15/6/09

Τουρκία: Εγγραφο προκαλεί νέα ένταση στις σχέσεις στρατού-κυβέρνησης

Νέα ένταση στις σχέσεις στρατού - κυβέρνησης Ερντογάν προκαλεί στην Τουρκία έγγραφο που είδε το φως της δημοσιότητας, σύμφωνα με το οποίο ο στρατός προετοίμαζε σχέδιο δυσφήμησης του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AK).

Η εφημερίδα Taraf (φιλευθέρη) δημοσίευσε στην έκδοση της Παρασκευής το τετρασέλιδο σχέδιο, το οποίο φέρει την υπογραφή ανώτερου αξιωματικού του Ναυτικού και φέρεται να ετοιμάστηκε τον Απρίλιο. Στόχος του, να εμποδιστεί η «καταστροφή του κοσμικού καθεστώτος της Τουρκίας» από το ΑΚ και το θρησκευτικό κίνημα του μουσουλμάνου ιερωμένου Φετουλάχ Γκιουλέν και «η αντικατάστασή του από ένα ισλαμικό κράτος».

Η τουρκική κυβέρνηση ζήτησε σήμερα εξηγήσεις από τις ένοπλες δυνάμεις σχετικά με το στρατιωτικό σχέδιο, την ώρα που ο στρατός δέχεται πιέσεις σχετικά με μία έρευνα για ύποπτο δεξιό δίκτυο το οποίο κατηγορείται για συνωμοσία με στόχο ανατροπή της κυβέρνησης.

«Noμίζουμε ότι είναι σημαντικό και σοβαρό και πρέπει να μας δώσει μία εξήγηση (ο στρατός)», παρατήρησε μιλώντας στο το πρακτορείο Reuters ανώτερη κυβερνητική πηγή. «Εάν είναι αυθεντικό θα αντιδράσουμε», πρόσθεσε.

Από την πλευρά του, ο στρατός ανακοίνωσε ότι εξετάζει το δημοσίευμα. «Το σημαντικό είναι να διαπιστώσουν στρατιωτικοί εισαγγελείς εάν το έγγραφο είναι αυθεντικό η όχι το συντομότερο δυνατό. Εχουμε πλήρη εμπιστοσύνη ότι εάν αποδειχθεί η αυθεντικότητα του εγγράφου,οι υπεύθυνοι θα τιμωρηθούν από τα αρμόδια δικαστικά σώματα», τονίζεται στην ανακοίνωση τουη επιτελείου ενόπλων δυνάμεων

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι η κυβέρνηση του θα ζητήσει να διερευνηθεί δικαστικά η συνομωσία που λέγεται ότι εξυφαίνονταν από το Γενικό Επιτελείο για την ανατροπή της κυβέρνησης του κόμματος της Δικαιοσύνης και της Ανάπτυξης (ΑΚΡ) και την ενοχοποίηση του κινήματος του Φετουλάχ Γκιουλέν.
«Δεν μπορούμε να παραμένουμε θεατές σε μία τέτοια κίνηση εναντίον του ΑΚΡ και της Δημοκρατίας», δήλωσε ο τούρκος πρωθυπουργός.

Ο αντιπρόεδρος του κυβερνητικού κόμματος Μπεκίρ Μποζντάγ χαρακτήρισε ανεπαρκείς τις εξηγήσεις που έδωσε το γραφείο του εισαγγελέα για τις ενδείξεις που υπάρχουν γύρω από την συνωμοσία που αποκάλυψε η εφημερίδα Ταράφ.«Η δήλωση του εισαγγελέα έπρεπε να λέει ρητά ότι το έγγραφο που αποκάλυψε η εφημερίδα δεν υπάρχει και ότι είναι πλαστό», είπε ο κ. Μποζντάγ και σχολίασε ότι οι δηλώσεις του εισαγγελέα αυξάνουν τις υποψίες για την έκταση της συνωμοσίας.

ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ,ΕΞΠΡΕΣΣ

3 σχόλια:

  1. Καλά ακόμη πιστεύει κανείς, ότι όλα αυτά δεν είναι κατευθυνόμενα;
    Όλα αυτά γίνονται για να υπάρχει και να τροφοδοτείται δήθεν μία κόντρα στο εσωτερικό, με απώτερο σκοπό την εξωτερική (βλ. ευρωπαϊκή) κατανάλωση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σωστά!
    Ο "καλός" και "άξιος" κ. Ερντογάν που θέλει να εκδημοκρατήσει την χώρα του, να εξαφανίσει οτιδήποτε είναι αντίθετα με τις επιταγές της ΕΕ, να εκτιμηθεί η προσπάθεια του, ώστε να λάβει άλλη μια μικρή ώθηση προς την Ευρωπαική ολοκλήρωση!!
    Σιγά-σιγά, με τρόπο, χωρίς να το καταλάβουμε, θα γίνουν τα "καλύτερα παιδιά"! Και εμείς οι κακοί Έλληνες και Ε/Κ, οι προσκολλημένοι σε κάτι θεματάκια του στύλ στρατός κατοχής, αγνοούμενοι, μη αναγνώριση της Κυπρ. Δημοκρατίας, θρησκευτικά δικαιώματα μειονοτήτων κλπ θα είμαστε οι κακοί που δεν τους θέλουμε στην ευρωπαϊκή οικογένεια...
    Έλληνες πολιτικοί ξυπνάτε!!!
    Όσο πιο γρήγορα πάρουμε χαμπάρι ότι είμαστε περικυκλωμένοι από ΑΝΘΕΛΛΗΝΕΣ τόσο το καλύτερο για εμάς...
    Και εύχομαι να το πάρουμε γρήγορα και Ελλάδα και Κύπρος, μαζί, με μια φωνή, να πούμε ένα ΟΧΙ τον Δεκέμβριο στους επιτίδιους γείτονες μας.. σαν της 28ης Οκτωβρίου!!

    Ευχαριστώ,
    Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Εισαστε λάθος πιστεύω.Η κόντρα στην Τουρκία είναι αυθεντική.Τα τόσα δεκάδες πραξικοπήματα,οι δεκάδες συλλήψεις Τούρκων ανώτερων αξιωματικών αλλά και η ηθική διάλυση της εικόνας του Στρατού δεν είναι ψέμματα,συνέβησαν.Το ερώτημα είναι άλλο,τί τουρκία θέλουμε?Η Τουρκία θα βγεί πιο αδύναμη από την κρίση ή εν τέλει θα βγει ισχυρότερη?Θα επικρατήσει τελικά η άποψη των Ισλαμιστών για αναβίωση(πνευματική τουλάχιστον)της Οθωμανικής αυτοκρατορίας ή του Τουρκικού στρατού=ενωμένη Τουρκία,κατοικούμενη από Τούρκους κλεισμένη στο καβούκι της..Ποιός σοβαρός άνθρωπος (και μέσα στην Τουρκία)πιστεύει ότι η Τουρκία θα μπορέσει ποτέ να μπει στην ΕΕ?Αλοίμονο για τους Τούρκους αν σχεδιάζουν πολιτική με βάση αυτό το σενάριο..εγώ βλέπω τον στρατό να παλεύει να κρατηθεί στην επιφάνεια,τους ισλαμιστές για πρώτη φορά να αλλάζουν την βίβλο της εξωτερικής πολιτικής της Τουρκίας και να συλλαμβάνεται πολύς κόσμος του "κοσμικού κράτους",από την άλλη πιστεύω ότι η Τουρκία θα βγει ισχυρότερη από αυτό και πάντα αντίπαλος μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.