20/6/09

«Χώρα διέλευσης η Τουρκία»


Ο μεγάλος φόβος της ελληνικής κυβέρνησης ήταν ότι χθες στη σύνοδο κορυφής δεν θα κατάφερνε να αποσπάσει παρά μόνο ευχολόγια από τους εταίρους της στο θέμα της λαθρομετανάστευσης. Η Τουρκία τελικώς κατονομάζεται στα συμπεράσματα του Συμβουλίου, γεγονός που αναμφίβολα αποτελεί επιτυχία της κυβέρνησης, ωστόσο θα απαιτηθούν και άλλες προσπάθειες στο μέλλον, ώστε να επιλύσουμε το πρόβλημα των λαθρομεταναστών που έρχονται από τα ανατολικά μας σύνορα.

«Η περάτωση των διαπραγματεύσεων για τις συμφωνίες επανεισδοχής (μεταξύ των) Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων με τις βασικές χώρες καταγωγής και διέλευσης, όπως η Τουρκία και η Λιβύη, αποτελεί προτεραιότητα», αναφέρεται στο τελικό κείμενο συμπερασμάτων της συνόδου κορυφής. Παράλληλα, τονίζεται ότι απαιτείται ενίσχυση της έμπρακτης συνεργασίας με τις χώρες αυτές και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καλείται να μελετήσει συγκεκριμένα μέτρα για την επίτευξη αυτού του στόχου. Εξίσου σημαντικό θεωρείται το γεγονός το Συμβούλιο ορίζει σαν μέρος της συνολικής ευρωπαϊκής κοινής εξωτερικής πολιτικής την ενίσχυση των συμφωνιών επανεισδοχής μεταξύ Ε.Ε. και τρίτων χωρών. Την Αθήνα ικανοποιεί επίσης και η διατύπωση ότι μέχρι ν’ αρχίσουν να ισχύουν οι ευρωπαϊκές συμφωνίες «θα πρέπει να εξακολουθούν να εφαρμόζονται δεόντως οι υφιστάμενες διμερείς συμφωνίες». Δηλαδή, συμφωνίες σαν αυτή που έχει υπογράψει η Ελλάδα με την Τουρκία απ’ το το 2001, αλλά στην πράξη δεν εφαρμόζεται λόγω της απροθυμίας της Τουρκίας.

Κατά τα άλλα, η μεγάλη κερδισμένη του Συμβουλίου Κορυφής είναι η Μάλτα, για την οποία αναφέρεται ότι η Κομισιόν θα πρέπει να αναλάβει πρωτοβουλίες για να τη βοηθήσει να αντιμετωπίσει το κύμα λαθρομεταναστών. Οσον αφορά τις υπόλοιπες χώρες που αντιμετωπίζουν ανάλογα προβλήματα, δηλαδή την Ελλάδα, την Ιταλία και την Κύπρο, το Συμβούλιο Κορυφής περιορίζεται να σημειώσει ότι «επείγει να καταβληθούν προσπάθειες για την αποτελεσματική πρόληψη και την καταπολέμηση της λαθρομετανάστευσης στα νότια θαλάσσια σύνορα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ούτως ώστε να αποτραπούν μελλοντικές ανθρώπινες τραγωδίες». Οδηγό για την αντιμετώπιση του προβλήματος θα πρέπει να αποτελέσει το Ευρωπαϊκό Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Ασυλο και η Παγκόσμια Προσέγγιση για τη Μετανάστευση. Τονίζεται δε ότι θα πρέπει να συνεχιστούν όλες οι δραστηριότητες για περιορισμό της λαθρομετανάστευσης στην περιοχή της δυτικής Μεσογείου και στα ανατολικά και νοτιοανατολικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Ωστόσο, το κλειδί για την ανακούφιση της Ελλάδας και των υπολοίπων μεσογειακών χωρών, δηλαδή η υποχρεωτική εσωτερική (στην Ε.Ε.) ανακατανομή των αιτούντων ασύλου, θα εξακολουθήσει να γίνεται σε εθελοντική βάση. Διπλωμάτες σημειώνουν ότι ειδικά αυτή την περίοδο, με την άνοδο των ακροδεξιών και εθνικιστικών κομμάτων που καταγράφηκε στις πρόσφατες ευρωεκλογές, είναι πολύ δύσκολο για οποιαδήποτε κυβέρνηση να ανακοινώσει στους πολίτες της ότι θα δεχτεί στο έδαφος της πρόσφυγες από άλλη χώρα μέλος.
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

4 σχόλια:

  1. η κυρια κατερινα ειχε προβλημα στο σπιτι της με τα ποντικια,
    ειχε γεμισει,
    φωναξε τον παπα να κανει ενα τρισαγιο ενα αγιασμο κατι τελος παντων,

    ο πατερ ανταποκριθηκε ,

    στο τελος τον ρωταει :

    και τωρα πατερ θα φυγουν να ησυχασω και εγω ?

    και ο πατερ λεει ,

    καλος ο αγισμος αλλα παρε και καμια γατα...

    οσον αφορα την τελευται παραγραφο,

    δηλαδη κριτηριο για τους μεταναστες ειναι ποσο θα ανεβουν οι ακροδεξιοι , οι εθνικιστες και οι αλλοι ακατονομαστοι του ερεβους!!!

    πολυ ωραια λογικη ,

    και που θα πετυχουν την ισσοροπια δηλαδη?
    δε μπορει θα εχουν κανει εκιμηση
    τι ποσοστο "εθνικιστικων " τασεων με ποσα εκατομυρια ?

    δηλαδη εκει που τεμνονται οι καμπυλες ειναι η χρυση τομη ?

    τους περναει καθολου απο το μυαλο οτι αυτα ισχυουν με τις παρουσες συνιηκες ?

    αν οι συνθηκες αλλαξουν ή απο τους μεταναστες ή απο τους γηγενεις δυσκολα θα βρεθει λυση και θα περασει καιρος μεχρι να ξαναισοροπησει το συστημα απο την αναταραχη ?

    h

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κύριε Καλεντερίδη,
    αντι να κάθεστε και να πουλάτε βιβλία, ηγηθείτε μυστικής κίνησης Οργάνωσης του Ελληνισμού επωφελεία του.
    Πόσα χρόνια ακόμα θα ζήσεις σ΄αυτόν τον ψεύτικο κόσμο;
    Είσαι Ποντιακής καταγωγής, που σημαίνει ότι έχεις στο πετσί σου βιώματα!
    Νομίζεις πως δεν υπάρχουν ακόμα Έλληνες να δώσουν και τη ζωή τους για τον Ελληνισμό;
    Δυστυχώς απαιτούνται άνθρωποι επώνυμοι όπως εσύ που θα γίνουν πόλοι έλξης για τους αμύητους.Αν μπορούσα μόνος μου να κάνω κάτι για τον Ελληνισμό...αλλά τι;
    Και να κάνω κάτι, στράφι θα πάει.Αφού οι Πόντιοι αρκούνται σε επιμορφωτικούς συλλόγους και τραγουδουδάκια, πάλι οι Αρκάδες, οι Αιτωλοακαρνάνες και οι Κρήτες θα μας σώσουν.
    ΠΡΟΧΩΡΑ!Δημιούργησε σωματείο με άσχετη κατεύθυνση, ας πούμε "ΦΙΛΟΙ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ", στρατολόγησε ανθρώπους ανεξαρτήτως πολιτικών και φιλοσοφικών πεποιθήσεων Αξιωματικούς, Υπαξιωματικούς, Ακαδημαϊκούς, εργάτες, αγρότες, τεχνίτες.
    ΜΥΗΣΕ ΤΟΥΣ!ΚΑΙ ΑΞΙΩΣΕ ΤΟΥΣ ΝΑ ΠΕΘΑΝΟΥΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟ.
    (Το παρών σχόλιο απευθύνεται προσωπικά στον κ. Κλεντερίδη και ΔΕΝ επιθυμώ τη δημοσίευσή του. Αιτούμαι όμως απάντησης από τον παραλήπτη).
    ΦΙΛΟΙ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΣΠΑΡΤΗΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μα γιατί τους βάζεις δύσκολα h;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. h.
    Δεν έχεις ακούσει ποτέ για Παύλο Μελά,Τέλο Αγαπηνό,Ντούλα (Κωνσταντούλα) Αθανασίου,Κωστούλα,Τζαβέλα (Γιάννη Αγγελέτο),Αχιλλέα,Καραϊσκάκη,Διαμαντή,Πελοπίδα,Θύελλα (γυναίκα),Κρόνο,Νικηφόρο,Λαγγουράνη,Μπακιρτζή,Σαμαρινιώτη,Γέρο (Γιώργο Σιάντο=ΓΕΡΟ);

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.