28/6/09

Περιορισμός δικαιοδοσίας των στρατοδικείων στην Τουρκία


Η Βουλή ενέκρινε νόμο που περιορίζει την εμβέλεια των στρατοδικείων.
Η τουρκική Εθνοσυνέλευση ενέκρινε νόμο που αποσκοπεί να ικανοποιήσει τα κριτήρια που θέτει η Ευρωπαϊκή Ένωση προκειμένου η Τουρκία να γίνει μέλος της και διασφαλίζει ότι οι στρατιωτικοί θα δικάζονται από πολιτικά δικαστήρια σε περιόδους ειρήνης και όχι από στρατοδικεία.

Ο νόμος, που εγκρίθηκε χθες Παρασκευή, προβλέπει ότι θα δικάζονται από πολιτικά δικαστήρια τα μέλη των ενόπλων δυνάμεων που κατηγορούνται για διάφορα ποινικά αδικήματα, όπως απειλές στη εθνική ασφάλεια, παραβιάσεις του συντάγματος, οργανωμένες ένοπλες οργανώσεις και προσπάθειες ανατροπής της κυβέρνησης, σύμφωνα με την ιστοσελίδα του κοινοβουλίου.

Ο τερματισμός της επιρροής που ασκεί ο στρατός στην πολιτική είναι ένα βήμα-κλειδί που η ΕΕ αναμένει ότι θα κάνει η Τουρκία προκειμένου να προωθήσει το φάκελό της για ένταξη.

Η αλλαγή στον ποινικό κώδικα αναφέρει επίσης ότι οι πολίτες δεν θα δικάζονται από στρατοδικεία, εκτός εάν η χώρα έχει κηρυχθεί σε κατάσταση στρατιωτικού νόμου ή πολέμου.

Δεν είναι σαφές εάν οι αλλαγές στον ποινικό κώδικα θα επηρεάσουν τη δίκη αξιωματικών του στρατού που κατηγορούνται σε σχέση με τη λεγόμενη υπόθεση Εργκένεκον, κατά την οποία διερευνάται η φερόμενη ύπαρξη ενός δεξιού δικτύου που σχεδίαζε την ανατροπή της κυβέρνησης.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.