16/6/09

Καταγγελία της τουρκικής άσκησης στα κατεχόμενα

Η Κυπριακή Δημοκρατία έχει προβεί στα απαραίτητα διαβήματα τόσο προς τον ΟΗΕ όσο και προς την ΕΕ, για να καταγγείλει τη διεξαγωγή τουρκικής άσκησης, η οποία παραβιάζει την κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας, δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου.Είπε, επίσης, ότι η άσκηση πιθανόν να σχετίζεται με τις έρευνες της Κύπρου για εντοπισμό κοιτασμάτων υδρογονανθράκων, επισημαίνοντας ότι, εάν τελικά τελεσφορήσουν αυτές οι έρευνες και θα υπάρχει το όποιο όφελος, μέσα από τη λύση του Κυπριακού αυτό το όφελος θα πηγαίνει και στους Ε/κ και στους Τ/κ.

Ο κ. Στεφάνου είπε ότι ''σήμερα έχει αρχίσει η άσκηση της Τουρκίας, όπως την ονομάζουν, έρευνας και διάσωσης, η οποία παραβιάζει την κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας, τον εναέριο και θαλάσσιο χώρο''.
''Για τούτο το λόγο, η Κυπριακή Δημοκρατία έχει ήδη προβεί στα απαραίτητα διαβήματα, τόσο προς τον ΟΗΕ όσο και προς την ΕΕ, για να καταγγείλει αυτό το συγκεκριμένο γεγονός'', είπε.

Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Στεφάνου είπε ότι η άσκηση φέρει την ονομασία ''ενός Τούρκου στρατιώτη, ο οποίος σκοτώθηκε το 1974, κατά τη διάρκεια της εισβολής στην Κύπρο'', προσθέτοντας ότι η άσκηση θα διαρκέσει ''μερικές ημέρες''.
''Η ουσία είναι πως η Τουρκία συνεχίζει να παραβιάζει και τα χωρικά ύδατα και τον εναέριο χώρο και ασφαλώς την κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας, για αυτό και εμείς κάνουμε τα διαβήματά μας, καταγγέλλοντας αυτό το γεγονός'', πρόσθεσε.

Ερωτηθείς εάν συμμετέχουν στην άσκηση τα κατοχικά στρατεύματα, ο κ. Στεφάνου είπε ότι δεν είναι σε θέση στο παρόν στάδιο να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες για την τουρκική άσκηση, σημειώνοντας ότι, ''είτε συμμετέχουν είτε δεν συμμετέχουν, δεν είναι αυτό που συνιστά τόσο την παραβίαση όσο το ίδιο το γεγονός''.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο κ. Στεφάνου είπε ότι η άσκηση, εξ όσων είναι ενήμερος, διεξάγεται στην περιοχή της Καρπασίας.

Οσον αφορά τον αριθμό των παραβιάσεων, ο κ. Στεφάνου είπε ότι δεν γνωρίζει συγκεκριμένο αριθμό, προσθέτοντας ότι ''έτσι και αλλιώς η πραγματοποίηση αυτής της άσκησης στον θαλάσσιο και εναέριο χώρο της Κύπρου, αποτελεί παραβίαση από μόνη της αυτή η ενέργεια''.

Σε ερώτηση εάν η άσκηση είναι σχετική με τις έρευνες της Κύπρου για εντοπισμό κοιτασμάτων υδρογονανθράκων, ο κ. Στεφάνου είπε ότι ''μπορεί και να είναι''.
''Αλλά δεν είναι η πρώτη φορά που γίνονται τέτοιου είδους παράνομες ασκήσεις στην Κύπρο. Αυτό θα πρέπει να το σημειώσουμε. Νομίζω ότι, είτε σχετίζεται είτε όχι, αυτό που μετρά είναι η παρανομία της Τουρκίας, την οποία αναδεικνύουμε, υποδεικνύουμε και για αυτό κάνουμε και τα διαβήματά μας'', πρόσθεσε.

Κυριαρχικό δικαίωμα η εκμετάλλευση της ΑΟΖ
Σε ερώτηση για τις δηλώσεις του λεγόμενου υπουργού εξωτερικών των κατεχομένων Χουσεΐν Οζκιούρκιουν για την εκμετάλλευση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κύπρου, ο κ. Στεφάνου είπε ότι ''είναι κυριαρχικό δικαίωμα της κάθε χώρας να ερευνά στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της και αυτό κάνει η Κυπριακή Δημοκρατία, ασκώντας τα κυριαρχικά της δικαιώματα, στα πλαίσια του διεθνούς νόμου και στα πλαίσια του Δικαίου της Θάλασσας''.

''Μάλιστα, έχουμε πει κιόλας ότι, εάν τελικά τελεσφορήσουν αυτές οι έρευνες και θα υπάρχει το όποιο όφελος, μέσα από τη λύση του Κυπριακού αυτό το όφελος θα πηγαίνει και στους Ε/κ και στους Τ/κ, στον κυπριακό λαό. Αν θέλετε, αυτό είναι και ένα επιπλέον κίνητρο να συνεχίσουμε τη σκληρή προσπάθεια, να συνεχίσουμε τις διαπραγματεύσεις, έτσι ώστε να καταλήξουμε σε δίκαιη, βιώσιμη και λειτουργική λύση, να επανενώσουμε τον τόπο μας και μαζί, Ε/κ και Τ/κ, να απολαύουν των αγαθών και των ωφελημάτων που προκύπτουν από τη λύση, περιλαμβανομένης και της εκμετάλλευσης των πιθανολογούμενων κοιτασμάτων αερίου''.

Ερωτηθείς για δημοσίευμα της εφημερίδας ''Χουριέτ'' περί ένταξης της Καρπασίας στις ''κόκκινες γραμμές'' στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό, ύστερα από πληροφορίες ότι πιθανόν να υπάρχουν κοιτάσματα ορυκτού πλούτου στην περιοχή, ο κ. Στεφάνου είπε ότι δεν μπορεί να σχολιάζει δημοσιεύματα, διότι ''δεν μπορούμε να γνωρίζουμε εάν είναι αξιόπιστα ή όχι''.

''Παρά, ως Κυβέρνηση, να μπαίνουμε σε μία διαδικασία και μία διελκυστίνδα δηλώσεων και αντιδηλώσεων από φημολογίες και εικασίες, προτιμούμε να παραμείνουμε σοβαροί και υπεύθυνοι'', πρόσθεσε.

Σε ερώτηση εάν υπάρχει ανοικτή γραμμή μεταξύ της Λευκωσίας και της Αθήνας, και εάν η Εθνική Φρουρά βρίσκεται σε επιφυλακή με αφορμή την άσκηση, ο κ. Στεφάνου είπε ότι ''όπως κάνουμε και τα διαβήματα, η Κυπριακή Δημοκρατία εξασκεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα και νομίζω από εκεί και πέρα δεν χρειάζεται να πούμε οτιδήποτε άλλο''.

Ερωτηθείς εάν η κυπριακή Κυβέρνηση ενημερώνει την ελληνική Κυβέρνηση για το θέμα, ο κ. Στεφάνου απάντησε: ''Δεν νομίζω ότι χρειάζεται οτιδήποτε περισσότερο από αυτό που υπάρχει μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Ελληνικής Δημοκρατίας και των δύο Κυβερνήσεων''.
ΣΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.