15/6/09

Λονδίνο: Ερευνα για συμμετοχή στον πόλεμο του Ιράκ

Η κυβέρνηση της Βρετανίας αναμένεται να ανακοινώσει την έναρξη έρευνας σχετικά με τον πόλεμο στο Ιράκ αυτήν την εβδομάδα.Η έρευνα θα επιβεβαιωθεί με δήλωση της κυβέρνησης προς το κοινοβούλιο, αναφέρουν η εφημερίδα Observer και το βρετανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Press Association, που επικαλούνται μη κατονομαζόμενες πηγές. Μάλιστα, σύμφωνα με την εφημερίδα, η ανακοίνωση αναμένεται να γίνει την Τρίτη.
Ο υπουργός Εξωτερικών Ντέηβιντ Μίλιμπαντ είχε δηλώσει τον Μάρτιο ότι θα διεξαγόταν έρευνα αμέσως μετά την επιστροφή σχεδόν όλων των Βρετανών στρατιωτών (4.100) από το Ιράκ τη συμφωνημένη ημερομηνία, δηλαδή την 31η Ιουλίου.

Η έρευνα αναμένεται να επικεντρωθεί στις περιστάσεις που οδήγησαν την κυβέρνηση του τότε πρωθυπουργού Τόνι Μπλερ να συμφωνήσει να συμμετάσχει στην εισβολή των ΗΠΑ στο Ιράκ τον Μάρτιο του 2003, και τις συνέπειές της.

Η κυβέρνηση αντιμετωπίζει ήδη επικρίσεις για το ενδεχόμενο η έρευνα να γίνει μυστικά, όπως ο Μίλιμπαντ έχει αφήσει να εννοηθεί πως θα συμβεί.

Πολιτικοί της αντιπολίτευσης και συγγενείς των Βρετανών στρατιωτών οι οποίοι έχασαν τη ζωή τους στο Ιράκ, αξιώνουν να υπάρξει πλήρης διαφάνεια.

Ο Νικ Κλεγκ, ηγέτης των Φιλελεύθερων Δημοκρατών, του δεύτερου μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης, υποστήριξε ότι η έρευνα θα είναι προσχηματική εκτός εάν αυτοί που την διεξάγουν δημοσιοποιήσουν πλήρως όλα τα σχετικά έγγραφα, κλητεύσουν μάρτυρες και εξετάσουν τα δεδομένα έως κι ένα χρόνο πριν την έναρξη του πολέμου.

Η Ρόουζ Τζεντλ, συνιδρύτρια της οργάνωσης Οικογένειες Στρατιωτικών Εναντίον του Πολέμου, που έχασε το γιο της, Γκόρντον, στο Ιράκ, δήλωσε στην εφημερίδα ότι «ήδη αισθανόμαστε ότι η κυβέρνηση μας έχει πει ψέματα. Δε θέλουμε και άλλα».

Συνολικά στο Ιράκ από τον Μάρτιο του 2003 έχουν χάσει τη ζωή τους 179 Βρετανοί στρατιωτικοί.
NOOZ.GR

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.