19/6/09

Επίσκεψη Ερντογάν στη σκιά των προκλήσεων

Ως εθιμοτυπική αντιμετωπίζεται από το Μέγαρο Μαξίμου η κατ’ ιδίαν συνάντηση που θα έχει αύριο το απόγευμα ο πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής με τον Τούρκο ομόλογό του κ. Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με αφορμή τα εγκαίνια του Νέου Μουσείου της Ακρόπολης. Οι προσδοκίες είναι ελάχιστες, όπως βεβαιώνουν αρμόδιες διπλωματικές πηγές, και για το λόγο αυτό επιχειρείται η επικοινωνιακή υποβάθμιση του γεγονότος, που σε άλλη συγκυρία θα αντιμετωπιζόταν ως μείζονος διπλωματικής σημασίας.
Η πρόσφατη δημόσια αναφορά του Τούρκου πρωθυπουργού σε «πολίτες του στη Θράκη» ενόχλησε εντονότατα την κυβέρνηση, που χθες δέχθηκε εξίσου αρνητικά μηνύματα από την Αγκυρα, με επίκεντρο το Ανατολικό Αιγαίο. Υπερπτήσεις τουρκικών μαχητικών στο Αγαθονήσι και το Φαρμακονήσι και παρεμβάσεις στη διεθνή δύναμη αντιμετώπισης της λαθρομετανάστευσης ήταν το «κρεσέντο» της προκλητικότητας της τουρκικής αεροπορίας, παραμονές της επίσκεψης του κ. Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα.

Η αρχή έγινε νωρίς το πρωί, όταν ένα σλοβακικό αεροσκάφος, που περιπολούσε μεταξύ Σάμου και Κω για εντοπισμό λαθρομεταναστών, δέχτηκε προτροπή από χειριστή τουρκικού ραντάρ να απομακρυνθεί από την περιοχή, με τον ισχυρισμό ότι είχε εισέλθει στον τουρκικό εναέριο χώρο. Το πλήρωμα του αεροσκάφους της FRONTEX αγνόησε την προτροπή, καθώς βρισκόταν νοτίως της Σάμου εντός του FIR Αθήνας, αλλά αυτό δεν αναιρεί τη σημασία της τουρκικής πρωτοβουλίας. Διπλωματικές πηγές εξηγούν ότι τους τελευταίους μήνες γίνεται διαρκώς τέτοιου περιεχομένου ενημέρωση σε ξένα αεροσκάφη, ενώ όταν πρόκειται για ελληνικά διατυπώνονται ακόμη και απειλές αναχαίτισης.

Λίγες ώρες αργότερα δύο τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη πέταξαν πάνω από το Αγαθονήσι και το Φαρμακονήσι σε ύψος 800 και 500 μέτρων αντίστοιχα, ενώ άλλη μια υπερπτήση σημειώθηκε αργά το απόγευμα. Η ατμόσφαιρα στις σχέσεις Αθήνας-Αγκυρας είναι έτσι κι αλλιώς βαριά λόγω της τουρκικής άρνησης να εφαρμόσει το πρωτόκολλο επανεισδοχής λαθρομεταναστών. Για το θέμα αυτό επισκέφθηκε το τουρκικό υπουργείο Εσωτερικών ο γενικός γραμματέας του ελληνικού υπουργείου Εσωτερικών, πρέσβης κ. Κωνσταντίνος Μπίτσιος. Μετέφερε στους Τούρκους συνομιλητές του το μήνυμα ότι η μη συμμόρφωση της Αγκυρας στη συμβατική της υποχρέωση θα επηρεάσει αρνητικά τις ενταξιακές της διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ενωση. Η φράση του ότι αποτελεί «παιχνίδι με τη φωτιά» η επιμονή στη μη εφαρμογή του πρωτοκόλλου εκλήφθηκε από τουρκικά μέσα ενημέρωσης ως ευθεία απειλή και πυροδότησε επικριτικά σχόλια.

Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Κ. Καραμανλής θα θέσει στον Τούρκο ομόλογό του το πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης, ζητώντας συνεργασία, ενώ θα επισημάνει την ανάγκη ύφεσης στο Αιγαίο και τη βούλησή του για υιοθέτηση μέτρων που μπορούν να συμβάλουν προς αυτή την κατεύθυνση. Η τουρκική κυβέρνηση εμφανίζεται διατεθειμένη να επιτρέψει την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, θέτοντας ως προϋπόθεση την αποδοχή του τουρκικού αιτήματος για εκλογή των μουφτήδων στη Θράκη.

ΣΠΑΝΟΥ ΑΓΓΕΛΙΚΗ

Ελεύθερος Τύπος

10 σχόλια:

  1. Στο σημερινό ΒΗΜΑ (19/6/2009) δημοσιεύεται άρθρο σχετικά με την λαθρομετανάστευση με τίτλο: ««Δικό σας πρόβλημα οι μετανάστες». Η στάση της ΕΕ ανοίγει τον δρόμο στην έσχατη λύση αντιμετώπισης του προβλήματος που πρέπει άμεσα χωρίς καθυστέρηση να χρησιμοποιήσει η χώρα μας και που εφαρμόσθηκε στην Ιταλία με επιτυχία. ΤΗΝ ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΧΡΗΣΗ ΤΩΝ ΟΠΛΩΝ. Το άρθρο ανφέρει:

    «Χλιαρή υποδοχή επιφύλαξαν χθες οι ευρωπαίοι ηγέτες στις εκκλήσεις του Πρωθυπουργού να αντιμετωπίσει με κοινές δράσεις η ΕΕ το πρόβλημα της παράνομης μετανάστευσης, θωρακίζοντας τα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης. Ο κ. Κ. Καραμανλής, με τη συμπαράσταση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, επέβαλε στην ατζέντα της Συνόδου Κορυφής που άρχισε χθες στις Βρυξέλλες και το ζήτημα αυτό αλλά, με εξαίρεση τους ηγέτες των μεσογειακών χωρών που αντιμετωπίζουν ανάλογα προβλήματα, όλοι οι άλλοι παρέμειναν αδιάφοροι και δεν έδειξαν διατεθειμένοι να διοργανώσουν άμεσες δράσεις για την ανακοπή του κύματος των λαθρομεταναστών που ολοένα φουσκώνει.

    Οι ευρωπαίοι ηγέτες, και κυρίως εκείνοι των ισχυρών και των βόρειων κρατών-μελών, δεν έδειξαν πρόθυμοι να εγκρίνουν επιπλέον κονδύλια σε περίοδο κρίσης για πιο άμεσες δράσεις και πολιτικές, προτιμώντας να ρίξουν το βάρος της προσοχής τους στις παρασκηνιακές μεθοδεύσεις που έπρεπε να σχεδιαστούν για να επανεκλεγεί ο κ. Μπαρόζο στην ηγεσία της Επιτροπής.

    Το ίδιο θέμα μονοπώλησε και τη Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος που προηγήθηκε του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και στην οποία συμμετείχε ο κ. Καραμανλής, χωρίς όμως να κατορθώσει να προκαλέσει ευρεία συζήτηση για το ζήτημα της παράνομης μετανάστευσης. Οπως άλλωστε δήλωσε και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, σε δηλώσεις που έκανε μετά τη Σύνοδο του ΕΛΚ, τους ηγέτες απασχόλησε ιδιαίτερα η διεθνής οικονομική κρίση και κυρίως το πρόβλημα της ανεργίας, ενώ για το πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης επισήμανε:

    «Χρειάζονται κοινές άμεσες δράσεις για την αντιμετώπισή του. Αλλωστε είναι ένα θέμα κοινό, ευρωπαϊκών διαστάσεων, που δεν αφορά μόνο τις χώρες που πλήττονται άμεσα και που σε τελική ανάλυση σηκώνουν και το μεγαλύτερο βάρος».

    O κ. Καραμανλής ζήτησε χθες το βράδυ τον λόγο και στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, επισημαίνοντας τη σοβαρότητα της κατάστασης. Στο κείμενο, όμως, των συμπερασμάτων που θα επικυρωθούν σήμερα από τους ευρωπαίους ηγέτες συμπεριλήφθηκαν μόνο γενικές αναφορές, χωρίς να υπάρξει κάποιου είδους πίεση προς την Τουρκία για να εφαρμόσει τις συμφωνίες επανεισδοχής, όπως ζήτησε ο Πρωθυπουργός. Ο κ. Καραμανλής πρότεινε επίσης να υπάρξουν επιπλέον κονδύλια για τη χρηματοδότηση άμεσων δράσεων, αλλά και τη σύσταση Ευρωπαϊκού Γραφείου Υποστήριξης για το Ασυλο. Ταυτόχρονα επανέλαβε τη πρότασή του για περαιτέρω ανάπτυξη των επιχειρήσεων της FRΟΝΤΕΧ στην περιοχή, περιλαμβανομένης της σύστασης ενός τοπικού παραρτήματος για το Αιγαίο, μετατρέποντας στην πραγματικότητα τα θαλάσσια σύνορα της χώρας μας σε ευρωπαϊκά σύνορα.»

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Γιατί να μην ακυρωθεί ευγενικά έστω και αυτή η εθιμοτυπική συνάντηση? Έτσι σαν ελάχιστο δείγμα δυσαρέσκειας και αξιοπρέπειας.

    Μήπως φοβόμαστε ότι θα αρχίσουν τις παραβιάσεις? Αφού ούτως ή άλλως αλωνίζουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. {Η τουρκική κυβέρνηση εμφανίζεται διατεθειμένη να επιτρέψει την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, θέτοντας ως προϋπόθεση την αποδοχή του τουρκικού αιτήματος για εκλογή των μουφτήδων στη Θράκη}

    Αυτά είναι δύο θέματα που δεν συνδέονται γιατί απλά το Οικουμενικό Πατριαρχείο πλέον δεν μπορεί να λειτουργήσει σαν τοπική εκκλησία αφού ουσιαστικά δεν υπάρχει εκκλησίασμα. Άρα το Οικουμενικό Πατριαρχείο μόνο σαν παγκόσμιος θρησκευτικός θεσμός με ιδιαίτερη σημασία για το σύνολο της χριστιανοσύνης μπορεί να αντιμετωπιστεί από το τουρκικό κράτος. Άρα το τουρκικό κράτος εφ’ όσον θέλει να παίξει ένα ρόλο «γέφυρας των πολιτισμών» πρέπει να αποδείξει ότι δεν αισθάνεται απειλούμενο από ένα οικουμενικό χριστιανικό θεσμό και να επιτρέψει την λειτουργία του «φυτωρίου στελεχών» αυτού του θεσμού, που είναι η Θεολογική Σχολή της Χάλκης.

    Η λειτουργία των θρησκευτικών ιδρυμάτων των Ελλήνων πολιτών μουσουλμάνων το θρήσκευμα διέπεται από τις δεσμεύσεις της ελληνικής πολιτείας έναντι της Διεθνούς Κοινότητας που είναι καταγεγραμμένες σε διεθνείς συνθήκες και για 90 χρόνια χωρίς προβλήματα έχει εξασφαλιστεί η λειτουργία αυτών των τοπικών μουσουλμανικών θεσμών στην Ελλάδα. Απόδειξη για αυτό είναι ότι οι Έλληνες μουσουλμάνοι ζουν και ακμάζουν στις εστίες τους. Άρα δεν υπάρχει θέμα καταπίεσης και είναι τουλάχιστον αστείο να ενδιαφέρεται η Τουρκία για μουσουλμάνους μεν έλληνες πολίτες που δεν έχουν όμως καμιά ιστορική καταγωγή συνδεόμενη με το τουρκικό έθνος μιας και υπήρξαν πολίτες της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και όχι της τουρκικής δημοκρατίας όπως και όλοι σχεδόν οι έλληνες χριστιανοί στο θρήσκευμα.

    Τώρα αν κινηθούμε στο πλαίσιο των αναζήτησης πολιτιστικών δεσμών θα μπορούσε αύριο ο κύριος Μεντβέντεφ (η ακόμα χειρότερα λόγο του εκρηκτικού ταμπεραμέντου του ο κύριος Πούτιν) ως διάδοχος της Τσαρικής Ρωσίας να αξιώσει από τον κύριο Ερντογάν την επαναλειτουργία της Ιεράς Μονής «Παναγίας Σουμελά» στον Πόντο. Δηλαδή πραγματικά μιλάμε για άνοιγμα των ασκών του Αιόλου. Αυτό επιδιώκουν με τις πράξεις τους οι φίλοι τούρκοι;

    Άρα μονομερώς η Τουρκία θα λύσει το θέμα της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης ή θα αφήσει το Πατριαρχείο να σβήσει ελλείψει στελεχών. Αλλά αν η επιλογή της είναι η τελευταία φυσικά και θα χρεωθεί στο μητρώο της όταν θα προσπαθεί να παίξει τον ρόλο της «γέφυρας των πολιτισμών». Ας σκεφτούν εκεί στην Άγκυρα και τις εξηγήσεις που θα χρειαστεί να δώσουν στους Αμερικανούς για τις ανατροπές των σχεδιασμών τους στην Ανατολική Ευρώπη (βλέπε Ουκρανία)… Ας κάνει λοιπόν ότι χρειάζεται η Τουρκία για ένα θέμα που αφορά μόνο εκείνη και ας μην ψάχνει να βρει αμοιβαιότητα εκεί που δεν υπάρχει γιατί η ίδια με πράξεις δεκαετιών την κατέστρεψε.-

    Ελευθέριος Β.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Σε φωτογραφίες σαν αυτήν που έχετε βάλει σε αυτό το άρθρο φαίνεται σε τι επίπεδο νοημοσύνης βρίσκεται ο πρωθυπουργός της Ελλάδας.

    Να μην πατήσει ο Ερντογάν στην Ελλάδα. Ποιος ο λόγος; Άλλωστε Τούρκοι και Παρθενώνας δεν ταιριάζουν με κάμία δύναμη (ειδικά αν σκεφτεί κανείς σε τι βαθμό έφταφαν οι καταστροφές των Τούρκων στο μνημείο αυτό).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Συμφωνώ με τον Rook. Μπορεί ο Μαρωζίνης εάν ενθυμούμαι καλώς βορβάδισε την Ακρόπολη με τα κανόνια του... αλλά ο υπαίτιος ήταν ο Τούρκος. Το επαναλαμβάνω επικοινωνούμε με τις ηλεκρονικές διευθύνσεις των υπουργείων, κομμάτων και βουλευτών θέτοντας τις σκέψεις και τα ερωτήματά μας! Αλλιώς μη περιμένουμε να αλλάξει τίποτα μένοντας άπραγοι.

    Ιόλαος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Και μαμάει και δέρνει και σκούζει... Αυτός είναι πρωθυπουργός...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ο Καραμανλής, τώρα νομίζει ότι κάνει διπλωματία ;
    ο κεμαλοϊσλαμιστής θα μολύνει το μουσείο μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. για τους λαθρομετανάστες,ως μόνη λύση φαίνεται η ιταλική στάση που θα 'ναι και μήνυμα προς Τουρκία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ιόλαε,
    η επικοινωνία-δήλωση έντονης δυσαρέσκειας
    σε βουλευτές και κόμματα, είναι η μόνη που θα είχε σίγουρα αποτέλεσμα, καθώς η απώλεια ψήφων και συνεπώς καρέκλας, είναι το μόνο που τους καίει!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. paidia pisteuw pws to thema gia to anoigma tis theologikiw sxolis tis Xalkis den einai toso simantiko oso to thema tis tourkikis ipikootitas tou patriarxi, gia na gineis tourkos ipokoos prepei na ipiretiseis ston tourkiko strato,tous ellines tis kwnstantinoupolis tous stelnoun sta metwpa me tous kourdous posoi na glitwsoun kai na pane na ginoun patriarxres.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.