17/6/09

Ανάγκη επίλυσης των «εκκρεμών» διενέξεων στο Αιγαίο

Την ανάγκη επίλυσης των διενέξεων στο Αιγαίο, τις οποίες χαρακτηρίζει «εκκρεμείς», έθεσε ενώπιον της υποεπιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Βουλής ο νέος υφυπουργός Εξωτερικών Φίλιπ Γκόρντον, ο οποίος στο παρελθόν είχε προκαλέσει έντονες αντιδράσεις για τις απαράδεκτες θέσεις που παρουσίασε για την Κύπρο.
Στην κατάθεσή του ενώπιον των μελών της υποεπιτροπής, την οποία παρακολούθησαν δεκάδες διπλωμάτες, λομπίστες και δημοσιογράφοι, παρουσιάστηκε διαφοροποιημένος από τις απόψεις που εξέφρασε ως μέλος του Ινστιτούτου Μπρούκιγκς και φρόντισε να επαναλάβει τις θέσεις του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα για την Κύπρο, την Αρμενία και το Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Ο κ. Γκόρντον χαρακτήρισε στρατηγική περιοχή το Αιγαίο και τόνισε πως η επίλυση των διαφορών για το θέμα αυτό θα μειώσει τις προοπτικές για αύξηση των στρατιωτικών εντάσεων μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας.

Ο νέος υφυπουργός που αντικατέστησε τον Ντάνιελ Φριντ, επέλεξε να συμπεριλάβει στο κεφάλαιο για την Τουρκία την ενθάρρυνση προς την Αγκυρα για «να κάνει βήματα που θα ενδυναμώσουν τις σχέσεις της με τους γείτονές της, όπως είναι η επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης και η ομαλοποίηση των σχέσεων με την Αρμενία, συμπεριλαμβανομένης της ειλικρινούς διερεύνησης της τραγικής ιστορίας των δύο χωρών».

Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο κ. Γκόρντον σημείωσε ότι η Ουάσιγκτον συνεχίζει να υποστηρίζει τις διαπραγματεύσεις. Ο Αμερικανός υφυπουργός πιστεύει ότι η επίλυση του Κυπριακού θα έχει τρομερή επιρροή στην περιοχή και θα ενισχύσει την ειρήνη, τη δικαιοσύνη και την ευημερία στην Κύπρο ανοίγοντας τον δρόμο της Αγκυρας προς την Ευρώπη. Επίσης θα βοηθήσει στη βελτίωση των σχέσεων του ΝΑΤΟ με την ΕΕ και θα αφαιρέσει μία πηγή τριβής μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας.

Ο κ. Γκόρντον επανέλαβε τα λόγια του προέδρου Ομπάμα ότι οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να προσφέρουν οποιαδήποτε βοήθεια ζητήσουν τα μέρη καθώς αυτά εργάζονται προς μία δίκαιη και διαρκή διεθέτηση που θα επανενώσει την Κύπρο σε μία διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία.

Ο Αμερικανός υφυπουργός είπε ότι η Ουάσιγκτον υποστηρίζει την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ, και προσέθεσε πως αυτό θα συμβεί μόλις επιλυθεί το πρόβλημα της ονομασίας. Επιθυμούμε, είπε, να δούμε αυτό το θέμα να επιλύεται σύντομα. Ο κ. Γκόρντον αποκάλυψε ότι ο αναπληρωτής υπουργός Τζέιμς Στάινμπεργκ μετέφερε στην Αθήνα και τα Σκόπια την αμερικανική επιθυμία για εξεύρεση μίας αμοιβαία αποδεκτής λύσης μέσω της διαδικασίας του ΟΗΕ.
Μ. ΙΓΝΑΤΙΟΥ - ΕΘΝΟΣ

16 σχόλια:

  1. "Ο/Η East είπε...

    Η Ελλάδα πρέπει να ενισχύσει με κάθε τρόπο τους Ορθόδοξους Αλβανούς, και τους Έλληνες της Αλβανίας. Η Ελλάδα πρέπει να ενθαρρύνει την επανα-Χριστιανοποίηση των Αλβανών, οι οποίοι εξισλαμίστηκαν βίαια λόγω των Οθωμανών. Ήδη μεγάλο μέρος του Αλβανικού πληθυσμού, μετά το 1990, ξαναέγιναν Ορθόδοξοι. Η Ελλάδα πρέπει να στηρίξει με κάθε τρόπο τους Ορθόδοξους Αλβανούς, οι οποίοι είναι αδέλφια μας. Το Ισλάμ είναι εντελώς ξένο στην Αλβανική κουλτούρα. Ορθόδοξη Αλβανία σημαίνει ειρήνη και αδελφοσύνη στα Βαλκάνια, και σημαίνει ότι η Βαλκανική ιδέα γα δημιουργία Βαλκανικού κράτους, έρχεται πιο κοντά."


    Σε πρόλαβα East

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δεν υπάρχει σύνδεση της επαναλειτουργίας της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης και των Ελληνοτουρκικών διαφορών. Εξάλλου η λειτουργία της Θεολογικής Σχολής καθώς και η αναγνώριση του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως ως οικουμενικού θεσμού είναι καταφανέστατα από πολιτική άποψη προς το συμφέρον των ΗΠΑ στην Ανατολική Ευρώπη. Από πνευματική άποψη και μόνο είναι κάτι επωφελές για μας τους Ορθοδόξους αλλά ποτέ δεν συγχέουμε τα πολιτικά με τα πνευματικά. Άρα εφ όσον νοιάζονται οι ΗΠΑ να «κτίσουν γέφυρες» με τους δικούς τους όρους στην Ουκρανία, ορίστε ας ασκήσουν τις πιέσεις σ’ αυτούς που έχουν την δυνατότητα να κάνουν κάτι. Εμείς είμαστε άλλο κράτος διαφορετικό απ’ την Τουρκία και δυστυχώς δεν έχουμε καμιά επιρροή εκεί.
    Όσο για τα Σκόπια… Όλοι θέλουν μια αμοιβαία επωφελή λύση όπως και εμείς άλλωστε. Αλλά δεν είναι και μεγάλο πρόβλημα για μας αν δεν επιλυθεί το θέμα. Άλλωστε δεν είμαστε εμείς που εξαρτόμαστε από τα Σκόπια για εισδοχή σε διεθνείς θεσμούς ασφαλείας. Οπότε άλλοι είναι αυτοί που πρέπει να κάνουν συμβιβασμούς.
    Για την Κύπρο δε από μια κακή λύση και αποδοχή της Τουρκικής επικυριαρχίας σε όλο το νησί είναι καλύτερη μη λύση μιας και τώρα ποια η Κύπρος είναι μέλλος της Ε.Ε. και τεχνολογικά πλέον δεν ισχύει εκείνη η παλιά ρήση «Η Κύπρος βρίσκεται μακριά». Άρα γιατί να προτρέχουμε αν δεν έχουμε να κερδίσουμε κάτι;

    Ελευθέριος Β.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. East,

    Αρτζη, μπούρτζη και λουλάς...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Δεν μπορώ να καταλάβω τίς εμμονές
    που έχουν μερικοί άνθρωποι με την ''ορθοδοξία''.
    Πρέπει κάποια στιγμή να μάθει ο κόσμος πώς οι παππάδες είναι αυτοί οι οποίοι συνέβαλαν στο να συρικνωθεί ο Ελληνισμός και το Αρχαίο Ελληνικό πνεύμα.
    Μετά την σύλληψη , καταδίκη,του Θεανθρώπου, και είσοδο του Ιουδαισμού στον Ελλαδικό χώρο ώς θρησκεία,οι υποτειθέμενοι ''χριστιανοι''
    κατέστρεψαν οτι θύμηζε το παραλθόν.
    Εχτισαν τις εκκλησίες τους πάνω στους Αρχαιοελληνικούς ναούς αφού πρίν τους κατέστρεψαν,
    έκαψαν την βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας,βίασαν και σκότωσαν ,
    σαν τους χειρότερους εγκληματίες ,
    για να επιβάλλουν την νέα θρησκεία.
    Αφού την επέβαλλαν με τους παραπάνω τρόπους επεκτάθηκαν σιγα
    σιγά σε όλη την Ευρώπη με διαφορετικό όνομα, (καθολικοί) κι έπειτα σε όλη την νέα ήπειρο, αφανίζοντας σχεδόν τους ιθαγενείς.
    Οι Ελληνες μαζί με τους Κινέζους έχουμε να δείχνουμε ενα τεράστιο παρελθόν,και είναι κρίμα να καλύπτουμε τις βρωμιές μας διαστρεβλώνοντας και αποκρύπτοντας την ιστορία μας.
    Σήμερα μέρος της διεκδικείτε απο τους Σκοπιανούς,άυριο η υπόλοιπη θα διεκδικηθεί απο κάποιους άλλους
    γείτονες και η φυλή μας θα μείνει με τούς παππάδες να είναι υπηρέτες των Αμερικανοεραίων .
    Αρκετά λοιπόν με την ορθοδοξία τους παππάδες τις λιτανίες και την μιζέρια. πολλοί απο εμάς βγάζουμε σπυριά.

    ευχαριστώ για την φιλοξενία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ανώνυμε "17 Ιούνιος 2009 3:17 μμ" πραγματικά πρέπει να έχεις μεγάλο σπυρί στον εγκέφαλο με αυτά που γράφεις.Και την βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας οι χριστιανοί;Συστήνω πολύ διάβασμα και Clearasil τρείς φορές τη μέρα για την περιπτωσάρα σου.

    Ανδρέας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ζητώ συγνώμη απο τον ''επίτροπο''Ανδρέα αλλά ο μοναδικός τρόπος για να επιβληθεί ο χριστιανισμός -σκοταδισμός,ήτανε να
    καταστραφεί η γνώση ,η πραγματική
    γνώση και επιστήμες,που ανθούσαν μέχρι τότε στην λεκάνη της Μεσογείου, τότε που τα Ελληνικά ήταν παγκόσμια γλώσσα.
    Η φωτιά και το τσεκούρι, από τότε ήταν πιο δυνατά απο το φώς και την πέννα.
    Εάν δεν μετέφραζαν οι Αραβες φίλε επίτροπε Ανδρέα όσα Αρχαιοελληνικά συγκράμματα είχαν απομείνει σήμερα δέν θα είχαμε τίποτε γραπτό που να μας συνδέει με την τότε εποχή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Αναγκη επιλυσης των εκκρεμων διενεξεων στο Αιγαιο ? Βεβαιωτατα.
    1.Να αρθει το casus belli
    2.Να εφαρμοσει στο ακεραιο η Τουρκια τις υποχρεωσεις της οσον αφορα την επανεισαγωγη λαθρομεταναστων στο εδαφος της .
    3. Να ισχυσει το αυτοδιοικητο Ιμβρου και Τενεδου σε συνδυασμο με μετρα παλινοστησης οσων Ιμβριων και Τενεδιων επιθυμουν να ζησουν στην γη των προγονων τους

    και μετα συζηταμε για Αποκλειστικη Οικονομικη Ζωνη στο Αιγαιο Mr. Gordon.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Εμείς είμαστε στρογγυλοκαθισμένοι και εκτονονώμαστε γράφοντας αλλά τουλάχιστον ας προσπαθήσει ο καθένας να δει τα θέματα όσο γίνεται σφαιρικά.
    Η υπόθεση του Πατριαρχείου δεν είναι, αγαπητοί μου, υπόθεση των παπάδων και της εκκλησίας με τη στενή έννοια του όρου ,όπως το πάτε εσείς το ζήτημα.
    Το Πατριαρχείο και μάλιστα το μαχόμενο Πατριαρχείο που για μένα είναι υπόδειγμα αντοχής στο χρόνο ενός θεσμού μέσα σε εχθρικό περιβάλλον είναι από τους πυλώνες του διεθνούς Ελληνισμού,προσέξτε ! όχι του ελλαδισμού με την έννοια της χερσονήσου των 10 εκατομμυρίων κατοίκων.Η Ελλάδα των Βαλκανίων μετράει όσο είναι το μπόι της και για τούτο γράφετε και μαρτυράτε όλοι σας και ανησυχείτε αφού είναι λογικό μια Τουρκία 6πλάσια να μας φέρνει σε δύσκολη θέση εκμεταλλευόμενη τις περιστάσεις.Η Τουρκία δεν φοβάται αυτό αλλά το φορέα του διεθνούς Ελληνισμού που πολύ θα ήθελε να τον έχει σύμμαχό της στις περιστάσεις αλλά υπό τον έλεγχό της.
    Πολύ θα ήθελε να είχε τώρα σαν Τούρκο απεσταλμένο για τις συνομιλίες με την Ε.Ε. κάποιον που να λεγόταν Ιωάννης ή Κωνσταντίνος ή Παράσχος και να ήταν μέλος της Ελληνικής ομογένειας της Κων/νούπολης και όχι τον Αχμέτ,τον Ρετζέπ και δε συμμαζεύεται.
    Η Τουρκία φτώχυνε σε κόσμο μετά το '22 και μετά το '55 και το ξέρει. Όχι ότι δεν έχει καλούς διπλωμάτες για να την εκπροσωπήσουν αλλά τώρα χρειάζεται την κοσμοπολίτικη και πολλά δικτυωμένη ομογένεια.
    Ο Τούρκος όσο και να πάει στο Yale θα παραμείνει Τούρκος. Αν αλλάξει , δεν θα παραδέχεται την πατρίδα των στρατηγών όπως την διαμόρφωσαν πλέον.
    Το Πατριαρχείο λοιπόν παίζει ρόλο που βγαίνει κατά πολύ από τα στενά πλαίσια του κτηρίου στη φτωχική συνοικία του Φαναρίου.
    Το θέλουν όλοι.
    Το θέλουν οι Αμερικανοί επειδή ελπίζουν ότι κάποια στιγμή δι αυτού θα μπορούν να ελέγχουν την ανάπτυξη της Ορθοδοξίας ,του μόνου χριστιανικού δόγματος που αντέχει στην πλημμυρίδα του ισλαμισμού, αφού ο Καθολικισμός φθίνει.
    Το θέλει η Ρωσσική πολιτική ελίτ επειδή το Πατριαρχείο Μόσχας παρά την μεγάλη του και απόλυτη επιρροή σε 250 εκατ. Ρωσσογενείς δεν μπορεί να επεκτείνει τηνεπιρροή του πιο ευρέως γιατί είναι Ρωσσικό...
    Είναι σε κόντρα με τη Ρωσσική εκκλησία και την εποχή αυτή χαρτογραφεί ο καθένας τους τις ζώνες επιρροής του..
    Σας φαίνονται πολύ θρησκευτικά αυτά; Kαι όμως γίνονται.
    Γιαυτό και για άλλους ακόμη λόγους που δεν μπορούμε να τους αναφέρουμε όλους εδώ θα πρέπει να το σκεπτόμαστε διπλά όταν μιλάμε για το Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως.
    Αγαπητοί μου όταν μιλάμε εμείς για Ελλάδα ο νους πάει στην αρχαία Αθήνα , τον Αριστοτέλη ,τον Αλέξανδρο.
    Όταν μιλούν οι ξένοι εννοούν ένα ζηλόφθονο και χρυσοπληρωμένο με κοινοτικά κονδύλια κράτος που δε λέει να ξεκολλήσει,όταν όμως μιλούν θεσμοί όπως το Πατριαρχείο, οι Έλληνες των Η.Π.Α., οι εφοπλιστές του Λονδίνου, οι Έλληνες διεθνείς επιστήμονες τότε όλοι τεντώνουν το αυτί τους είτε μας αρέσει είτε όχι.
    Ευχαριστώ για την προσοχή σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Απαντώ στον "17 Ιούνιος 2009 3:17 μμ" σε γενικές γραμμές.

    Την Βιβλιοθήκη της Αλεξανδρείας έκαψαν οι κατακτητές της Αιγύπτου Μωαμεθανοί κατ' εισήγση των Εβραίων της Αιγύπτου.

    Ο Πασάς εδήλωσε ότι αν η Βιβλιοθήκη έχει βιβλία για το Κοράνι, τότε δεν χρειάζεται διότι το Κοράνι τα εμπεριέχει. Αν πάλι δεν έχει βιβλία για το Κοράνι, τότε πρέπει να καεί γιατί είναι άχρηστη.

    Αυτό τον καιρό μελετώ το βιβλίο του Γεωργίου Μούρτου "Οι αν-ορθόδοξιο της Ορθοδοξίας", σας το συνιστώ!

    Ευμένης ο Καρδιανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Κι εγώ προς Ανώνυμο "17 Ιούνιος 2009 3:17 μμ" :
    Να σε πληροφορήσω για κάτι πολύ απλό που σου διαφεύγει : Οι αρχαίοι είναι αυτοί που έγιναν Χριστιανοί, λαϊκοί και κληρικοί μάλιστα.Πρόκειται για τους ίδιους ανθρώπους, δεν ήταν άλλοι οι μεν άλλοι οι δε.Ακριβώς επειδή οι αρχαίοι Έλληνες ήταν σπουδαίοι και ήξεραν, διάλεξαν τον χριστιανισμό.Αυτοί οι ίδιοι άφησαν τις προηγούμενες θρησκ. αντιλήψεις τους, οι οποίες, έτσι κι αλλιώς, είχαν αρχίσει να φθίνουν προ πολλού.Γι' αυτό κι οι χριστιανικοί ναοί είναι χτισμένοι πάνω στους αρχαίους ναούς.Γιατί ήταν οι ίδιοι άνθρωποι που συνέχισαν να θεωρούν ιερό, το μέρος που θεωρούσαν και πριν, με μια φυσική συνέχεια.
    (Και για τα σπυριά, όχι clearasil,καλύτερα ομοιοπαθητική!)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. East
    Απο λαμακιες καλα πας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Συμφωνώ απόλυτα με τον 6:55 εκτός από την κατάληξή του στην παρένθεση.

    Νομίζω ότι ειναι εκτός θέματος να επεκταθούμε. Ούτε έχει πολύ 'ψωμί' νομίζω η συζήτηση με τους αρχαιολάτρες. Ισως να κάνω και λάθος...μπορεί να υπάρχουν αγαθές προθέσεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Μονο που τωρα επιασε πατο ο χριστιανισμος και χρειαζεται αλλαγη επιγοντως. Αλλα ξεχασα, μιας κι οι χριστιανοι ειναι ενθεοι κομμουνιστες (η οι κομμουνιστες αθεοι χριστιανοι, ουτως η αλλως κι οι δυο 'φιλοσοφιες' ειναι ιουδαικης προελευσης, Θεος, Σατανας, Καπιταλισμος, Κομμουνιστικη ουτοπια κλπ) ειναι αδυνατον να δεχθουν οτι κανουν λαθος κι οτι ηρθε η ωρα να τα μαζευουν και να πανε στο κοντυνοτερο μουσειο. Τελοσπαντων εχουν γελιο ολοι αυτοι που προσπαθουν να πεισουν οτι ειναι ακομα ζωντανοι αν και πλεον εκλειπουν οι συνθηκες που τους δημιουργησαν. Η Ελλαδα γεματη απο τετοιους, αριστεριστες που ζουν 30 με 40 χρονια πριν, Παπαρηγα που ζει στον ψυχρο πολεμο, παπαδαριο που ζει στην ανατολικη ρωμαικη αυτοκρατορια. Ελεος πια. (Οσο για τη μαμα Ρωσια με την οποια απειροι παραμυθιαζονται στην Ελλαδα, εκει στην εκκλησια μονο κατι απορες ογδονταρες πανε, το ξερω απο πρωτο χερι).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Πλησιάζει ο καιρός. Όλα είναι υπολογισμένα από τους γνωστούς - άγνωστους με μαθηματική ακρίβεια.

    Κάτι όμως δεν έχουν υπολογίσει..

    www.new-byzantium.blogspot.com

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Δεν υπάρχουν εκρεμμότητες στο Αιγαίο. Έχουν όλα λυθεί. Τα έχει υπογράψει η γνωστή χανούμ, τα έχουν καταπιεί ο ανύπαρκτος χοντρός και ο Γεώργιος ο Περιχαρής και Ευδαίμων, απλά δεν έχουν ανακοινωθεί ακόμη, είναι ζήτημα προετοιμασίας της κοινής γνώμης, αν και με τον τρόπο που χειρίστηκαν την τοποθέτηση του Μεγάλου Βεζύρη στη Λάρισα δείχνουν ότι ούτε αυτήν τελευταία υπολογίζουν πολύ πολύ, στα ίσια και παλληκαρίσια τον φύτεψαν, λίγα τσιφτετέλια ακόμα στην TV μερικά δημοσιεύματα ακόμα όπως αυτό σήμερα στο ΒΗΜΑ ότι δεν τρέχει τίποτα τυπικά είναι όλα, λίγο το δημοσίευμα του Ηρακλείδη στα ΝΕΑ ότι όλα είναι τέλεια στις Ε/Τ σχέσεις και αυτό ήτανε. Δεν είμαστε δορυφόρος, δεν είμαστε προτεκτοράτο, δεν είμαστε υπό ομηρία, υπό casus belli, είμαστε τουλάχιστον ελβετία...λουξεμβούργο... Πόσο ντρέπομαι...
    ΙοΠ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Συμαχια !! ΔΟΥΡΙΟΣ ΙΠΠΟΣ .Εφιαλτικη η μη αντιδραση

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.