17/6/09

Ανοίγουν μέτωπα με Τουρκία και Ε.Ε.

Η κυβέρνηση με μεγάλη καθυστέρηση αποφάσισε να ανοίξει μέτωπα προς την Ε.Ε. και την Τουρκία προκειμένου να αντιμετωπιστεί -ή καλύτερα να περιοριστεί- το μείζον θέμα της ανεξέλεγκτης πλέον εισδοχής λαθρομεταναστών στη χώρα.

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, στο Συμβούλιο Κορυφής της προσεχούς Πέμπτης, η ελληνική κυβέρνηση θα επιμείνει ότι το θέμα της λαθρομετανάστευσης αλλά και της χορήγησης ασύλου πρέπει πλέον να πάρει τη μορφή μόνιμης κοινοτικής πολιτικής, με τη διάθεση των ανάλογων κοινοτικών πόρων για την υλοποίηση των μέτρων.

Οι κυριότερες αντιδράσεις σ' αυτή την ελληνική θέση (την οποία υποστηρίζουν και άλλες, μεσογειακές κατά κύριο λόγο, χώρες που αντιμετωπίζουν ανάλογα προβλήματα) προέρχονται κυρίως από τη Γερμανία, η οποία αντιδρά στην προοπτική χρηματοδότησης μιας κοινοτικής πολιτικής. Και αυτό γιατί η Γερμανία, όπως και οι υπόλοιποι Βορειοευρωπαίοι εταίροι έχουν λύσει το πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης στις χώρες τους -σε βάρος των χώρων εισδοχής όπως η Ελλάδα- από το 2003.

Υπενθυμίζεται ότι στην απόφαση του «Δουβλίνου 2» το 2003 η Ελλάδα συναποφάσισε -επί ζημία της- ότι λαθρομετανάστης που θα πιάνεται σε ευρωπαϊκή χώρα θα «επιστρέφεται» στην ευρωπαϊκή χώρα από την οποία μπήκε στην Ε.Ε. (όπως η Ελλάδα), η οποία θα φροντίζει για την επαναπροώθησή του.

Καθώς λοιπόν ο κόμπος έχει φτάσει στο χτένι, η κυβέρνηση επιμένει να διατίθενται κοινοτικοί πόροι από το Ταμείο Επιστροφών ώστε να διευκολύνεται η ταχεία επαναπροώθηση των λαθρομεταναστών (π.χ. το αεροσκάφος της FRONTEX για την επαναπροώθηση λαθρομεταναστών ενοικιάζεται από την Ελλάδα, η οποία παίρνει τα χρήματα από το κοινοτικό ταμείο).

Το δεύτερο μεγάλο μέτωπο, που ανοίγει υποχρεωτικά η Ελλάδα, είναι προς την Τουρκία, τη μεγάλη «πηγή» εισόδου λαθρομεταναστών στην Ελλάδα.

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα με την Τουρκία είναι δύο ειδών: ο μεγάλος αριθμός λαθρομεταναστών που αφήνει η Αγκυρα να περνούν ανενόχλητα από το έδαφός της για να φτάσουν στα ελληνικά νησιά του Αν. Αιγαίου, αλλά και η απροθυμία της Αγκυρας να εφαρμόσει και να τηρήσει τη συμφωνία επανεισδοχής λαθρομεταναστών που έχει υπογράψει το 2001 με την Ελλάδα.

Τα θέματα αυτά συζήτησε αναλυτικά επί διήμερο στην Αγκυρα ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών, πρέσβης Κ. Μπίτσιος. Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, η τουρκική πλευρά υποσχέθηκε ότι πολύ σύντομα θα αποδώσουν καρπούς τα μέτρα που θα πάρει προκειμένου να ανακοπούν οι ροές λαθρομεταναστών στην Ελλάδα. Είναι προφανές ότι η Αγκυρα θα επιχειρήσει στο επόμενο διάστημα να επιδείξει «καλή συμπεριφορά» στο θέμα αυτό, με στόχο να μην προστεθεί ένα ακόμα μείζον πρόβλημα στις ευρωτουρκικές σχέσεις. Παραμένει, όμως, άγνωστο για την ώρα αν η κυβέρνηση Ερντογάν θα προχωρήσει και στην υλοποίηση και εφαρμογή της Συμφωνίας του 2001 με την Ελλάδα για την επανεισδοχή στην Τουρκία λαθρομεταναστών.

Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, ο κ. Μπίτσιος επισήμανε στους Τούρκους συνομιλητές του ότι αν η Αγκυρα δεν λάβει άμεσα μέτρα τόσο στην είσοδο λαθρομεταναστών στα τουρκικά εδάφη και την προώθησή τους στην Ελλάδα αλλά και στην επανεισδοχή τους από την Ελλάδα, τότε είναι θέμα χρόνου να βρεθεί μπροστά σε μείζον ευρωτουρκικό ζήτημα. Παρατήρησε ακόμα ότι κατ' ανάγκην θα δημιουργηθεί «ένα τείχος» ανάμεσα στην Τουρκία και τα ευρωπαϊκά σύνορα, δηλαδή την Ελλάδα, καθώς η Ε.Ε. θέλει να αντιμετωπίσει δραστικά το θέμα της λαθρομετανάστευσης.

Στις δηλώσεις του ο κ. Μπίτσιος ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι στην περίπτωση κατά την οποία η Τουρκία γνωστοποιήσει τις ανάγκες της στην πάταξη της λαθρομετανάστευσης, τότε με αίτημα της Ελλάδας θα εξασφαλιστεί υποστήριξη στην Ε.Ε. Στην περίπτωση όμως που συνεχιστεί η παρούσα κατάσταση, τότε η Ελλάδα θα αναγκαστεί να φέρει το θέμα στην ημερήσια διάταξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Σε ερώτηση «αν αυτό είναι απειλή», ο κ. Μπίτσιος απάντησε: «Οχι, είναι ένα γεγονός».*
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

6 σχόλια:

  1. Το να είσαι ανθρωπιστής είναι πλεονέκτημα όμως μέχρι του σημείου να μην γυρίζει στο να γίνεσαι μετανάστης στην πατρίδα σου..Οπως τους φέρνουν στην Ελλάδα να τους στέλνουμε πίσω.Δεν κατάλαβα δλδ από όλους τους Ευρωπαίους οι μόνοι ανθρωπιστές είμαστε εμείς που πρέπει κουτσοί στραβοί στον Αγ. ΠΑντελεήμονα? Δλδοι Γερμανία Γαλλία για να μη πω ΙΤαλία που βύθιζε και τα καράβια τι είναι ?
    Και ας είναι ότι είναι εμείς τί είμαστε ο απόπατος του βαρελίου?
    Φτάνει πια εδώ δεν μιλάμε για ανθρωπισμό μιλάμε για εξισλαμισμό σε λίγα χρόνια σε σχέση και με την υπογεννήτικότητα που μας μαστίζει.
    Χριστίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. "Στις δηλώσεις του ο κ. Μπίτσιος ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι στην περίπτωση κατά την οποία η Τουρκία γνωστοποιήσει τις ανάγκες της στην πάταξη της λαθρομετανάστευσης, τότε με αίτημα της Ελλάδας θα εξασφαλιστεί υποστήριξη στην Ε.Ε. "

    Αυτό είναι το πειστικότερο επιχείρημα. Οι Τούρκοι ξέρουν να βγάζουν από την μύγα ξύγκι! Θα ζητήσουν τα μαλλιά της κεφαλής των για οικονομική υποστήριξη, η Ελλάδα θα πρέπει να πει "ναι", αφού το υπόσχεται ο κ. Μπίτσιος (αλήθεια, ο γιος του μακαρίτη Δημήτριου Μπίτσιου, πρώην ΥπΕξ, είναι;) και η λαθρομετανάστευση θα συνεχιστεί, διότι και αυτή είναι κερδοφόρα!!
    Κάποτε δεν τους πλήρωναν οι Αμερικανοί τεράστια ποσά για να μην καλλιεργούν την "παπαρούνα" και αυτοί και τα ποσά έπαιρναν και την παπαρούνα καλλιεργούσαν;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μας διαφεύγει το εξής. Οι λαθρομετανάστες εφόσον δεν θα βρίσκουν δουλειά θα προσπαθούν να βρουν διεξόδους να φύγουν. Δεν είναι εγκληματίες. Είναι βέβαια γεγονός ότι κλέβουν επειδή πεινούν. Επειδή στην Ελλάδα οι δουλειές είναι λιγοστές είτε υπάρχει είτε δεν υπάρχει κρίση η πλειονότητα των ανθρώπων αυτών θα φύγει. Δεύτερον πώς θα κάνουν παιδιά; Όταν οι τρεις στους τέσσερις λαθρομετανάστες είναι άνδρες! Θα μου πείτε πώς θα φύγουν; Καλή ερώτηση. Αλλά σίγουρα και αυτοί δεν θέλουν να μείνουν όταν δεν έχουν δουλειά και στέγη. Μια και οι περισσότεροι, αν όχι όλοι, έφυγαν από τις χώρες τους για μια καλύτερη τύχη και όχι να κάτσουν κάπου έχοντας χειρότερη τύχη.

    Ιόλαος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ιόλαος

    κανεις μεγαλο λαθος ,
    δεν προκειται να φυγουν,

    εχεις δει πολλους μαυρους να ψαχνουν για χειρωνακτικη εργασια ?

    θα δεις τι θα γινει και οταν καταλαβουν τι αστυνομευση εχουμε ?

    θα αφησουν τα σι ντι και θα πιασουν ναρκωτικα πορνεια που ειναι το χρημα,

    αλλα ουτε και οι αλλες φυλες γυριζουν ,
    θα βρουν δουλεια , θα ορμηξουν στην επαρχια και γενικα θα ζουν παρασιτικα αλλα καλθυτρεα απ'οτι στην πατριδα τους

    αλλα αυτο θα εχει σαν συνεπεια την υποβαθμιση ζωης αρκετων συμπολιτων μας καθως και επιβαρυνση του ηδη πασχοντος συστηματος υγειας και εκπαιδευσης

    για σκεψου λιγο και θα δεις

    h

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΧΡΙΣΤΙΝΑ πόσο δίκιο έχεις σε όσα λες. Δεν χρειάζεται να πω ότι συμφωνώ απόλυτα μαζί σου.
    Επρεπε να φτάσει ο κόμπος στο χτένι, να εξαγριωθεί ο κόσμος, να έχουμε γκετοποιηθεί, οι συμπλοκές με τους "αγαπητούς λαθρομετανάστες" να είναι συνεχείς, η εγκληματικότητα να φτάσει στα ύψη, ο κίνδυνος της δημόσιας υγείας να είναι τεράστιος, οι κάτοικοι του εφετείου να ζητούν ΟΜΑΔΙΚΑ άδεια οπλοφορίας, το βασικώτερο να τους έχουμε μαυρίσει στις ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ και άλλα πολλά για να ξυπνήσουν κάπως από τον ύπνο του δικαίου και βέβαια με τον φόβο να χάσουν και άλλες ψήφους μελλοντικά, για να γίνει κάτι, την ύστατη στιγμή, στο και πέντε.
    Πρέπει να το καταλάβουν ότι το πράγμα είναι πολύ σοβαρό για να μπει ένα ΤΕΛΟΣ, ΑΝΟΧΗ ΜΗΔΕΝ.
    Δεν είναι λύση τα στρατόπεδα, συνελήφθη παράνομος, άμμεση απέλαση με συνοπτικές διαδικασίες αφού γίνει προσυνενόηση με τις πρεσβείες των χωρών τους.
    Πρέπει να διαμαρτύρονται συνεχώς στην ΕΕ, στην Τουρκία για να μην ξεχνιέται το θέμα.
    ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΑΜΕΣΑ, Η ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΝΕΩΝ ΑΔΕΙΩΝ ΠΑΡΑΜΟΝΗΣ, ΜΕΧΡΙ ΝΕΩΤΕΡΑΣ (ΕΔΩ ΚΑΙ ΧΘΕΣ).
    Πρέπει να γίνει επανεξέταση σε όλες τις άδειες παραμονής, αν είναι νόμιμες, ποτε, που, πως και γιατί εκδόθηκαν.
    ΝΑ ΜΠΕΙ ΠΟΣΟΣΤΩΣΗ (%) ΣΕ ΣΥΝΟΛΟ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ ΚΑΙ ΠΟΣΟΣΤΩΣΗ ΑΝΑ ΕΘΝΙΚΟΤΗΤΑ ΣΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΤΩΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ.
    ΕΠ ΟΥΔΕΝΙ ΛΟΓΟ ΝΑ ΖΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΤΟΙΚΟΥΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΓΕΙΤΟΝΙΚΩΝ ΧΟΡΩΝ ΣΕ ΠΑΡΑΜΕΘΟΡΙΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ, ΝΟΜΟΥΣ.
    ΝΑ ΤΟΥΣ ΓΙΝΕΤΑΙ ΑΜΕΣΑ ΑΝΤΙΛΗΠΤΟ ΚΑΙ ΚΑΤΑΝΟΗΤΟ ΟΤΙ ΑΝ ΠΑΡΑΝΟΜΗΣΟΥΝ ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΕΛΑΧΙΣΤΟ, ΘΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΑΜΕΣΗ ΑΝΑΚΛΗΣΗ ΑΔΕΙΑΣ ΠΑΡΑΜΟΝΗΣ.
    ΝΑ, ΝΑ, ΝΑ, ΝΑ
    Υπάρχουν πολλά που μπορούν να γίνουν. Δεν πρέπει να περιμένουμε μόνο από ΕΕ. Και το κυριώτερο όχι να ζητάμε συνεχώς χρηματοδότηση για το οτιδήποτε γιατί στο τέλος θα μας βαρεθούν, δεν θα μας ακούνε και βέβαια το κυριώτερο : ΟΛΟΙ ΘΑ ΜΠΟΥΝ ΣΤΟΝ ΠΕΙΡΑΖΜΟ ΝΑ ΑΡΠΑΞΟΥΝ ΚΑΙ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΝΑ ΜΗΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΤΙΠΟΤΑ.
    Πρέπει να καταλάβουμε ότι αποφάσεις τύπου ΔΟΥΒΛΙΝΟ 2 (Και όσοι τις υπέγραψαν, όλοι ξέρουμε ποιος) είναι όχι μόνο επιζήμιες αλλά και ακρως επικύνδυνες και να προσπαθούν να βρουν τρόπο ακύρωσης ή μετατροπής τους. Τα κουτοπόνηρα των κουτόφραγκων που τα τρώει ο κάθε άσχετος πολιτικός (που χαρακτήρισα "άσεμνα" κατά την δήλωση πολλών).
    Οσο για εμάς τους ίδιους, όπου βρεθούμε κι όπου σταθούμε να γνωστοποιούμε το πρόβλημα. Είναι πολλοι που δεν έχουν καταλάβει τι γίνεται και κοιμούνται τον ύπνο του δικαίου. Οπως και πολλοί είναι που φοβούνται να μιλήσουν μην τυχόν και τους κατηγορήσουν ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ σαν εθνικιστές κλπ. Αν τα "αγαπητά" 2 αριστερά κόμματα θέλουν να συνεχίσουν να υπάρξουν καλό θα είναι να σταματήσουν εδώ και τώρα την άκριτη υποστήριξη των "δύστυχων" λαθρομεταναστών και να κοιτάξουν και λίγο τους δύστυχους ιθαγενείς. Γιατί αν εθνικιστής και ρατσιστής είναι έτσι όπως τον ορίζουν αυτοί, τότε εγώ είμαι αρχιρατσιστής, εθνικισταράς και φασιστόμουτρο του κερ@τ@ !!!!
    Ελπίζω να μην σας ζάλισα φίλοι μου, αλλά ΑΝΤΙΣΤΑΘΕΙΤΕ ΟΠΩΣ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΣΤΟΝ ΕΚΦΥΛΙΣΜΟ ΜΑΣ, ΣΤΗΝ ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ ΜΑΣ, ΣΤΟΝ ΑΦΑΝΙΣΜΟ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ και γράψτε στα παλιά σας τα παπούτσια αυτά που πρεσβεύουν όσοι τους υποστηρίζουν και τους υπερασπίζονται.......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Σιγά να μην άνοιμε μέτωπο η κυβέρνηση με τουρκία. Να της ανοίξει το αιγαίο νομότυπα προσπαθεί με το να την εντάξει στην ευρωπαϊκή ακτοφυλακή. Γιατί μη μου πείτε ότι υπάρχει περίπτωση να γίνει ευρωπαϊκή ακτοφυλακή στην περιοχή μας και να μην συμμετέχει η τουρκία. Δεν υπάρχουν εδώ άνδρες και γυναίκες που να το αρνηθούν ... άσε που το επιδιώκουν...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.