16/6/09

Ψηλά τα χέρια στην πρώτη πυρκαγιά

Πρεμιέρα ντροπής έκανε χθες η Πυροσβεστική, αφού κατάφερε να ξεμείνει τόσο από εναέρια μέσα όσο και από συντονισμό στην πρώτη μεγάλη φωτιά του καλοκαιριού.Από τα 14 πυροσβεστικά ελικόπτερα μόλις τα 3 ήταν χθες σε επιχειρησιακή ετοιμότητα, ενώ για μία ακόμη φορά οι αξιωματικοί που ανέλαβαν τον σχεδιασμό της επιχείρησης δεν εκτίμησαν σωστά τα δεδομένα της φωτιάς και αρχικά κινητοποίησαν ελάχιστες δυνάμεις. Χρειάστηκε να περάσουν δυόμισι ώρες από το ξέσπασμα της πυρκαγιάς στην Άνω Γλυφάδα για να αναπτυχθούν πλήρως οι δυνάμεις πυρόσβεσης στην περιοχή.
Το αποτέλεσμα ήταν για μια ακόμη φορά ο Υμηττός, ο πνεύμονας της πρωτεύουσας να παραδοθεί στις φλόγες και να κινδυνεύσουν κατοικημένες περιοχές στη Γλυφάδα και τη Βούλα. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις της Πυροσβεστικής, έγιναν στάχτη 5.000 στρέμματα.

Η φωτιά ξέσπασε χθες περίπου στις 3.30 το μεσημέρι στην περιοχή της Άνω Γλυφάδας στο τέρμα της οδού Κων. Αθανάτου. Η αρχική εκτίμηση των αξιωματικών της Πυροσβεστικής ήταν πως επρόκειτο για μια μικρής έκτασης πυρκαγιά σε περιοχή με πουρνάρια και πεύκα, η οποία θα μπορούσε να κατασβεσθεί με ελάχιστες επίγειες και εναέριες δυνάμεις. «Για περισσότερο από 40 λεπτά ούτε πυροσβεστικό όχημα ούτε αεροπλάνο είδαμε», καταγγέλλει ο δήμαρχος Γλυφάδας Ιωάννης Θεοδωρόπουλος.

Από το αεροδρόμιο της Ελευσίνας αρχικά απογειώθηκαν 2 Καναντέρ και ένα ελικόπτερο τύπου S64 ενώ μέχρι να φτάσουν τα 8 πυροσβεστικά οχήματα οι κάτοικοι προσπαθούσαν να αντιμετωπίσουν την πυρκαγιά με δύο υδροφόρες του δήμου.

Το αποτέλεσμα ήταν να χαθεί πολύτιμος χρόνος στη μάχη με τις φλόγες. Σε συνδυασμό μάλιστα με το δυνατό αέρα που φυσούσε στην περιοχή το πύρινο μέτωπο γύρισε και κατευθύνθηκε σε κατοικημένες περιοχές, φτάνοντας σε απόσταση μικρότερη των 50 μέτρων από τα πρώτα σπίτια της περιοχής.

Ακόμη και αξιωματικοί της Πυροσβεστικής, μιλώντας στα «ΝΕΑ», παραδέχθηκαν τη βραδύτητα επέμβασής τους και κυρίως τον κακό συντονισμό των δυνάμεων. «Όταν δύο ώρες ύστερα από την πυρκαγιά στον χώρο της πυρκαγιάς επιχειρούν πλέον 12 αεροπλάνα και ελικόπτερα, 35 οχήματα και περισσότεροι από 200 πυροσβέστες σημαίνει πως κάποιοι στην αρχή δεν κατάλαβαν το πώς θα εξελισσόταν η φωτιά», λένε στα «ΝΕΑ» ανώτεροι αξιωματικοί της Πυροσβεστικής που επισημαίνουν επίσης πως χθες η υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας είχε δώσει υψηλό βαθμό επικινδυνότητας για πυρκαγιές στην Αττική.

Άργησαν τα αεροσκάφη
Οι κάτοικοι της περιοχής καταγγέλλουν ότι για την επέκταση της πυρκαγιάς και τη νέα καταστροφή στον Υμηττό «δεν έφταιγε μόνο ο αέρας. Τα αεροσκάφη άργησαν τουλάχιστον μισή ώρα με σαράντα λεπτά να φανούν κι όταν άρχισαν να επιχειρούν ήταν μόλις τρία και δεν προλάβαιναν να αντιμετωπίσουν τις φλόγες».

Πρόπερσι είχε ξεσπάσει άλλη πυρκαγιά σε σχετικά μικρή απόσταση από τη χθεσινή. Πέρσι στόχος είχε γίνει η περιοχή του Προφήτη Ηλία, αλλά τότε η επέμβαση ήταν πιο αποτελεσματική και η φωτιά είχε σβήσει πριν επεκταθεί. «Η φωτιά φούντωσε πολύ γρήγορα γιατί βρήκε ξερά χόρτα να κάψει. Επιπλέον υπήρχαν πολλά σκουπίδια και λάστιχα. Είχαμε καθαρίσει πέρσι, αλλά ξαναγέμισε», εξηγεί στα «ΝΕΑ» ο κ. Νίκος Πατίκας, που εθελοντικά έπαιρνε μέρος στην κατάσβεση της φωτιάς. «Έπρεπε να μπουν μπουλντόζες για να γίνει καλός καθαρισμός. Η κινητοποίηση έγινε κατ΄ αρχάς από τις επίγειες δυνάμεις, ήρθαν υδροφόρες, οι άνθρωποι έκαναν ό,τι μπορούσαν. Το πρόβλημα, όμως, ήταν με τα αεροπλάνα. Μετά τις 4.10 ακούσαμε τα πρώτα αεροσκάφη», πρόσθεσε.

Το σπίτι της σώθηκε, αλλά τα ζώα της βρήκαν φρικτό θάνατο στις φλόγες. «Σώθηκε μόνο ένα άλογο», έλεγε απαρηγόρητη η κ. Μάχη Πατεροπούλου, κάτοικος Άνω Γλυφάδας.

Εκρήξεις
«Ακούστηκαν εκρήξεις από τη χαράδρα και οι φλόγες επεκτάθηκαν πολύ γρήγορα. Εδώ ήταν σαν φυτώριο: 25 χρόνια δάσος και κάηκε σε λίγα λεπτά. Καινούργια πεύκα, το στολίδι της περιοχής. Άργησαν τα αεροπλάνα, ήταν τα μόνα που εκαναν δουλειά. Αυτοί που βάζουν τις φωτιές ξέρουν και τις μέρες και τις ώρες. Το θέμα δεν είναι αν προκλήθηκαν ή όχι ζημιές στα σπίτια. Η καταστροφή της φύσης είναι το φοβερό» κατήγγειλε ο κ. Αιμίλιος Σκέτζος.

ΔΥΟΜΙΣΙ ΩΡΕΣ
Χρειάστηκε να περάσουν δυόμισι ώρες από το ξέσπασμα της πυρκαγιάς για να αναπτυχθούν πλήρως οι δυνάμεις πυρόσβεσης

«Περιμέναμε να περάσουν οι βροχές για να μισθώσουμε ελικόπτερα»

«ΤΟ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΟ ΣΩΜΑ είναι έτοιμο να επιτελέσει το καθήκον του και αυτό το καλοκαίρι. Τόσο από πλευράς στελεχιακού δυναμικού όσο και από πλευράς μέσων και υλικοτεχνικής υποδομής». Αυτό δήλωνε ο Πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής την 1η Ιουνίου, όταν επισκέφθηκε το αρχηγείο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας προ των ευρωεκλογών. Δύο εβδομάδες αργότερα, στην πρώτη μεγάλη πυρκαγιά που αντιμετώπισε η Πυροσβεστική, τα μέτρα και ο σχεδιασμός έγιναν στάχτη. Μάλιστα, ενώ ο κ. Καραμανλής προανήγγειλε διαγωνισμό για τη μίσθωση 16 ελικοπτέρων, το υπουργείο Εσωτερικών την προχώρησε τελικά σε ενοικίαση δεκατεσσάρων, ελλείψει χρημάτων.

Χρέος 30 εκατ. ευρώ
Ήδη από τα προηγούμενα χρόνια, οι δύο εταιρείες που προμηθεύουν με ελικόπτερα την Πυροσβεστική είχαν λαμβάνειν 30 εκατομμύρια ευρώ. Ωστόσο και οι δύο εταιρείες με τις οποίες επικοινώνησαν «ΤΑ ΝΕΑ» δήλωσαν πως έλαβαν τις δεσμεύσεις που ήθελαν και θα έδιναν τα ελικόπτερα που τους ζητήθηκαν μειωμένα κατά δύο «καθώς η ζήτηση παγκοσμίως είναι μεγάλη». Παρά το γεγονός ότι επίσημα η αντιπυρική περίοδος άρχισε την 1η Μαΐου, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών εναπόθεσε τις ελπίδες της στη βροχή και αποφάσισε να καθυστερήσει τη μίσθωση των εναέριων μέσων. Το αποτέλεσμα ήταν χθες που εκδηλώθηκαν 65 πυρκαγιές σε ένα 24ωρο μόλις 3 ελικόπτερα ήταν επιχειρησιακά έτοιμα.

Σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Εσωτερικών, κάθε πτήση των ενοικιαζόμενων ελικοπτέρων κοστίζει 20.000-30.000 ευρώ και τα συμβόλαια υπογράφονται με βάση τις ώρες πτήσης που θα καταγράψουν τα εναέρια μέσα. Στόχος της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εσωτερικών ήταν να έχει διαθέσιμα τα ελικόπτερα μέχρι και το τέλος Σεπτεμβρίου ή τις αρχές Οκτωβρίου.

Με τη λογική αυτή, ο Χρ. Μαρκογιαννάκης μίλησε για καιρικές συνθήκες που δεν επιβάλλουν πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα και δικαιολόγησε την έλλειψη ετοιμότητας από πλευράς της Πυροσβεστικής. «Γι΄ αυτό σε καμία περίπτωση δεν θα βάλω σε διαθεσιμότητα όλα τα ελικόπτερα τα οποία κοστίζουν κάθε μέρα το καθένα κάποιες δεκάδες χιλιάδες ευρώ», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μαρκογιαννάκης, ο οποίος σημείωσε ότι μετά την... περίοδο των βροχών που προβλέπονται από τη Μετεωρολογική Υπηρεσία θα μπουν όλα τα μέσα στη διάθεση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας! Με βάση τον σχεδιασμό αυτό υπολογίζεται πως η Πυροσβεστική θα διαθέτει το σύνολο των δυνάμεών της στα τέλη Ιουνίου.

Τα προβλήματα της Πυροσβεστικής όμως δεν περιορίζονται στα ελικόπτερα. Όπως καταγγέλλει ο κ. Νίκος Χανιας, μέλος της ομοσπονδίας αξιωματικών, «υπάρχει σοβαρό πρόβλημα και με τα ελαστικά που έχουν παραγγελθεί για τα πυροσβεστικά οχήματα. Δύο μήνες ύστερα από την τοποθέτησή τους αρκετοί πυροσβέστες διαμαρτύρονται για την ποιότητά τους και αναφέρουν πως τα οχήματα δεν είναι σε θέση να επιχειρούν στα βουνά».


Εισαγγελική έρευνα για τις καταγγελίες των δημάρχων
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Νικολέττα Μουτούση

ΤΗΝ ΑΜΕΣΗ παρέμβαση του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών κ. Ι. Σακελλάκου προκάλεσε η χθεσινή πυρκαγιά στην Άνω Γλυφάδα.

Οι δήμαρχοι στην ευρύτερη περιοχή αλλά και κάτοικοι κατήγγειλαν εμπρησμό, ενώ παράλληλα υπάρχουν διεκδικήσεις εκτάσεων στην περιοχή όπου ξέσπασε η φωτιά.

Ο εισαγγελικός λειτουργός έδωσε εντολή για τη διενέργεια κατεπείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης, προκειμένου να διαπιστωθούν τα αίτια της φωτιάς και να εντοπιστούν οι δράστες της αξιόποινης πράξης. Ανέθεσε μάλιστα σε δύο συναδέλφους του- τους κ.κ. Ελευθεριάνο και Ορνεράκη- να μεταβούν στο σημείο της πυρκαγιάς για να κάνουν επιτόπια έρευνα και να συλλέξουν άμεσα τα πρώτα στοιχεία για την προκαταρκτική εξέταση.

Δύο εστίες
Ύποπτη χαρακτηρίζει τη χθεσινή πυρκαγιά ο δήμαρχος Γλυφάδας Γιάννης Θεοδωρόπουλος. «Ο πυροφύλακας, που ειδοποίησε αμέσως για τη φωτιά, ανέφερε ότι είδε να εκδηλώνεται σε δύο διαφορετικά σημεία και άκουσε δεκάδες εκρήξεις», ανέφερε στα «ΝΕΑ» ο δήμαρχος. Παρέπεμψε και σε ανάλογες επισημάνσεις δημοτικής συμβούλου η οποία επίσης είδε να ξεσπάει πυρκαγιά από διαφορετικά μέτωπα. Όπως σημείωσε ο κ. Θεοδωρόπουλος, το μήκος του πύρινου μετώπου ήταν εξαιρετικά μεγάλο και έφτασε τα 10 με 12 χιλιόμετρα.

Για εμπρησμό μιλάει και ο δήμαρχος Βύρωνα και πρόεδρος του Συνδέσμου Προστασίας του Υμηττού (ΣΠΑΥ), Νίκος Χαρδαλιάς, που επικαλείται και αυτός τη μαρτυρία του πυροφύλακα ότι η φωτιά ξέσπασε σε δύο διαφορετικές χαράδρες.

Όσον αφορά καταγγελίες πως δεν είχε καθαριστεί η περιοχή, ο δήμαρχος Γλυφάδας υποστήριξε πως πριν από έναν μήνα προχώρησαν σε καθαρισμό στο σημείο που ξεκίνησε η πυρκαγιά, διευκρινίζοντας ότι η αρμοδιότητα του Δήμου εξαντλείται στο περιαστικό πράσινο. «Ο Υμηττός είναι ένα τεράστιο βουνό, δεν μπορεί να καθαριστεί από τον Δήμο και δεν είναι και δουλειά του», είπε.

Κοντά στην Αιξωνή
Δεν είναι τυχαίο πάντως κατά τον κ. Χαρδαλιά πως η φωτιά ξεκίνησε και πάλι κοντά στην περιοχή της Αιξωνής, όπου υπάρχουν διεκδικήσεις από ιδιώτες.

«Ήταν σε σημείο όπου είχε καεί και είχε γίνει δενδροφύτευση», σχολιάζει ο δήμαρχος Βύρωνα, επισημαίνοντας πως πρέπει να τελειώσει το θέμα της Β΄ ζώνης προστασίας του Υμηττού και το βουνό να χαρακτηριστεί εθνικός δρυμός.
ΝΕΑ

6 σχόλια:

  1. Κάθε 2 χρόνια σχεδόν το βουνό αυτό γίνεται στόχος εμπρηστών. Το μεγάλο κρίμα είναι ότι επειδή έβρεξε αρκετά φέτος είχε αρχίσει να πρασινίζει και μπορούσα και έβλεπα (έστω και από μακρυά) ότι σε κάποιες μικρές χαράδρες σε λίγο καιρό άμα το άφηναν ήσυχο θα μεγάλωναν πολλά νέα δέντρα. Μακάρι αυτοί οι εμπρηστές να καούν ζωντανοί μία μέρα, γιατί μόνο αυτό τους αξίζει. Αφού καίνε οτιδήποτε έχει ζωή, ας καεί και η δικιά τους. Και αυτοί που θέλουν να χτίσουν βίλες μέχρι την κορυφή του βουνού να τους πιάσουν και να τους φυτέψουν στα θεμέλια του καινούργιου τους εξοχικού. Θα χάσουν τη θέα της θάλασσας αλλά δεν πειράζει...θα έχουν τη συντροφιά των σκουλικιών που τους αξίζει.

    Και αυτοί που έχουν αρχίσει και κλέγονται ότι θα έχουμε πολλές φωτιές φέτος επειδή έριξε 'κακιά' βροχή να πάνε να πνιγούν οι άθλιοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δεν καταλαβαινω γιατι νοικιαζουμε τα ελικοπτερα με μια τιμη 30 εκατομυρια ευρο καθε καλοκαιρι και δεν τα αγοραζουμε μια και καλη ποιο φτηνα θα μας ερχοταν σε βαθος χρονου.... Θα μπορουσαμε να αγοραζαμε με τα ενοικια μια δεκαετιας 20 ελικοπτερα απο τη Ρωσια τα οποια θα τα χρησιμοποιουσα και σε αλλες αναγκες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Όταν η ύπαιθρος δεν κατοικείται ποιός θα την προστατεύσει και επιτηρήσει;

    Η Ελλάδα κάνει τα πάντα για να έρθουν όλοι στην Αθήνα, και να κατοικούν συγκεντρωμένοι στο μαντρί "εντός σχεδίου". Και δεν φτάνει η ερήμωση της υπαίθρου και ο αφανισμός των μικρών αγροτών, αλλά τώρα συζητούν και την κατάργηση της εκτός σχεδίου δόμησης, ώστε να απαγορεύεται κάποιος να κατοικήσει στην ύπαιθρο.

    Η Ελλάδα, αν είχε σοβαρή και μακροπρόθεσμη πολιτική, θα έπρεπε όχι μόνο να δίνει κίνητρα για αποκεντρωμένη ζωή σε μικρές διάσπαρτες παραδοσιακές μονοκατοικίες στην ύπαιθρο (οι οποίες θα πρέπει να χτίζονται με βάση την παραδοσιακή αρχιτεκτονική που θα αναδείξει τον πολιτισμό της Ελλάδας), στα χωράφια και στα δάση, στα νησιά στις ορεινές και στις ακριτικές περιοχές, αλλά και να κάνει εποικισμό των περιοχών αυτών. Το ίδιο το κράτος θα έπρεπε να χτίζει μικρά παραδοσιακά σπίτια στην ύπαιθρο και τα δάση, και να τα παραχωρήσει με ευνοϊκούς όρους σε νέα ζευγάρια, συνταξιούχους, κτλ.

    Το συγκεντρωτικό χωροταξικό μοντέλο που ακολουθεί η Ελλάδα είναι ΕΓΚΛΗΜΑ για εθνικούς-οικονομικούς-πολιστιστικούς λόγους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ο κ. Μαρκογιαννάκης και ο κ. Παυλόπουλος μήπως παίζουν κι αυτοί playstation; Η μ@@@@@ σε αυτήν τη χώρα δεν έχει τελειωμό. Όταν ένας υπουργός επικαλείται τις πολλές βροχές ή τα καιρικά φαινόμενα στην καλύτερη περίπτωση είναι φαιδρός. Όσο για την καθυστέρηση, δεν με εκπλήσσει διότι, η καθυστέρηση είναι σκόπιμη πάντα! Τέλος, δεν έχω καταλάβει γιατί πρέπει να καίγονται τα δάση για να κτίσουν κάποιοι τις βίλες τους και δεν τις χτίζουν χωρίς να κάψουν το δάσος;

    Αλλά είπαμε, η μ@@@@ είναι το προϊόν που παράγουμε εδωπέρα. Καλά κάνουν οι Τούρκοι και οι φυματικοί Αγγλοσάξονες και μας γ@@@@@ και μας έχουν γραμμένους.

    Ιόλαος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Συμφωνώ εν μέρει με τον ROOK, ως πρός τους εμπριστές . Η διαφωνία μου είναι στο ενδιάμεσο. Πρίν το θάνατό τους μακάρι τα κόκαλά τους να αρχίσουν να λυώνουν
    αργά και βασανιστικά για πάρα πάρα πολύ καιρό, από την κακιά αρρώστια.

    Η γιαγιά μου έλεγε πως όταν΄εύχονται πολλοί άνθρωπο μαζί
    το ίδιο η ευχή έχει πολλές πιθανότητες να πραγματοποιηθεί΄
    Μακάρι λοιπόν ο αφόρητος πόνος να τους γίνει καθημερινότητα πρίν ψοφήσουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. καιρος στο δικαστικο συστημα της Ελλαδας να υπαρχουν περα απο τα προστιμα και φυλακισεις για μικροποινες
    η ικανοτητα εναλακτικης ποινης σε εργασια για προβληματα οπως το μαζεμα των σκουπιδιων στα δαση.
    Ειναι εντελως ανωφελο να φυλακιζονται ανθρωποι για μικροποσα οταν μπορουν να προσφερουν σε εργατοωρες εθελοντικης εργασιας το αντιτιμο που χρωστανε και να ειναι σπιτι τους

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.