοξία), αγοράζουμε μόνο από την Δύση, που επειδή η Δύση στηρίζει την Τουρκία, αν γίνει σύγκρουση Ελλάδας-τουρκίας, όλα αυτοί οι εξοπλισμοί που έχουμε χρυσοπληρώσει (και θα πληρώνουμε για δεκαετίες) είναι άχρηστοι. Και η Τουρκία το ξέρει αυτό!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αμάν ρε east πια, ανακατωσούρα μου έρχεται μόλις σε βλέπω να ποστάρεις, έλεος. Ώρες ώρες αναρωτιέμαι με τοσες παρωπίδες που φοράς αν στα αλήθεια δεν εξυπηρετείς στην ουσία άλλα συμφέροντα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. @12:39 μμ
    A nai tha mas ipostiriksi o vladimiros opos mas ipostiriksan oi aderfoi mas oi rosoi me ta orlofika...
    Ksipnate reeee!!
    Eimastan kai tha eimaste monoi.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. 2.50,

    μην ανυσηχείς. Η Ελλάδα ανήκει στην Δύση, και δεν πρόκειται να φύγει από κει, όση σφαλιάρα και να φάμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Και για να μην χαλάσει η ησυχία του 2.50, μη τυχόν και αγοράσει η Ελλάδα κανένα Ρώσικο S300, και μας χαλάσει ο Δυτικός προσανατολισμός μας....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Φίλτατε ''επίτροπε ''EAST, είσαι πολύ συμπαθής. Μου θυμίζεις τον φιδέμπορα,στην Ελληνοφρένεια.

    Ευχαριστω για την φιλοξενία

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Πιο συμπαθείς είναι οι δυτικολιγούριδες που παρά τα χαστούκια που τρώμε καθημερινά από την Δύση, θέλουν να μας πείσουν ότι ανήκωμεν εις την Δύσην.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. East μου, απ' όλα να πάρουμε, και σουκόι και σ400 και ό,τι άλλο ... Από ό,τι διαβάζω εδώ και δυτικόφιλοι δεν λένε όχι σε τέτοια όπλα. δεν είναι εκεί το πρόβλημα αλλά στην μονομέρεια και στο απόλυτο που κηρύσσεις.
    ΙοΠ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. ΙοΠ

    Υπάρχουν κάποιες "σχολές σκέψεις":

    -Η μία λέει ότι ανήκουμε απόλυτα στη Δύση

    -Η άλλη λέει ότι ανήκουμε στην Δύση, η Ελλάδα πρέπει γενικά να είναι με την Δύση, αλλά εφόσον η Δύση δεν μας "παίζει" θα πρέπει εμείς να γίνουμε "διαπραγματεύσιμοι", και με αυτή την λογική να πιάσουμε σχέσεις και με την Ρωσία (οικονομικές, ενεργειακές, στρατιωτικές, κτλ), ώστε να "εκβιάσουμε" την Δύση. Ο αντίλογος που υπάρχει εδώ, είναι ότι κινδυνεύουμε να χάσουμε τα πάντα με αυτή την λογική. Γιατί η Τουρκία, μπορεί να κάνει κάποια "τσαλιμάκια", αλλά την Τουρκία την έχει απόλυτη ανάγκη η Δύση κατά της Ρωσίας. Αντίθετα η Δύση δεν χρειάζεται πλέον την Ελλάδα. Και αν η Ελλάδα, έχει την "κουτοπόνηρη" λογική ότι "πάω με την Ρωσία για να ζητήσω περισσότερα από την Δύση", το πιο πιθανό είναι ότι και η Ρωσία θα είναι επιφυλακτική απέναντί μας, γνωρίζοντας ότι με την πρώτη ευκαιρία θα τους πουλήσουμε (Άλλωστε η Ελλάδα, αν και βοηθήθηκε τόσο από την Ρωσία για να απελευθερωθεί από τους Τούρκους, ποτέ δεν ήταν με την Ρωσία. Ακόμα και ο φιλο-Ρώσος ηγέτης Καποδίστριας δολοφονήθηκε, και ο ηγέτης της επανάστασης Κολοκοτρώνης που ήταν στο Ρωσικό κόμμα, είχε επίσης άδοξο τέλος οπως και πολλοί άλλοι). Επίσης, μια χώρα όταν δεν ξέρει που "πατάει", κινδυνεύει να καταρρεύσει με την πρώτη δυσκολία. Και επίσης πολιτικές που δεν έχουν ένα μακροπρόθεσμο στόχο, δεν δίνουν ελπίδα στον λαό, και ο κόσμος βυθίζεται στην διαφθορά, με ότι συνέπειες έχει αυτό.

    -Η άλλη λέει ότι η Ελλάδα δεν ανήκει στην Δύση. Η Ελλάδα είναι Ορθόδοξη χώρα, που βρέθηκε λόγο των συνθηκών κάτω από την μπότα της Δύσης και παλιότερα κάτω από την μπότα του Ισλάμ. Ο εχθρός είναι η Δύση και το Ισλάμ. Ο μακροπρόθεσμος στόχος θα πρέπει να είναι η ένωση των Ορθόδοξων χωρών, η δημιουργία Βαλκανικής "Αυτοκρατορίας" (Βαλκανικό Ορθόδοξο κράτος από τα Ορθόδοξα Βαλκανικά κράτη) η οποία θα πάρει πίσω τα Βυζαντινά εδάφη που κατέλαβε η Τουρκία, η ένωση των Ορθόδοξων χωρών με την Ρωσία, και η Ελλάδα θα πρέπει να στηριχτεί στην Ορθοδοξία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ενα τόσο καλό 1ο σχόλιο, γιατί δεν καταλήγει σε μια καλή συζήτηση και προκαλείται μια συζήτηση χωρίς νόημα? Μπράβο στον Κίμων. Μια απάντηση είναι ότι για να γίνει αυτό δεν πρέπει να παίρνουν μίζες για τα όπλα. "είναι πολλά τα λεφτά Άρη"

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.