28/6/09

Η Κυπριακή Δημοκρατία, τα εύσημα και η Τουρκία

Οι Τούρκοι φωνάζουν δυνατά, καθαρά και διεκδικητικά τους αταλάντευτους στόχους τους κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας και ο Δ. Χριστόφιας… υπόσχεται (!) ότι θα τα βρει με τον υποτελή Ταλάτ, τον κλητήρα της τουρκικής κατοχής της Κύπρου. Ούτε το καθαρό μήνυμα ότι η Τουρκία δεν θα μπορέσει ποτέ να υλοποιήσει τους κατ’ εναντίον μας στόχους της, δεν φαίνεται να πέρασε στον Μπαρόζο ο Δ. Χριστόφιας. Απλώς, ας συγκριθούν πώς πολιτεύονται Χριστόφιας και Ερντογάν, για να καταλάβει όλους τους σκεπτόμενους και ανησυχούντες Έλληνες μαύρη απελπισία. Αλλά λησμονούμεν: Εμείς έχουμε εισπράξει ξανά τα άχρηστα εύσημα του καλού παιδιού και του πρόθυμου μαθητή…

Κυβέρνηση και κόμματα πανηγυρίζουν μετά την επίσκεψη του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο. Παραγνωρίζουν, βέβαια, ότι ο Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο ήρθε στο νησί μας για να ευχαριστήσει τον Πρόεδρο Χριστόφια για την υποστήριξη της Λευκωσίας στην επανεκλογή του. Από μια σκοπιά, η επίσκεψη Μπαρόζο ήταν σημαντική αφ’ εαυτής, αφού η ιδιότητά του διαζωγράφιζε το ενδιαφέρον της ΕΕ για το Κυπριακό. Όσα ο Μπαρόζο δήλωσε κατά την 24ωρη επίσκεψή του συνιστούν θεωρητική ενθάρρυνση των ηγετών των δύο κοινοτήτων στην αναζήτηση λύσης του Κυπριακού. Όμως, η επίσκεψή του πρέπει να κριθεί και εκ του πρακτικού αποτελέσματος και από την πολιτική κεφαλαιοποίηση, που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και η Κυβέρνησή του θα έπρεπε να κάνουν. Με απλά λόγια: Τι συγκεκριμένα ζήτησε ο Δ. Χριστόφιας από τον Μπαρόζο στην αναζήτηση λύσης του Κυπριακού, η οποία να θεμελιώνεται και να συνάδει προς τις αρχές της ΕΕ, στην οποία ανήκουμε ως ισότιμο και πλήρες μέλος;
Δεν γνωρίζουμε ούτε και οι πολιτικοί αρχηγοί γνωρίζουν, αφού ακόμα και ο κατεξοχήν στυλοβάτης της πολιτικής Χριστόφια, ο Ν. Αναστασιάδης, παραπονιέται ότι δεν ενημερώνεται από τον Πρόεδρο. Αν κρίνουμε, όμως, απ' όσα δημόσια είπε ο Δ. Χριστόφιας, φαίνεται ότι αρκέστηκε να κάνει το καλό παιδί και τον καλό και πειθήνιο μαθητή, αφού υποσχέθηκε στον Μπαρόζο να κάνει ό,τι μπορεί με τον κατοχικό Ταλάτ για την επίλυση του Κυπριακού. Ποιο μήνυμα πέρασε στους ξένους διπλωμάτες και στη διεθνή κοινή γνώμη, διά των διεθνών πρακτορείων ειδήσεων; Ότι Χριστόφιας - Ταλάτ, ως δύο ισότιμοι ηγέτες, τώρα προσπαθούν να επιλύσουν μια μεταξύ τους κωμική διαφορά, που διαρκεί 35 χρόνια και γι’ αυτό έχουν τις ευλογίες, την παρότρυνση και ενθάρρυνση και της ΕΕ. Ο Μπαρόζο τους υπέδειξε ότι τώρα είναι καιρός και τώρα είναι η ευκαιρία για λύση, ώστε το νέο κράτος με μια φωνή να ακούγεται στην Ευρώπη. Και φυσικά, ο Μπαρόζο απέδωσε τα εύσημα στους Χριστόφια και Ταλάτ για τις προσπάθειές τους.
Πώς προωθήθηκαν οι θέσεις της ελληνικής πλευράς; Γιατί η Τουρκία εξαφανίστηκε κυριολεκτικά από τις δηλώσεις Μπαρόζο - Χριστόφια; Τι σημαίνει «θα την παροτρύνουμε» να σεβαστεί τις υποχρεώσεις της; Ο Μπαρόζο είπε στο ΡΙΚ, ότι η Τουρκία είναι μια περήφανη χώρα που δεν πρέπει να την αντιμετωπίζουμε επιθετικά! Και ο Δ. Χριστόφιας δεν αντέδρασε και να παρατηρήσει έντονα στον Μπαρόζο ότι η Τουρκία, που αναιδέστατα απαιτεί να ενταχθεί την ΕΕ, κατέχει το 37% της Κύπρου και διά του εποικισμού αποβλέπει στη δημογραφική αλλοίωση και στην πολιτική της κατάλυση και εξαφάνιση. Αλλά πώς να γίνει τούτο, αφού ο Δ. Χριστόφιας συνεχώς αποενοχοποιεί την κατοχική Τουρκία, στο πλαίσιο της ολέθριας πολιτικής του περί κυπριακής λύσης. Καμία άξια λόγου αναφορά στις δεσμεύσεις της Τουρκίας έναντι της ΕΕ και της Κύπρου. Την ώρα που ο Χριστόφιας εναβρυνόταν με τις αβρές επιδαψιλεύσεις του Μπαρόζο, στις Βρυξέλλες ο Ερντογάν, ως νεο-Οθωμανός σουλτάνος, επετίθετο υβριστικά κατά της Γαλλίας και της Γερμανίας, καθώς και εναντίον «στενόμυαλων και λαϊκιστών» Ευρωπαίων πολιτικών.
Όμως ο Ερντογάν, όπως και ο υπουργός Εξωτερικών Νταβούτογλου και κυρίως ο υπεύθυνος των διαπραγματεύσεων Τουρκίας-ΕΕ Εγκεμέν Μπαγίς, με αλαζονεία και προκλητικότητα, ξεκαθάρισαν ΔΗΜΟΣΙΑ τις απαιτήσεις της Τουρκίας: Δύο λαοί, δύο κράτη, δύο Πρόεδροι, δύο Κοινοβούλια, δύο εκπαιδευτικά συστήματα, δύο κρατικές δομές, δύο Δημοκρατίες. Στις κατ’ ιδίαν επαφές τους, οι Τούρκοι διαμήνυσαν ευθέως στην ΕΕ ότι στοχεύουν στην εξαφάνιση της Κυπριακής Δημοκρατίας, αφού το νέο κράτος, λένε, θα προέλθει από παρθενογένεση. Οι Τούρκοι φωνάζουν δυνατά, καθαρά και διεκδικητικά τους αταλάντευτους στόχους τους κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας και ο Δ. Χριστόφιας… υπόσχεται (!) ότι θα τα βρει με τον υποτελή Ταλάτ, τον κλητήρα της τουρκικής κατοχής της Κύπρου. Ούτε το καθαρό μήνυμα ότι η Τουρκία δεν θα μπορέσει ποτέ να υλοποιήσει τους κατ’ εναντίον μας στόχους της, δεν φαίνεται να πέρασε στον Μπαρόζο ο Δ. Χριστόφιας. Απλώς, ας συγκριθούν πώς πολιτεύονται Χριστόφιας και Ερντογάν, για να καταλάβει όλους τους σκεπτόμενους και ανησυχούντες Έλληνες μαύρη απελπισία. Αλλά λησμονούμεν: Εμείς έχουμε εισπράξει ξανά τα άχρηστα εύσημα του καλού παιδιού και του πρόθυμου μαθητή…
σημερινη

1 σχόλιο:

  1. ......Τα παραπάνω αποτελούν το περίγραμμα του σχεδίου και πριν ετοιμασθεί ένα πλήρες και λεπτομερές σχέδιο για όλα τα ζητήματα, είναι αναγκαίο και ορθό να καταλήξουμε σε οριστική και τελική συμφωνία για τη βασική ιδέα. Είμαστε βέβαιοι ότι η τουρκική κοινότητα θα κάνει κάθε δυνατή θυσία σ'αυτό το ζήτημα.

    Υπάρχει τώρα το ερώτημα ποια πολιτική θα ακολουθηθεί στην περίπτωση που οι Έλληνες συνεχίσουν την παρούσα κατάσταση, δηλαδή, την de fαctο κατάργηση του συντάγματος. Πιστεύουμε ότι αν οι Έλληνες συνεχίσουν αυτή την πολιτική, στόχος της τουρκικής κοινότητας πρέπει και πάλι να είναι η εγκαθίδρυση μιας χωριστής Δημοκρατίας. Η τουρκική κοινότητα δεν μπορεί πλέον να ανεχθεί τη συνέχιση αυτής της κατάστασης πραγμάτων. Μόνο εάν η τουρκική κοινότητα δεν μπορεί να προχωρήσει ανοικτά στην κατάλυση του συντάγματος, θα αναγκασθεί να προχωρήσει με αργότερο ρυθμό στον τελικό σκοπό.

    1. Για να αντιμετωπίσουμε το πρώτο ενδεχόμενο, πρέπει να προετοιμασθεί το ταχύτερο δυνατόν ένα λεπτομερές σχέδιο, το οποίο θα τεθεί σε εφαρμογή.
    2. Για να κάνουμε ακόμα πιο δύσκολη στους Έλληνες την εφαρμογή του συντάγματος σε κάθε τομέα, πρέπει να γίνουν πιο δραστήριες ενέργειες από τον τύπο. Το φυσικότερο αποτέλεσμα μιας τέτοιας δράσης θα είναι ότι όλα τα μέλη της τουρκικής δημόσιας υπηρεσίας, στηριζόμενα στα καθήκοντά τους και στο σύνταγμα, θα συγκρουσθούν με τους Έλληνες και στην περίπτωση αυτή το συμβούλιο της τουρκικής κοινότητας πρέπει να διαθέτει τα αναγκαία οικονομικά μέσα.
    3. Στο οικονομικό πεδίο, για να γίνει αυτόνομη η τουρκική κοινότητα και να διασφαλισθεί η επιτυχία του πρώτου σχεδίου, πρέπει να ιδρύσουμε χρήσιμες βιομηχανίες. Εφόσον αυτές οι βιομηχανίες θα μποϋκοταρισθούν από τους Έλληνες, πρέπει να εξασφαλίσουμε αγορές στην Τουρκία για να μπορέσουν να επιβιώσουν.
    4. Για να αναζωογονηθεί οικονομικά η τουρκική κοινότητα και να προετοιμασθεί για την εφαρμογή του πρώτου σχεδίου, είναι απαραίτητο να δημιουργηθούν γρήγορα στενοί δεσμοί μεταξύ Κύπρου και μητέρας πατρίδας, ιδιαίτερα δια θαλάσσης (ferry-boat κλπ.) και ν'αυξηθεί όσο γίνεται ο πληθυσμός των Τούρκων του νησιού με την είσοδο δήθεν τουριστών από την Τουρκία.
    5. Η τουρκική κοινότητα, αφού ολοκληρώσει αυτές τις προετοιμασίες από οικονομικής, στρατιωτικής και ηθικής
    πλευράς, θα επωφεληθεί της ευκαιρίας μιας συνταγματικής κρίσης που θα δημιουργήσουν οι Έλληνες για να πετύχει ορισμένα αποτελέσματα.

    Μέχρι τότε οι Έλληνες θα μας δώσουν πολλές ευκαιρίες σ'αυτό το θέμα κι είναι φανερό από τώρα ότι τις περισσότερες ευκαιρίες θα μας τις δώσουν με τη συμπεριφορά τους.

    Λευκωσία, 14.9.1963
    (δρ. Fasil Κutchuk)
    Αντιπρόεδρος της Δημοκρατίας
    (Rauf Denktash)
    Πρόεδρος της Τουρκικής Κοινοτικής Συνέλευσης
    .......

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.