20/6/09

Ξεθάβουν τώρα τις προτάσεις των Βρετανών

Στο συρτάρι της Αντιτρομοκρατικής έμειναν οι έξι προτάσεις- SΟS της Σκότλαντ Γιαρντ για την οργάνωση των τμημάτων της υπηρεσίας και τη μεθοδολογία των ερευνών, προκειμένου να αποδώσουν καρπούς οι προσπάθειες για την εξάρθρωση της νέας γενιάς των τρομοκρατών.Μετά την εν ψυχρώ δολοφονία του 41χρονου αστυνομικού Νεκτάριου Σάββα στα Άνω Πατήσια και ενώ οι αρχές φοβούνται νέο χτύπημα, παράγοντες του υπουργείου Εσωτερικών και στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. ζητούν «να ξαναθυμηθούμε τι μας είπαν οι Άγγλοι».
Οι έξι προτάσεις των Βρετανών αφορούσαν ειδικότερα τους τομείς:

Ενιαίο τμήμα πληροφοριών
Οι Βρετανοί επισήμαναν το αυτονόητο. Ότι δηλαδή «δεν νοείται Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία χωρίς ενιαίο τμήμα πληροφοριών. Αποτελεί επιχειρησιακή οπισθοδρόμηση η δημιουργία στεγανών μεταξύ υπηρεσιών οι οποίες πολλές φορές αν και μοιράζονται το ίδιο αντικείμενο δεν γνωρίζουν η μία τι κάνει η άλλη». Έως το 2007 το τμήμα πληροφοριών ήταν ενιαίο, και αυτό έπαψε μετά την αναδιάρθρωση της υπηρεσίας το 2007.

«Προηγουμένως υπήρχε ένα τμήμα πληροφοριών το οποίο συγκέντρωνε τις πληροφορίες από τα υπόλοιπα τμήματα. Μετά το 2004 καταργήθηκε από το φόβο πως πληροφορίες για την τρομοκρατία θα μπορούσαν να διαρρεύσουν και σε ανθρώπους που δεν επιθυμούσε η πολιτική ηγεσία», εξηγεί αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ.

Άλλοι τρόποι έρευνας
Η Σκότλαντ Γιαρντ πρότεινε την εκ βάθρων αναδιοργάνωση των υπηρεσιών, αρχίζοντας από τη συλλογή και την αξιοποίηση στοιχείων μέχρι την εξέταση μαρτύρων. Επίσης πρόταση των Βρετανών ήταν να εξεταστούν κάτω από νέα οπτική όλα τα στοιχεία που συνδέουν συγκεκριμένους υπόπτους τους οποίους παρακολουθεί η Αντιτρομοκρατική: η συγκεκριμένη λίστα, μάλιστα, περιλαμβάνει αποκλειστικά πρόσωπα του αντιεξουσιαστικού χώρου. Μετά τη δολοφονία του Νεκτάριου Σάββα, πάντως, στην έκτακτη σύσκεψη που έγινε στο υπουργείο Εσωτερικών με τον Χρήστο Μαρκογιαννάκη οι επιτελείς της ΕΛ.ΑΣ. υποχρεώθηκαν να παραδεχθούν ότι οι ύποπτοι δεν είχαν καμία σχέση.

«Γρήγορη» παρακολούθηση
Η Σκότλαντ Γιαρντ τόνισε πως απαραίτητη για τη γρήγορη εξιχνίαση εγκλημάτων και την παγίδευση των δραστών είναι η άμεση άρση του τηλεφωνικού απορρήτου. Πρόταση που έμεινε στα χαρτιά. «Για να μάθουμε ποιος χρησιμοποίησε κινητό στην περιοχή εκείνη την ώρα και με ποιον επικοινώνησε θα χρειαστούμε εισαγγελική εντολή και μια διαδικασία που διαρκεί κοντά μια εβδομάδα. Μέχρι τότε όμως οι τρομοκράτες κρύβουν ή καταστρέφουν αυτά τα στοιχεία», αναφέρει ανώτερος αξιωματικός του αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ., που παραδέχεται πως «οι χρονοβόρες αυτές διαδικασίες στερούν από την Αστυνομία τη γρήγορη αντίδραση».

Ενιαίο σύστημα καμερών
Οι Βρετανοί ζήτησαν τη δημιουργία ενιαίου συστήματος παρακολούθησης με τη χρησιμοποίηση ενός μεγάλου αριθμού καμερών ασφαλείας της ΕΛ.ΑΣ., του ΥΠΕΧΩΔΕ, αλλά και κάθε κάμερας που θα μπορούσε να προστεθεί σε ένα ευρύτατο δίχτυ παρακολούθησης (όπως για παράδειγμα του Μετρό, και κάμερες ασφαλείας που βρίσκονται σε δημόσια και κυβερνητικά κτίρια). Την πρόταση έβγαλε από το συρτάρι η κυβέρνηση αλλά ακόμη δεν έχει γίνει κάτι προς αυτή την κατεύθυνση.

Δημιουργία εθνικής βάσης DΝΑ
Έκπληξη προκάλεσε στους Βρετανούς η έλλειψη εθνικής βάσης DΝΑ. «DΝΑ παίρνουμε σε ορισμένες περιπτώσεις και εφόσον συναινεί ο κατηγορούμενος. Ύστερα όμως από κάθε υπόθεση το στοιχείο αυτό αυτοκαταστρέφεται και δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως αποδειχτικό υλικό. Μπορεί δηλαδή να έχουμε συλλάβει κάποιον εγκληματία για άλλη υπόθεση νωρίτερα και να έχουμε μόνο τα αποτυπώματά του και μόλις βρούμε το DΝΑ του να μην μπορούμε καν να το ταυτοποιήσουμε, αφού απαγορεύεται η δημιουργία μιας βάσης δεδομένων», εξηγεί στα «ΝΕΑ» ανώτερος αξιωματικός.

Σταθερότητα στους αξιωματικούς
«Η συχνή αλλαγή διευθυντών δεν βοηθά την υπηρεσία», σχολίασαν οι Βρετανοί μόλις έμαθαν πως ο επικεφαλής της υπηρεσίας από το 2004 και ύστερα αλλάζει κάθε χρόνο. Σύμφωνα με τις δικές τους πρακτικές, ένας αστυνομικός που υπηρετεί στην Αντιτρομοκρατική για να κριθεί αποτελεσματικός χρειάζεται 10ετή τουλάχιστον εκπαίδευση στο αντικείμενο.


Ομαδικά γαλάζια πυρά κατά Παυλόπουλου - Μαρκογιαννάκη για τη διάλυση της ΕΛ.ΑΣ.
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Διονύσης Νασόπουλος

ΑΛΥΣΙΔΩΤΕΣ ΕΚΡΗΞΕΙΣ προκαλεί στο εσωτερικό της Ν.Δ. η επανεμφάνιση της τρομοκρατίας. Κυβερνητικά στελέχη και βουλευτές εξαπολύουν, στο προσκήνιο και το παρασκήνιο, πυρά κατά των αρμόδιων υπουργών κ.κ. Παυλόπουλου και Μαρκογιαννάκη, εκφράζοντας τον φόβο ότι η εν ψυχρώ δολοφονία του υπαρχιφύλακα Νεκτάριου Σάββα και η εικόνα διάλυσης της ΕΛ.ΑΣ. έχουν προκαλέσει διαλυτικές καταστάσεις ακόμη και στον στενό πυρήνα των συντηρητικών ψηφοφόρων. Το πιο σκληρό μήνυμα για την κυβέρνηση ήρθε χθες από τον βουλευτή Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος χωρίς περιστροφές ομολόγησε ότι στα θέματα της δημόσιας ασφάλειας η Ν.Δ. έχει αποτύχει παταγωδώς. «Θα ήταν εκτός ελληνικής πραγματικότητας όποιος έλεγε ότι η κατάσταση στη δημόσια τάξη είναι καλύτερη από ό,τι το 2004. Είναι προφανώς χειρότερη και αυτό αποτελεί και μια αποτυχία της κυβέρνησής μας...» παραδέχθηκε ο βουλευτής της Β΄ Αθήνας (στον Real FΜ), εκτιμώντας παράλληλα ότι η κατάσταση έχει βγει εκτός ελέγχου, επειδή η κυβέρνηση έστειλε «ένα πολύ εσφαλμένο μήνυμα τον περασμένο Δεκέμβριο σε όσους προσπάθησαν- επιτυχώς όπως απεδείχθη- να καταλύσουν την έννομη τάξη».

«Με τον αραμπά»
Οξύτατος ήταν και ο πρώην υφυπουργός Γεράσιμος Γιακουμάτος. «Είναι σίγουρο ότι κάτι δεν πάει καλά... Η Αστυνομία και το κράτος πάνε με τον αραμπά» ανέφερε (στον Αlpha 98.9) και αμφισβήτησε, εμμέσως, την αποτελεσματικότητα των κ.κ. Παυλόπουλου και Μαρκογιαννάκη. «Τους κρίνει ο λαός και αν ρωτήσεις την κοινωνία θα σου πει τη βαθμολογία...» είπε με έμφαση και άφησε να εννοηθεί ότι σε λίγο οι εκλογές θα είναι η μόνη διέξοδος που θα έχει η κυβέρνηση.

Τον δρόμο των παραιτήσεων της πολιτικής και φυσικής ηγεσίας της ΕΛ.ΑΣ. έδειξε και ο Γιάννης Μανώλης, αναφέροντας ωστόσο ότι δεν τρέφει αυταπάτες. «Στην Ελλάδα παραίτηση υπουργού δεν θα δούμε ποτέ. Έχει κατοχυρωθεί αυτό» δήλωσε ειρωνικά. Την ευθύνη για όσα διαδραματίζονται, εξάλλου, απέδωσε στον Πρωθυπουργό ο ανεξάρτητος βουλευτής Πέτρος Τατούλης, λέγοντας (στον Αθήνα 9.84) ότι ο κ. Καραμανλής «είναι βαρίδι για τη χώρα και τη Ν.Δ.».


Τρισάγιο- καταδίκη των τρομοκρατών και των μέτρων φύλαξης της Αστυνομίας

«ΕΣΤΕΙΛΑΝ έναν άνθρωπο βορά στα όπλα. Σαν μελλοθάνατος, να επιτηρεί, σε ένα χαλασμένο αυτοκίνητο. Είναι αυτός τρόπος φύλαξης;».

Η φαρμακοποιός στα Πατήσια Μέλπω Λεκατσά ήταν ανάμεσα στους δεκάδες ανθρώπους οι οποίοι παρακολούθησαν το τρισάγιο στη μνήμη του αστυνομικού Νεκτάριου Σάββα, στο σημείο που δολοφονήθηκε προχθές το πρωί. Την ίδια απορία εξέφραζαν οι περισσότεροι περίοικοι που συγκεντρώθηκαν εκεί, αφήνοντας λουλούδια και ανάβοντας κεριά, μαζί με φίλους και συναδέλφους του θύματος των τρομοκρατών. Από την Αγία Παρασκευή πήγε στα Πατήσια η Φρίντα Δημουλίδου για το τρισάγιο. «Με συγκλόνισε το άδικο της υπόθεσης. Δεν τον ήξερα τον άνθρωπο, ούτε την οικογένειά του. Ήταν τρομερό αυτό που του συνέβη».

Η κ. Αγγελική Ντάρλα, κάτοικος της περιοχής, όπως είπε παρέστη για να καταδικάσει με αυτόν τον τρόπο «την τυφλή βία. Ήρθα και για να τιμήσω τη μνήμη του ανθρώπου, αλλά και για να εκφράσω τη διαμαρτυρία μου στην βία. Εμείς οι κάτοικοι τούς θεωρούσαμε αστυνομικούς της γειτονίας και πονέσαμε γι΄ αυτό που έγινε. Τόσα χρόνια τους βλέπαμε συνέχεια. Λέγαμε ένα "γεια" και αν θέλαμε να ρωτήσουμε κάτι, τους ρωτάγαμε».

Η κηδεία του Νεκτάριου Σάββα, που ήταν πατέρας ενός μικρού κοριτσιού, έγινε χθες το μεσημέρι στην ιδιαίτερη πατρίδα του, τη Νάξο, παρουσία της πολιτικής και φυσικής ηγεσίας της Αστυνομίας. Ο Νεκτάριος Σάββας ήταν μοναχοπαίδι αγροτικής οικογένειας.
NEA

5 σχόλια:

  1. οι υπουργοι θα επιλεξουν το δυσκολο δρομαο της μη παραιτησης ,
    δεν εγκαταλειπει ο καπετανιος το πλοιο οταν βουλιαζει ,
    οι υπουργοι θα μεινουν στις θεσεις τους μεχρι να μην εχει ουτε ενας αμφιβολια και να τους εχουν σιχαθει ολοι,

    μιλουν για καμερες στους δρομους και το αυτοκινητο που ηταν στην παρακολουθηση δεν ειχε καμερα ...


    ακομη και στην περιπτωση που ηταν δυο στο αυτοκινητο επρεπε να καθονται διπλα διπλα ?
    ποια καλυψη θα παρειχε ο ενας στον αλλο ?

    ....


    h

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλά, σ' αυτόν τόπο μόνο Άγγλοι Γάλλοι Πορτογάλοι μπορούν να κάνουν προτάσεις; Οι Έλληνες επιστήμονες δεν τρώνε όλο το φαί τους; Ή η αναξιοκρατία και η δημοσιοϋπαλληλοποίηση των πάντων έχει κάνει τα πτυχία απλώς τυπικά χαρτιά για πρόσληψη; Με τον ανάλογο "κόπο" για την απόκτησή τους;
    ΙοΠ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Έλληνες επιστήμονες;μα για αστυνομικά θέματα έχουμε εξαίρετους επιστήμονες που όμως δεν αξιοποιούνται,δεν φταίνε αυτοί

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ελλαδα, μια τεράστια ψησταριά/καφετέρια. Το κομματικό κράτος και η οικογενειοκρατία μαζι με ενα στρατό απο αμόρφωτους ταβερνιάρηδες κρατικούς μανδαρίνους και ένα βυζαντινολάγνο αμόρφωτο παπαδαριό πρέπει μια για πάντα να εξαφανιστεί, ειδάλλως αυτός εδώ ο τόπος δεν πρόκειται να δει ποτέ μέλλον και πραγματική προκοπή, ειδικά σε αυτούς τους γρήγορους μοντέρνους καιρούς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Το αποτέλεσμα μετράει sapphire. Είτε δεν έχουμε είτε έχουμε και δεν αξιοιποιούνται ένα και το αυτό είναι. Και δεν δέχομαι ότι δεν φταίνε αυτοί. Για επιστήμονες μιλάμε και όχι για παιδάκια που περιμένουν να τα πάρεις από το χεράκι να τα πας βόλτα στο πάρκο...Να μιλήσουν, να διαμαρτυρηθούν, να κάνουν κάποιον θόρυβο βρε αδερφέ, να δηλώσουν την παρουσία τους την επιστημονική τους επάρκεια και να ξεμπροστιάσουν αυτούς που παρ' όλ' αυτά δεν τους αξιοποιούν. Αλλά όλοι περιμένουν μοιρολατρικά, κανείς δεν χαράσσει δεν απαιτεί δεν φωνάζει. Μόνο αν κατεβάσει κανένα κόμμα την πιτσιρικαρία ή καμμιά ομάδα τους φιλάθλους της βλέπουμε τζερτζελέ... Μέσα στα διάφορα κακά της Παιδείας μας και της κοινωνίας μας είναι και η έλλειψη δημιουργικότητας, αφού έχουμε πάρει βέβαια το πτυχίο και περιμένουμε να ενεργοποιηθεί το φίλημα στην κατουρημένη ποδιά που κάναμε για να διοριστούμε κάποτε... πού να βγεις να μιλήσεις, δεν σε παίρνει...
    ΙοΠ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.