19/6/09

Θερμοί συμπαραστάτες στο αίτημα της επιστροφής των Γλυπτών οι Αυστραλοί


Στο προσκήνιο η διαμάχη
Να διεκδικήσει δικαστικά την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα προτρέπει τη χώρας μας ο πρώην πρωθυπουργός της Αυστραλίας Μάλκολμ Φρέιζερ, με την ευκαιρία των εγκαινίων του νέου Μουσείου της Ακρόπολης, το Σάββατο.
«Εδώ έχουμε να κάνουμε με μια ειδική περίπτωση. Ο λόρδος Έλγιν, χρησιμοποιώντας την ιδιότητά του ως πρεσβευτή της Βρετανίας στην Κωνσταντινούπολη, κατόρθωσε να κλέψει τα μάρμαρα, προκαλώντας μάλιστα και σημαντικές ζημιές και να τα στείλει στην ιδιωτική του έπαυλη. Είχε στόχο να τα οικειοποιηθεί και να αποκομίσει προσωπικά κέρδη» δήλωσε.
Με αφορμή τα εγκαίνια του μουσείου, το θέμα της επιστροφής των Γλυπτών βρίσκεται σχεδόν καθημερινά στο επίκεντρο των συζητήσεων στην Αυστραλία. Πρόσφατα, ένας άλλος πρώην πρωθυπουργός, ο Γκοφ Ουίτλαμ δήλωσε:
«Το νέο Μουσείο της Ακρόπολης δίνει στο Βρετανικό Μουσείο την ευκαιρία να διορθώσει ένα από τα μεγάλα σφάλματα της ιστορίας. Δεν υπάρχει πλέον καμία δικαιολογία για τη διατήρηση της συλλογής στην Πινακοθήκη Νταβίν στο πίσω μέρος του Βρετανικού Μουσείου, τώρα που τα γλυπτά μπορούν να ενοποιηθούν και να εκτεθούν με τα λοιπά σωζόμενα γλυπτά της Ακρόπολης».
Παράλληλα, ο κ. Γιώργος Βαρδάς, μέλος της Κίνησης «Αυστραλοί Υπέρ της Επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα», κάλεσε την Ελλάδα να διεκδικήσει «πιο δυναμικά» την επιστροφή τους. «Τώρα που η Ελλάδα απέκτησε αυτό το υπέροχο Μουσείο της Ακρόπολης, επιβάλλεται να διεκδικήσει δυναμικά τα Γλυπτά και η εκστρατεία της να ξεκινήσει αμέσως» δήλωσε.
Την ίδια ώρα, τα αυστραλιανά μέσα ενημέρωσης εξακολουθούν να δίνουν σημαντική προβολή στο Μουσείο της Ακρόπολης.
Το τηλεοπτικό δίκτυο SBS έκανε σύντομο αφιέρωμα στα εγκαίνια, τονίζοντας το γεγονός ότι τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν τη στιγμή που τμήματα της ζωφόρου του Παρθενώνα βρίσκονται στο Βρετανικό Μουσείο. Αντικαθιστούνται από γύψινα εκμαγεία, ώστε ο επισκέπτης να έχει πλήρη άποψη της εικόνας που παρουσίαζαν αρχικά, ανέφερε το αφιέρωμα, στο πλαίσιο του οποίου παρουσιάστηκαν συνεντεύξεις του επικεφαλής αρχιτέκτονα του μουσείου Μπερνάρ Τσουμί, του διευθυντή του μουσείου Δημήτρη Παντερμαλή και του υπουργού Πολιτισμού Αντώνη Σαμαρά.
Ο παρουσιαστής του σταθμού σχολίασε πως το Μουσείο αποτελεί με την ύπαρξή του ικανό επιχείρημα για τον επαναπατρισμό των γλυπτών του Παρθενώνα. Εξάλλου και ο γραπτός Τύπος αναφέρεται στο Μουσείο με ιδιαίτερα θετικά σχόλια. Τα δημοσιεύματα παραθέτουν δηλώσεις των Αντώνη Σαμαρά και Μπερνάρ Τσουμί και δίνουν το χρονικό της ιστορίας του Παρθενώνα και της αφαίρεσης των Γλυπτών από τον Έλγιν. Δίνονται επίσης πληροφορίες για το νέο Μουσείο της Ακρόπολης μαζί με εντυπωσιακές φωτογραφίες.
Newsroom ΔΟΛ

3 σχόλια:

  1. ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ – ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΣ – ΗΜΕΡΙΔΑ
    Απογοητευμένος ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας,γιατί όπως δήλωσε,η Αμμόχωστος δεν μπορεί να επιστρέψει στα χέρια των νόμιμων κατοίκων της. Σε χαιρετισμό του στην Ημερίδα «Επαρχία Αμμοχώστου – Διοικητική Αναβάθμιση – Το όραμα μας για το μέλλον», ο Πρόεδρος Χριστόφιας διαβεβαίωσε πως θα καταβάλει ``κάθε ειλικρινή προσπάθεια ώστε οι απευθείας συνομιλίες που έχω αρχίσει με τον κ. Ταλάτ το Σεπτέμβριο του 2008 να οδηγήσουν στον τερματισμό της κατοχής της πατρίδας μας και στην εξεύρεση δίκαιης λύσης του προβλήματος η οποία να είναι προς όφελος του συνόλου του λαού μας.`` Αναφερόμενος στις απευθείας διαπραγματεύσεις υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε πως ``στις συναντήσεις που έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι τώρα έχουμε κατορθώσει συγκλίσεις σε ορισμένα θέματα, αλλά έχουμε επίσης εντοπίσει και διαφορές για τις οποίες συνεχίζουμε τις προσπάθειες με αισιοδοξία, επειδή πιστεύω ότι με το διάλογο και με την καλή θέληση θα υπερπηδήσουμε τα προβλήματα και θα βρούμε λύσεις βασισμένες στη λογική που θα διασφαλίζουν την ενότητα της χώρας.`` Σε σχέση με την οικονομική κρίση, ο Πρόεδρος Χριστόφιας ανέφερε πως οι επιπτώσεις στην κυπριακή οικονομία είναι ηπιότερες ``χάρις στο ισχυρό θεσμικό πλαίσιο που θωρακίζει την ανθεκτικότητα της οικονομίας μας``. ``Πιστεύουμε ότι το μικτό οικονομικό σύστημα που ακολουθεί η Κύπρος αποτελεί τον καλύτερο μηχανισμό άμυνας για την αντιμετώπιση μεγάλων οικονομικών κρίσεων όπως αυτή που διανύουμε σήμερα``, συμπλήρωσε.

    ΠΗΓΗ:LEMESOSNEWS

    Βασίλης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πριν από λίγο διάβασα στην ιστοσελίδα http://www.liako.gr/news/home/9151-fyrom-mpakogiani.html οτι οι Σκοπιανοί ανακοίνωσαν ότι το αεροσκάφος που επρόκειτο να μεταφέρει τον υπουργό εξωτερικών κ. Μιλόσοσκι στην Κέρκυρα και το οποίο αναγράφει «Δημοκρατία της Μακεδονίας» έπαθε βλάβη και έτσι ο κ. Μιλόσοσκι θα χρησιμοποιήσει άλλο μέσο. Άγνωστο παραμένει αν οι Σκοπιανοί υποχώρησαν στο συγκεκριμένο θέμα προφασιζόμενοι βλάβη, μετά από πιέσεις που δέχθηκαν σε διπλωματικό επίπεδο από την ελληνική κυβέρνηση, μετά το θόρυβο που δημιούργησε η απόφαση του ελληνικού υπουργείου εξωτερικών να επιτρέψει «κατ’ εξαίρεση» την προσγείωση αυτού του αεροσκάφους σε ελληνικό έδαφος, αλλάζοντας την έως τώρα τακτική του ελληνικού κράτους.

    Η απόφαση του ελληνικού υπουργείου εξωτερικών να επιτρέψει την «κατ’ εξαίρεση» προσγείωση του Σκοπιανού αεροσκάφους με διακριτικά με το όνομα «Μακεδονία» σε ελληνικό αεροδρόμιο προκάλεσε την ερώτηση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ κ. Λοβέρδου προς την υπουργό εξωτερικών κ. Μπακογιάννη. Ο κ. Λοβέρδος κατηγόρησε την κ. Μπακογιάννη ότι τηρεί εκ διαμέτρου αντίθετη στάση με αυτή της ελληνικής κυβέρνησης και ότι δημιουργεί έτσι αρνητικά προηγούμενα.Μένει να επαληθευθεί.

    Αντιδράσεις υπήρχαν και από το Πανελλήνιο Μακεδονικό Μέτωπο του κ. Παπαθεμελή.

    Βασίλης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. γιατι να μη τα παρουμε δανεικα και αγυριστα και να αφησουμε τη βρετανια να τα διεκδικησει δικαστικα ?

    φοβομαστε μηπως βαλει τη τουρκια να στελενει περισσοτερους μεταναστες ή μηπως δεν μας υποστηριξει στην Κυπρο ?

    προσπαθω να θυμηθω που μας παρειχε υποστηριξη και στο μυαλο μου ερχεται μονο η εξαρθρωση της 17Ν

    h

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.