14/6/09

Πράσινη ανάπτυξη, ή πράσινα άλογα…


του Ν.Γ.Δρόσου

Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Η Μάνια Μ. είναι μια νεαρή Ελληνίδα οικονομολόγος, που μετακόμισε πρόσφατα στην πατρίδα του συζύγου της, Κ., στη Γερμανία.
Στα τέλη του προηγουμένου Δεκεμβρίου δέχτηκε επιστολή από την τοπική αυτοδιοίκηση της περιοχής όπου διαμένει, με το ακριβές χρονοδιάγραμμα των δρομολογίων των οχημάτων αποκομιδής απορριμμάτων για το επόμενο έτος, ήτοι το τρέχον.

Για την ακρίβεια, δέχτηκε τρία λεπτομερή χρονοδιαγράμματα, που περιέγραφαν την ημέρα, την ώρα αλλά και το είδος των απορριμμάτων που θα περισυνέλλεγε το κάθε όχημα ανά δρομολόγιο.

Υπήρχαν δρομολόγια για τα λεγόμενα "πράσινα" απορρίμματα γενικής φύσης, τα οποία ήταν κάθε δύο εβδομάδες, δρομολόγια για ανακυκλώσιμα υλικά, όπως το γυαλί ή το αλουμίνιο, και δρομολόγια για το χαρτί, σε αραιότερα χρονικά διαστήματα.

Όλα τα δρομολόγια, όπως αποδεικνύει η εμπειρία του τελευταίου εξαμήνου, ήταν στην ώρα τους. Οι τρεις ξεχωριστοί κάδοι, ανά είδος ανακυκλούμενου ή μη απορρίμματος, χωρητικότητας 120 λίτρων ο καθένας, αποδείχτηκαν υπερεπαρκείς για τις ανάγκες του νοικοκυριού της.
Τα πράγματα ζορίστηκαν κάπως όταν στα μέσα Φεβρουαρίου αφίχθη ο μπέμπης, αλλά και πάλι η κατάσταση αποδείχτηκε διαχειρίσιμη.
Tον Νοέμβριο η κ. Μ. κατοικούσε στην πατρίδα της, στην Ελλάδα. Κατέβαζε κάθε βράδυ τα σκουπίδια στον κάδο αποκομιδής απορριμμάτων μπροστά από την πολυκατοικία της, στην Αθήνα, δίχως να κάνει διαχωρισμό απορριμμάτων.
Το θεωρούσε περιττό, άλλωστε, αφού η τοπική αυτοδιοίκηση στην περιοχή όπου διέμενε έστελνε το ίδιο σκουπιδιάρικο για να συλλέξει το περιεχόμενο των πράσινων, γενικής φύσης απορριμμάτων, αλλά και των μπλε, που υποτίθεται περιείχαν ανακυκλώσιμα υλικά.
Το ίδιο έκαναν άλλωστε και οι υπόλοιποι ένοικοι ή ιδιοκτήτες διαμερισμάτων της συγκεκριμένης πολυκατοικίας, της συγκεκριμένης γειτονιάς, του συγκεκριμένου δήμου, της συγκεκριμένης πόλης, της συγκεκριμένης χώρας.
Στη Γερμανία, όμως, ήταν "αλλιώς" τα πράγματα. Η κ. Μ. "ανακύκλωνε".
Όπως και οι υπόλοιποι κάτοικοι της χώρας αυτής. Ως αποτέλεσμα, σήμερα η Γερμανία ανακυκλώνει ποσοστό της τάξης του 70% του συνόλου των οικιακών απορριμμάτων και στοχεύει, μέσω εξειδίκευσης της πρακτικής που ακολουθεί, να ανεβάσει το συγκεκριμένο ποσοστό στο επίπεδο του 90%.
Για τον σκοπό αυτό, στις περισσότερες περιοχές της χώρας υπάρχουν ειδικά εργοστάσια ανακύκλωσης και μια ανθούσα οικονομία πέριξ της δραστηριότητας αυτής. Μια βιώσιμη και αποτελεσματική "πράσινη" οικονομία, που ενισχύει τη διαδικασία ανάκαμψης της ευρύτερης οικονομικής δραστηριότητας.

Στην Ελλάδα, αντίθετα, οι κάτοικοι του λεκανοπεδίου Αττικής, όπου διαβιεί ο ένας στους δύο Έλληνες, ή και περισσότεροι, ερίζουν μέσω των τοπικών αρχόντων τους για τον τόπο όπου θα θάβονται τα σκουπίδια.
Το ένα εργοστάσιο ανακύκλωσης υπολειτουργεί ή δεν λειτουργεί καθόλου και η Ε.Ε. κραδαίνει συνεχώς τη "σπάθη" των προστίμων, ώστε να καταργήσουμε τις… ανεξέλεγκτες χωματερές, όπως αυτή που στάθηκε αιτία για τη χθεσινή πυρκαγιά στους πρόποδες της Πάρνηθας. Όπως αυτές που στάθηκαν αιτία για δεκάδες ή και εκατοντάδες πυρκαγιές πέρυσι.
Βέβαια, στην Ελλάδα, όταν μιλάς για ανακύκλωση θεωρείσαι... ενδεχομένως και γραφικός.

Έχουμε "σοβαρότερα" προβλήματα να λύσουμε…

ngd@euro2day.gr

ΠΗΓΗ www.euro2day.gr

5 σχόλια:

  1. τι γινεται με προγραμμα και με μακροπροθεσμη προοπτικη ωστε να φτασουμε στο σημειο να περνουν τα σκουπιδιαρικα στην ωρα τους ?

    οτιδηποτε εχει σχεση με το μελλον αυτου του τοπου εχει αφεθει στη ευσυνειδησια , στο φιλοτιμο και στο ρομαντισμο του καθενος

    h

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μάλιστα να σημειωθεί, ότι σε πολλές χώρες τα εργοστάσια οικολογικής διαχείρισης απορριμάτων βρίσκονται μέσα στις πόλεις καθώς εκπέμπουν μηδενικούς ή ελάχιστους ρύπους. Σκεφτείτε πόσες χρήσιμες θέσεις θα δημιουργούνταν αν κάθε νησί ή πόλη διέθετε τέτοια εργοστάσια; Αλλά με τέτοιους πολιτικούς και τέτοιους πολίτες τι να περιμένεις. Δυστυχώς στην Ελλάδα υπάρχει πολλή Εκπαίδευση αλλά καθόλου Παιδεία

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ομως μην ξεχνάτε ότι η ανακύκλωση δεν είναι κάτι καινούργιο.Οι ρακοσυλλέκτες αυτήν την δουλειά κάνανε.Διαχωρίζαν τα σκουπίδια στις χωματερές αντι να τα "ανακυκλώνουμε "εμείς στην πολυκατοικία μας.Δλδ χάσανε την δουλειά τους οι πένητες.....Από την Θεσσαλονίκη Α.Λ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Οι τρεις οικογένειες πέτυχαν τον σκοπό τους. Μας έκαναν στην πλειονότητά μας ηλίθιους. Το ότι υπάρχει ένα τέτοιο μπλοκ και μερικά άλλα δεν αλλάζει την κατάσταση προς το καλύτερο, δηλαδή την ηλιθιότητα που διέπει το μεγαλύτερο κομμάτι του λαού μας (κάποια άλλη λέξη είναι καταλληλότερη). Δυστυχώς τα πράματα στο Elada είναι σκούρα, πολύ σκούρα. Και μπορεί η αποχή κάποιους να τους γέμισε ελπίδες, εμένα προσωπικά καμμία.

    Ιόλαος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Οι Γερμανοί, Γάλλοι, Βέλγοι κτλ. δεν είναι τόσο πιο πολύ "καλοί πολίτες" από εμάς. Απλά σε κάποιες χώρες υπάρχουν νόμοι και προγράμματα που τηρούνται, πιέζοντας τους πολίτες να συμμορφωθούν.
    Για το παράδειγμα των σκουπιδιών να αναφέρω πως ο πολίτης, επιβαρύνεται με ένα ποσό για κάθε σάκο μη ανακυκλώσιμων σκουπιδιών που πετά (βάζοντας π.χ. ένα αυτοκόλλητο που πρέπει να αγοράσει προκειμένου να μαζέψουν το σάκο μπροστά από το σπίτι του) Αναγκάζεται έτσι να πετάει ξεχωριστά γυαλί πλαστικό χαρτί κτλ. σε διαφανείς σάκους προκειμένου να ελέγχονται κατά την αποκομιδή.
    Όσο και αν η συγκεκριμένη λύση είναι δύσκολο να εφαρμοστεί σε μεγάλες πόλεις υπάρχουν σίγουρα άλλοι τρόποι να "ευαισθητοποιηθεί" ο πολίτης αν αναγκαστεί να πληρώσει παραπάνω την αδιαφορία του.
    Μετά από χρόνια βούρδουλα οι Ευρωπαίοι γίνονται πιο "πολιτισμένοι" από εμάς, που συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι είμαστε απείθαρχοι λόγω των γονιδίων μας

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.